jest spoko ale jak dla mnie za słodki, następnym razem nie dodam tyle cukru tylko trochę miodu. Tutaj jednak trzymałam się receptury. Podane były dwie wersje chleba, na zakwasie i na drożdżach, ja wybrałam wersję na drożdżach bo brakło mi czasu, jednak ten na zakwasie upiekę również. Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczosnkiem niedźwiedzim SKWORCU ½ łyżeczki utartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego SKWORCU szczypta suszonego rozmarynu 1 łyżka prażonej cebulki SKWORCU Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn do chleba: W miseczce kruszymy drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru zalewamy ciepłym mlekiem-nie gorącym! Posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy aż drożdże zaczną „pracować” Mąkę przesiewamy do dużej michy mieszamy z solą(...)Wierzch smarujemy białkiem posypujemy prażoną cebulką i wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdyby cebulka zaczęła bardzo się złocić przykryć wierzch chleba folią aluminiową Przepis powstał dzięki pysznym przyprawom firmy SKWORCU które miałam przyjemność testowania. Są świetne aromatyczne i nie drogie! Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu internetowego KLIK
Wanilia i KardamonBułgarii faktycznie taki chleb występuje, ale to nie ma znaczenia :) Znaczenie ma to, że jest pyszny! Trochę coś jak chałka, ale nie tak słodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo: 125 g roztopionego(...)posmarowania Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Drożdże instant możemy zastąpić 40 g świeżych drożdży, ale wówczas musimy zrobić zaczyn, czyli drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną maki i mleka i zostawiamy na 15 minut. Dopiero po tym czasie dodajemy resztę składników. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do naoliwionej miski i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureBezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego
Kuchnia MagdaLenyBezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego
Kuchnia MagdaLenywody 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 800 g mąki razowej 80 ml miodu 5-6 suszonych fig 150 g orzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania chleba Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże
Nastoletnie Wypiekaniewyrasta dłużej niż przeciętny chleb. Dobra, troszkę się spieszę, bo zaraz muszę lecieć odebrać Magdę (bo znowu na swojej wiosce była i właśnie wraca) więc przejdźmy niezwłocznie do sedna: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego ze 12 godzin wcześniej) 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 150 g suszonych śliwek(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest zmoczyć przy tym dłonie. Ciasto się bardzo klei, a do mokrych dłoni nieco mniej :) Jak już wypełnimy keksówkę to mokrymi dłońmi wygładzamy powierzchnię chleba i posypujemy otrębami. Możemy nieco przyklepać żeby się bardziej trzymały. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i pieczemy około 45 minut
Marder&Marder Manufactureletniej wody 300 g mąki pszennej typ 650 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 200 g jasnego piwa 12 g soli 6 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej typ 650 Przygotowanie: 10-godzinny zaczyn: Przygotować dużą miskę. Wlać wodę, rozprowadzić w niej drożdże i wsypać mąkę pszenną. Energicznie wymieszać do uzyskania gęstej pasty. Miskę przykryć(...)ważne, by nie było zimne prosto z lodówki) dodać drożdże i wymieszać, by się rozpuściły. Uwaga! Po dodaniu drożdży piwo zaczyna się mocno pienić, więc dobrze jest rozpuszczać w dużym naczyniu. Szybciutko, od razu po rozpuszczeniu drożdży wlać mieszankę do zaczynu. Wsypać sól oraz mąkę pszenną i wyrabiać ciasto przez dobre kilka minut (ok. 10 minut), aż będzie sprężyste
Nastoletnie Wypiekaniewspominałem przy ostatnim wpisie teraz przepis nadesłany przez Witolda, mojego czytelnika. Za co oczywiście Witoldowi bardzo dziękuję :) A Witold pisze tak: "Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest(...)podpiwek ( napój) 0.18 litra Składniki na ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika - 3 dag siemię lniane - 3 dag sezam
Marder&Marder Manufacturepiekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami
Pieguskowa Kuchniapiekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami
Pieguskowa KuchniaWiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak
Marder&Marder ManufactureZresztą tak tylko sobie żartuję, lubimy się bardzo z Marzenką ;) Przyjechała, posiedziała, pogadała, zjadła coś tam, zainkasowała dwa świeżo upieczone chleby i pojechała. I właśnie dzisiaj przepis na pierwszy chleb dla teściowej: z suszonymi pomidorami. Kolejny, z oliwkami, za kilka dni. A tak na marginesie, znacie kawał o teściowej? Siedzi na dachu teściowa z zięciem. Oglądają spadające gwiazdy. Zięć pomyślał(...)mąki pszennej 630 ml wody 75 g suszonych pomidorów 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10 g drożdży instant Pomidory kroimy na niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest
Marder&Marder Manufacturełyżki ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny(...)pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce
Pij soki wyciskanedrożdże, które są nam potrzebne do wypieku muszą urosnąć wraz z mąką i innymi składnikami w ciepłym miejscu. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na domowy chleb czy bułeczki. Kupując drożdże do wypieków nie pomylcie ich z innymi, bo są również drożdże gorzelnicze , niezbędne do fermentacji alkoholu. Nie są one jednak raczej wykorzystywane w warunkach domowych, choć
MintTaste