chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:106/420)

Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym 82

przyszykować wieczorem, a rano upiec świeży chleb. Nic nie przebije domowego, pachnącego na cały dom, jeszcze ciepłego pieczywa z odrobiną masła. Taki chleb nie tylko jest pyszny, ale i też kosztuje znacznie mniej niż w piekarni. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, który zawsze się udaje! Ilość: 1 chleb o wadze 1142g pieczony w naczyniu(...)pokruszone drożdże. Całość zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać 1 łyżkę mąki (odjąć z tych 750g) i ponownie przemieszać. Zaczyn odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.   Uwaga! W przypadku drożdży suchych zaczyn jest zbędny. Drożdże suche należy od razu wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto na chleb: Do większej

Di gotuje
Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika 178

piekarnika i do tego z masełkiem...hmm... rozmarzyłam się;) pisząc dla was ten post. Zapraszam na kromeczkę;) Składniki: opakowanie 0,5 kg mieszanki do wypieku chleba Polskie Młyny 300 ml wody 15 gram świeżych drożdży szczypta soli Przygotowanie: Przepis podany z opakowania. Do głębokiej miski wsypujemy opakowanie mieszanki do wypieku chleba, wlewamy 300 ml wody o temperaturze pokojowej oraz dodajemy

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb mieszany z miodem na maślance 83

pelnoziarnista 3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) – lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody – ciepłej 2 łyżki płynnego miodu – u mnie lipowy 2 łyżeczki soli – płaskie 2 łyżki oliwy masło – do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna – do obsypania formy maślanka – do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast(...)ciepłe miejsce aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników. W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez

Kocham Czekoladę
Chleb mieszany z miodem na maślance 214

obsypania formy maślanka – do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią Taki rozczyn dodać następnie do reszty(...)składników. W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta – ja używam miksera z hakami . Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało

Kocham Czekoladę
Bułki z nasionami i orzechami 82

Pszenne, domowe bułki śniadaniowe graham to wspaniały wybór na zdrowe i sycące śniadanie. Są one przygotowywane z mąki pszennej i grahamki, która jest bogatsza w błonnik

codojedzenia
MIĘCIUTKIE BUŁKI NA SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW 154

Jeśli tylko zostaje Wam sok z kiszonych ogórków, nie wylewajcie go! To istna skarbnica witamin 😎 Możecie go wypić, albo wykorzystać do upieczenia domowego pieczywa. W chlebie czy bułkach na drożdżach fajnie imituje zakwas i podkręca walory smakowe. Ja wykorzystałam ostatnio sok z domowych ogórków kiszonych do upieczenia bardzo smacznych bułek 😎 Składniki: 550 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody

Walijskie Pichcenie
Chlebki drwala 108

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chlebki drwala 97

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Kuchnie świata #3: Piróg biłgorajski - kuchnia kresowa 103

Jeżeli rano budzi Cię zapach strzelających na patelni skwarków to może oznaczać dwie rzeczy. Może to znaczyć, że wczoraj trochę pobalowałeś i wcale nie jest ranek

Marder&Marder Manufacture
CHLEB OLIWNY Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM! 144

Przepyszny chleb oliwny z oliwkami i rozmarynem, cudownie smakuje i pachnie. Ma przepiękny miąższ wypełniony oliwkami, smakiem oliwy i rozmarynu. Chleb wypiekam zazwyczaj na kamieniu szamotowym, przy wypieku domowego chleba największe znaczenie ma technika powstawania i prowadzenia ciasta, jak i sam sposób wypieku chleba. Jeśli próbowałeś nie raz wypiekać w domu chleb, ale na skórce łamałeś zęby, a smakiem przypinał(...)chleb to musisz koniecznie nadrobić teorie o wypieku chleba i prkatykę. Wydałam już dwa e-booki o wypieku chleba, jeden e-book Domowe Wypiekanie to przepisy na trudniejsze chleby na zakwasie, ale również kilka przepisów na chleby z keksówki i kilka najlepszych słodkich wypieków. E-book Domowe Pieczywo to chleby na zakwasie i na drożdżach zarówno dla początkujących

