chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:75/420)

Chleb bezglutenowy 490

Prosty i pyszny chleb bezglutenowy na drożdżach, to super propozycja na domowe pieczywo. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na wilgotny chleb bez glutenu.  - najprostsze wykonanie - chlebek pieczony w foremce - bardzo długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Chleb z płatkami ryżowymi 143

Dziś poleca się przepis na chleb pszenny na drożdżach z płatkami ryżowymi. Mega chrupiąca skórka i mięciutki środek. Jednym słowem to co lubię. Taki chleb można jeść z samym masłem. Świetnie się sprawdzi jakiś dżemik lub pomidor czy ogórek. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 166

Chleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe

Codziennik Kuchenny
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 163

sprawdzona i skuteczna metoda losowania składników chlebowych "na ślepca " :)   Jaki tu chleb dziś upiec? Pszenny? Żytni? Pełnoziarnisty? Na zakwasie czy drożdżach? W blaszce, czy o naturalnym kształcie? Z dodatkami, czy typowy chleb codzienny? Hmm... tyle wariantów do wyboru, na co się tu zdecydować? Stosuję wtedy sprawdzoną metodę "na ślepca" . Nie ma to jak po omacku wybierać składniki, zawsze(...)mąką pszenną i będzie dobrze. Macam po szafkach dalej - coś mi w rękach zachrzęściło. Ooo! Zupełnie zapomniałam o tych suszonych płatkach pomidorowych . Sprawdzą się w chlebie na pewno! Zaglądam do lodówki - resztka świeżych drożdży aż się prosi o wykorzystanie. Jeszcze tylko sięgam nie patrząc w kierunku półki z przyprawami... Wylosowałam paprykę słodką w proszku ! W ten sposób składniki mojego dzisiejszego

Grunt to przepis!
Zakwas na chleb - krok po kroku 182

rośnie bardzo mocno, zapach ma kwaśny, intensywny. Dokarmiamy jak poprzednio i już 5 dnia możemy nawet piec chleb. Jeśli wydaje się, że zakwas jednak jest za słaby, bo np. mało wyrastał i miał mało bąbelków, do ciasta chlebowego można asekuracyjnie dodać odrobinę drożdży (kulka wielkości groszku wystarczy). Pamiętajcie, by gotowy zakwas przechowywać w lodówce i dokarmiać raz w tygodniu. Przed(...)lodówki, dokarmiłam (już bez wyrzucania połowy) i następnego dnia piekłam. Zakwas był silny, próbował nawet uciec ze słoika, więc nie musiałam posiłkować się drożdżami. Wiecie, jak się cieszę, że znów mam swój chleb

Obiad gotowy
Zupa chrzanowa w chlebie 85

wielkanocny bez chrzanu.  Jak chrzan to musi być pyszna zup chrzanowa którą podje w chlebie domowego wypieku.        chleb: 600 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 2 dkg drożdży 2 łyżki oleju 250-300 ml wody letniej szczypta cukru zupa: 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część(...)śmietany 30 % 2 łyżki octu jabłkowego natka pietruszki 3 jajka 1 kiełbasa biała 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 700 ml bulionu warzywnego Chleby:  Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję zaczyn

wesoła kuchnia
Chleb toskański 144

dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby "wzięcia" ..a tak został zjedzony ze smakiem. Przepis z tej strony –  klik  [ ja zrobiłam z połowy porcji] 1000 g mąki typu 00 [ dałam typ 450] 700 ml ciepłej wody 50 g oliwy 2 łyżeczki cukru 4,5 łyżeczki suszonych drożdży Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać(...)woda ma być tylko lekko ciepła.  Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją

Moje domowe kucharzenie
Chleb polski pszenno-żytni 210

Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Pieczony z jasnej mąki pszennej i żytniej w stosunku 60%/40%. Używamy tu dwóch osobno przygotowanych zaczynów: żytniego na zakwaszonej mące i pszennego na drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest(...)poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu Adama Piekarza: Chleb polski lata 70-90 Pieczony był w zwykłym garnku emaliowanym (nie żeliwnym), pierwsze 20 minut z pokrywą. Nie udało mi się uzyskać takiej ładnej błyszczącej i popękanej skórki jak u Adama Piekarza, ale chleb wyszedł całkiem poprawnie i był bardzo smaczny. Chleb bezpośrednio po upieczeniu

Przepisy na domowy ser i chleb
Klasyczny chleb żytni 131

trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania(...)palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć :) AKTUALIZACJA (19.06.2012): Pod tym przepisem pojawiło się kilka krytycznych komentarzy. Zasmuciło mnie to wielce, bo martwię

Marder&Marder Manufacture
Chleb z automatu 203

amarantusa 100 g mąki orkiszowej  7 g suchych drożdży  W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, mąki, amarantus, suszone drożdże. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba  i średni kolor zarumienienia. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed

Moje domowe kucharzenie
Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber 180

bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie pasował by tez do kanapek z białym serem ale nie próbowałem. Ze względu na remont i brak czasu piekłem szybszą wersję na drożdżach. Moje drobne zmiany, jakie(...)masło (ok. 25 g) – czubata łyżka cukru wymieszana z 1/2 łyżeczki cynamonu – smalec do natłuszczenia foremek W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Wyłóż ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowy ubijany 197

bochenek Składniki: 420 g  mąki orkiszowej 80 g mąki razowej pszennej 5 g świeżych drożdży 10 g soli ok. 400 g wody Wykonanie: Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do miski, drożdże rozkruszamy. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach końcówką do ubijania białek, tak długo, aż ciasto ni będzie się przyklejało do boków miski, Miskę(...)góry również delikatnie posypujemy je mąką i dzielimy na dwie równe części. Następnie, uważając aby nie zniszczyć struktury ciasta przeplatamy je tak jak warkocz. Chleb przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż chleb podwoi swoją objętość. Piekarnik wraz  z kamieniem do pieczenia w środku nagrzewamy do 230 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Francuski chleb wiejski 220

Francuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam!  Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody  100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać(...)składników (nie wyrabiać). Na tym etapie (autoliza) nie dodawać soli, drożdży ani zakwasu. Przykryć folią lub ściereczką i zostawić na 20 - 30 minut. Następnie do ciasta dodać sól, suche drożdże (świeże należy najpierw rozpuścić w odrobinie wody) i 180 g  zaczynu.  Ciasto wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (nie wyrabiać) - ciasto będzie bardzo luźne. Przykryć folią

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 167

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z dynią  https://www.youtube.com/watch?v=KfWaGKBsoOE Link do przepisu na puree z dyni : http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję połowę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam(...)podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ) . Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia . Po około 30 minutach – pieczenie chleba : Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem . Foremkę z chlebem wstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 97

Czas czytania: 3 min Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła, jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko wykorzystywana w naszych domach. A szkoda, bo ma wiele wartościowych składników do zaoferowania. Zawiera on dużo więcej cennych składników niż czosnek pospolity. Jest łagodniejszy w smaku i nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu po jego spożyciu(...)możemy wzmocnić naszą odporność. Dziś polecam chleb z dodatkiem suszonych liści. Pieczywo z czosnkiem jest obłędne bardzo smaczne i aromatyczne. Koniecznie musicie poczuć zapach unoszący się podczas pieczenia chleba… Print Chleb z czosnkiem niedźwiedzim .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny chleb z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Course Chleb Cuisine Polska Keyword czosnek niedźwiedzi Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl