chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:82/420)

Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy i wegański) 255

chleb. Jedynym warunkiem sukcesu jest dokładne trzymanie się ilości składników. Kuchnia bezglutenowa nauczyła mnie, że gotowanie pozbawione białej mąki zmienia podejście do kuchni z intuicyjnego na laboratoryjny. Właściwa i dokładana proporcja składników stanowi klucz do sukcesu. Zapraszam :-) Ten chlebek jest również wegański :-) Składniki: 250 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej 2,5 g suchych drożdży(...)sól, dalej mieszamy i na końcu ziarna. Wszystkie suche składniki muszą być dokładnie wymieszane, w przeciwnym razie ciasto źle wyrośnie, albo wcale, a jeżeli będzie za dużo drożdży, wtedy w chlebie pojawi się dziura.  2. Następnie wlewamy łyżkę oleju i powoli wodę, cały czas mieszając. Wody powinno być około 800 ml, tak by ciasto było luźne.   3. Następnie

Kawa z mlekiem
Chleb owsiano- żytni 134

Bardzo smaczny a zarazem zdrowy chleb z mąki owsianej w połączeniu z mąką żytnią. Mimo, iż chleb jest na drożdżach nie wyrasta zbyt mocno, jest zbity i bardziej przypomina pieczywo na zakwasie niż na drożdżach. Nie mnie jednak chlebek jest przepyszny, chrupiący a w środku wilgotny i miękki. Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm): 2 szklanki(...)cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko masło do wysmarowania formy duża garść pestek dyni Kefir, olej, wodę i jajko mieszam w jednym naczyniu. W drugim mieszam suche składniki: mąki, drożdże, cukier oraz sól. Składniki mokre mieszam z suchymi i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i odstawiam ponownie do wyrośnięcia

Mango Papaja
Reaktywacja suszonego zakwasu i chleb żytnio- orkiszowy 100

był gotowy aby zrobić na nim zaczyn do chleba. Czyli sama reaktywacja 3 etapowa trwała o 6,5 godziny krócej od tego zakwasu ponad rocznego. Reasumując: Suszony zakwas można przechowywać rok w moim przypadku 13 miesięcy. Oczywiście jest mowa o wysuszonym dobrym zakwasie aktywnym, na którym piekliśmy wcześniej chleby bez dodatku drożdży i nam bardzo smakowały:). Nie może być(...)suchego zakwasu nie musi być aż tak długie. Może to być okres wakacji, gorącego lata, gdzie nie chcemy odpalać piekarnika albo z innych powodów, które uniemożliwiają nam pieczenie domowego chleba dość często. Myślę, że suszenie zakwasu jest o niebo lepsze od mrożonego, bo smak i zapach chleba upieczonego na takim zakwasie jest niezapomniany. Reaktywacja zakwasu z 27.10 2021r

Leśny Zakątek
Orkiszowy chleb na maślance z pestkami dyni 152

Kolejna propozycja na chleb z automatu, szybki i bez stresu. Tym razem padło na mąkę orkiszową, którą bardzo lubię. Dodatek pestek dyni wzbogacił całość ,a olej kokosowy ,to świetny zamiennik masła czy innego oleju. Składniki ( dodajemy po kolei(...)maślanki 450 g mąki orkiszowej  SYMBIO 6 łyżek pestek z dyni  SYMBIO 1 łyżeczka soli, można dać śmiało trochę więcej łyżeczka cukru torebka suchych drożdży U mnie chleb robił się na programie – RAZOWE Włóż wszystkie składniki do formy na chleb. Ustaw program i zostaw. Chleb gotowy. Warto mieć maszynę do chleba w domu. Zazwyczaj piekę chleb w piekarniku

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenny sodowy na maślance, z jabłkiem, cebulą i ziołami 186

szybko to chyba chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie będę robiła go w różnych wersjach smakowych. Pamiętacie Chleb maślankowy na drożdżach z marchewką ? Jest cudowny! Chlebek z tego przepisu wychodzi niewielki, ale nie warto piec takiego większego z pomnożonej ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i boicie(...)bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet 4 małe chlebki. Nie warto także piec tego chleba na zapas bo szybko traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już nie to. Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , ale w stosunku do pierwotnego przepisu

Smaczna Pyza
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. 149

Domowe pieczywo, to moja miłość. Jak na razie, piekę chleby i bułki na drożdżach. Muszę w końcu, wypróbować na zakwasie. Już od dłuższego czasu, się do tego zbieram. Myślę, że w końcu nadejdzie ten dzień :) Tymczasem(...)przepis na chleb pełnoziarnisty. Zrobiłam na próbę i wyszło pysznie. Będę robić często, bo bardzo nam posmakował. Składniki: 1/3 szklanki ciepłego mleka 70 g. drożdży 1 łyżka miodu 550 g. mąki pszennej (miałam typ 650) 500 g. mąki pszennej pełnoziarnistej 4 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli 6-7 łyżek słonecznika Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać miód

Agusiowe smakołyki
Chleb na maślance 168

dodajemy cukier, sól, oliwę, na to mąka, tak aby wszystko szczelnie przykryła, na to kruszymy drożdże (maślanka nie może się stykać z drożdżami). Na końcu ziarna. Program do pieczenia - u mnie to na chleb francuski czyli przy 1 kg chleba 3 godz. 5 minut. Tako rzecze Marysia. Tak widzę na tych zdjęciach, że trochę opadł do środka(...)niecierpliwie czekam na przepis od Marysi ;) Smacznego! PS. Dosłownie na moment przed opublikowaniem tego wpisu ponownie napisała do mnie Marysia sugerując, że zapadanie się tego chleba jest spowodowane zbyt dużą ilością drożdży. I sugeruje zmniejszyć ich ilość, np. do 25 g. Tak też może być, chociaż ja osobiście rzadko kiedy daję więcej niż 20 g. Więc jeżeli bym zmniejszał

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowo 168

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Już od dłuższego czasu piekę różnego rodzaju pieczywo, wypieki, ciasta ale nigdy nie piekłam ciast ani pieczywa bezglutenowego.   Na dodatek bez użycia drożdży, proszku do pieczenia czy sody. Oprócz tego wypieki muszą być również bezmleczne oraz bez dodatku miodu czy białego cukru. Powiem szczerze, że to dla mnie prawdziwe wyzwanie. Obiecałam znajomej(...)przepisów. Bo, to właśnie pieczywo, ciastka czy inne wypieki mają trafić do jej synka aby mogła sama je dla niego przygotować. Jutro postaram się dodać pierwszy przepis na chleb bezglutenowy, bez drożdży, proszku a nawet mąki. Ale o tym już jutro

W garach u Gosi
Chleb konopny na drożdżach. 156

Chleb konopny na drożdżach jest moim kolejnym podejściem do wypieków z mąką konopną. Uwielbiam jej zieloną barwę! Zaznaczam po raz kolejny, że konopie spożywcze pozbawione są substancji halucynogennych, można je spożywać bez obaw. ;) Chlebek wyszedł puszysty, jak to na drożdżach i bardzo smaczny, o charakterystycznej barwie. Dodatkowo wierzch posypałam łuskanymi ziarnami konopii, aby nadać mu większego wyrazu. Konopie(...)minut. Do mieszaniny mleka i drożdży dodajemy obie mąki, olej rzepakowy i sól, jeśli chcecie z niej skorzystać. Pamiętajcie, że sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami, bo je najzwyczajniej w świecie zamorduje ;) Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk, można dosypać nieco mąki pszennej. Ciasto wkładamy do foremki posypujemy łuskanymi ziarnami

