chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:88/420)

Najpopularniejsze przepisy 2020 roku 73

przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły do smaku czytelnikom. Omlet z pieczarkami i mozzarellą Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia Pasta pieczarkowa - fit i zdrowa Chleb dyniowy bez drożdży Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi Sałatka Olivier - fit i wege Placki z kapustą kiszoną z piekarnika Brownie z żurawiną Guacamole z jajkiem Świąteczne ciasto dwukolorowe kokosowo-czekoladowe

My Chcemy Jeść
Błyskawiczny chleb orkiszowy z ziarnami 85

Pyszny bochen dziś przedstawię. Chleb robi się szybko, pięknie rośnie, smakuje wybornie. Wrzucamy składniki do misy, wyrabiamy a potem to już jak w tytule błyskawicznie. Zachęcam do pieczenia, bo nic nie zastąpi chleba wypiekanego w domowym zaciszu. Chleb orkiszowy na drożdżach. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na sodzie 131

400 g mąki orkiszowej lub pszennej, najlepiej chlebowej typ 750 lub 650 250 g jogurtu (szklanka) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 2 łyżki oleju rzepakowego 1

Kucharzyca
Zakwas 98

Terołzki sie zrobiōła moda na rychtowanie1 chleba w dōma, drożdże w niyftorych sklepach wykupiōne, to nic, yno robić zakwas. Co potrza? 12 łeżek mōnki2 żytniyj [...] Artykuł Zakwas pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Zakwas 102

Terołzki sie zrobiōła moda na rychtowanie1 chleba w dōma, drożdże w niyftorych sklepach wykupiōne, to nic, yno robić zakwas. Co potrza? 12 łeżek mōnki2 żytniyj [...] Artykuł Zakwas pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Kaczka pieczona w ziołach 151

każdym dniem coraz bardziej doceniam jego zalety. Najbardziej obawiałam się czy spełni swoją rolę podczas wypieku pieczywa i serników, ten egzamin piekarnik zdał na najwyższą ocenę. Chleby, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie upiekły się idealnie, a dzięki funkcji pary ich skórka była równomiernie wypieczona i chrupiąca. Piekarnik sprawdził się także podczas przygotowywania słodkich wypieków, jednak swoje największe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowy chleb pszenny z ziarnami 142

jego udziałem są przepyszne. Dodałam tutaj ziarna słonecznika, dyni i lnu ale można zmieniać i dodać złoty len, czy czarnuszkę albo sezam czarny, tez będzie ok. Chleb pszenny na drożdżach z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB Z WIŚNIAMI 251

chleb, pomyślałabym, że jest z dodatkiem czerwonej kapusty. Nie sądziłam że wiśnie tak go zabarwią :) Pomysł zaczerpnęłam z książki "100 znakomitych chlebów" autorstwa Paula Hollywooda. Chleb jest na drożdżach. Czytaj więcej

Kasia Sarna
CHLEB CZYSTOZIARNISTY CZYLI CHLEB Z SAMYCH ZIAREN, BEZ MĄKI 145

Domowy chleb to kwintesencja dzieciństwa. Nie mamy jednak zawsze czasu aby przygotować tradycyjny chleb na zakwasie czy drożdżach. Z pomocą wtedy przychodzą ulubione ziarna które możesz wykorzystać do przygotowania chleba. Ziarna są bardzo zdrowe i smaczne. Każdy może zrobić swoją własną mieszankę ziaren (słonecznik, sezam, czarnuszka, dynia...). Chleb całoziarnisty jest bez mąki i czasami bez jajek. Ja jednak korzystam

Kuchnia w oparach
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 196

Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsza pizza pełnoziarnista z szynką, pieczarkami i kukurydzą 213

każdym razem wychodzi przepyszna. Warto spróbować! Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba) 30 g drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Chleb pszenno żytni na zakwasie - prosty przepis na jeden bochenek 268

bardzo prosty przepis, a ciasta wcale nie trzeba wyrabiać bo przez noc doskonale poradzi sobie samo i ładnie wyrośnie. Nie masz zakwasu i chcesz upiec chleb? Zrób chleb na zwykłych drożdżach i upiecz go w naczyniu żaroodpornym! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY 2017 r. 115

zupełnie nie dziwi ) ponieważ wszyscy uwielbiają ciastka, plus te są mega proste w przygotowaniu. Zaraz poza podium plasuje się ciasto z rabarbarem , nasz letnia propozycja. A potem kolejno: Chleb lniany bez drożdży (idealny na kanapki) : Wpis na temat diety samuraja Sekretny przepis na wzmocnienie odporności oraz 7 pytań na temat glutenu których już nie chce słyszeć… Bardzo mnie

PaleoLife
Chleb pszenny na drożdżach i kwasie chlebowym 179

głęboki karmelowy smak i puszysty miękisz, wart wypróbowania. Podałam tutaj dwie możliwości wypiekania chleba: w foremce i w garnku żeliwnym, możecie wybrać co lepiej Wam odpowiada. Chleb pszenny na drożdżach i kwasie chlebowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowy chleb żytni 177

Witajcie. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na domowe pieczywo. Tym razem zrobiłam 100% chleb żytni na drożdżach. Taki chlebek jest pyszny, sycący (bo nie dmuchamy) i zdrowy. No i ten zapach... Składniki: 3 szkl mąki żytniej (u mnie typ 720) 1 op. suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 3/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Słone bochenki na mleku 92

Domowy, prosty chleb pszenny na drożdżach w stylu Francuskich bułeczek Petit pains au lait. Pieczony na mleku z dodatkiem prawdziwego masła :-) Chlebki są: - pachnące - puszyste - delikatne Warto upiec! Czas przygotowywania:  5 minut + wyrastanie łącznie 2,5 h Czas pieczenia: około 25 minut Ilość porcji:  4 bochenki wielkości małego grapefruita

AniaGotuje.pl
Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchwiowo - pietruszkowej z tartą marchewką 155

trudnego a potem cieszymy się dobrym zdrowiem. Chleb ten nie wymaga dużo pracy, tylko potrzebuje czasu aby wyrosnąć. Można sobie regulować godziny pieczenia tak aby Wam pasowało. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchwiowo - pietruszkowej z tartą marchewką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wiejski chleb na dzikich drożdzach z wody jabłkowo - rodzynkowej - Tartine country 180

doba na zakwas i rośnięcie chleba w lodówce ok. 28 - 30 godzin. Zachęcam do pieczenia bo to naprawdę pyszna zabawa i można sobie regulować godziny pieczenia. Wiejski chleb na dzikich drożdżach z wody jabłkowo - rodzynkowej - Tartine country. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
NAJLEPSZE "Pretzel Rolls" 139

łyżki brązowego cukru (lub granulowany) 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki chleba 1 łyżka drożdży DODATKOWO: 6 szklanek wody 3 łyżki sody oczyszczonej 1 jajka 1 łyżka gruboziarnistej soli PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU : 1)Wymieszaj brązowy cukier, sól i drożdże w misce. 2)Połącz 1 szkl. wody i 1/4 szklanki  oleju i dodaj

Marcepanowa kuchnia
Bezglutenowy chleb gryczany "na zakwasie" 176

chlebkiem. Potem nabieramy wprawy i chleb możemy przygotowywać "na oko". Polecam Wam też inne moje przepisy na pieczywo: - chrupki chlebek ze słonecznika i lnu - prosty chleb bezglutenowy na drożdżach

Smakuje zdrowo
Żytnie (razowe) kluski na parze tzn. buchty 181

słodko z powidłami ;) Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba 30g świeżych drożdży szczypta soli 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwykłego cukru Sposób przygotowania: Przygotowujemy drożdżowy rozczyn: letnie mleko, drożdże, sól, fruktoza, 2 łyżki mąki mieszamy, aż nie będzie grudek odstawiamy miskę (dość dużą) z rozczynem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarte flambée 228

przepis na ciasto z książki „O chlebie” 10 g drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek lub inne wędliny roszponka gruszka żółta papryka 1/2 piersi z kurczaka oliwa ocet balsamiczny 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić

GRUBY WAŁEK
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 218

comfort food #23: Owsianko-manna autorka: Fate.B | blog: Poplątanie z pomieszaniem Owsianka jagodowa autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka makowa :) autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Chleb owsiankowy na drożdżach autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka autorka: monka | blog: smaczne-opowiesci Owsianka orzechowa autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Owsianka kakaowa z awokado autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com

Chocolate Stop Tempting
Pszenny chleb z siemieniem lnianym 142

Post Pszenny chleb z siemieniem lnianym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Chleb bez zagniatania i wyrastania 236

łyżka płaskie soli  2 łyżki octu garść  przyprawa do pieczenia chleba Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około  1 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis dodaję do akcji  "Na zakwasie i na drożdżach

Moje domowe kucharzenie
Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami 137

orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym. Składniki na dużą keksówkę o wymiarach 30x15x10 cm : 450 g mąki pszennej razowej 450 g mąki pszennej białej 620 ml przegotowanej letniej wody czubata łyżeczka soli 150 g namoczonych rodzynek 150 g orzechów włoskich (dobre będa też pekany i laskowe) opakowanie (6-7 g) drożdży instant Przygotowanie(...)dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wodą i drożdżami. Zagnieć ciasto i dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Zagnieć tylko do równomiernego rozmieszczenia dodatków. Odstaw ciasto do wyrastania pod przykreyciem w ciepłe miejsc na 2-3 godziny. W połowie twgo czasu złóż ciasto, czyli ponaciągaj z zewnątrz do środka.   Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem

greenscarf
Szybki chleb pszenny z nasionami lnu 132

Zamieszczam na blogu bardzo dużo przepisów na chleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na ten który przypadnie Wam do gustu i upieczecie i napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie(...)konsumpcji, polecam. Szybki chleb pszenny z nasionami lnu.                     Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra ) 500 g mąki pszennej T 750 20 g świeżych drożdży 4 łyżki nasion lnu szczypta cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki letniej wody Mąkę wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól

Moje Małe Czarowanie
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 130

krupczatki jest zawsze taka sama i jeśli najdzie Was ochota na upieczenie własnego chleba, to po prostu dodajcie to, na co macie ochotę. * SKŁADNIKI Chleb w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika(...)odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją ziół i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem na kromki. Chleb z powodzeniem możesz przechowywać 2 dni w suchym i szczelnym miejscu. Ekspresowy chleb z mąki krupczatki w stylu staropolskim ze śliwkami

Food Square
Chleb śródziemnomorski 179

niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis. Składniki : 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka otrębów pszennych ½ szklanki płatków owsianych(...)pieczemy około 40 minut ( wierzch ciasta powinien być zarumieniony).             Chleb dzięki ziarnom bardzo długo zachowuje świeżość. Moje uwagi: wg mnie chleb za b. pachnie drożdżami, w przepisie było ich 5 dag może gdyby użyć ich ciut mniej byłyby mniej wyczuwalne...ale czy by wyrósł? blaszki do wypieku chleba smaruje zawsze smalcem piekłam

Proste Potrawy
1517. Chleb na zakwasie 164

święto chleba ...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u  Danusi .. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniego mleka 70 g letniej wody 25 g oleju 140 g mąki żytniej jasnej 400 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka drożdży instant(...)przypadku młodego zakwasu opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania Do miski wsypać mąki,drożdże,sól i cukier-wszystko wymieszać.Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto[można ręcznie lub w maszynie]Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek.Ułożyć

Moje domowe kucharzenie
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 169

masła 1 łyżeczka suszonych drożdży 30 ml mleka do posmarowania przygotowanie  Mleko rozmieszać z jajkiem.   Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto

Stare Gary
Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku 98

chlebie tureckim 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Kebab Kuchnia: Turecka Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 250 kcal Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CHLEB TURECKI 500 g mąki pszennej 7 g drożdży(...)kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CHLEB TURECKI Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę suchych drożdży i sól morską, po czym wszystkie suche składniki przemieszaj ze sobą. Wlej mokre składniki: jogurt naturalny, ciepłą wodę i oliwę. Wymieszaj łyżką, następnie wyłóż

ProstePesto.pl
Chleb Polny pszenno żytni 179

obsypałam mąką, i bochenki nieco się zdeformowały. Jednak nie przeszkodziło to nijak w wyrośnięciu chleba czy w wybornym smaku. Zrobiłam od razu eksperyment. Z podanych składników, wychodzą dwa bochenki chleba. Chleb ma wyrastać w koszyku, ja niestety nie dysponuję dwoma koszykami okrągłymi tak, aby potem chleb można było piec w garnku. Zatem bochenki oba wyrastały w koszykach, ale jeden(...)pieczemy pod przykryciem ok 30 min.\r","Po tym czasie garnek odkrywamy i dopiekamy jeszcze 15-20 min. \r","Wierzch chleba ma by\u0107 mocno br\u0105zowy. \r","Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. \r","\r"]} Drukuj Chleb Polny pszenno żytni Składniki 1. Dokarmianie zakwasu 100g aktywnego zakwasu 400 g białej mąki pszennej (dałam chlebową) 400 g wody o temp

Mieszam w Garnku
Tort kanapkowy rybny 171

pozostałe: 300 g serka śmietankowego majonez 100 g łososia wędzonego 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony 5 oliwek czarnych kawałek papryczki chili kawałek żółtej papryki natka pietruszki Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam(...)średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut kolejne do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, wkładam chleb na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę na 160 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam

wesoła kuchnia
Bezglutenowy chleb drożdżowy z ziarnami i orzechami 133

włoskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 13 g suszonych drożdży 550 ml ciepłej wody czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Orzechy łupie i lekko rozdrabniam. Wszystkie składniki chleba: mąki, nasiona, orzechy, drożdże, sól, miód, i letnią wodę dokładnie mieszam. Przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple na ok. 20-30 min ( ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40' stopni

Pyry na Gaz
Chleb żytni z ziarnami 277

Prosty chleb żytni z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ilości składników na formę 25x11 cm Zaczyn (18-24 godziny 35->23oC) 30 g zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 155 g woda Ziarna (2-3 godziny) 25 g słonecznik 25 g sezam(...)30oC) zaczyn (cały) ziarna  250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 50 g mąka jasna pszenna 40 g woda  5 g drożdże 24 g melasa 5 g sól + ziarna do posypania foremki i chleba Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania. Pieczenie : 10 minut  250oC z parą, 45 minut 200oC

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania