chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:96/420)

CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 234

dodatkiem mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), z dodatkiem ziaren. Oczywiście jak większość moich chlebów, jest to chleb na zakwasie. Bywa, że piekę coś na drożdżach, ale przeważnie są to bułki, chleby preferujemy jednak na zakwasie. Są zdrowsze, no i są zawsze świeże... Dla nas chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia inaczej smakują

Smaczne Zdrowe
Chleb na miodzie ze słonecznikiem i orzechami włoskimi 176

Siedzimy tak sobie z A nią i nagle ona wypala: "Pablo, a weź no jakiś chleb upiecz. Ale taki jakiś inny". Kurna no, inny

Marder&Marder Manufacture
Napój drożdżowy na zdrową cerę, włosy i paznokcie 138

drożdży 20 dag cukru 1 ½ szklanki utartego razowego chleba 1 szklanka soku owocowego Wykonanie: Zagotować 2 litry wody, dodać sok i tym napojem zalać chleb. Po 10 minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na 15 minut aby podrosły. Przecedzonym napojem napełnić kieliszki do połowy włożyć po 2 łyżki wyrośniętych drożdży. Wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami 120

przepis na chleb z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Na kolejne wypieki przepisy w kolejnych wpisach, bądźcie więc czujni. A wieczorem Madzia będzie robiła szynkę (w naszym nowym szynkowarze) więc przepis pewnie też niebawem się pojawi. Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki pszennej 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży 50 g startego(...)foremek (w zależności od preferencji). Znowu zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika szybko przy pomocy pędzelka smarujemy chleby wodą. Możemy też użyć spryskiwaczki do kwiatów. Swoją drogą muszę sobie taką spryskiwaczkę kupić :) Chleby wyszły naprawdę niesamowicie aromatyczne, a dodatek oleju po suszonych pomidorach jeszcze ten smak wzmocnił

Marder&Marder Manufacture
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska 190

jest spoko ale jak dla mnie za słodki, następnym razem nie dodam tyle cukru tylko trochę miodu. Tutaj jednak trzymałam się receptury. Podane były dwie wersje chleba, na zakwasie i na drożdżach, ja wybrałam wersję na drożdżach bo brakło mi czasu, jednak ten na zakwasie upiekę również. Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pachnący Toskanią 149

czosnkiem niedźwiedzim  SKWORCU ½ łyżeczki utartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego  SKWORCU szczypta suszonego rozmarynu 1 łyżka prażonej cebulki  SKWORCU Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn do chleba: W miseczce kruszymy drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru zalewamy ciepłym mlekiem-nie gorącym!  Posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy aż drożdże zaczną „pracować” Mąkę przesiewamy do dużej michy mieszamy z solą(...)Wierzch smarujemy białkiem posypujemy prażoną cebulką i wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdyby cebulka zaczęła bardzo się złocić przykryć wierzch chleba folią aluminiową Przepis powstał dzięki pysznym przyprawom firmy  SKWORCU   które miałam przyjemność testowania. Są świetne aromatyczne i nie drogie!  Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu internetowego KLIK

Wanilia i Kardamon
Bułgarski chlebek - słonecznik 140

Bułgarii faktycznie taki chleb występuje, ale to nie ma znaczenia :) Znaczenie ma to, że jest pyszny! Trochę coś jak chałka, ale nie tak słodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo: 125 g roztopionego(...)posmarowania Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Drożdże instant możemy zastąpić 40 g świeżych drożdży, ale wówczas musimy zrobić zaczyn, czyli drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną maki i mleka i zostawiamy na 15 minut. Dopiero po tym czasie dodajemy resztę składników. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do naoliwionej miski i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 153

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 153

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego

Kuchnia MagdaLeny
Pszenno-żytni chleb z suszonymi śliwkami 139

wyrasta dłużej niż przeciętny chleb. Dobra, troszkę się spieszę, bo zaraz muszę lecieć odebrać Magdę (bo znowu na swojej wiosce była i właśnie wraca) więc przejdźmy niezwłocznie do sedna: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego ze 12 godzin wcześniej) 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 150 g suszonych śliwek(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest zmoczyć przy tym dłonie. Ciasto się bardzo klei, a do mokrych dłoni nieco mniej :) Jak już wypełnimy keksówkę to mokrymi dłońmi wygładzamy powierzchnię chleba i posypujemy otrębami. Możemy nieco przyklepać żeby się bardziej trzymały. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i pieczemy około 45 minut

Marder&Marder Manufacture
Chleb z ziarnami na podpiwku 139

wspominałem przy ostatnim wpisie teraz przepis nadesłany przez Witolda, mojego czytelnika. Za co oczywiście Witoldowi bardzo dziękuję :) A Witold pisze tak: "Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest(...)podpiwek ( napój) 0.18 litra Składniki na ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika -  3 dag siemię lniane        -  3 dag sezam

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z dynią i figami 152

piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 154

piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Pieguskowa Kuchnia
Jak przechowywać pieczywo? 152

Wiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 112

Zresztą tak tylko sobie żartuję, lubimy się bardzo z Marzenką ;) Przyjechała, posiedziała, pogadała, zjadła coś tam, zainkasowała dwa świeżo upieczone chleby i pojechała. I właśnie dzisiaj przepis na pierwszy chleb dla teściowej: z suszonymi pomidorami. Kolejny, z oliwkami, za kilka dni. A tak na marginesie, znacie kawał o teściowej? Siedzi na dachu teściowa z zięciem. Oglądają spadające gwiazdy. Zięć pomyślał(...)mąki pszennej 630 ml wody 75 g suszonych pomidorów 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10 g drożdży instant Pomidory kroimy na niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 183

łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny(...)pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce

Pij soki wyciskane
Śniadanie - podstawowy posiłek w ciągu dnia 147

drożdże, które są nam potrzebne do wypieku muszą urosnąć wraz z mąką i innymi składnikami w ciepłym miejscu. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na domowy chleb czy bułeczki. Kupując drożdże do wypieków nie pomylcie ich z innymi, bo są również drożdże gorzelnicze , niezbędne do fermentacji alkoholu. Nie są one jednak raczej wykorzystywane w warunkach domowych, choć

MintTaste