chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:76/420)

Chleb toskański 128

dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby "wzięcia" ..a tak został zjedzony ze smakiem. Przepis z tej strony –  klik  [ ja zrobiłam z połowy porcji] 1000 g mąki typu 00 [ dałam typ 450] 700 ml ciepłej wody 50 g oliwy 2 łyżeczki cukru 4,5 łyżeczki suszonych drożdży Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać(...)woda ma być tylko lekko ciepła.  Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją

Moje domowe kucharzenie
Chleb polski pszenno-żytni 191

Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Pieczony z jasnej mąki pszennej i żytniej w stosunku 60%/40%. Używamy tu dwóch osobno przygotowanych zaczynów: żytniego na zakwaszonej mące i pszennego na drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest(...)poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu Adama Piekarza: Chleb polski lata 70-90 Pieczony był w zwykłym garnku emaliowanym (nie żeliwnym), pierwsze 20 minut z pokrywą. Nie udało mi się uzyskać takiej ładnej błyszczącej i popękanej skórki jak u Adama Piekarza, ale chleb wyszedł całkiem poprawnie i był bardzo smaczny. Chleb bezpośrednio po upieczeniu

Przepisy na domowy ser i chleb
Klasyczny chleb żytni 114

trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania(...)palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć :) AKTUALIZACJA (19.06.2012): Pod tym przepisem pojawiło się kilka krytycznych komentarzy. Zasmuciło mnie to wielce, bo martwię

Marder&Marder Manufacture
Chleb z automatu 187

amarantusa 100 g mąki orkiszowej  7 g suchych drożdży  W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, mąki, amarantus, suszone drożdże. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba  i średni kolor zarumienienia. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed

Moje domowe kucharzenie
Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber 158

bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie pasował by tez do kanapek z białym serem ale nie próbowałem. Ze względu na remont i brak czasu piekłem szybszą wersję na drożdżach. Moje drobne zmiany, jakie(...)masło (ok. 25 g) – czubata łyżka cukru wymieszana z 1/2 łyżeczki cynamonu – smalec do natłuszczenia foremek W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Wyłóż ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowy ubijany 179

bochenek Składniki: 420 g  mąki orkiszowej 80 g mąki razowej pszennej 5 g świeżych drożdży 10 g soli ok. 400 g wody Wykonanie: Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do miski, drożdże rozkruszamy. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach końcówką do ubijania białek, tak długo, aż ciasto ni będzie się przyklejało do boków miski, Miskę(...)góry również delikatnie posypujemy je mąką i dzielimy na dwie równe części. Następnie, uważając aby nie zniszczyć struktury ciasta przeplatamy je tak jak warkocz. Chleb przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż chleb podwoi swoją objętość. Piekarnik wraz  z kamieniem do pieczenia w środku nagrzewamy do 230 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Francuski chleb wiejski 203

Francuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam!  Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody  100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać(...)składników (nie wyrabiać). Na tym etapie (autoliza) nie dodawać soli, drożdży ani zakwasu. Przykryć folią lub ściereczką i zostawić na 20 - 30 minut. Następnie do ciasta dodać sól, suche drożdże (świeże należy najpierw rozpuścić w odrobinie wody) i 180 g  zaczynu.  Ciasto wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (nie wyrabiać) - ciasto będzie bardzo luźne. Przykryć folią

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 150

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z dynią  https://www.youtube.com/watch?v=KfWaGKBsoOE Link do przepisu na puree z dyni : http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję połowę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam(...)podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ) . Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia . Po około 30 minutach – pieczenie chleba : Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem . Foremkę z chlebem wstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 76

Czas czytania: 3 min Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła, jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko wykorzystywana w naszych domach. A szkoda, bo ma wiele wartościowych składników do zaoferowania. Zawiera on dużo więcej cennych składników niż czosnek pospolity. Jest łagodniejszy w smaku i nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu po jego spożyciu(...)możemy wzmocnić naszą odporność. Dziś polecam chleb z dodatkiem suszonych liści. Pieczywo z czosnkiem jest obłędne bardzo smaczne i aromatyczne. Koniecznie musicie poczuć zapach unoszący się podczas pieczenia chleba… Print Chleb z czosnkiem niedźwiedzim .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny chleb z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Course Chleb Cuisine Polska Keyword czosnek niedźwiedzi Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb graham 151

świeżych drożdży 200 ml mleka 1/2 szklanki wody 50 ml oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Drożdże skruszyć, zalać wodą i zasypać 2 łyżkami mąki. Poczekać aż trochę podrosną. Następnie dosypać pozostałe składniki, ustawić wagę chleba na około 750 g, stopień przyrumienia skórki wedle gustu i odpalić program podstawowy. I można wracać na Modę na Sukces(...)dużą ilością drożdży może być tak, że chleb bardzo szybko rośnie, a potem już nie ma siły rosnąć i opada. Nie to żebym się mądrzyć jakoś próbował, bo przecież jestem grafikiem nie piekarzem, ale ja bym zmniejszył ilość drożdży do 20 gram i w ogóle już wyeliminował wodę. A te drożdże na początku przepisu to bym niewielką ilością mleka

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni 141

wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate), z moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby(...)Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta. Drukuj Chleb pszenno-żytni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn (dzień wcześniej) 360 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g wody 2 łyżki zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej chlebowej

Mieszam w Garnku
Chleb korzenny 56

Ciągle muszę wymyślać nowe chleby żeby na blogu coś się działo. Raz się udaje i wtedy przepis ląduje na blogu ku ogólnej uciesze, a raz się

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni 75

Naszła mnie ochota na chleb, ale nie taki zwykły pszenny jak robię na co dzień, tylko z odrobiną maki żytniej. Też nie taki zupełnie żytni, bo

Marder&Marder Manufacture
Bajgle 102

Bajgle to pieczywo pochodzenia polsko-żydowskiego, rodem z krakowskiego Kazimierza (zresztą bliski krewniak obwarzanka). Na dobre jednak bajgle zostały spopularyzowanie w Stanach Zjednoczonych, przez przybyłych z

Chleby Rolfa
Pszenny chleb południowy 92

Pszenny, klasyczny, czteroskładnikowy chleb. Niezwykle popularny na południu Europy, najczęściej kojarzony z Włochami i Hiszpanią. Idealny do tapasów i bruschetty, ale przyznam, że jest tak smaczny

Chleby Rolfa
Chleb tostowy 100

Mamy na blogu kilka chlebów tostowych. Ale do takich prawdziwych miękkich tostowych jak ze sklepu zawsze nieco im brakowało. Miałem kilka zapytań od Was, czytelników, o

Marder&Marder Manufacture
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 122

tych zakwasów jest oczywiście szczegółowo opisany), sam proces "produkcji" chleba często jest baaaardzo długotrwały (związany z dość długim czasem produkcji zakwasu). Są też oczywiście szybsze w przygotowaniu chleby oparte o drożdże, jednak każdy przepis ma jakąś tam nutkę "ekscentryczności". Nie jestem pewien, czy ktoś kto zaczyna dopiero zabawę z pieczeniem chleba będzie zachwycony. No chyba, że od razu chce

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania