chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:125/420)

Chleb na piwie 149

drożdżach czy na zakwasie każdy chleb ma swoich wielbicieli. Ja pokochałam ten robiony na zakwasie, dlatego dzisiaj kolejny przepis na taki chleb. Tym razem z dodatkiem ciemnego piwa. (spokojnie nie czuć w nim alkoholu) Skoro pogoda dzisiaj barowa to i chleb jest na piwie. ;) CHLEB NA PIWIE Składniki: 800 g mąki żytniej typu 720 350 g zakwasu

Bon appetit mon amie
Bułeczki do hot-dogów 220

Po raz pierwszy biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" . W ten weekend  wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów.  Jest to najlepszy przepis na

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki pszenno - orkiszowe z ziarnami 151

Ciasto 250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 10 g otrębów pszennych 10 g siemienia lnianego 10

Przepisy na domowy ser i chleb
Grzybowa ciabatta z tymiankiem 123

Domowe włoskie pieczywo z dodatkiem suszonych borowików, cebuli, czosnku i tymianku. Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży.  Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i wrzuciłam  do środka chleba  kilka smacznych dodatków.  Ciabatta z grzybami, cebulką czosnkiem i tymiankiem  ma wyjątkowo delikatną i wilgotną konsystencję(...)proces pieczenia. Składniki GRZYBY 30 g suszonych borowików Leśne skarby 100 g cebuli 1 ząbek czosnku łyżka lisków świeżego tymianku 1 łyżka oliwy sól pieprz CIABATTA 5 g świeżych drożdży 370 g  wody 500 g mąki chlebowej typ 750 1 łyżka oliwy z oliwek 8  g soli mąka do podsypania WYKONANIE GRZYBY Grzyby zalewamy wodą do przykrycia

Tajemnice Smaku
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 136

Gotowy do użycia Chleb na zakwasie przygotowuje się troszeczkę inaczej niż ten na drożdżach tj. najpierw przygotowujemy zakwas, potem zaczyn a na samym końcu wyrabiamy ciasto na chleb. W przygotowaniu chleba na zakwasie ważny jest czas.  Czas odgrywa ważną rolę, fermentacja odgrywa bardzo ważną rolę od początku do końca to klucz sukcesu. ZACZYN: - 200 ml aktywnego zakwasu (młodego(...)drożdży suchych (to opcjonalnie jeśli boicie się że zakwas jest za słaby) - ewentualnie woda gdyby ciasto było zbyt gęste (u mnie nie dodawałam było już dobre) Ciasto zagniatamy, konsystencją powinno przypominać normalne ciasto drożdżowe. Ciasto zagniatam około 5 minut. Formuje w kule i układam na ściereczce w koszyczku wiklinowym. Tak odstawiam na 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągam chleb

SMYKWKUCHNI
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 248

odsączyć z zalewy i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ser feta pokroić dowolnie w mniejsze kawałki - i tak przy wyrabianiu chleba ser się dokładnie rozdrobi zmiesza z resztą składników.   Do dużej wsypać mąki, sól, cukier i drożdże suche. Dodać olej, wodę, czosnek, pomidory i zioła.  Zagnieść na elastyczne, dość gęste ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera(...)ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 30-35 minut do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym

Grunt to przepis!
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 67

mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów owsianych – 50g słonecznika – 30g siemienia lnianego – 30g drożdży – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej do natłuszczenia formy, płatki owsiane W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 200ml letniej wody i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, 300ml letniej wody, otręby, słonecznik, siemię i sól(...)wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Na Thermomix: 1 . Do misy wkładamy drożdże, cukier i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie mąki, otręby, słonecznik

Be Fit Be Strong
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 96

mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów owsianych – 50g słonecznika – 30g siemienia lnianego – 30g drożdży – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej do natłuszczenia formy, płatki owsiane W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 200ml letniej wody i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, 300ml letniej wody, otręby, słonecznik, siemię i sól(...)wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Na Thermomix: 1 . Do misy wkładamy drożdże, cukier i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie mąki, otręby, słonecznik

Be Fit Be Strong
Prosty chleb na jogurcie 148

chleba już chyba naprawdę nie da się wymyślić. Mało tego - niektórym smakuje on bardziej niż ten wypiekany na drożdżach. A skoro już jesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeżeli jeszcze

Milion Smaków
Chleb w garnku pieczony 218

drożdże – należy je wymieszać razem z mąką. Natomiast jeśli dajemy drożdże świeże – należy je najpierw rozpuścić w 300g zimnej wody, podanej w przepisie. Wodę z drożdżami (jeśli używamy suchych drożdży – to samą wodę) dodajemy do mąki i mieszamy ręką lub łyżką przez ok. 30 sekund. Ciasta nie należy zagniatać, składniki należy jedynie wymieszać. Ciasto powinno być mocno(...)ściereczkę (łączeniem do dołu). Ciasto przykryć luźno bokami ściereczki i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto może się nieco rozlać, ale tak ma być. Do pieczenia tego chleba niezbędny będzie garnek żeliwny, dowolnego kształtu czy wymiaru. Musi mieć jedynie minimum 24 cm średnicy. Nie musi być okrągły – ja piekę w owalnej, dość dużej brytfance żeliwnej. Garnek należy wstawić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb na owsiance 142

pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam o chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu. Składniki: * 500 g białej mąki pszennej * 4g drożdży instant Owsianka : * 150 g drobnych płatków owsianych * 450 g wrzącej wody * 2 łyżki miękkiego masła * 2 i 1/4 łyżeczki(...)dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko. Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości

Magiczne Życie Marty
Razowy chleb z maszyny z orzechami włoskimi i suszoną morelą 192

składniki na chleb o wadze 1000 gram i skórką mocno wypieczoną. Składniki (według kolejności wkładania do maszyny): 400 ml ciepłej wody dwie łyżki oliwy z oliwek (u mnie z oregano) łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego łyżka soli 100 gram mąki pszennej razowej typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 350 gram mąki żytniej typ 2000 1/4 kostki drożdży Po napisie(...)siemienia lnianego 40 gram otrębów owsianych W podanej kolejności wkładamy wszystko do maszyny, po napisie ADD dodajemy resztę składników. "Jeżeli nie posiadamy maszyny do pieczenia chleba zaczynamy od zrobienia rozczynu (z części mąki, drożdży, cukru i najlepiej mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia- konsystencja gęstej śmietany. Następnie dodajemy resztę mąki, resztę wody lub mleka, sól oraz wszystkie pozostałe składniki. Ponownie odstawiamy

Mango Papaja
Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika 132

Dzisiaj polecam chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika. Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika Do przygotowania chleba wystarczy dodać letnią wodę i drożdże. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać drożdże i letnią wodę. Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić ciasto(...)przykryciem na 20 minut. Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika Po upływie 20 minut wyjąć ciasto, uformować z niego podłużny wałek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25x11x7 cm . Przykryć i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można delikatnie naciąć wierzch, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu

Pomysłowa kuchnia
Pszenne bułki na zaczynie poolish 181

Uwielbiam chleb na zakwasie, ale jak nie mam zbytnio dużo czasu to piekę pszenne bułki na zaczynie poolish. Bułki pieczone na poolishu w smaku przypominają te na zakwasie. Aby przygotować poolish wystarczy wymieszać mąkę, odrobinę drożdży i wodę. Zaczyn należy odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny lub do lodówki na noc. Zazwyczaj trzymam poolish w lodówce przez(...)zaczynie poolish 16 dużych lub 32 małe bułki Składniki: 200 g mąki grahamki 250 g mąki pszennej razowej 550 g pszennej mąki 1 porcja zaczynu poolish 50 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 350 – 450 ml zimnej wody 1¼ łyżki soli 3 łyżki nasion sezamu do posypania, u mnie biały i czarny 1 łyżka miodu + 2 łyżki ciepłej wody

codojedzenia
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 134

pisane, lubię i umiem piec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją kolonię. No i najważniejsze: wielbię zapach pieczonego chleba i drożdżówek. Przy okazji słodkich wypieków zamęczam znanych mi cukierników, wertuję książki i przekopuję internety. Czasem wychodzą cudowne smakołyki, czasem idealne naboje do procy(...)jednak coś mam z garem i nie myślę, bo gdzie taka ilość drożdży na taką ilość składników i zdurniałam najprawdopodobniej. Zaufajcie mi, kiedy zobaczycie i poczujecie ciasto, zrozumiecie, że to nie jest tak do końca durne. Jeśli jesteście już uspokojeni, to zaczynamy. Robimy zaczyn – drożdże rozcieramy z cukrem. Robimy to widelcem, rozcieramy na papkę. Dodajemy ciepłe mleko

ladykitchen