chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:102/420)

Focaccia z cebulą i oliwkami. Włoski chleb focaccia. 208

Oj jak długo mnie tutaj nie było.... Z różnych powodów na jakiś czas odpuściłam bloggowanie, mam nadzieję, że będę wracać częściej :) Niedawno poczyniłam pierwszą w życiu

Jemy Pijemy
Chleb z ziarnami bez drożdży 96

Chleb z ziarnami bez drożdży Pyszny chlebek na szybko bez drożdży z dużą ilością nasion, przygotowałam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z bloga  Źródło Składniki: 1 kg mąki szadkowskiej 1/2 l ciepłej wody  proszek do pieczenia 30 g  ( 1 opak ) 1 łyżkę cukru 1,5 łyżki soli, 1 szkl różnych nasion(...)łyżki octu 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej 1/2 szkl nasion do posypania chleba płatki owsiane do posypania Sposób przygotowania :  Wysypać mąkę do miski , dodać pozostałe suche składniki, wymieszać dokładnie. Do wymieszanych składników, wlewać po trochu ciepłej wody, mieszać mikserem. Następnie na końcu dodaj ocet, wymieszać ręką, dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za suche, dodać odrobinę wody, jeżeli

Kuchnia Danusi
Chleb wiejski całonocny jasny 140

połowy porcji 1 bochen. Chleb pieczmy w ramach Piekarni Amber, chleb wybrała Ania z bloga Kuchnia Gucia a oryginalny przepis pochodzi z książki "Mąka, woda, drożdże, sól" - Kena Forkisha. Wiejski chleb jasny. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KURS PIECZENIA CHLEBA-RECENZJA KSIĄŻKI 143

drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki, a nawet przepisy na "szybkie" chleby wyróżniające się tym, że zamiast drożdży używa się proszku do pieczenia oraz sody. "Kurs pieczenia chleba" to książka którą bardzo polecam wszystkim miłośnikom chleba :) Tytuł: "Kurs pieczenia chleba" Autorzy: Dan Lepard

Kukuleczki
Chleb razowy z mąką z cieciorki 173

Bochenek pyszny, delikatny i bardzo efektowny. Proszę zakupić tylko mąkę z cieciorki i proszę razem ze mną wypiekać pyszne pieczywo. Naprawdę warto wypiekać swój własny chlebek

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach i maślance, z marchewką i kminkiem. World Bread Day 2015 200

stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy. Ale to mnie nie zniechęciło bo przecież chleb można upiec także używając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny bochen pszennego chleba na maślance, do którego dodałam utartą grubo marchewkę, dzięki czemu zyskał piękny kolor. Słodkawy smak podkręciłam mielonym

Smaczna Pyza
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 208

jakiegoś czasu, w każdy weekend piekę chleb tylko na zakwasie, według własnych pomysłów i mąki, jaką mam w szafce. Przez długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą. Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję

W kuchni wieczorem
Chlebek orkiszowy z orzechami 209

mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 300 ml ciepłej wody 10 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli garstka pestek dyni garstka orzechów włoskich (drobno posiekanych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni i pokruszone orzechy. 3. Dodajemy zaczyn drożdżowy do mąki, dokładnie(...)mąką. Przekładamy do niej chlebek i odstawiamy go w ciepłej miejsce, aby urósł ( tak mniej więcej, aby podwoił swoją objętość ). 5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb w temperaturze 180°C przez około 30 - 45 minut ( w zależności od tego jak bardzo chcecie mieć spieczoną skórkę ). 6. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia

W kuchni Katie
Chałka drożdżowa z migdałami. 98

piękny sposób odzwierciedla piękno upieczonego chleba . Mały i duży, każdy uwielbia smak tego pysznego pieczywa. A ta chałka to o wiele więcej niż tylko chleb . Oto chałka drożdżowa na którą przyjemnie się patrzy i jeszcze lepiej się je! Chałka to chleb, który powinien się znaleźć w repertuarze każdego. Ta chałka jest chlebem bardzo delikatnym, miękkim i cudownie smacznym. Migdały należą(...)rozpuszczone masło – 4 krople aromatu migdałowego – szczypta soli – 40 g drożdży Wierzch: – 1 żółtko – płatki migdałowe do posypania Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki i łyżką erytrytolu. Odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i żółtka, rozpuszczone masło, sól, aromat migdałowy, erytrytol

Zdrowy Styl Joanny
Chleb pszenny 182

razową, płatki owsiane, ziarna czy ciecierzycę często ze sobą mieszam. Czasem składniki na kartce papieru zapisuję, a potem przepisy na blogu publikuję.  Dzisiaj pszenny chleb Wam pokazuję, który z 5 składników przygotowuję. Mąka, drożdże, woda, cukier, sól, z nich ciasto wyrabiam, potem czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny.  Składniki

Moniki Smakołyki
Prosty chleb 66% żytni wg Hamelmana 130

Robiłem ten chleb po raz pierwszy, trzymając się ściśle proporcji podanych w książce J.Hamelmana "Chleb". Ciasto było zbyt luźne na formowanie do koszyka więc upiekłem go w foremce. Posypany makiem i sezamem. Zarówno do zaczynu, jak i ciasta użyłem mieszanki mąki żytniej typ 2000 i 720 w stosunku 1:2. Prosty i smaczny chlebek, polecam! Zaczyn  10 g zakwas(...)woda 9 g sól 5 drożdże 360 g zaczyn Ciasto wyrobiłem mikserem ok 7 minut. Zostawiłem do fermentacji w misce na 45 minut w temperaturze 26oC. Potem ciasto przełożyłem do foremki (mały kawałek ciasta, dosłownie kilka gramów odłożyłem i rozrobiłem z wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba). Wyrastanie w foremce zajęło ok. 60 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni z płatkami owsianymi i jagodami goji (z automatu) 174

składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.  Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, płatki owsiane i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od  rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni). Jagody goji

Ze smakiem i z pasją
Pszenny chleb nocny 170

drożdży instant 350 ml letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka

dom-agi.pl
CHLEB CEBULOWY. PSZENNO-RAZOWY. 102

popracować, bo okrągłe chleby zdecydowanie mi nie wychodzą 😟 Mimo, że posiadam koszyk do wyrastania chleba, kształt trochę mi się "rozjeżdża", a nie chcę dosypywać mąki więcej niż przewiduje przepis.  Ale co tam kształt! 😉  Przecież smak się liczy ... a smak był taki, że Pan Mąż połowę zjadł w jedno popołudnie 😂 Ja (z oszczędności czasu) do chleba wykorzystałam gotową prażoną(...)szkl mąki pszennej razowej  7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych 1 płaska łyżka cukru 1 czubata łyżeczka soli 150 ml  ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie z Prymatu) Wykonanie:  Ciepłe mleko łączymy z ciepłą wodą, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników. Obie mąki łączymy

Walijskie Pichcenie
CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 195

smak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! " Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia chleba (bułek) tym dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie tak szybko. Potrzebujemy tylko wówczas trochę więcej czasu na wyrastanie, ale nasza cierpliwość zostanie nagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem(...)typ650) - 200g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 8g świeżych drożdży - 400ml letniej wody - 150g jogurtu naturalnego (użyłam mój własny ) - 25g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - 10g soli (u mnie himalajska) Posypka: - 1 żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka (u mnie 3,2%) - 15g ziaren do posypania: maku i/lub sezamu Drożdże rozkruszyć do miski, dodać do nich letnią wodę

Smaczne Zdrowe
Pszenno - orkiszowy chleb na maślance z otrębami pszennymi 174

fareast-language:EN-US;} Szukałam jakiegoś przepisu na chleb z jak największą ilością zdrowych składników, bo obiecałam koleżankom z pracy, że upiekę dla ich dzieci chleb. Wybór padł na chleb z płatkami owsianymi na maślance. Wyszedł niezwykle   aromatyczny z lekko chrupiącą skórką. Przepis wzięłam z   TEJ strony z dużymi moimi modyfikacjami Składniki na 1 bochenek(...)suszonych pomidorów pokrojonych drobno ·          1 łyżka majeranku ·          1 czubata łyżeczka suszonych drożdży. Dodatkowo do posmarowania chleba: ·          1 jajko ·          1 łyżka mleka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno – żytni z otrębami 138

Ostatnio zaczęłam piec chleb. Często w chlebach kupowanych w sklepach jest sporo polepszaczy, chemikaliów. Przez to narodził się u mnie pomysł aby samemu go piec. Dzisiejszy prezentowany chleb jest przygotowany na drożdżach, bo zakwas dopiero się robi. A to trochę trwa. Może się skusicie. Składniki: 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 500 ml ciepłej wody 250 g mąki(...)otrąb owsianych 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego 1 łyżeczka soli Olej Płatki owsiane Wykonanie: Do naczynia ( możecie użyć urządzenia do wyrabiania ciasta ) dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 500 ml ciepłej wody ( około 37 o C ). Dalej mąkę pszenną i żytnią, otręby, pestki słonecznika, siemię lniane i łyżeczkę soli. Wyrabiamy. Przykrywamy miskę ręcznikiem i wstawiamy

Smaki Ewy
Chleb z sezamem 169

Dziś chce wam pokazać przepyszny chleb z sezamem na drożdżach  świeżych, oraz zaprezentować wam produkty których użyłam do wykonania pieczywa. Składniki: Mąka Szymanowska typ 480 -500 g sól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 35 g woda ciepła 320 ml Polski olej rzepakowy 50 ml sezam jasny 1 szklanka Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę(...)sól. Do miseczki wlewamy ciepła wodę,cukier i drożdże rozkruszone. Mieszamy do rozpuszczenia.Wlewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką, delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po 15 minutach wsypujemy sezam i wlewamy olej.Miksujemy końcówką hak koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, też przykryte ściereczką

Różowa kuchnia
Czosnkowo – ziołowy chlebek 97

Czosnkowo – ziołowy chlebek to idealny dodatek do sałatki greckiej. Przygotujemy go dosłownie w chwilę. Nie potrzebuje on zbyt dużo czasu aby wyrosnąć. Sprawdź przepis na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami (na drożdżach) 192

odsączyć z zalewy, drobno pokroić. Oliwki odsączyć z zalewy, drobno pokroić. Do miseczki wlać letnią wodę (250 g). Pokruszyć drożdże. Wsypać cukier. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Do misy (u mnie od miksera) wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Wlać zaczyn (zaczyn nie musi wyrastać) oraz olej. Dodać pokrojone, suszone pomidory oraz oliwki i zagnieść gładkie i sprężyste(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Kuchnia Koloru Blond), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami owsianymi na drożdżach 153

pieczenia chleba zaraziła mnie moja siostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki(...)łyżka, woda ciepła 2,5 szklanki, dodatkowo: olej 3 łyżki, otręby 2 łyżki, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy m ą k ę , cukier i wodę. Następnie mieszamy aż drożdże się rozpuszcz ą , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Do miski przesiewamy m ą k ę  pszenn ą . Dodajemy m ą kę kukurydzian ą , płatki owsiane

kulinarne odsłony pati
Chleb żytni na piwie z cebulą. Piekarnia w lutym 155

trawienie. Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo pozostaje świeży. Dodatek piwa nie wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta bez dodatku drożdży i ma pięknie porowty miękisz. Dodatek cebuli nadaje smakowitości, wyklucza jednak użycie słodkich dodatków do chleba. Ponieważ w Niemczech najniższa dostępna w handlu mąka żytnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami. 186

przepis na podstawowy chleb Jamie Olivera, który znajduje się  tu  ( ja zrobiłam z połowy składników ). Dodałam kilka swoich dodatków i wyszedł pyszny chleb. Składniki: 10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych, 15g cukru ( ja dałam miód), 300ml ciepławej wody, 500g mąki pszennej + trochę do podsypania, 70g suszonych pomidorów w słoiku, 2 kostki bazylii (może być(...)miód, sól i wymieszać widelcem. Tę czynność mieszania drożdży można wykonać w osobnym naczyniu i dopiero wlać w środek mąki. Mieszać powoli okrężnymi ruchami palca, tak by powoli rozpuszczone drożdże łączyły się z mąką. Dodawać również pomału resztę wody. Następnie wyrabiać ciasto przez ok.5min. W razie potrzeby dodać troszkę mąki, gdyby ciasto było lepkie. Wyrobione ciasto obsypać lekko mąką

W kuchni u Moniki
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 231

wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Przyślij przepis . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chleb słonecznikowy na zakwasie 201

wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
MAŚLANY CHLEB 120

jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego)  WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić(...)okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić

w mojej kuchni
Chleb 4 ziarna na zakwasie 235

wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 308

wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska