chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:77/420)

Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 133

tych zakwasów jest oczywiście szczegółowo opisany), sam proces "produkcji" chleba często jest baaaardzo długotrwały (związany z dość długim czasem produkcji zakwasu). Są też oczywiście szybsze w przygotowaniu chleby oparte o drożdże, jednak każdy przepis ma jakąś tam nutkę "ekscentryczności". Nie jestem pewien, czy ktoś kto zaczyna dopiero zabawę z pieczeniem chleba będzie zachwycony. No chyba, że od razu chce

Marder&Marder Manufacture
Chleb bez mąki 144

dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą. Ciekawym

Grahamka, weka i kajzerka
Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej 156

Domowy chleb bezglutenowy o wiele łatwiej przygotować z wagą kuchenną, jako że bardzo ważne jest zachowanie proporcji mąki, wody i drożdży. Dokładnie stosujcie się do podanych miar, inaczej chleb może się nie udać. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Co więcej, ciasto drożdżowe powinno wyrastać(...)szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. 7 Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. 8 Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz, aby chleb wyszedł popękany, poprzecinaj ciasto wzdłuż lub zrób

A to pestka
Wegański żurek 186

gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ½ kromki razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego(...)rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej wody, do każdego słoja wrzuć o kawałku chleba lub po pół łyżeczki drożdży. Zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nadaje się do użycia po trzech dniach.  Żurek (6-8 porcji): 4 marchewki 1 pietruszka

Roślinna - blog wegański
Chleb w świątecznych kolorach 73

Prosty, pszenny chleb idealnie wpasowujący się w bożonarodzeniowy klimat. Piękne kolory można uzyskać wykorzystując barwniki spożywcze albo, dla bardziej eko-ambitnych, herbatę matcha i sproszkowanego buraka

Chleby Rolfa
Chleb fendu w majowej piekarni 120

ciasta chlebowe tak zwarte jak to na fendu 😔 Przyznaję, że zrezygnowałam z dodatku drożdży, bo wolę chleby na zakwasie w odróżnieniu od drożdżowych chlebów z Francji, skąd wywodzi się chleb zaproponowany przez Amber do jej majowej piekarni. Dlatego czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta musiał być dłuższy.  Składniki (na duży bochenek): oryginalny przepis i sposób formowania na stronie – klik(...)pszennego lub żytniego (użyłam orkiszowego) 12 g soli (użyłam 10 g) 2,25 g drożdży instant (zrezygnowałam) W misie miksera mieszaj mąki, wodę i zakwas na niskiej prędkości, aż do momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciabatta na zaczynie biga 376

Ciabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb proteinowo-otrębowy (dieta cukrzycowa) 141

Chleb zawierający w swoim składzie prawie samo białko i błonnik. Zrobiony z wypłukanego glutenu i otrębów, z dodatkiem kminku oraz masła klarowanego. Prosty do zrobienia mały chlebek na drożdżach. Wg książki z 1940 r. "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy" zalecany przy diecie cukrzycowej. W smaku podobny do pieczywa typu Graham. Przygotowanie glutenu (Z 480 g ciasta otrzymuje(...)drożdże prasowane 6 g Maso klarowane 0,020 g = 20 mg sacharyna - ja nie dodawałem! 2 g Sól 0,3 g kminek 40-50 g woda (do odpowiedniej konsystencji ciasta) Do wymytego glutenu  dodajemy średnio zmielone otręby pszenne i wszystkie pozostałe składniki według receptury oraz wodę i ugniatamy ciasto o średniej konsystencji. Ciasto na chleb po wyrobieniu Czas

Przepisy na domowy ser i chleb
Najlepszy żytni zakwas na chleb 81

podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start: – 4 łyżki mąki żytniej(...)zakwas nie wyjdzie ze starej mąki. 5. Jeżeli nie planujesz piec chleba, umieść słoik zakryty ręcznikiem papierowym w lodówce. Wytrzyma w niej do 10 dni. 6. Im dłużej hodujesz zakwas, tym będzie on mocniejszy. Pierwsze chleby na zakwasie mogą nie być dla Was zadowalające – wtedy można dodać odrobinę drożdży. 7. Nigdy nie zużywaj całego zakwasu, warto odłożyć trochę na następny

Be Fit Be Strong
Najlepszy żytni zakwas na chleb 105

podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start: – 4 łyżki mąki(...)wyjdzie ze starej mąki. 5. Jeżeli nie planujesz piec chleba, umieść słoik zakryty ręcznikiem papierowym w lodówce. Wytrzyma w niej do 10 dni. 6. Im dłużej hodujesz zakwas, tym będzie on mocniejszy. Pierwsze chleby na zakwasie mogą nie być dla Was zadowalające – wtedy można dodać odrobinę drożdży. 7. Nigdy nie zużywaj całego zakwasu, warto odłożyć trochę na następny

Be Fit Be Strong
Chleb na serwatce 155

miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać obie mąki i sól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Chleb dyniowy z naczynia żeliwnego 121

potem się ma :) Ten chleb ma bardzo przyjemną twardawą skórkę i niezwykle mięsisty środek. Zrobiłem go już kilka razy. Tyle ile dyni miałem. I pewnie na jesień, jak się dynie pojawią, wrócę do tego przepisu. 240 g puree z dyni ( przygotowanego w ten sposób ) 480 g mąki pszennej 100 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 25-30 g świeżych(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie

Marder&Marder Manufacture
Chleb czeski 140

Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem.  Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g mąki pszennej chlebowej  110 g mąki żytniej jasnej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych W dużej misce dokładnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb z babką płesznik 196

płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka wysuszonego zakwasu chlebowego 20g drożdży świeżych lub 10g drożdży suszonych 350ml ciepłej wody Jak zrobić prosty chleb z babka płesznik: Do miski wsypujemy mąki, sól, zakwas, babkę płesznik, mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mąki, mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 10 min lub za pomocą miksera ok 5 min. Zostawiamy w ciepłym(...)wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy, nadajemy mu kształt i wrzucamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 45 min w 200st. Artykuł Prosty chleb z babką płesznik pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Chleb pszenno orkiszowy 165

garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże wkruszamy do pojemnika z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy cukier i posypujemy łyżką mąki pszennej (z 400g). Przykrywamy i odstawiamy(...)dyni, sezamu i otrębami orkiszowymi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do 210 º C. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie z wodą (u mnie szczelna blaszka). Wstawiamy foremkę z wyrośniętym chlebem. Po 10 minutach pieczenia w 210 º C obniżamy temperaturę do 160 º C i dalej pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy chleb jeszcze

mojewypiekiinietylko