chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:84/420)

PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 108

Dziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jego przygotowanie jest banalnie proste, tylko chwila mieszania a w czasie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach domowego chleba :) Składniki: * 500 g mąki pszennej

Zrób to smacznie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 124

Chleb pszenno-żytni na zakwasie – prosty i pyszny ! Uwielbiam piec chleby ale zawsze były to takie na drożdżach. Jednak Czytaj dalej Artykuł Chleb pszenno-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 245

która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 20g drożdży - 3 łyżki(...)oliwy - 650ml ciepłej wody Drożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody (50-100ml) i mieszając rozpuścić. Następnie wlać do miski z mąką , solą, ziarnami i oliwą. Stopniowo dolewać resztę wody i mieszać aż do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można również ręcznie. Ciasto jest dość lepkie ale nie dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przekładamy

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 104

Czas czytania: 3 min Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo smaczną skórkę. Miąższ chleba jest jasny miękki, lekko wilgotny i pięknie pachnie. Zapach zawdzięcza prażonym nasionkom słonecznika i oczywiście zielonym listkom czosnku niedźwiedziego. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny aromat, który sami musicie(...)również nie posiadacie, to możecie użyć zwykłej foremki. W przypadku pieczenia chleba w formie typu keksówka należy zmniejszyć temperaturę pieczenia z 230 do 210 st. Po trzech godzinach fermentacji chleb uformować i włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami foremki, aby wyrósł przed pieczeniem. Zapraszam, skosztujcie! Print Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Przepis #175 Kukurydziano-ryżowy chleb (bez glutenu) + wegańska pasta z ogórkiem 165

Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej.  Składniki na chleb - 5 dag drożdży świeżych - 20 dag mąki kukurydzianej - 10 dag mąki ryżowej - 2 jajka - 1 i 1/2 szklanki mleka - szczypta soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka słonecznika  Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. 1/2 szklanki mleka delikatnie podgrzewamy. Następnie zalewamy nim pokruszone drożdże. Dodajemy cukier i pozostawiamy do wyrośnięcia na około(...)pozostawiamy na około godzinę. Następnie odsączmy z nadmiaru wody i blendujemy na jednolitą - bardzo gładką masę. Dodajemy pokrojonego ogórka oraz koperek. Ponownie przez chwilę blendujemy. Przyprawiamy do smaku. Kromka chleba podana z tą pastą smakuje wybornie - potwierdzają to moi domownicy:) Smacznego

Health-Fit-Life
Chleb z dynią i figami 203

okazji życzę wszystkim samych udanych wypieków! Oby dom zawsze pachniał chlebem! Składniki 100 g puree z dyni 50 g zakwasu,  płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Przygotowanie(...)upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut. Wystudź chleb na ruszcie. Smacznego chleba :) Chleb z dynią i figami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny najlepszy 465

Magdy Składniki: 600 g mąki pszennej (typ 650) 360 g wody 2 łyżeczki soli 2łyżeczki cukru 25 g drożdży świeżych Dodatkowo: mąka do posypania chleba duży garnek żeliwny (4,5 l) Drożdże pokruszyć dodać, jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki i 150 ml wody. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki oraz(...)odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia. Na ok 30 minut przed końcem wyrastania wkładamy garnek żeliwny wraz z pokrywą do piekarnika i ustawiamy tem. 230 C. Gdy chleb już wyrośnie delikatnie oprószamy go mąką i nacinamy nożem wzdłuż i w szerz. Bardzo ostrożnie wyciągamy garnek zdejmujemy pokrywę i przekładamy wraz z papierem do pieczenia, zakrywamy pokrywą i przekładamy

