chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:76/420)

Chleb graham 172

świeżych drożdży 200 ml mleka 1/2 szklanki wody 50 ml oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Drożdże skruszyć, zalać wodą i zasypać 2 łyżkami mąki. Poczekać aż trochę podrosną. Następnie dosypać pozostałe składniki, ustawić wagę chleba na około 750 g, stopień przyrumienia skórki wedle gustu i odpalić program podstawowy. I można wracać na Modę na Sukces(...)dużą ilością drożdży może być tak, że chleb bardzo szybko rośnie, a potem już nie ma siły rosnąć i opada. Nie to żebym się mądrzyć jakoś próbował, bo przecież jestem grafikiem nie piekarzem, ale ja bym zmniejszył ilość drożdży do 20 gram i w ogóle już wyeliminował wodę. A te drożdże na początku przepisu to bym niewielką ilością mleka

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni 159

wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate), z moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby(...)Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta. Drukuj Chleb pszenno-żytni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn (dzień wcześniej) 360 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g wody 2 łyżki zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej chlebowej

Mieszam w Garnku
Chleb korzenny 68

Ciągle muszę wymyślać nowe chleby żeby na blogu coś się działo. Raz się udaje i wtedy przepis ląduje na blogu ku ogólnej uciesze, a raz się

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni 96

Naszła mnie ochota na chleb, ale nie taki zwykły pszenny jak robię na co dzień, tylko z odrobiną maki żytniej. Też nie taki zupełnie żytni, bo

Marder&Marder Manufacture
Bajgle 121

Bajgle to pieczywo pochodzenia polsko-żydowskiego, rodem z krakowskiego Kazimierza (zresztą bliski krewniak obwarzanka). Na dobre jednak bajgle zostały spopularyzowanie w Stanach Zjednoczonych, przez przybyłych z

Chleby Rolfa
Pszenny chleb południowy 110

Pszenny, klasyczny, czteroskładnikowy chleb. Niezwykle popularny na południu Europy, najczęściej kojarzony z Włochami i Hiszpanią. Idealny do tapasów i bruschetty, ale przyznam, że jest tak smaczny

Chleby Rolfa
Chleb tostowy 121

Mamy na blogu kilka chlebów tostowych. Ale do takich prawdziwych miękkich tostowych jak ze sklepu zawsze nieco im brakowało. Miałem kilka zapytań od Was, czytelników, o

Marder&Marder Manufacture
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 144

tych zakwasów jest oczywiście szczegółowo opisany), sam proces "produkcji" chleba często jest baaaardzo długotrwały (związany z dość długim czasem produkcji zakwasu). Są też oczywiście szybsze w przygotowaniu chleby oparte o drożdże, jednak każdy przepis ma jakąś tam nutkę "ekscentryczności". Nie jestem pewien, czy ktoś kto zaczyna dopiero zabawę z pieczeniem chleba będzie zachwycony. No chyba, że od razu chce

Marder&Marder Manufacture
Chleb bez mąki 155

dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą. Ciekawym

Grahamka, weka i kajzerka
Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej 163

Domowy chleb bezglutenowy o wiele łatwiej przygotować z wagą kuchenną, jako że bardzo ważne jest zachowanie proporcji mąki, wody i drożdży. Dokładnie stosujcie się do podanych miar, inaczej chleb może się nie udać. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Co więcej, ciasto drożdżowe powinno wyrastać(...)szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. 7 Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. 8 Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz, aby chleb wyszedł popękany, poprzecinaj ciasto wzdłuż lub zrób

A to pestka
Wegański żurek 200

gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ½ kromki razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego(...)rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej wody, do każdego słoja wrzuć o kawałku chleba lub po pół łyżeczki drożdży. Zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nadaje się do użycia po trzech dniach.  Żurek (6-8 porcji): 4 marchewki 1 pietruszka

Roślinna - blog wegański
Chleb w świątecznych kolorach 82

Prosty, pszenny chleb idealnie wpasowujący się w bożonarodzeniowy klimat. Piękne kolory można uzyskać wykorzystując barwniki spożywcze albo, dla bardziej eko-ambitnych, herbatę matcha i sproszkowanego buraka

Chleby Rolfa
Chleb fendu w majowej piekarni 128

ciasta chlebowe tak zwarte jak to na fendu 😔 Przyznaję, że zrezygnowałam z dodatku drożdży, bo wolę chleby na zakwasie w odróżnieniu od drożdżowych chlebów z Francji, skąd wywodzi się chleb zaproponowany przez Amber do jej majowej piekarni. Dlatego czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta musiał być dłuższy.  Składniki (na duży bochenek): oryginalny przepis i sposób formowania na stronie – klik(...)pszennego lub żytniego (użyłam orkiszowego) 12 g soli (użyłam 10 g) 2,25 g drożdży instant (zrezygnowałam) W misie miksera mieszaj mąki, wodę i zakwas na niskiej prędkości, aż do momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciabatta na zaczynie biga 387

Ciabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku

Przepisy na domowy ser i chleb