chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:133/420)

Chleb na owsiance 214

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend brałam udział w  wypiekaniu na śniadanie organizowanym na facebooku. Wszyscy piekliśmy chleb na owsiance z

Marta Gotuje
Chleb orkiszowy, pomidorowy ubijany 143

Chlebek dziś przedstawiony jest leciutki, aromatyczny, ma dziury tak przez niektórych uwielbiane. Dzięki dodatkowi przecieru pomidorowego jest wilgotny i nie wysycha. Zachęcam do pieczenia tak jak

Moje Małe Czarowanie
Bułki maślankowe rzucane z orzechami włoskimi 185

Któż nie zjadłby świeżutkiej bułki na śniadanie? nie ma chyba takiego osobnika. Bułki tutaj podane są leciutkie, pyszne, łatwe w wykonaniu i bardzo szubko znikają ha

Moje Małe Czarowanie
Francuski chlebek wiejski 176

zaczyniła razem z nią chleb!  I proszę; i czas się znalazł, i nie był stracony. ;) Musiałam nawet dwa razy piec, bo pierwszy od miesięcy chleb na zakwasie, choć wspomagany ziarnkiem drożdży, nie bardzo się udał. Został co prawda zjedzony, ale jego wątpliwa estetyka całkowicie dyskwalifikowała blogowe występy. Ten, który widać na zdjęciach jest drugi. Udany, smakowity i ogólnie rewelacyjny(...)mobilizację oraz fantastyczny przepis. ;) A Wam gorąco polecam ten francuski wiejski chlebek. I. Składniki na rozczyn: 5 g drożdży świeżych 300 g mąki chlebowej pszennej (dałam typ 850) 300 g ciepłej wody  1 łyżeczka cukru (dałam od siebie) Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę, wymieszać, żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Przykryć miskę ściereczką, odstawić

Kuchnia Prezydentowej
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 144

zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;) Składniki: na ciasto: 400g mąki żytniej do wypieku chleba 1 szklanka mleka opakowanie suszonych drożdży (chyba 7-8g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka fruktozy/cukru trzcinowego/zwykłego cukru dodatki (kto co lubi oczywiście w granicach rozsądku;) ) ja dałam: pół papryki(...)wierzch sos: 3 łyżki koncentratu 1 łyżeczka oregano  szczypta soli i pieprzu, można też dać przyprawę do pizzy Sposób przygotowania: W 0,5 szklanki letniego mleka mieszamy drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki kiedy w rozczynie nie będzie już grudek przekładamy go do dość dużej miski (ja dałam do za małej i połowę rozczynu wyciekło

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami 163

Eksperymenty z mąką w wypiekach chleba to moja specjalność. Tym razem wykorzystałam zdrową mąkę sojową oraz trochę pszennej i pszennej graham. W rezultzcie chleb wyszedł pyszny

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - lniany 180

Dużo ziarenek, dużo zdrowej mąki, chleb pyszny i aromatyczny z chrupiącą skórką a do tego mięciutki miąższ. Czego chcieć więcej na śniadanie czy na kanapkę do

Moje Małe Czarowanie
Bułka "Angielka" razowa z prażoną cebulką 205

O bułce paryskiej lub "Angielce" już Wam wspominałam [ klik ] jednak ta jest troszkę inna w zdrowszej wersji. Puszysta i elastyczna zarazem, dla zaostrzenia smaku

Moje Małe Czarowanie
Chleb z orzechami i żurawiną 186

Chrupiący, aromatyczny bochenek mam dzisiaj dla Was moi mili. Tak przyznam szczerze że już prawie zjedzony i dlatego mogę powiedzieć z czystym sumieniem że pyszny on

Moje Małe Czarowanie
Chleb z suszonymi pomidorami, cebulą, bazylią i oliwkami 188

Chlebów w moim domu nigdy dość wymyślania. Uwielbiam łączyć składniki, uwielbiam zapach świeżego pieczywa. Dlatego dziś zapach ulubiony, pomieszane aromaty bazylii, suszonych na słońcu pomidorów oraz

Moje Małe Czarowanie
Bułki owsiane z czarnuszką 191

Takie bułki jak dziś przedstawiam nadają się do hod dogów, sandwiczy czy innych gigantycznych kanapek. Moje znalazły zastosowanie do pulled pork ale o nim w następnym

Moje Małe Czarowanie
Bagietka z dynią i kurkumą 225

Jakże widowiskowe to pieczywo, no tak tak, piękny żółty kolor a do tego niepowtarzalny smak dzięki dyni i kurkumie. Bagietka jest wilgotna z chrupiącą skórką i

Moje Małe Czarowanie
Chleb z cebulką i oregano pieczony w garnku 346

Chleb pieczony w garnku, u mnie w naczyniu żaroodpornym, ma chrupiącą skórkę, puszyste wnętrze i jest bardzo aromatyczny dzięki suszonej cebulce i oregano a dodatkowo nie

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z ziarnami, żółtym serem i pomidorami 241

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczny chleb z mąki żytniej z dodatkiem żółtego sera, pomidorów suszonych i ziarenek. Smakiem przypomina pizzę Taki chleb jest

Marta Gotuje
Chleb z oregano i suszonymi pomidorami 136

marynowanych w oliwie, drobno pokrojonych - garść świeżego oregano i bazylii (można zastąpić suszonymi ziołami) - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Zioła i dodatki do chleba znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na  ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże(...)Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat kuchenny, wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto mieszanką oliwy, ziół i pomidorów, zwijamy jak struclę. 3. Zwinięty chleb przekładamy do formy do pieczenia, odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka smarujemy oliwą.  4. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego

Apetyczna babeczka