MamaOskarka
Chleb na kefirze, bez drożdży 1026

Chleb bez użycia drożdży z dodatkiem sody oczyszczonej, na kefirze. Każdy jest w stanie go zrobić. Świetne rozwiązanie gdy nie chcemy wychodzić z domu a jest problem z dostaniem drożdży :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mąki pszennej ok 400 ml kefiru naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki soli łyżka masła do nasmarowania formy (adsbygoogle(...)oraz sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, do mąki stopniowo dodajemy kefir, zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrobione gładkie ciasto przekładamy do formy keksowej o wymiarach 30×11 cm wysmarowanej masłem, gotowy chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40-45 min aż ładnie się zarumieni, upieczony chleb studzimy na kratce, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Chleb orkiszowy na piwie 170

Orkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika. Składniki(...)bochenek: 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki otrąb żytnich 2 łyżeczki suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 400 ml piwa ciemnego 3 łyżki oleju tłuszcz i mąka do formy siemię lniane do posypania Wykonanie: wymieszać mąkę, otręby, drożdże i sól. Osobno wymieszać piwo z olejem, ewentualnie podgrzać, powinno być wyczuwalnie ciepłe, ale nie gorące płyn wlać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno razowy z szałwią hiszpańską chia 138

poniżej składniki na chleb: 10 dag drożdży 120 ml wody do rozpuszczenia drożdży 4 łyżki miodu szklanka wrzątku do rozpuszczenia miodu 1 i 1/4 kg mąki pszennej 1/4 kg mąki razowej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli 5 dag roztopionego masła 8 dag szałwii hiszpańskiej- nasion Chia 10 dag siemienia lnianego  Drożdże rozpuść(...)ciepłej wody i odstaw na kwadrans. Miód rozpuść we wrzątku w naczyniu do wyrabiania ciasta, odstaw do ostygnięcia. Dodaj drożdże i 50 dag mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę postaw w ciepłym miejscu aby ciasto po dwoiło swoją objętość. Następnie szybko zagnieć, dodaj 700 ml ciepłej wody, dodaj sól, roztopione mało i resztę mąki. Dokładnie wyrób, przełóż do natłuszczonych foremek

Apetyczna babeczka
Chlebek Miłości. Pełnoziarnisty z czarnuszką wg Mamusi 122

pieczywem piekarnianym. Składniki:  20 g drożdży świeżych 40 ml letniej wody 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziarna wg uznania  słonecznik dynia, siemię lniane, sezam, czarnuszka) Przygotowanie: Pokruszone drożdże mieszamy z 3 łyżkami letniej wody i cukrem. Mąkę mieszamy z solą w dużej misce. Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto przez kilka(...)wilgotny w środku. Z masełkiem... poezja. Jedyne co bym zmieniła w recepturze to ziarna - uprażyłabym zamiast moczyć. Byłyby bardziej wyraziste. Następnym razem planujemy zrobić taki sam chleb tylko na zakwasie żytnim zamiast drożdży. Ciekawe co z tego będzie.  P.S. Czemu chleb miłości? Bo upieczony przez Nią dla nas. Mimo, że wiele rzeczy boli... Czas spędzony z Mamą uważam

Kuchnia po mojemu
Chlebek pita 164

Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie błyskawiczny 91

Czas czytania: 2 min Chleb na zakwasie błyskawiczny Chleb na zakwasie zazwyczaj potrzebuje kilkunastu godzin, aby zaczyn na chleb dobrze „popracował”. Dziś podaję błyskawiczną wersję na chleb. Przyspieszona fermentacja ciasta spowodowana jest dodatkiem odrobiny drożdży. Wystarczy połączyć składniki poczekać aż chleb wyrośnie i już można włożyć go do pieca. Chleb jest bardzo smaczny, lekko kwaśny z pięknymi dziurkami(...)Print Chleb na zakwasie błyskawiczny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny i wilgotny chleb pełen maleńkich pęcherzyków. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword zakwas Prep Time 2 hours Cook Time 45 minutes Total Time 2 hours 45 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 60 g zakwasu żytniego 400 g wody 5 g suchych drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl