chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:118/420)

Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 149

papierem  . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi: Piekłam w temperaturze 230 st C Wpis dołączam do styczniowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 207

Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chlyb na dōmowych drożdżach 63

Jak narychtować1 dōmowe drożdże, znojdziecie sam: https://chopwkuchni.pl/?p=1529 A jak sie już je moł fertich2, to nojlepi upiyc chlyb. Co potrza? 4 szklōnki mōnki

Chop w kuchni
Typical Polish wheat-rye sourdough bread (recipe in English) 171

Ingredients for the dough:  333 g wheat bread flour 183 g water 8 g salt 4 g fresh yeast 166 g rye sourdough (50% hydration

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z kaszy gryczanej 133

jedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy 70 godzin, także warto zaplanować

kulinarne odsłony pati
ZWYKŁE BUŁKI NA DROŻDŻACH 137

Rzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły

Przepisy Aleksandry
Szwedzkie bułki na śniadanie 67

chleba. Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba, roznoszącego się po domu. Czuję takie ciepło! Choć dzisiaj nie jadam pieczywa z mąk zbożowych, bo jestem na diecie , to jednak samo pieczenie daje mi dużą satysfakcję. Do wypieku tych bułek użyłam mąkę pszenną z młyna. Jest ona bogatsza w białko, ciasto chlebowe lepiej wyrasta, więc jest i więcej chleba po upieczeniu. Pieczenie chleba(...)Innym dodatkiem do bułek i chleba są suszone owoce. Często piekę bułki z żurawiną . Moim nietypowym wypiekiem są bułki jagodami i orzechami . Jak widać chleb można upiec z czym popadnie z bazylią i suszonymi pomidorami , a nawet z tahini . Szwedzkie bułki na melasie 20 sztuk Składniki: 1100 g mąki z młyna 50 g świeżych drożdży 800 – 850 ml letniego

codojedzenia
Chleboteka - z miłości do glutenu 141

sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych). I możecie wierzyć lub nie, ale to one (te emocje(...)sprawiają, że chleb rośnie ( true story ). Czarnoksiężnik z krainy Glutenu Cały koncept by właściwie nie powstał, gdyby nie fascynacja Piotra Kucharskiego glutenem, a właściwie jego najwspanialszą inkarnacją — chlebem. Po słynnej publikacji, w której zdradza swe zaklęcia, przyszedł czas na kolejny krok — laboratorium, w którym mączna alchemia staje się faktem. Właściwie nie wiem jak Piotr to robi, ale obok jego wypieków

Food Square
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 138

Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi : Do ciasta dodałam sporo kminku który bardzo lubię Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb 100 % żytni z żurawiną 86

Smaczny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem suszonej żurawiny, pieczony na zakwasie. Dla szybszego rośnięcia dodałem jednak trochę drożdży, a dzięki ich dodatkowi chleb żytni nie jest również zbyt kwaśny :) Składniki : Zaczyn nastawiony na noc przykryty ściereczką i workiem foliowym : - 200 ml letniej wody, - 3 - 4 łyżki zakwasu żytniego, - 5 - 6 łyżek mąki żytniej  (w takiej ilości, aby uzyskać(...)gęstość papki) Rano do zaczynu dodajemy : - około 250 ml letniej wody, - 10 g świeżych drożdży rozmieszanych w wodzie, - 1 łyżeczkę soli, - około 3 szklanek mąki żytniej, - suszona żurawina. Wszystkie składniki wyrobić ( można mikserem z hakami ) na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gęste, ale dość miękkie. W razie potrzeby należy dolać wody lub dosypać mąki. Odstawić przykryte ściereczką i folią

Przepisy Mikołaja
Pain de Campagne 185

ukrywam, ten chlebek do prostych nie należy. Przepis pochodzi z książki Kena Forkisha "Mąka, Woda, Drożdże, Sól. Rzecz o pieczeniu chleba". Książkę dostałam od swoich nauczycieli na zakończenie ostatniej klasy gimnazjum. Pamiętam, padło wtedy pytanie, co chciałabym otrzymać na uroczystej gali zakończenia roku szkolnego. A że tradycją jest wręczanie książek, to poprosiłam właśnie o książkę autorstwa amerykańskiego(...)chlebów, który zdecydowałam się wypróbować. Francuski chlebek na zakwasie, o łagodnym kwaskowatym smaku, małymi dziurkami i bardzo chrupiącą skórką. Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że efekt jest tego wart. Sposób przygotowania ukazałam tak jak w książce- na poszczególne etapy. Jeśli jesteś początkującym piekarzem, polecam na początek skorzystać z prostszego przepisu na chleb na zakwasie, np. chleb żytni codzienny

Nastoletnie Wypiekanie
Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny 183

przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy zwyczajnej. Jednak pomimo małej objętości chleba z mąki orkiszowej taki chleb jest o wiele zdrowszy / IG około 50 / i smaczniejszy od chleba ze zwykłej pszenicy / IG 70 /. Walory orkiszu były znane już w starożytności. Jest to zboże, które nie wymaga nawożenia i urośnie nawet(...)mąki zwykłej pszennej. Warto jednak czasami wydać więcej a zjeść mniej. Chleb smaczny i przyjemny w formowaniu. Kształt liścia przy pomocy tego filmiku wykona każdy. Polecam!  Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin

Leśny Zakątek
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 138

drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki na  dwa chleby ciabatty 600 g mąki pszennej 200-250 ml wody 6 łyżek oliwy 4 łyżki mleka 10 g drożdży 1 łyżeczka soli garść zielonych oliwek sposób wykonania Do miski wsypujemy składniki zaczynu, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Miód i pieprz
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 570

bardzo proste. Chleb pełnoziarnisty PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC | Czas pieczenia: ok. 55 min. Składniki 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej 10 dkg mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży(...)suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min. Piec w temperaturze 210oC przez ok. 55 min. Wystudzić na kratce. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb żytni pytlowy 91

Chleb żytni pytlowy Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim . Przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin. Najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego dnia dokończyć pracę

SprawdzonaKuchnia.pl