chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:115/420)

Brioszki 145

"No, nareszcie wolne! Niestety nici z moich wczorajszych domowych porządków, ale za to zrobiłam już większość świątecznych zakupów. Do kupienia zostały mi już tylko takie rzeczy

Słodkie Przyjemności
Chałka korzenna 130

Już za chwilę, już za momencik Mikołajki, a dosłownie chwilę później Święta. Dlatego nie ma na co czekać, trzeba korzystać z ego okresu i cieszyć się

Słodkie Przyjemności
Rogale drożdżowe 122

Na uczelni jestem znana z tego, ze zawsze kupuję sobie na studia słodkie bułeczki albo rogale. Wyobraźcie więc sobie moje zdziwienie, gdy wchodząc jakiś czas temu

Słodkie Przyjemności
Focaccia - chlebek na grilla 112

Maj zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków

Słodkie Przyjemności
Chlebek z dynią 121

Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 720 2 szklanki mąki pszennej 720 ok. 20 g drożdży łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1

Moje pyszne gotowanie
Chlebek z soją 136

Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 720 2 szklanki mąki pszennej 720 ok. 20 g drożdży łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1

Moje pyszne gotowanie
Chlebek żytni z słonecznikiem 93

Pyszny chlebuś na jeszcze lepsze śniadanko. Nie można dnia zacząć lepiej :D Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 720 szklanka mąki pszennej chlebowej 750 łyżeczka cukru 20

Moje pyszne gotowanie
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 229

   Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego . Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak

Smaczne Zdrowe
Podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach" 147

Zakończył się styczeń, więc przyszła pora na podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach", której pomysłodawczynią jest Wisła z bloga  Zapach chleba . W styczniu jej Lista była u mnie na gościnnych występach :-). Zapraszam ! Podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach" Bardzo serdecznie Wam dziękuję za wszystkie dodane wypieki, zarówno te słodkie(...)Wiśle z bloga  Zapach chleba  za możliwość prowadzenie przez miesiąc jej wspaniałej listy.    Lista jest imponująca, zamieściliście na niej 68 smakowitych propozycji na pieczywo, bułki, wypieki wytrawne i słodkości, Mam nadzieję, że posłużą Wam jako inspiracja na kolejne miesiące. Styczniowa lista na zakwasie i na drożdżach na Pinterest An InLinkz Link

Kulinarne przygody Gatity
9 pomysłów na keto pieczywo 56

keto , low carb lub cukrzycowej . Każdy z przepisów posiada <10g węglowodanów netto na porcję. Wszystkie przepisy na keto pieczywo znajdziesz tutaj Keto chleb z siemieniem lnianym Keto chleb z siemieniem lnianym bardzo przypomina ciemny chleb żytni. Ma delikatnie chrupiącą skórkę, lekko wilgotne wnętrze a co najważniejsze w przypadku keto pieczywa – nie czuć w nim jajek! Dodatkowym plusem jest prostota(...)ciężko mi było znaleźć dobry zamiennik. W końcu upiekłam chleb z chrupiącą skórką i delikatnie wilgotnym wnętrzem. Ogólnie rzecz biorąc chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym to zdecydowanie mój faworyt keto pieczywa. Chleb na maśle orzechowym Chleb na maśle orzechowym pięknie wyrasta i przypomina nieco wyglądem i strukturą chleb tostowy. W smaku dość mocno wyczuwalne są jajka, jeśli

WegePrzepis
Chleb pszenny – najprostszy przepis 25516

miski w której będziesz wyrabiać ciasto drożdżowe. Przesiana mąka spowoduje, że chleb będzie bardziej napowietrzony i bardziej puszysty. Do mąki dodaj 10 gram suchych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 łyżki dobrej jakości oleju. Następnie wlej całą wodę. Woda musi być letnia, gdyż za ciepła sparzy drożdże a zbyt zimna spowoduje, że nie będą wyrastać. Ciasto wyrabiaj za pomocą(...)miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż do momentu, gdy będzie miało jednolitą konsystencje, wszystkie składniki muszą być dokładnie zmieszane. Ciasto na chleb pszenny może być lekko mokre i klejące, nie jest to nieprawidłowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dwie podłużne kajzerki długości około 30 cm obsyp mąką, olejem bądź papierem do pieczenia. Do tak przygotowanych blaszek wlej ciasto po połowie

To Musisz Wiedzieć
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 173

zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem.  Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę  z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika. Piec w temperaturze 240 st.C przez(...)razem  wyłożyłam  ściereczkami, które grubo  obsypałam  mąką. Sprawdziło się idealnie. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 168

Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu. 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej wysokoproteinowej 420 g wody 10 g świeżych drożdży (opcjonalnie) 1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być niestety lekko klejące z powodu małej ilości mąki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 20 minut(...)okrągłe bądź podłużne bochenki, które powinny wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple. Bez dodatku drożdży ciasto wyrasta około 2, 5 godziny.  Nagrzej piekarnik do ok. 250 °C, wstawić formę, w której wyrastał chleb, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zredukuj do 210 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno – żytni 129

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z chrupiącą skórką. Nie trzeba go zagniatać, wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki i 

Marta Gotuje