Delicious Titbits
Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim 187

swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa.  Składniki na 2 bochenki: 50 dag mąki pszennej 50 dag mąki razowej 0,5 l ciepłego mleka 4 dag świeżych drożdży 5 łaskich łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki łyżeczka siemienia lnianego  wiązanka(...)liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony) Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek Zaczyn: Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże oraz cukier i razową mąkę. Energicznie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.  Do zaczynu dodajemy kminek, czarnuszkę, siemienie, oraz posiekany czosnek a także sól i przesianą pszenną mąkę. Delikatnie wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
PROSTY PSZENNO ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE i DROŻDŻACH 173

otrębów żytnich 4 dag słonecznika 800-900 g letniej wody 0,5 łyżeczki cukru Dzień przed planowanym wypiekiem chleba wyciągamy swój zakwas z lodówki, dosypujemy mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy w ciepłym miejscu.   WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem. Do miski przekładam wszystkie składniki oraz 800 ml wody, mieszamy. Ciasto ma być klejące więc(...)następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Pod koniec wyciągamy chleby z formy i jeszcze chwilę dopiekamy. Chleb jest upieczony jak po ostukaniu wyda pusty dźwięk. Smacznego :)  MAŁA RADA :  Chleb można też upiec bez dodatku drożdży, ale czas jego rośnięcia przedłuży się. Zamiast otrębów możemy dodać ulubione ziarenka

Pani na deser
Chleb pszenny najprostszy 132

prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo ułatwia przygotowanie, gdyż nie trzeba bawić się z robieniem rozczynu. To co? po kromeczce? ;) Składniki: 700 g mąki pszennej , 1 saszetka suchych drożdży (7 g), 25 g miękkiego(...)nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce. I co, trudne było? :) W zasadzie ten chleb piecze się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb w 10 minut. 163

więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj(...)nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas temu taką właśnie kupiłam. Zakasałam rękawy i do boju! Składniki: 350 g mąki do wypieku chleba (a dokładnie mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleba pszenno-żytniego z suszonymi drożdżami) 150g mąki pszennej typ 550 370 ml wody (potem dolałam jeszcze ciutkę, takie jedno chlapnięcie :)) drożdże suszone (ile ich nasypałam

Brzuszki Łakomczuszki
WŁOSKI CHLEB BEZGLUTENOWY 206

przejmuj, tak ma być. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 200 stopni i zaparuj, ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut- w tej fazie chleb nie wyrośnie spektakularnie, drożdże tylko ruszą. Ciasto delikatnie skrop wodą i posyp oregano, wstaw do zaparowanego piekarnika. PO 20 MINUTACH wyjmij chleb z foremki i wstaw go do piekarnika na kratkę

Kuchnia bezglutenowa Loli
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 144

sklepach drożdże możemy spotkać świeże jak i drożdże suszone w proszku. Jedne i drugie spełniają swoje zadania. Oba rodzaje można stosować do wszystkich rodzajów ciast zarówno tych serwowanych na słodko (chałek, bułek, rogalików, drożdżówek) jak i na słono (np. pizzy, ciabatty, chleba, precli) i wielu wielu innych. Jednak doświadczeni, profesjonalni cukiernicy zalecają użycie drożdży świeżych - zapewniają one ciastu(...)lepiej mi smakuje.  Drożdże - to grzyby jednogatunkowe żyjące na podłożu zawierającym cukier. Produkowane są przez przemysł drożdżowy w postaci drożdży prasowanych lub suszonych. Używane są w piekarnictwie (drożdże piekarnicze), piwowarstwie (drożdże piwowarskie) i winiarstwie (drożdże winiarskie). Drożdże używane są głównie przy wypiekach ciast tzw. drożdżowych, czy przy wypiekaniu chleba, czy robieniu ciasta na pizzę

Ciastka - domowe słodkości
Fantazyjne bułeczki 138

się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.  Przepis na bułki,  jak zwykle, z niezawodnej  strony  Moje Wypieki Składniki na 12 bułeczek: 475 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych 275 ml wody Ponadto: żółtko do posmarowania(...)dłużej  - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne. Wpis dołączam do kwietniowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 175

szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Stopniowo dolewać piwo i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć mokrą konsystencję, więc(...)ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie do wyrośnięcia. Piec chleb ok. godziny. Będzie dobrze wypieczony, gdy po uderzeniu od dołu słychać będzie głuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie moczonym w przegotowanej wodzie. Odstawić chleb

Weekendy w domu i ogrodzie