SMYKWKUCHNI
Szybkie bułeczki bez wyrastania 171

Chyba nie ma nic lepszego, niż śniadanie z domowym pieczywem. Minusem jednak jest to czekanie. Mój mąż, w czasach pandemii zamienia się w odgórnego piekarza. Nie

Słodkie Przyjemności
Chlebki drwala 149

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 381

To był intensywny weekend. Właściwie intensywna niedziela. Ania wyjechała na cały weekend i zostawiła mnie tylko z kotami. Plan działania miałem prosty: oglądać filmy, pić piwo

Marder&Marder Manufacture
Chleb bez wyrabiania 130

Za nami kolejny leniwy weekend. Uwielbiamy takie weekendy. Możemy wtedy wyleżeć się w łóżku do woli, na spokojnie zjeść jakieś śniadanie, obejrzeć parę odcinków jakiegoś serialu

Marder&Marder Manufacture
Czosnkowa focaccia z pomidorami i bazylią 126

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jest to jeden z najlepszych przepisów na focaccia, gdyż w połączeniu ze swoją prostotą i smakiem

CRAVEmonkey
Wyprawka na Wielkanoc, czyli kiełbasa świąteczna i chleb wielkanocny 163

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Spacerując po osiedlu, czujemy jak z otwartych okien zaczyna wydobywać się zapach soczystych mięsiw, słodkich babek, ostrość chrzanu (swoją drogą polecamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb 152

Domowy najlepszy. 50 dkg mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżeczki cukru 35 dkg maślanki 1 łyżeczka soli Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami maślanki

Moje domowe kucharzenie
Domowe pity z bobem i jajkiem 237

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone

https:KKuchniaMniam
Wieniec drożdżowy z oliwkami i pomidorami 110

W sobotę na imprezie z okazji 1 roku studia kulinarnego Przystanek 11 w Zabrzu koleżanka Karolina przyniosła na stół przekąsek drożdżowe chleby w postaci wieńców. Każdy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pszenno - żytni z ziarnami na drożdżach 170

wykonaniu i bardzo szybko znika więc warto przygotować dwa albo i nawet trzy bochenki. Zachowuje świeżość przez kilka dni więc nie ma problemu z przechowywaniem, polecam. Chleb z ziarnami na drożdżach . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 188

razy dokarmić. Z zakwasem suszonym, który można kupić podejrzewam, że trzeba postępować podobnie. Nie łudźmy się, że po wymieszaniu takiego zakwasu z wodą, bez dodatku drożdży wyjdzie nam dobry chleb. Sprawdziłam! Mój zakwas suszony obudziłam po 3 miesiącach. Po 32 godzinach mogłam upiec na nim chleb! Czyli zakwas suszony ma trwałość 3 miesiące. Czy dłużej? Trzeba przeprowadzić dalszy eksperyment. Zakwas

Leśny Zakątek
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 189

Ostatnio niezbyt często za pieczywo się biorę, czas więc powrócić do korzeni. Bo ten blog powstał właśnie z myślą o domowym pieczywie, dopiero znacznie później ewoluował

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na dzikich drożdżach 209

jest wart wykorzystania aby potem cieszyć się zdrowym i pysznym chlebem. Mąka orkiszowa jest zdrową wersją pszennej i warto ją wykorzystywać w kuchni. Zapraszam do pieczenia. Chleb orkiszowy na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchew, estragon, ziele angielskie 165

użyciu wody zakwasowej z marchewki, estragonu i ziela angielskiego. Potem na bazie tej wody zrobiłam zakwas a na końcu chleb. Zachęcam do eksperymentów i własnego wypiekania chleba. Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchew, estragon i ziele angielskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pita 126

Pita, czyli okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb pszenno - jęczmienny na drożdzach z przyprawą węgierską 148

pachnący przyprawą węgierską, puszysty i sprężysty. Doskonały do kanapek, na pierwsze czy drugie śniadanie. Najlepszy jest jednak z masłem jeszcze ciepły, chrupiąca skórka i delikatny miąższ, polecam. Chleb pszenno - jęczmienny na drożdżach z przyprawą węgierską. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ziemniaczana focaccia 211

  Czy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka

Szybko Tanio Smacznie