chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:84/420)

Chleb pszenny- prosty 186

zdjęciu chleb ukrojony zraz po upieczeniu. 700 g mąki pszennej chlebowej  2 łyżeczki soli  25 g miękkiego masła  1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdzy świeżych  1 łyżeczka cukru  150 ml ciepłego mleka  300 ml ciepłej wody  W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże(...)owalny bochenek , wyłożyć na blachę oprószoną mąką [ przełożyłam ciasto do keksówki]  . Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką [ zapomniałam]. Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty

Moje domowe kucharzenie
Chleb tostowy dla leniwych 122

tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania Skoro ma być prosto i dla leniwych to szybki(...)godzinę. A potem już tylko pieczemy przez 25 minut w 225 stopniach. A jak naprawdę, ale tak naprawdę macie lenia, a w dodatku jesteście posiadaczami maszyny do wypieku chleba to dzisiaj macie raj. Po prostu wrzucacie wszystkie składniki do pojemnika (zajmie wam to około 1 minuty), ustawiacie jakiś program trwający około 3 godzin (kolejne 5 sekund pracy) i wracacie przed

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką. 140

czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką:  na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody 7 łyżek płatków owsianych górskich(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu

Rozpustne gotowanie
Chleb z ziarnami 98

dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne bochenki. Z powodzeniem można piec chleb bez foremek, wystarczy uformować z ciasta dowolny kształt i upiec na blaszce. Mój został upieczony w klasycznej keksówce 🙂 Piekąc chleb, pamiętajcie o zaparowaniu piekarnika przed włożeniem chleba do niego. Chleb pieczony w wilgotnym środowisku ładnie wyrasta , a jego skórka jest o wiele smaczniejsza. Do zaparowania(...)włożeniem chleba i jeszcze kilka razy zaraz po jego wstawieniu. Pamiętajcie o dokładnym wystudzeniu chleba przed jego krojeniem, wystudzony chleb nie będzie się wałkował czy kruszył podczas krojenia. Wiem, że powstrzymywanie się przed ukrojeniem ciepłej kromki chleba jest bardzo trudne i nie zawsze się udaje, ale warto by, choć troszkę przestygł, zapewniam, że będzie smaczniejszy. Życzę smacznego! Print Chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na drożdżach 141

Chleb pszenny na drożdżach Chlebek ten jest bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku o wiele lepszy niż te ze sklepu. Piękny zapach chrupiąca skórka i miękki środek, a do tego długo pozostaje świeży. Polecam chociaż raz upiec i się przekonać. Podany przepis jest na wersję podstawową, ale można dodawać ulubione dodatki i formować według uznania. Składniki(...)szklanki wody dowolne dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.) Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki wody. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzyć pięścią w ciasto, aby odpowietrzyć i chwilę wyrobić. Uformować według

talerz przyjemności
Domowy chleb pszenny na drożdżach. 4049

Nadmienię jeszcze, że z podanych składników powstaje duży bochen chleba i śmiało można ciasto podzielić na dwie porcje i upiec dwa mniejsze bochenki. Polecam!!! Składniki na domowy chleb pszenny na drożdżach ROZCZYN: 15 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 70 dag mąki pszennej np. wrocławska, poznańska 150 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej(...)wody 2 łyżki masła 2 łyżeczki soli GLANC: płaska łyżeczka mąki 70 ml zimnej wody szczypta soli      Drożdże rozcieramy z cukrem i wodą. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i odstawiamy na chwilkę, aż rozczyn podwoi swoją objętość. W tym czasie do małego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści, studzimy

Rozpustne gotowanie
Podkówki z farszem jajecznym z Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego 93

ekspres i zrzucając na cichy zaparzacz z tłoczkiem  kawowe zlecenie, wypełniam te wyrwane ze snu chwile.  Żadnych urządzeń miksujących,  opakowanie Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego  z Polskich Młynów, suszone drożdże i woda. Wystarczy.  Powstały rumiane, chrupiące, wypieczone podkówki,  z tego dobrze skomponowanego połączenia mąki pszennej,  żytniej i suszonego zakwasu. Do farszu wykorzystałam(...)dostępnymi w marketach produktami Polskich Młynów,   w sklepie internetowym - link do sklepu:  https://www.skleppm.pl/ Składniki podkówek z farszem: 1 opakowanie Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego Polskie Młyny 1 saszetka drożdży instant - 7 gr 330 ml letniej wody ziarna do posypania podkówek mleko do posmarowania wierzchu podkówek farsz: 2 jaja na twardo pocięte w kosteczkę lub starte

Kronika Piekarnika
Chleb z dynią i chili 122

Dzisiejszym chlebem otwieram w kuchni sezon na dynię, którą uwielbiam i którą zarażam kolejne osoby w swoim otoczeniu. Chleb jest na drożdżach, więc na efekt nie trzeba długo czekać. Składniki : 650 g mąki pszennej chlebowej typ 750 łyżeczka soli saszetka (7 g) drożdży suszonych ok. 300 ml ciepłej wody 250 g startej dyni papryczka chili (u mnie jalapeno(...)łyżki oliwy u mnie jeszcze łyżeczka mielonego ostropestu 600 g mąki wymieszać z solą i drożdżami. Do sypkich składników dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach oraz rozdrobnione chili. Wymieszać. Zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Ciasta nie trzeba zanadto wyrabiać. Chodzi jedynie o wymieszanie i zlepienie składników. Uformować kulę z ciasta. Polać wyrobione ciasto oliwą i wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb farmerski z automatu 194

suchych drożdży Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić maszynie do chleba w następującej kolejności: miód,olej, woda, sól, oba rodzaje mąki i na końcu drożdże. W przypadku mojej maszyny wybieram program do wypieku chleba francuskiego (przy podanych proporcjach czas potrzebny na przygotowanie chleba to 3 i pół godziny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
,,Chleb szpinakowy warkocz’’ 64

firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem. Składniki: 330 ml wody 500 g mieszanki do wypieku chleba Chleb Baltonowski POLSKIE MŁYNY 12,5 g drożdży 150 g świeżego szpinaku Przygotowanie: Szpinak miksujemy, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.  Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy mieszankę do wypieku chleba , wyrabiamy ciasto

Podróż w kulinaria
PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 82

Dziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jego przygotowanie jest banalnie proste, tylko chwila mieszania a w czasie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach domowego chleba :) Składniki: * 500 g mąki pszennej

Zrób to smacznie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 106

Chleb pszenno-żytni na zakwasie – prosty i pyszny ! Uwielbiam piec chleby ale zawsze były to takie na drożdżach. Jednak Czytaj dalej Artykuł Chleb pszenno-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 225

która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 20g drożdży - 3 łyżki(...)oliwy - 650ml ciepłej wody Drożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody (50-100ml) i mieszając rozpuścić. Następnie wlać do miski z mąką , solą, ziarnami i oliwą. Stopniowo dolewać resztę wody i mieszać aż do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można również ręcznie. Ciasto jest dość lepkie ale nie dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przekładamy

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 83

Czas czytania: 3 min Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo smaczną skórkę. Miąższ chleba jest jasny miękki, lekko wilgotny i pięknie pachnie. Zapach zawdzięcza prażonym nasionkom słonecznika i oczywiście zielonym listkom czosnku niedźwiedziego. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny aromat, który sami musicie(...)również nie posiadacie, to możecie użyć zwykłej foremki. W przypadku pieczenia chleba w formie typu keksówka należy zmniejszyć temperaturę pieczenia z 230 do 210 st. Po trzech godzinach fermentacji chleb uformować i włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami foremki, aby wyrósł przed pieczeniem. Zapraszam, skosztujcie! Print Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania