chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:76/420)

Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 324

smaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda

Karo in the Kitchen
Japoński chleb matcha 87

Niezwykle puszysty i bardzo oryginalny chleb. Użycie azjatyckiej techniki “tangzhong” sprawia, że chleb jest delikatny, lekki i sprężysty. Dodatkowo zielona herbata matcha nadaje mu piękny, zielony

Chleby Rolfa
Indyjski chlebek naan 89

Naan to płaski chleb używany głównie w kuchni indyjskiej jako dodatek do dań na bazie sosów. Oryginalnie piecze się go w piecu tandoor, ale dla potrzeb

Chleby Rolfa
Mleczny chleb z Hong Kongu 87

Słodki mleczny chleb. Idealny do domowych konfitur i słodkich past. Uwielbiany przez dzieci! Chleby tego typu są bardzo popularne w Azji, a w Polsce często niedoceniane

Chleby Rolfa
Chleb bezglutenowy (bez drożdży, paleo, keto) 195

sobą ✔ sprawdza się jako tost! ✔ Low Carb ✔ neutralny w smaku. Pomijając takie oczywiste sprawy jak brak glutenu, zbóż oraz drożdży. Możecie także dodać do niego zioła jak kminek, bazylia, tymianek, oregano itp. To prostu dobry przepis na chleb bezglutenowy, który warto mieć w zanadrzu jak najdzie nas ochota na kanapkę z szynką i pomidorem, albo z czym innym co lubicie(...)olej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Albo do czasu, aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. Smacznego! Artykuł Chleb bezglutenowy (bez drożdży, paleo, keto) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Chleb gryczano-orkiszowy 73

czasu na składanie ciasta, to też nic nie szkodzi, można pominąć ten etap, chleb uda się i bez tego, ale warto to zrobić, aby chleb był smaczniejszy. Życzę smacznego!   Print Chleb gryczano-orkiszowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny chleb z wyraźnym aromatem gryki, wspaniały do każdego rodzaju dodatków. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword(...)chleb. Najlepiej zrobić to chwytając za brzegi ścierki i szybkim ruchem przełożyć chleb tak, aby w garnku leżał do góry nogami. Ostrym nożem, nożyczkami lub żyletką można ponacinać wierzch chleba, szybko przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut przykryty pokrywką, a następnie zdejmujemy ją i dopiekamy chleb jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
Kanapka z mango 87

cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek) 3 łyżki oleju(...)czosnku szczypta soli morskiej szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży) 16 listków szpinaku 8 plasterków mozzarelli w zalewie masło

Moja Delicja
Kanapka z mango 138

cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek) 3 łyżki(...)posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży) 16 listków szpinaku 8 plasterków mozzarelli w zalewie masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek w paski. Poukładać pomiędzy

Moja Delicja
Nocny chleb z garnka 126

taki chleb wykonać. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie wykonała pewnych modyfikacji. Ja swój chleb upiekłam pół na pół z mąki pszennej i owsianej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb zrobiłam na świeżych drożdżach i jako dodatek dałam ziarno słonecznika. Ciasto na ten chleb przygotowałam wieczorem jednego dnia i przez całą noc trzymałam je w lodówce. Dopiero następnego dnia chleb upiekłam(...)Stąd nazwa "chleb nocny". Chlebek wyszedł bardzo smaczny, chrupiący z wierzchu i pulchny w środku. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 25g świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 2szkl. mąki pszennej + do podsypywania 2szkl. mąki owsianej 0,5szkl. ziaren słonecznika + do posypania 1 łyżka oleju 2szkl. ciepłej wody ok. 1 łyżka płatków owsianych górskich Sposób przygotowania

