chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:136/420)

Prosty chleb drożdżowy bez zagniatania + filmik 106

końcu posta. * * * Składniki (na keksówkę o wymiarach 8cm x 27cm mierząc od spodu): 30 g drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej typ 650 500 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 3 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie) Wykonanie: 1. Drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odkładamy na bok do rozpuszczenia(...)drożdże, przysypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na chwilę pod ściereczką. 2. Następnie wlewamy stopniowo ok. 500 ml ciepłej wody i mieszamy. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. To trwa mniej więcej godzinę, raz dłużej, raz krócej, ale ważne jest, by ciasto nie przerosło, bo wtedy w trakcie pieczenia zrobi się dziura w chlebie

Kawa z mlekiem
CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 240

mnie ponad 1/2 szkl.dyni, do tego słonecznik + siemię lniane) łącznie 170g - 650g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody filtrowanej lub źródlanej +ulubione ziarna do obsypania chleba W misce umieścić mąki, dodać skrobię, sól, suche drożdże, nasiona chia oraz szklankę mieszanych ziaren. Wszystko razem przemieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe(...)otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu), wygładzić. Obsypać ulubionymi ziarnami i skropić pędzlem maczanym w wodzie (skropienie ziaren na chlebie gwarantuje ich dobre przyczepienie, po upieczeniu mamy pewność, że ziarna nam nie odpadną). Formę z chlebem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.30 minut. Masa powinna wyraźnie urosnąć

Smaczne Zdrowe
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 197

inne ziarna do posypania (ewentualnie) Jak upiec chleb pszenny na zakwasie PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy  (wprowadzamy tym samym(...)następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne  20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce. Co do chleba? Oto kilka propozycji : - kromka chleba z kremowym serkiem z roszponką i czerwoną cebulą -kromka chleba z delikatną jajecznicą o poranku -kromka

Moja Książka Kucharska
Pâte fermentée 208

Jest to po prostu kawałek gotowego ciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego. Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech(...)nawet można zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Zaczyn był mi potrzebny do upieczenia francuskiego chleba Duval de Dieppe , ale o tym już niedługo... Składniki na 160 g Pâte fermentée : 100 g mąki pszennej 64 g wody letniej 1 g drożdży świeżych (lub 0,3 g drożdży instant) 1 g soli Wymieszaj dokładnie składniki i zagnieć do uzyskania

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb duński 163

Jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na chleb wieloziarnisty, gdzie nie było ani grama drożdży i zakwasu. Ciężki, chrupiący i uzależniający! Ostatnio, na wzór właśnie tamtego przygotowałam kolejny, choć tym razem spoiwem było nie tylko siemię lniane ale też nasiona babki płesznik. Ponadto słonecznik, dynia, trochę orzechów i migdałów. Jest zupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie

Kuchnia w czekoladzie
Recenzja "Zieleniny bez glutenu" i chleb jaglany 180

miękkości na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Kaszę przekładamy do naczynia w którym w którym będziemy wyrabiać ciasto na chleb- można to zrobić w robocie kuchennym z hakiem Wlewamy wodę i olej, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą  W misce mieszamy mąki, solą i kminek. Dodajemy  do mokrych składników Wyrabiamy aż powstanie dobrze połączone(...)foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy ok. 35 min, w moim piekarniku 45 min. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Wg mnie do pieczenia tego chleba można dodać ciut więcej soli. Najlepszy na następny dzień gdy wystygnie. Chleb z kaszą jaglaną ma swój specyficzny smak, dla tych co muszą wystrzegać się glutenu na pewno przepis przydatny

Proste Potrawy
Korzyści zdrowotne fermentowanej żywności 62

antybiotyk na czyraki. To pierwsze udokumentowane zastosowanie fermentowanej żywności jako leku. W starożytnej Grecji za pomocą solanki przedłużano przydatność ryb do spożycia. Starożytni Rzymianie eksperymentowali z drożdżami w fermentacji ciasta, do zaczynu chleba, marynowali mięso wieprzowe. Kiszone ogórki znane były w 2000r. p.n.e., pochodzą z terenów doliny Tygrysu, obecnie Iraku. Jogurt liczy sobie przeszło 3 tysiące lat i pochodzi

ProstePesto.pl
lepinja - płaski chlebek bałkański 59

Chlebki idealne do pljeskawicy czyli serbskich burgerów.

Stare Gary
4x inspiracje maja: ciasto z pomidorami, domowy jogurt, chleb na sodzie, czekolada wegańska Vivani jak mleczna 95

ulepszaczy, zagęszczaczy itp. W najbliższym czasie w planach jogurt kokosowy lub na innym mleku roślinnym. 3. Chleb na sodzie Od wielu lat już piekę chleb na zakwasie, ale od czasu do czasu mam ochotę na chleb, który jest lżejszy, nie trzeba do niego drożdży i pasuje bardziej np. do powideł, dżemów lub tostów. Ten przepis jest szybki, łatwyi bardzo smaczny

Qlinarnie i Qlinarnie
Śniadanie bez pieczywa 90

Śniadanie bez chleba Śniadanie bez pieczywa to dla niektórych spore wyzwanie. Bardzo lubimy pieczywo, a w szczególności rogaliki drożdżowe, bułeczki drożdżowe, czy chleb. Spróbuję Was dzisiaj

MamaOskarka
CHLEB BIAŁKOWY BEZ DROŻDŻY 98

Chlebek z dodatkiem sody zrobiłam jakiś tydzień temu z ciekawości. Nikt wtedy nie przypuszczał, że taki przepis będzie bardzo przydatny. Chleb nie smakuje jak ten na drożdżach, ale może być jego smacznym zamiennikiem. Kto dysponuję takimi składnikami może go upiec :)  SKŁADNIKI : 5 całych jajek 50 dag  sera ,,z wiaderka'' 20 dag płatków owsianych 10 dag siemienia lnianego

Pani na deser
Greckie chlebki pita - gyropita, souvlaki pita 190

SKŁADNIKI: 25g świeżych drożdży łyżeczka cukru 160 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 120 ml ciepłego mleka (nie gorącego!) łyżka oliwy łyżeczka soli 420g mąki 

Gotowanie jest łatwe
Podsumowanie III roku działalności bloga 105

Kochani! W niedzielę minęły dokładnie trzy lata od pierwszego wpisu na moim blogu Czas tak szybko biegnie, że nawet nie zauważyłam kiedy to minęło. Podobnie jak

PatiGotuje