chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:67/420)

Czeski wiejski chleb na zakwasie 165

Prosty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony  Moje Wypieki składniki 150 g zakwasu żytniego 300 g letniej wody 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową) 100 g mąki żytniej jasnej (chlebowej) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (pominęłam) przygotowanie Wszystkie(...)jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami. Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej

Stare Gary
Ciabatta 136

zastrzeżenia. Ale nie wielkie, naprawdę. Bo w smaku wyszły jak ciabatty po prostu, takie jak miały wyjść. Ale jakoś tak ogromniasto nam wyrosły, jak małe bochenki chleba. Rosły jak - nomen omen - na drożdżach, hehe :) Mogłyby być zdecydowanie mniejsze. A druga rzecz: ciabatty się charakteryzują takimi fajnymi dużymi dziurami. Nasze ciabatty co prawda dziury miały, ale nie duże(...)pieczywa, które w Lidlu sprzedają pod nazwą "chleb typu włoskiego" Przepis do tej odsłony Wypiekania na Śniadanie podpatrzony został u Tatter , a ja jak zawsze musiałem wnieść do niego swoje autorskie poprawki ;) Biga: 175 g mąki pszennej tortowej typ 450 175 g mąki pszennej typ 650 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 225 g mąki pszennej tortowej

Marder&Marder Manufacture
Kilka wskazówek dotyczących drożdży 104

wszystkie przepisy wymagają przygotowania zaczynu.  Kolejną kwestią jest ilość drożdży w stosunku do mąki. Do ciasta na zaczynie drożdżowym w domowych wypiekach wykorzystuje się zazwyczaj proporcje 1:20, czyli na 50g świeżych drożdży bierzemy 1kg mąki. Nie polecam dodawania większej ilości drożdży. Widzieliście zapewne przepisy typu „upiecz domowy chleb w 5 minut albo pączki gotowe w kwadrans”. Owszem(...)potrzebnej ilości mąki. Gdy jednak takiej informacji nie ma, stosuję przelicznik 1:2,5, czyli 10g suchych drożdży to jak 25g świeżych, czyli na 10 g suchych drożdży dodajemy 500g mąki. No to do dzieła;) Ja właśnie nastawiłam rozczyn na pszenny chleb baton , do jego przygotowania użyłam 5g świeżych drożdży na 500g mąki. Już rośnie;) Udanych wypieków

Obiad gotowy
Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu 147

potem zrobić zakwas i zarobić chleb, polecam taką metodę bo jest prosta. Chleb rośnie sobie swoim tempem i pieczemy go gdy uznamy że jest gotowy. Miłego wypiekania. Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb anyżowy pszennożytni 137

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc jak dla mnie początkującej odrobina wystarczy zupełnie. Lubię wypiekać pieczywo z anyżem, a zdarzyło się, że dodałam anyż do potrawy(...)która niedawno przyrządzałam. Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny, ale jego smak jest jedynie delikatnie anyżowy. Chleb anyżowy to idealne pieczywo do serów i tostów. Chleb anyżowy pszennożytni Składniki: 2 bochenki 800 g pszennej mąki, u mnie wysokoproteinowa 150 g mąki razowej żytniej + 3 łyżki do oprószenia chleba 300 g zakwasu, u mnie zakwas pszenny 10 g drożdży

codojedzenia
Chleb razowy 94

drożdży instant lub 0,5 g drożdży świeżych Składniki na ciasto właściwe 250 g mąki pszennej razowej 230 g wody o temperaturze około 38 st C 11 g soli morskiej 2 g drożdży instant lub 4 g drożdży świeżych Instructions Wieczorem przygotować zaczyn Do dużej miski wyspać mąkę, drożdże i wlać wodę, całość wymieszać ręką lub łyżką do połączenia(...)odkryć pokrywkę i przełożyć chleb, chwycić za ściereczkę i szybkim ale delikatnym ruchem przełożyć chleb do garnka, teraz łączenie powinno znaleść się na górze, przykryć garnek pokrywką i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie odkrywamy i dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut do zbrązowienia bochenka. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach 100

około 150 g ziaren (u mnie było 50 g słonecznika, 50 g siemienia lnianego i 50 g pestek dyni). forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm Przygotowanie: W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką. Miskę z ciastem zakryj szczelnie folią spożywczą(...)godziny (do godziny). Nie trzeba przykrywać ciasta. Rozgrzej piekarnik do 190-200 C i piecz chleb pszez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.       OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Artykuł Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Najprostszy chleb pszenny 134

Nagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie(...)prostu nic! Same jakieś wyszukane chleby. A to z pszenną pełnoziarnistą, a to z ziarnami, a to jeszcze z czymś, a takich absolutnie zwykłych chlebów to nikt nie robi. Więc jednak musiałem się wysilić przez jakieś 30 sekund i wymyśliłem swój przepis. Proporcje są idealne, chleb wyszedł doskonały, dokładnie taki jak sobie zaplanowałem. Chrupiąca skórka, miękki miąższ. Super

Marder&Marder Manufacture
Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej 182

drożdże to takie które same się wyhodują i potem rozmnażają dzięki pożywce jaką tym razem jest cytryna z czosnkiem i cukier w nich zawarty. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 128

Ciasto na chleb: cały zaczyn 500 g mąki pszennej 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego Tygrysia skorupka: 7 g drożdży instant 125 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczka soli 120 g mąki ryżowej Robimy zaczyn: do miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier(...)wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem). Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką. Smarujemy cały chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). I czekamy 20 minut, już nie przykrywając chleba. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
Chleb dyniowy na drożdżach 201

Mięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
chleb na drożdżach, najprostszy 151

Przepis na chleb, który dziś proponuję jest zdecydowanie najprostszym, z jakim się spotkałam. Chleb piecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka(...)właściwe: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 20 g siemienia lnianego 1,5 szkl ciepłej wody ponadto: tłuszcz do formy łyżka otrębów pszennych łyżka siemienia lnianego Drożdże rozkruszyć do miski, dodać miód i wodę, wymieszać, odstawić na 15 minut. Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę (powinna być dość rzadka). Miskę

6niebo
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 175

przepisy na inne dania z bobem, czosnkiem i pomidorami koniecznie zajrzyjcie do Ani , Karoliny i Malwinny . Chleb z pastą z bobu i suszonymi pomidorami Składniki: (na keksówkę o wymiarach 27x15 cm) 350 g mąki pszennej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 23 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy pasta(...)cytryny 100 ml oleju pistacjowego sól pieprz dodatkowo: 75 g suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju od pomidorów Mąki wymieszać, po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 150 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać do ciasta pozostałą wodę, zagnieść. Pod koniec wyrabiania dodać sól i oliwę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb skręcany 56

Jakiś czas temu w pod którymś z przepisów na blogu pojawił się komentarz, a w nim ktoś żalił się, że on może to i chętnie by piekł te chleby sobie sam w domu, ale nie umie formować fajnych i ładnych bochenków i mu się ciasto na boki rozchodzi. Więc informuję: z całą pewnością nie jest to prawdą, że ta osoba(...)chleb, którego nie trzeba formować w bochenek. Nie, nie taki z formy. Taki po prostu luzem pieczony, ale bez konieczności formowania bochenka. Chcecie wiedzieć jak to możliwe? To czytajcie dalej. PRZEPIS NA CHLEB SKRĘCANY Chleb skręcany – składniki (na dwa bochenki): 400 g mąki pszennej jasnej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni na drożdżach z kawą i pieprzem 159

totalnym niedoczasie jestem, w dupie ciemnej zupełnie. Ale musiałem jakoś wygenerować parę chwil i wpisać dla Was przepis, wiem, że z niecierpliwością czekacie. Dzisiaj całkiem ciekawy chleb, nie dość, że żytni na drożdżach, to jeszcze z kawą i pieprzem. Bo żytnie, co do zasady, robi się na zakwasie. Ale przecież nie są to jakieś ścisłe zasady, których jest obowiązek(...)przestrzegać. W kuchni najlepsza jest właśnie improwizacja. I zabawa. A przede wszystkim to, żeby zrobić coś fajnego i się nie narobić. Przygotowałem więc dla Was przepis na chleb, który smakuje naprawdę dobrze, a nie robi się go całą dobę, jak chleby na zakwasie. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania