Nagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie(...)prostu nic! Same jakieś wyszukane chleby. A to z pszenną pełnoziarnistą, a to z ziarnami, a to jeszcze z czymś, a takich absolutnie zwykłych chlebów to nikt nie robi. Więc jednak musiałem się wysilić przez jakieś 30 sekund i wymyśliłem swój przepis. Proporcje są idealne, chleb wyszedł doskonały, dokładnie taki jak sobie zaplanowałem. Chrupiąca skórka, miękki miąższ. Super
Marder&Marder Manufacturedrożdże to takie które same się wyhodują i potem rozmnażają dzięki pożywce jaką tym razem jest cytryna z czosnkiem i cukier w nich zawarty. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto na chleb: cały zaczyn 500 g mąki pszennej 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego Tygrysia skorupka: 7 g drożdży instant 125 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczka soli 120 g mąki ryżowej Robimy zaczyn: do miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier(...)wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem). Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką. Smarujemy cały chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). I czekamy 20 minut, już nie przykrywając chleba. Po tym czasie
Marder&Marder ManufactureMięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepisy na inne dania z bobem, czosnkiem i pomidorami koniecznie zajrzyjcie do Ani , Karoliny i Malwinny . Chleb z pastą z bobu i suszonymi pomidorami Składniki: (na keksówkę o wymiarach 27x15 cm) 350 g mąki pszennej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 23 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy pasta(...)cytryny 100 ml oleju pistacjowego sól pieprz dodatkowo: 75 g suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju od pomidorów Mąki wymieszać, po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 150 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać do ciasta pozostałą wodę, zagnieść. Pod koniec wyrabiania dodać sól i oliwę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu w pod którymś z przepisów na blogu pojawił się komentarz, a w nim ktoś żalił się, że on może to i chętnie by piekł te chleby sobie sam w domu, ale nie umie formować fajnych i ładnych bochenków i mu się ciasto na boki rozchodzi. Więc informuję: z całą pewnością nie jest to prawdą, że ta osoba(...)chleb, którego nie trzeba formować w bochenek. Nie, nie taki z formy. Taki po prostu luzem pieczony, ale bez konieczności formowania bochenka. Chcecie wiedzieć jak to możliwe? To czytajcie dalej. PRZEPIS NA CHLEB SKRĘCANY Chleb skręcany – składniki (na dwa bochenki): 400 g mąki pszennej jasnej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant
Marder&Marder Manufacturetotalnym niedoczasie jestem, w dupie ciemnej zupełnie. Ale musiałem jakoś wygenerować parę chwil i wpisać dla Was przepis, wiem, że z niecierpliwością czekacie. Dzisiaj całkiem ciekawy chleb, nie dość, że żytni na drożdżach, to jeszcze z kawą i pieprzem. Bo żytnie, co do zasady, robi się na zakwasie. Ale przecież nie są to jakieś ścisłe zasady, których jest obowiązek(...)przestrzegać. W kuchni najlepsza jest właśnie improwizacja. I zabawa. A przede wszystkim to, żeby zrobić coś fajnego i się nie narobić. Przygotowałem więc dla Was przepis na chleb, który smakuje naprawdę dobrze, a nie robi się go całą dobę, jak chleby na zakwasie. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturechleb barbari Przepis na tradycyjny chleb z Iranu i Afganistanu. Perski chleb barbari to tradycyjny płaski chleb z charakterystycznymi rowkami na całej długości. W przeciwieństwie do takich wypieków jak chleb naan czy turecki chleb z patelni albo rumuńska i mołdawska placinta , chleb barbari można pokroić na niezbyt wysokie kromki. Należy on do największych bliskowschodnich chlebów. W najgrubszym miejscu wysokość chleba(...)stopni. Jeśli masz kamień do pieczenia to zacznij go nagrzewać odpowiednio wcześniej. 8. Przygotowany chleb najłatwiej przenieść do piekarnika na papierze do pieczenia i zsunąć barbari na rozgrzaną blachę lub kamień. Chleb barbari pieczemy około 12 minut. Skąd pochodzi chleb barbari Za ojczyznę chleba barbari uznawany jest Iran, jednak najprawdopodobniej wywodzi się on głównie z terenów współczesnego środkowego Afganistanu
Cztery Fajeryjest mój chleb Składniki 1kg mąki 650 lub 700 lub 750 700 ml wody 1/3 część drożdży z kostki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka płaska soli Wykonanie Do miski wsypuje mąkę , robię dołek na środku . Połowę wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję cukier i drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do mąki , konkretnie w dołek i posypać(...)Chleb gotowy jest po 1 godzinie. rozrobione drożdże
Eli Gotowanietych samych błędów co ja. W każdym razie efekt jest na prawdę świetny, a domowy żur w chlebie w święta to błogosławieństwo. Dziś zapraszam po przepis na miseczki chlebowe, które spokojnie można zajadać jak tradycyjny chleb." Sposób przygotowania: 20 g świeżych drożdży 550 g mąki Szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli ew. szczypta pieprzu Sposób przygotowania
Słodkie PrzyjemnościBardzo prosty chleb orkiszowy na drożdżach, wykonany dwóch rodzajów mąki z dodatkiem pestek dyni, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo ładnie rośnie, nie trzeba dużo by wypełnił formę po brzegi. Składniki: 450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki(...)Przygotowanie: Wszystkie ziarna wrzucamy do dużej miski metalowej, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy razem z solą. Następnie wsypujemy do ziaren i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 60 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia
Życie zaczyna się w kuchniPyszny domowy chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje(...)kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy. składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 250 ml zakwasu na żurek 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Monia miesza i gotuje250g mąki żytniej 750g mąki pszennej chlebowej 650ml wody 100g pestek słonecznika 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Przygotowanie: W misce, w której wyrabiam chleb rozcieram 50g drożdży z łyżką cukru, 100ml wody. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dosypuję około 100g mąki pszennej i dokładnie mieszam. Zaczyn musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykrywam ściereczką(...)ciepłym miejscu. Drugą część ciasta dzielę na 6 części. Z każdej formuje placek, który następnie zwijam, aby powstała podłużna bułeczka. Zostawiam na około 20 minut do podrośnięcia. Bułki i chleb smaruję żółtkiem z wodą, posypuje słonecznikiem i/lub dynią. Piekarnika nagrzewam do 220 stopni. Na spód piekarnika wkładam blaszkę z wodą. Do nagrzanego pieca wkładam pieczywo. Bułki piekę około 15 minut
Jacob Tasteszobaczyć jak taki chlebek zwinąć i spleść. Ciasto: 200 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant 400 g mąki pszennej, np. typ 650 Nadzienie: 1/2 szklanki pesto 40 g tartego parmezanu lub żółtego sera kilka posiekanych orzechów nerkowca W misce umieścić wszystkie(...)zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekroić na środku wzdłuż (przecinać ok. 4 cm od górnej części) i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze. Przełożyć chleb do keksówki o wymiarach 10x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Posypać orzeszkami nerkowca i przykryć folią. Odstawić do wyrastania na ok. godzinę, w ciepłym
Przepisy na domowy ser i chlebCudowny i pachnący domowy chleb pszenny pieczony na drożdżach. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest wilgotny i puszysty. Z całą pewnością wart wypróbowania.. polecam
AniaGotuje.pl