chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:130/420)

Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 306

Każda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą

Karo in the Kitchen
Chleb orkiszowy 156

pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam ją do 60g i chleb też wyrósł. Autorka podaje przepis na 1 foremkę 30cm. Mi wyszła 1 x 30cm i 1 x 20cm. Składniki 80g świeżych drożdży (50g- 60g wg mnie wystarczy) 500g drobnej mąki okrkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000) 200g mąki pszennej (typ 550) 1 łyżka cukru(...)łyżki śmietanki do kawy 10% 3 łyżki nasion słonecznika do posypania Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem. Dodać 125 ml (1/2 szklanki) maślanki i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn odstawić na 15 minut. Do misy miksera wsypać obie mąki, otręby, sól i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem

Pełny talerz
Najprostszy chleb pszenny na suchych drożdżach 90

najprostszy do wykonania chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Zawsze warto mieć taki przepis w zanadrzu :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu. Ma puszysty elastyczny środek i chrupiącą skórkę. Jest na tyle uniwersalny, że idealnie smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Składniki: 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży 375 ml letniej wody(...)czasie wierzch ciasta delikatnie posmarować wodą (za pomocą pędzelka) i posypać makiem. Piec w temp. 200°C (grzanie góra dół) przez około 40 minut, aż chleb ładnie się zarumieni. Studzić na kratce.   drukuj przepis

Świat Ciasta
Chlebek z płatkami owsianymi i chia 89

Chlebek z płatkami owsianymi i chia to delikatnie zmieniona wersja chlebka z płatkami jaglanymi, na którego przepis znajdziecie tutaj . Jest równie pyszny, łatwy i szybki w

Natka Pietruszki
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 599

Już drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni na zakwasie- przepis Piotra Kucharskiego 222

ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych." Piotr Kucharski, Chleb domowa piekarnia Biorąc pod uwagę kryteria zdrowotne to nie ma wątpliwości, że chleb na zakwasie jest zdrowszy od pieczonego na drożdżach. Bakterie kwasu mlekowego obecne w zakwasie skutecznie eliminują związki rakotwórcze (azotany, azotyny, toksyny pleśniowe), które obecne są w każdej mące. Z drugiej strony fermentacja mlekowa powoduje(...)kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów (żelaza, cynku, wapnia i magnezu) zawartych w ziarnach zbóż. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, są naturalnie zakonserwowane i utrzymują długo świeżość. *Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia. Składniki: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej

Smakowity Blog Kulinarny
Lavash II 195

Jakiś czas temu piekłam pyszne płaskie tureckie chlebki czyli lavash (  klik  ). Tym razem przetestowałam przepis  Yotam'a Ottolenghi , w którym do ciasta dodaje

Stare Gary
Chleb na sodzie 147

Dzisiaj kolejna propozycja na nietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki(...)wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony chleb

Kulinarny Pamiętnik
Pita 71

Pita, czyli okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb naan z patelni 113

czosnku, bo zrobi się gorzki. Wyjmuję czosnek i wyrzucam.  do posypania: mielony kumin albo nasiona czarnuszki lub inne ulubione przyprawy Chleb naan z patelni przepis 1. W małej miseczce mieszam ze sobą lekko letnią wodę, drożdże i cukier. Pozostawiam na 10-12 minut, do czasu, aż mieszanina zacznie się pienić. 2. W misie miksera dokładnie mieszam ze sobą(...)mąkę z solą. Dodaję spienione drożdże, chwilę mieszam łyżką, po czym dodaję rozbełtane jajko, olej i jogurt. Miksuję na niskich obrotach około 5-6 minut, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i miękkie.  Dość dużą miskę natłuszczam leciutko olejem, przekładam do niej ciasto, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około 9-10 godzin. 3. Rano wyjmuję ciasto

Cztery Fajery
chleb z serwatką na pokrzywie 145

Chleb z serwatką na pokrzywie Chleb z serwatką Składniki 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml serwatki 500 g maki pszennej 300 g mąki żytniej razowej dodatkowo kilkanaście liści pokrzywy Sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, serwatkę, łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę mąki żytniej, całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut aby urosło,  w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na stolnicy rozkładamy jeden na drugim kilkanaście świeżych liści pokrzywy i układamy na nie wyrośnięty bochenek. Chleb wraz z liśćmi pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić  za pomocą specjalnej blachy do pizzy, albo dwiema szerokimi łopatkami do ciast.  W piekarniku nagrzanym

Miód i pieprz
Chleb na maślance 135

Udało się i pieczenie chleba nie jest już dla mnie czarną magią - choć pierwsze próby były... średnio zadowalające 😄 Ale skoro już załapałam, o chodzi z tym pieczeniem chleba, stwierdziłam, że czas pokombinować trochę z przepisami. Dlatego tym razem powstał chleb z dodatkiem maślanki. Chleb na maślance - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 500ml maślanki, 40g drożdży, łyżeczkę syropu klonowego, łyżeczkę(...)oparzyć, jeśli naczynie będzie bardzo gorące), włóż do niego przygotowane ciasto. Ostrym nożem ogrzanym w ciepłej wodzie możesz ponacinać wierzch bochenka - skórka nie popęka, a powstanie ładny wzorek. 8. Chleb piecz w piekarniku przez 40 minut (nadal w 210 stopniach C), po czym zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze kolejne 10 minut

Z notatnika dietetyka
Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 163

Pieczenie chleba za pomocą mojego nowego kitchenaid to prawdziwa przyjemość. Dzisiaj upiekłam bułki pszenno razowe ze słonecznikiem. Bułki na drożdżach . Nowy zakwas dopiero co nastawiłam. Będzie gotowy na następny wypiek chleba. Bułki pszenno razowe są bardzo pożywne. Zdecydowanie wolę pieczywo z mieszanych mąk i jak najbardziej z tych gruboziarnistych, do których razowa mąka niewątpliwie należy. Bułki pszenno razowe Składniki(...)pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml wody, zimnej 250 g mąki razowej 100 g nasion słonecznika + 2 łyżki do posypania 1 łyżka soli 1 białko Rozpuść drożdże w zimnej wodzie.Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zagniataj ciasto przez 10-15 minut ręcznie lub przy pomocy robota. Na koniec dodaj słonecznik

codojedzenia
Chleb na owsiance 247

połowy składników, pierwszy bochenek z reguły znika w dziwnych okolicznościach  polecam bardzo.  przepis oryginalny u Agnieszki (click)    Chleb na owsiance Składniki na 2 keksówki( 10x20 cm): 500 g białej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant, lub 15 g świeżych Owsianka: 150 g drobnych płatków owsianych 450 g wrzącej wody 30 g miękkiego masła(...)tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.  Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1 h, aż podwoi objętośc. Foremki smarujemy

Mia Cucina Sofieta
Chleb pszenny 106

wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik   Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić to za pomocą robota. Najpierw zaczynamy od mąki, soli i cukru. Jeżeli nie lubimy pieczywa o słodkawym smaku to nie dajemy cukru. Dalej kruszymy drożdże i dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy masło, które wcześniej wyciągamy z lodówki żeby było

Kuchenne Wariacje