chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:80/420)

Razowe paszteciki z pieczarkami 147

wypieku chleba + mąka przy wałkowaniu 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka fruktozy lub cukru + jajko do posmarowania ciasta dowolny farsz, ja dałam podduszone na wodzie: 700g pieczarki starte na tarce 2 cebule sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, fruktozę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb cebulowy 154

się jej znudziły. Znaczy te z keksówek chleby. Mi chyba też zresztą. A dodam jeszcze, że przepis znalazłem na blogu Przepisy Ani . Blog niestety już od prawie dwóch lat nie aktualizowany, a szkoda, bo fajny. 400 g mąki pszennej 250 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 12 g świeżych drożdży 1 cebula No to tak: cebulę(...)ręcznikiem na godzinę zostawiamy. Potem dokładnie i delikatnie smarujemy wierz oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 45 minut. A jeśli chcemy to też uda się ten chleb zrobić w maszynie chlebowej. Po prostu tak jak to w maszynie: wszystkie składniki do kupy, ustawić wagę około 750 g, program podstawowy i gotowe. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 168

chleba, to polecam ten przepis. Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! " Składniki: szklanka maki pszenno-żytniej szklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypania garść maku 3 g świeżych drożdży ok. 1,5 łyżeczki soli szklanka cieplej wody dodatkowo ziarna słonecznika i dyni oraz płatki owsiane Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obie mąki, pokruszone drożdże, sól(...)włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy  25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Prosty chleb ziołowy 85

Swoją przygodę z pieczeniem chleba postanowiłam rozpocząć od czegoś sprawdzonego i prostego. Po przejrzeniu kilku książek i bloga White plate wybór padł na podstawowy chleb pszenny na drożdżach. Do jego upieczenia nie wykorzystywałam żadnego specjalistycznego sprzętu jak maszyna do pieczenia czy specjalne garnki. Ciasto wyrabiałam ręką, rosło o własnych siłach na grzejniku a piekłam w zwykłej foremce keksówce(...)piekarniku. Chleb wyszedł rewelacyjny - w środku miękki i puszysty z apetyczną chrupiącą skórką. Teraz pora na kolejne eksperymenty. Ich efekty zaprezentuję już wkrótce

Milion Smaków
Pszenno-żytni chleb z wędzoną papryką 50

Dawniej nie przepadałem za takimi chlebami z formy. Skórka za miękka, kształt przerośniętego klocka lego, taki dobry w sam raz dla emerytów. Liczył się tylko klasyczny

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z otrębami pszennymi 80

Chciałem zrobić pewien eksperyment z chlebem. Uwielbiam zwykłe pszenne chleby, takie najprostsze. Wiem, jako bloger kulinarny powinienem mieć bardziej wyrafinowane podniebienie. Ale co ja poradzę, taki

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni na miodzie 86

Tym razem mamy dla Was chleb pszenno-żytni. A cały smak lekko przełamany miodem. Bardzo prosty w wykonaniu, uda się nawet początkującym domowym piekarzom. Nie trzeba

Marder&Marder Manufacture
Czerwony chleb pomidorowy 104

Chciałem wymyślić jakiś taki wyrazisty chleb. Taki naprawdę wyrazisty, inny niż wszystkie dotąd. Taki, który nawet posmarowany samym masłem mógłby stanowić całkiem niezłą, samodzielną kanapkę. Wymyśliłem

Marder&Marder Manufacture
Chleb z płatkami owsianymi 148

Pyszny chlebek z płatkami owsianymi i niewielką ilością drożdży.Polecam. 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 8 g drożdży świeżych 450 g ciepłej wody 520 g mąki chlebowej lub pszennej 100 g płatków owsianych górskich suchych Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie(...)wysmarowana  magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół.Studzić na kratce. Źródło- klik

Moje domowe kucharzenie
Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment 140

małe spotkanie w gronie przyjaciół. Chleb oliwkowy Składniki: 2 chleby 50 g drożdży 500 ml zimnej wody 50 ml oliwy z oliwek 850 g pszennej mąki 1 łyżka soli Nadzienie 1 doniczka świeżej bazylii 2 łyżki parmezanu, utartego 25 czarnych oliwek, mały słoik 2 łyżki oliwy Drożdże pokrusz i rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zacznij zarabiać(...)ciasto. Dodaj sól i zarabiaj dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj

codojedzenia
Akademia CookUp - Chleb pszenny 213

temat domowego pieczenia pieczywa, zaopatrzeni w swój własny zakwas i koszyk do wypieku chleba mamy wszystko co nam potrzeba, aby kontynuować pieczenie w domu! A wy pieczecie chleby w domu? Na drożdżach czy na zakwasie? Chcielibyście nauczyć się piec domowy chleb

Plate of Joy
Chleb z maszyny 201

mąki ogólnie. Zachciało mi się super razowego chleba. I super razowy chleb mi wyszedł. Bo do upieczenia chleba w maszynie potrzebujemy tylko mąki, oleju, soli,cukru ,drożdży suszonych. Pierwszą krome chleba zjadłam z serem topionym truflowym  Lactima Posmarowalam nim obficie kromę, bo kromy są wielkie. Wystarczy spokojnie jedna! Położyłam dość sporo roszponki, która uwielbiam.Marynowane cebulki i pomidor suszony

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z garnka 163

dziatki płaczące będą się domagały świeżej pajdy chleba? Jest na to sposób wystarczy zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy. Dla mnie jest to zawsze awaryjny przepis. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pytlowy 146

szkl. wody ciepłej 1 szkl mąki krupczatki 5 dkg drożdży 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany) 1 szkl otrąb żytnich 5 łyżek słonecznika 3 łyżki dyni szczypta kminku szczypta czarnuszki 1 łyżka siemienia 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Składniki wyrobić w misce i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać otrębami. Ponakładać do foremek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 191

daje taki efekt. A podpatrzyliśmy ją u Joanny na blogu Grunt to przepis .       Na chleb (2 bochenki): 700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 300 ml wody 130 ml mleka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki drożdży instant (albo około 20 g świeżych) Na pomadę: 100 ml wody 1 czubata łyżeczka mąki szczypta soli

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania