chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:107/420)

Wyprawka na Wielkanoc, czyli kiełbasa świąteczna i chleb wielkanocny 163

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Spacerując po osiedlu, czujemy jak z otwartych okien zaczyna wydobywać się zapach soczystych mięsiw, słodkich babek, ostrość chrzanu (swoją drogą polecamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb 152

Domowy najlepszy. 50 dkg mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżeczki cukru 35 dkg maślanki 1 łyżeczka soli Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami maślanki

Moje domowe kucharzenie
Domowe pity z bobem i jajkiem 237

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone

https:KKuchniaMniam
Wieniec drożdżowy z oliwkami i pomidorami 110

W sobotę na imprezie z okazji 1 roku studia kulinarnego Przystanek 11 w Zabrzu koleżanka Karolina przyniosła na stół przekąsek drożdżowe chleby w postaci wieńców. Każdy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pszenno - żytni z ziarnami na drożdżach 170

wykonaniu i bardzo szybko znika więc warto przygotować dwa albo i nawet trzy bochenki. Zachowuje świeżość przez kilka dni więc nie ma problemu z przechowywaniem, polecam. Chleb z ziarnami na drożdżach . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 188

razy dokarmić. Z zakwasem suszonym, który można kupić podejrzewam, że trzeba postępować podobnie. Nie łudźmy się, że po wymieszaniu takiego zakwasu z wodą, bez dodatku drożdży wyjdzie nam dobry chleb. Sprawdziłam! Mój zakwas suszony obudziłam po 3 miesiącach. Po 32 godzinach mogłam upiec na nim chleb! Czyli zakwas suszony ma trwałość 3 miesiące. Czy dłużej? Trzeba przeprowadzić dalszy eksperyment. Zakwas

Leśny Zakątek
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 189

Ostatnio niezbyt często za pieczywo się biorę, czas więc powrócić do korzeni. Bo ten blog powstał właśnie z myślą o domowym pieczywie, dopiero znacznie później ewoluował

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na dzikich drożdżach 209

jest wart wykorzystania aby potem cieszyć się zdrowym i pysznym chlebem. Mąka orkiszowa jest zdrową wersją pszennej i warto ją wykorzystywać w kuchni. Zapraszam do pieczenia. Chleb orkiszowy na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchew, estragon, ziele angielskie 164

użyciu wody zakwasowej z marchewki, estragonu i ziela angielskiego. Potem na bazie tej wody zrobiłam zakwas a na końcu chleb. Zachęcam do eksperymentów i własnego wypiekania chleba. Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchew, estragon i ziele angielskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pita 126

Pita, czyli okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb pszenno - jęczmienny na drożdzach z przyprawą węgierską 148

pachnący przyprawą węgierską, puszysty i sprężysty. Doskonały do kanapek, na pierwsze czy drugie śniadanie. Najlepszy jest jednak z masłem jeszcze ciepły, chrupiąca skórka i delikatny miąższ, polecam. Chleb pszenno - jęczmienny na drożdżach z przyprawą węgierską. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ziemniaczana focaccia 211

  Czy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka

Szybko Tanio Smacznie
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 181

Witam serdecznie Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb bezglutenowy 170

Ostatni chleb bezglutenowy nie całkiem przypadł nam do gustu ponieważ był lekko suchy i łatwo się kruszył. Ten chlebek bezglutenowy z mieszanki różnych

Kuchenne Wariacje
Chlebki Prowansalskie 228

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny chlebek prowansalski, chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny a dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Tak upieczony

Uwaga Babcia Piecze Chleb