Waniliowe Improwizacje
Chlebki Naan z solą i ziołami prowansalskimi 177

Naan to indyjski płaski chleb, coś podobnego jak popularne w naszym kraju podpłomyki . Podawany jest z różnymi dipami, sosami, czosnkiem, ziołami, do potraw typu curry. Z powodzeniem zastąpić może tradycyjne pieczywo, stanowi pyszną zakąskę do wielu dań. Chlebki Naan wypiekanie są z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem drożdży. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania- są naprawdę bezproblemowe. Mnie najbardziej smakowały(...)chlebków) Ciasto: 8 g świeżych drożdży * 1 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 480 g mąki pszennej Dodatkowo: zioła prowansalskie sól * można użyć drożdży suchych. Dajemy ich wtedy dwa razy mniej niż świeżych, czyli 4 g i  pomijamy przygotowanie rozczynu- drożdże od razu łączymy z resztą

Nastoletnie Wypiekanie
4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach 95

drożdżach. Zarobić ciasto i pozostawić je samemu sobie w lodówce. Zamieszałam, zakręciłam, wstawiłam do lodówki a na drugi dzień do piekarnika i chleb upieczony, zachęcam do spróbowania wypieku. Zaczynamy. 4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z suszonymi pomidorami 75

wlać ciasto do rozgrzanego garnka i upiec. Chleb z szuszonymi pomidorami jest naprawdę pyszny, ta chrupiącą skórką … mniam! Zamiast suszonych pomidorów możecie dodać czarne oliwki pokrojone w plasterki. Polecam! Print Chleb z suszonymi pomidorami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowy chleb z garnka. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword suszone pomidory Prep Time 10 minutes(...)Total Time 50 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 30 g świeżych drożdży lub 17 g suchych drożdży 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 10 g soli 520 g wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej 8 połówek suszonych pomidorów Instructions Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, wodę, sól i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszać

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb kukurydziany z pestkami słonecznika 136

Domowy chleb jest najlepszy. Chyba każdy się ze mną zgodzi, więc pewnie nic nowego nie napiszę. Pachnący, chrupiący i pyszny. Uwielbiam piec chleby. Ten wyszedł mi niezwykle pyszny, wzbogacony o pestki słonecznika i oliwę z oliwek. Żółciutki. Idealnie się kroił. Polecam.   Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 szklanki mąki tortowej(...)łyżki oliwy z oliwek 1 mała płaska łyżeczka soli 4 łyżki pestek słonecznika Dodatkowo: mąka pszenna do posmarowania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania foremki Wykonanie pysznego chleba kukurydzianego: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do miski wsypujemy obie mąki, pestki słonecznika, wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy widelcem do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykrywamy

Izabelawkuchni
Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym 133

wersji, zrobiony na jasnej mące pszennej (typ 550+650), bardziej przypomina wekę niż chleb. Smaczny i prosty do zrobienia! Zaczyn 300 g mąka pszenna, użyłem typ 550 zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę wyższego typu T 1050) 175 g letnia woda 2,5 g drożdże świeże prasowane (lub 0,7 g instant) Wyrobić ciasto i zostawić w przykrytej(...)odpoczęło. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka, szwem do góry. Wyrastanie w koszyku ok. 45-60 minut.Temperatura podobna jak przy fermentacji, ma być ciepło, ok. 30oC. Przed wypiekiem chleb posmarować za pomocą pędzelka wodą i zrobić kilka poprzecznych nacięć nożykiem lub żyletką. Wypiekałem w garnku żeliwnym nagrzanym wcześniej do temperatury 230oC przez ok. 40 minut, cały czas z pokrywą

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb niedźwiedzi 93

chleb niedźwiedzi , chleb z dodatkiem świeżych liści czosnku niedźwiedziego! Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy można kupić czosnek niedźwiedzi na targu, ale jeśli tam go nie znajdziecie, to można wybrać się po niego do lasu. Czosnek można również zasadzić wcześniej w ogrodzie i na wiosnę zbierać własne plony 🙂 Jednym z przepisów, do którego warto wykorzystać listki, jest chleb. Chleb(...)których chleb można wstawiać do piekarnika i to do zimnego. Tak, tak do zimnego piekarnika chleb rośnie wraz z temperaturą piekarnika i jednocześnie zaczyna się piec. Po koło 50 minutach od wstawienia chleba mamy gotowy, pachnący i chrupiący bochenek! Print Chleb niedźwiedzi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Świeże liście aromatycznego czosnku niedźwiedziego i chleb

SprawdzonaKuchnia.pl