chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:77/420)

Chleb proteinowo-otrębowy (dieta cukrzycowa) 149

Chleb zawierający w swoim składzie prawie samo białko i błonnik. Zrobiony z wypłukanego glutenu i otrębów, z dodatkiem kminku oraz masła klarowanego. Prosty do zrobienia mały chlebek na drożdżach. Wg książki z 1940 r. "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy" zalecany przy diecie cukrzycowej. W smaku podobny do pieczywa typu Graham. Przygotowanie glutenu (Z 480 g ciasta otrzymuje(...)drożdże prasowane 6 g Maso klarowane 0,020 g = 20 mg sacharyna - ja nie dodawałem! 2 g Sól 0,3 g kminek 40-50 g woda (do odpowiedniej konsystencji ciasta) Do wymytego glutenu  dodajemy średnio zmielone otręby pszenne i wszystkie pozostałe składniki według receptury oraz wodę i ugniatamy ciasto o średniej konsystencji. Ciasto na chleb po wyrobieniu Czas

Przepisy na domowy ser i chleb
Najlepszy żytni zakwas na chleb 89

podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start: – 4 łyżki mąki żytniej(...)zakwas nie wyjdzie ze starej mąki. 5. Jeżeli nie planujesz piec chleba, umieść słoik zakryty ręcznikiem papierowym w lodówce. Wytrzyma w niej do 10 dni. 6. Im dłużej hodujesz zakwas, tym będzie on mocniejszy. Pierwsze chleby na zakwasie mogą nie być dla Was zadowalające – wtedy można dodać odrobinę drożdży. 7. Nigdy nie zużywaj całego zakwasu, warto odłożyć trochę na następny

Be Fit Be Strong
Najlepszy żytni zakwas na chleb 116

podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start: – 4 łyżki mąki(...)wyjdzie ze starej mąki. 5. Jeżeli nie planujesz piec chleba, umieść słoik zakryty ręcznikiem papierowym w lodówce. Wytrzyma w niej do 10 dni. 6. Im dłużej hodujesz zakwas, tym będzie on mocniejszy. Pierwsze chleby na zakwasie mogą nie być dla Was zadowalające – wtedy można dodać odrobinę drożdży. 7. Nigdy nie zużywaj całego zakwasu, warto odłożyć trochę na następny

Be Fit Be Strong
Chleb na serwatce 162

miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać obie mąki i sól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Chleb dyniowy z naczynia żeliwnego 133

potem się ma :) Ten chleb ma bardzo przyjemną twardawą skórkę i niezwykle mięsisty środek. Zrobiłem go już kilka razy. Tyle ile dyni miałem. I pewnie na jesień, jak się dynie pojawią, wrócę do tego przepisu. 240 g puree z dyni ( przygotowanego w ten sposób ) 480 g mąki pszennej 100 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 25-30 g świeżych(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie

Marder&Marder Manufacture
Chleb czeski 147

Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem.  Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g mąki pszennej chlebowej  110 g mąki żytniej jasnej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych W dużej misce dokładnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb z babką płesznik 209

płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka wysuszonego zakwasu chlebowego 20g drożdży świeżych lub 10g drożdży suszonych 350ml ciepłej wody Jak zrobić prosty chleb z babka płesznik: Do miski wsypujemy mąki, sól, zakwas, babkę płesznik, mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mąki, mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 10 min lub za pomocą miksera ok 5 min. Zostawiamy w ciepłym(...)wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy, nadajemy mu kształt i wrzucamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 45 min w 200st. Artykuł Prosty chleb z babką płesznik pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Chleb pszenno orkiszowy 177

garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże wkruszamy do pojemnika z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy cukier i posypujemy łyżką mąki pszennej (z 400g). Przykrywamy i odstawiamy(...)dyni, sezamu i otrębami orkiszowymi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do 210 º C. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie z wodą (u mnie szczelna blaszka). Wstawiamy foremkę z wyrośniętym chlebem. Po 10 minutach pieczenia w 210 º C obniżamy temperaturę do 160 º C i dalej pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy chleb jeszcze

mojewypiekiinietylko
Chleb bezglutenowy owsiano-jaglany na zakawsie 291

samochodem po wielu sklepach, w tym eko) O jakie moje zdziwcie było gdy się okazało, że nie ma chleba który by czegoś nie miał (czytaj różne dodatki). Chleby bezglutenowe na drożdżach nie są zbyt skomplikowane i dość łatwe w przygotowywaniu, ale chciałam sięgnąć po zdrowszą wersję. Więc postanowiłam wziąć byka za rogi i upiec chleb bezglutenowy na zakwasie

Delicious Titbits
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia 194

Przepis został wybrany przez Elę z bloga  W poszukiwaniu Slowlife  a pochodzi z   bloga Trufla . Chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa  u Trufli . Chleb bardzo, bardzo smaczny. Piekłam w trochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak(...)kłopotliwy. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną podaję za Amber "Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant

Stare Gary
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach 126

około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Na Thermomix „Chleb orkiszowy”: 1 . Do misy wkładamy drożdże, cukier, mleko i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie(...)Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Chleb pieczemy ok. 40 min. 5. Chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Artykuł Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem 165

znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i  piec około 45 minut w temp. 200 stopni. Chleb dodaję do marcowej listy   "Na zakwasie i na drożdżach"   prowadzonej  przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Kwas chlebowy. 159

wysuszenia i zrumienienia. Po przestudzeniu wrzucić chleb do miski lub kamionkowego naczynia i zalać ciepłą, przegotowaną wcześniej wodą. Pozostawić na 2 - 3 godziny. Cukier i drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do chleba z wodą. Wymieszać i pozostawić pod ściereczką w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Przecedzić bardzo dokładnie (przez gęstą gazę, ręczniki papierowe) i przelać do wyparzonych

zadanie-gotowanie
Żur sandomierski 201

ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 jajka ugotowane na twardo olej Chleb: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam(...)ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół,  i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką.  Jak przestygnie wydrążam

wesoła kuchnia
Chleb z szynką, cebulą i czosnkiem z serowo-chrzanową skórką 142

posmarować go masłem i mamy gotową kanapkę :) A skórka tak przyjemnie chrupała i lekko smakowała chrzanem, bardzo delikatnie. Naprawdę warto ten chleb zrobić, w sklepie takiego nie kupicie. 500 g mąki pszennej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 plasterki(...)keksówki. Wierz smarujemy chrzanem. Potrzebne będą nam do tego 3-4 łyżeczki chrzanu. I znów zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb. Pieczemy 45 minut, a potem na wierz kładziemy 3-4 plastry żółtego sera. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i zostawiamy na kratce żeby

Marder&Marder Manufacture