chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:104/420)

Chleb razowy z ziarnami 124

ciepłej wody -2 łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo  do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem i 100 ml ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do mąki dodać przygotowane drożdże , olej i resztę wody(...)zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno się oprzeć pierwszej pajdzie. Świeżutki chleb podjadłam z masłem, pieczoną piersią z kurczaka i ogórkiem kiszonym. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb polski 190

chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 260 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) umieszczając w nim blachę, na której będzie pieczony chleb, w celu nagrzania się. Gdy piekarnik się nagrzeje, chleb(...)pieczenia chleba należy umieścić na dnie piekarnika (na 1 półce od dołu) naczynie żaroodporne z wodą, lub bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika spryskać jego wnętrze zimną wodą w celu wytworzenia się pary. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,1 kg bochenek chleba. Czas wyrastania chleba może być

Gospodyni Miejska
Bułeczki śniadaniowe 104

Proste bułeczki drożdżowe, chrupiąca skórka, miękki środek. Oryginalny przepis pochodzi  [stąd] . Wykorzystałam połowę proporcji i wyszło mi 4 duże bułeczki, idealne dla 1 osoby na

Czerwony Gupik
Chleb pszenno-żytni 75/25 82

Bardzo smaczny i aromatyczny chleb, tradycyjny polski smak. Lekki i puszysty z chrupiącą skórką.  Przepis nie jest skomplikowany, warto spróbować. Składniki na ciasto: 333 g mąki pszennej typ 650 166 g zakwasu żytniego (sztywnego ok. 50% nawodnienia) 183-190 g wody 4 g świeżych drożdży 9 g soli Waga ciasta ok. 690 g Najpierw przygotować sztywny zakwas żytni, użyłem(...)minuty. Zostaw ciasto do fermentacji na  20 minut w ok. 26°C, odgazuj przez składanie, odczekaj kolejne 20 minut, uformuj w kulę, odczekaj 5 minut i uformuj chleb. Przełóż do koszyka rozrostowego. Wyrastanie chleba zajmuje ok. 50-60 minut w cieple. Przed pieczeniem posmaruj bochenek kisielkiem ze skrobi ziemniaczanej*. Ja, na wszelki wypadek (aby uniknąć ewentualnego rozrywania skórki) nakłułem

Przepisy na domowy ser i chleb
Ruisleipä po polsku 105

dawna ten chleb spędzał mi sen z powiek. Zaczęło się od informacji czytelniczki mojego bloga Ani z Francji. To ona napisała mi o smakowitych małych chlebkach z dziurkami, kupowanych przez turystów w Finlandii. Przywożą je do swoich domów i mrożą po to, aby dłużej delektować się ich smakiem. Przeszukałam mnóstwo stron fińskich i polskich w Internecie, obejrzałam też kilkanaście filmów(...)Finlandii nawet specjalna mąka / być może mieszanka / do ich wypieku. Ludziska sami pieką te chleby w różnej wersji. W większości są na drożdżach lub na zakwasie z dodatkiem drożdży. Każda z osób, która jadła oryginalne chleby   twierdzi, że nie udało się otrzymać w domu takiego smaku. Przepis ten dostałam od Ani z Francji, która ma go od babci

Leśny Zakątek
Jak zrobić zakwas na chleb 71

Przepis na zakwas do pieczenia chleba jest prosty jak budowa cepa. Do jego zrobienia potrzebne są tylko dwa składniki: mąka razowa oraz woda. Przepis jest dziecinnie prosty ale za to wymaga czasu. Zakwas z poniższego przepisu to zakwas pszenny, pierwszy chleb upiekłam z niego po 7 dniach. Ale przez te 7 dni zakwas wymaga tylko tyle uwagi żeby dokarmić(...)wyrośnięty, należy go ponownie dokarmić i odłożyć pieczenie chleba na kolejny dzień. Zakwas po siedmiu dniach nazywa się zakwasem młodym, jest wtedy jeszcze bardzo słaby i z reguły pierwszy chleb zrobiony na takim zakwasie nie wyrasta za dobrze. Żeby taki pierwszy bochenek chleba ładnie wyrósł można dodać do niego odrobinę drożdży (ok. 5 g). Z każdym kolejnym chlebem zakwas będzie

Słodki Blog
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 262

kolor z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Do chlebów żytnich i mieszanych, do makaronów mieszanych lub żytnich.   TYP 650 pszenna – mąka bułkowa. Do wypieku chleba i bułek na drożdżach, zaczynie poolish i na zakwasie. Idealna do mocno uwodnionych ciast chlebowych, elastyczna. Nadaje się również do makaronu.   TYP 720 żytnia – w jasno szaro-brązowym kolorem(...)widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziarniaków żyta. Nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. Podstawowa mąka do chlebów żytnich i mieszanych, spodów do pizzy, zakwasu na żur. Do ciężkich ciast korzennych, np. pierników.   TYP 750-850 pszenna – kremowo biała. W porównaniu do innych mąk pszennych zawiera więcej składników

Karo in the Kitchen
Chleb z garnka żeliwnego 153

cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Chleb z garnka żeliwnego PRZEPIS /źródło: link /  Temperatura pieczenia: 240-2 5 0 o C Czas pieczenia: 45 min. Składniki /1 bochenek/ 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750 100 g mąki pełnoziarnistej 345 g wody 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek  łyżka suszonych(...)dołu na ściereczce o prószonej mąką lub otrębami . O dstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (1-2h). N a 30 minut przed końcem wy rastania ciasta na chleb, nastawić piekarnik n a temperaturę 240-2 5 0 o C i umieścić w nim ga rnek z pokrywką (pusty) na najniższym poziomie.  Garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika. Zdjąć pokrywkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kwas chlebowy 108

kromki i czekamy kilka dni żeby się całkowicie zsechł. Potem gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy ten chleb (dobrze jest mieć jakieś kamionkowe naczynie do tego, ale ja użyłem po prostu dużego garnka). Czekamy aż chlebowa zalewa całkowicie ostygnie i dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny. W tym czasie płyn powinien zacząć fermentować. Przecedzamy go przez(...)sitko. Ja dodatkowo sitko wyłożyłem gazą, żeby maksymalnie odfiltrować chleb, z którego już zrobiła się niezła breja (to właśnie tutaj Madzia powiedziała, że ona tego na pewno nie będzie piła). I przelewamy do szklanych butelek. Wrzucamy po kilka/kilkanaście rodzynków do każdej butelki i cienki plasterek cytryny. Dobrze jest mieć takie butelki ze sprężynowym zamknięciem. Widziałem, że można kupić

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach 59

wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Na Thermomix: 1 . Do misy wkładamy drożdże, cukier, mleko i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie mąki, płatki(...)Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Chleb pieczemy ok. 40 min. 5. Chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Artykuł Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 132

chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam z marchewką, bo natrafiłam na naprawdę(...)drożdży (podaję zwiększoną ilość w stosunku do przepisu Amber) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie ok. 1,5 kg marchwi) 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 279

obieramy , wyciskamy praską . Na patelni roztapiamy całe masło ( 3 łyżki ) blanszujemy na nim przez minutę wyciśnięty czosnek ,żeby pozbyć się smaku surowizny . W maszynie do wyrabiania chleba ( lub w misce ) . Wyrabiamy mąkę, drożdże ( dodajemy bezpośrednio , suszone do mąki ) cukier, sól i mleko . Mleka , jeśli zajdzie potrzeba , można zawsze dolać więcej, ciasto ma być sprężyste i nie lepiące . Podczas wyrabiania

Ogrodnik w podróży
Chleb cebulowy II 98

Zapach cebuli rozchodził się po całej kuchni. Właściwie to po całym mieszkaniu :) A skoro mowa o chlebku cebulowym to powiem wam o jednej rzeczy, która idealnie pasuje do tego chleba. O smalcu. Ale nie o zwykłym smalcu. Bo dostałem przesyłkę od ZT Kruszwica. Są oni producentem m.in. Oleju Kujawskiego, czy margaryny Smakowita. A kilka miesięcy temu na rynek wszedł(...)polecam :) A wracając do tematu: Składniki na 2 bochenki: 1 kg mąki pszennej 520 ml wody 2-3 cebule (250 g) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 8 g drożdży instant Najpierw zajmujemy się cebulą. Trochę to potrwa czasu. Mianowicie kroimy w bardzo drobną kostkę, taką naprawdę drobną. Na małej patelni rozgrzewamy 8-10 łyżek oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, wsypujemy

Marder&Marder Manufacture
Focaccia z cebulą i oliwkami. Włoski chleb focaccia. 189

Oj jak długo mnie tutaj nie było.... Z różnych powodów na jakiś czas odpuściłam bloggowanie, mam nadzieję, że będę wracać częściej :) Niedawno poczyniłam pierwszą w życiu

Jemy Pijemy
Chleb z ziarnami bez drożdży 77

Chleb z ziarnami bez drożdży Pyszny chlebek na szybko bez drożdży z dużą ilością nasion, przygotowałam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z bloga  Źródło Składniki: 1 kg mąki szadkowskiej 1/2 l ciepłej wody  proszek do pieczenia 30 g  ( 1 opak ) 1 łyżkę cukru 1,5 łyżki soli, 1 szkl różnych nasion(...)łyżki octu 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej 1/2 szkl nasion do posypania chleba płatki owsiane do posypania Sposób przygotowania :  Wysypać mąkę do miski , dodać pozostałe suche składniki, wymieszać dokładnie. Do wymieszanych składników, wlewać po trochu ciepłej wody, mieszać mikserem. Następnie na końcu dodaj ocet, wymieszać ręką, dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za suche, dodać odrobinę wody, jeżeli

Kuchnia Danusi
Chleb wiejski całonocny jasny 112

połowy porcji 1 bochen. Chleb pieczmy w ramach Piekarni Amber, chleb wybrała Ania z bloga Kuchnia Gucia a oryginalny przepis pochodzi z książki "Mąka, woda, drożdże, sól" - Kena Forkisha. Wiejski chleb jasny. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KURS PIECZENIA CHLEBA-RECENZJA KSIĄŻKI 122

drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki, a nawet przepisy na "szybkie" chleby wyróżniające się tym, że zamiast drożdży używa się proszku do pieczenia oraz sody. "Kurs pieczenia chleba" to książka którą bardzo polecam wszystkim miłośnikom chleba :) Tytuł: "Kurs pieczenia chleba" Autorzy: Dan Lepard

Kukuleczki
Chleb razowy z mąką z cieciorki 149

Bochenek pyszny, delikatny i bardzo efektowny. Proszę zakupić tylko mąkę z cieciorki i proszę razem ze mną wypiekać pyszne pieczywo. Naprawdę warto wypiekać swój własny chlebek

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach i maślance, z marchewką i kminkiem. World Bread Day 2015 173

stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy. Ale to mnie nie zniechęciło bo przecież chleb można upiec także używając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny bochen pszennego chleba na maślance, do którego dodałam utartą grubo marchewkę, dzięki czemu zyskał piękny kolor. Słodkawy smak podkręciłam mielonym

Smaczna Pyza
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 190

jakiegoś czasu, w każdy weekend piekę chleb tylko na zakwasie, według własnych pomysłów i mąki, jaką mam w szafce. Przez długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą. Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję

W kuchni wieczorem