chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:144/420)

Matnakash – płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo 83

Dzisiejszy wypiek w piekarni Amber to Matnakash, tradycyjny ormiański płaski chleb. Pieczywo można przygotować na zakwasie lub na drożdżach. Matnakash tradycyjny na drożdżach . Moja wersja pieczywa jest drożdżowa, a przepis pochodzi przepis stąd Hub Pages . Dzięki recepturom na pieczywo z różnych zakątków świata możemy poczuć się jak na kulinarnych wakacjach. Składniki CIASTO 500 g mąki chlebowej

Tajemnice Smaku
Razowy chleb z suszoną śliwką z maszyny 159

cukru- u mnie trzcinowy 150 gram mąki gryczanej (ok. 1 szklanka) 400 gram mąki razowej/chlebowej pszennej typ 1850 20 gram świeżych drożdży 50 gram suszonych śliwek    Do maszyny wszystko wrzucamy w podanej kolejność- oprócz śliwek. Masę chleba ustawiamy na 1000 gram, skórka średnio wypieczona, tryb: pieczywo razowe. Po godzinie (kiedy na wyświetlaczu pojawi się napis(...)dodajemy śliwki i wyciągamy mieszadła. Po kilka godzinach (zazwyczaj należy odczekać jeszcze ponad dwie) chleb jest gotowy. Polecam.     Ten chleb można również upiec w piekarniku. W tym celu z wody, części mąki, cukru i drożdży należy zrobić rozczyn. Odczekać kilkadziesiąt minut, następnie dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Domowy wypiek chleba 51

Domowy wypiek chleba” to tytuł jednej z lepszych pozycji książkowych – poradników kulinarnych, który udało mi się przeczytać w ostatnim czasie. To książka o sztuce pieczenia chleba, jak się okazuje wcale nie trudna. Świetnie napisana, z wieloma poradami książka, praktycznie dla każdego domowego kucharza, tego mniej i bardziej zaawansowanego. Jeśli nigdy nie odważyłeś się na pieczenie chleba, bułeczek(...)krok po kroku możesz przygotować swój bochenek z ulubionymi dodatkami. Jeśli wybierzesz swój bazowy przepis na chleb, reszta pójdzie łatwiej. Książka podzielona została na kategorie począwszy od niezbędnych podstawowych składników potrzebnych do domowej produkcji chleba, takich jak mąka (i jej rodzaje), dobór drożdży, wszelakich dodatków, po wyposażenie kuchni w niezbędne naczynia czy elementy potrzebne do własnych wypieków. Jest też mnóstwo

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenny ze słonecznikiem 125

drożdży świeżych woda letnia 200 ml cukier 1 łyżeczka   Składniki na chleb: mąka pszenna typ 650 550 m woda letnia 120 ml oliwa z oliwek 50 ml sól 1.1/2 łyżeczki słonecznik łuskany 1.1/2 szklanki Wykonanie rozczynu: Do szklanki z letnią wodą wkładam pokruszone drożdże  i cukier, mieszam do rozpuszczenia.  Dodaje 2 łyżki mąki(...)wyrosło. Po 30 minutach zdejmuje pokrywkę i wstawiam do nagrzanego pieca do 220 stopni. Zmniejszam temp do 190 stopni i piekę koło 45 minut spryskując co jakiś czas górę chleba woda( skórka będzie chrupiąca

Różowa kuchnia
Bułki mleczne - wypiekanie na śniadanie 99

weekendowym wypiekaniu na śniadanie, piekliśmy mleczne bułeczki z przepisu z bloga  Przepis na chleb . Moje wyszły delikatne i puszyste. Takie bułeczki na drożdżach zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Nie dodałam miodu, gdyż nie wszyscy domownicy słodkie pieczywo lubią. Poza tym, wytrawne bułki wydały mi się bardziej uniwersalne. Wersja z miodem jest na pewno równie smaczna. Piekłam

Stare Gary
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 174

soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić(...)taki ma najlepsze właściwości do wypieku chleba. O dojrzałości zaczynu poolish świadczą pękające „bańki”, pęcherze na powierzchni, może mieć zmarszczki na powierzchni. Sztywne zaczyny w chwili dojrzałości wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO

Ostra na Słodko
Chleb owsiany 156

drożdży 1 litr letniej wody 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki soli Dodatkowo: 1 jajko płatki owsiane do posypania chleba Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki ,płatki i otręby owsiane,dodajemy zakwas,sól,cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże.Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy ,pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny . Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy(...)pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do kek sówek wyłożonych papierem do pieczenia,wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie .Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Chleby smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut

Bajeczna Kuchnia
1482. Słodka pizza z owocami 216

łyżeczka ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop  klonowy , do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte(...)Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane syropem klonowym. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia chleba według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu

Moje domowe kucharzenie
Domowy chleb tostowy 55

chleb tostowy. Taki własny wypiek przyda się na wiele okazji, a zwłaszcza na leniwe śniadania. Można zajadać go w formie grzanek, także na słodko. Można podać go jako dodatek do potraw, np. zupy porowej , albo zrobić z niego pachnące tosty z serem i ulubionymi dodatkami. Taki chleb nadaje się też do mrożenia. Chleb tostowy Składniki: Rozczyn: 25 g świeżych drożdży(...)ciasto zagniatamy rękoma, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, formujemy bochenek odpowiadający długości keksówki, którą użyjemy (u Agaty keksówka o wymiarach 27 cm x 8 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 20 minut, po czym wyciągamy go z piekarnika, zdejmujemy papier do pieczenia i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Gorący chlebek studzimy

KulinarneImpresje.pl
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 163

órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal mi było chleb rozkroić do degustacji :)  Wypiek na pewno powtórzę w nadchodzące Święta, żeby przy Bożonarodzeniowym śniadaniu raczyć się jego wybornym smakiem . Składniki na 1 duży , okrągły bochen - oryg inalnie miały być 2 ma ł e bocheneczki : STARTER: ok. 1 g świeżych drożdży 75ml zimnej wody 90g mąki(...)oryginalnym przepisie   1 łyżeczka soli SKÓRKA PIWNA: ok. 2,5 g świeżych drożdży   100 ml ciemnego piwa 60g mąki żytniej razowej 1/4 łyżeczki soli MĄKA DO OBSYPANIA SKÓRKI: 1-2 łyżki mąki żytniej razowej - u mnie typ 2000, razowa drobna Starter Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i dokładnie wymieszać przez kilka minut do uzyskania gęstej

Grunt to przepis!
Włoski chleb z czarnuszką i ziołami (bez zagniatania) / No knead Italian Bread with Nigella Seeds and Herbs 64

najłatwiejszych chlebków, czyli włoskiego chleba bez zagniatania. Do ciasta dorzuciłam czarnuszkę i mieszankę ulubionych ziół, dzięki czemu chlebek jest bardzo aromatyczny. Będzie wspaniale smakował również jako bruschetta, na przykład z pomidorami i bazylią. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, ciasta nie trzeba zagniatać, wszystko tylko wymieszać łyżką i odstawić do bardzo długiego wyrastania - to dzięki temu chleb będzie pełen charakterystycznych dziur(...)drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka cukru, 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 - 1 i 1/2 łyżki czarnuszki, 2-3 płaskie łyżki ulubionych włoskich ziół (u mnie mieszanka suszonej bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu) Połączyć drożdże i cukier, zalać wodą. Odstawić na 5 minut lub do czasu, aż drożdże lekko się spienią. Połączyć wszystkie składniki na chleb

Lekcje w kuchni
CHLEB BEZ MĄKI 144

Chleb bez mąki to inaczej chleb z ziaren. Nie potrzeba do niego ani drożdży, ani zakwasu. Można upiec go także w wersji bezglutenowej, trzeba tylko płatki owsiane zamienić na jaglane. W zależności od upodobań można dodać do niego również orzechy, migdały lub owoce suszone, np. rodzynki, żurawinę... Jest to świetna alternatywa zwykłego chleba dla osób odchudzających się lub dbających

Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarniste bułki z siemieniem lnianym 137

Wykonanie Wieczorem, dzień przed pieczeniem namoczcie siemię lniane w 180 ml ciepłej wody -przykryjcie szczelnie folią i odstawcie Ciasto można wyrabiać w maszynie do chleba lub mikserem Obie mąki połączcie z suchymi drożdżami, dodajcie 180 ml wody, sól i siemię lniane (po 12 godzinach namaczania siemię będzie konsystencją przypominało galaretkę) Wyróbcie miękkie ciasto. Będzie się kleiło - takie ma być

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 140

mąki pszennej uniwersalnej 2 g soli Ciasto właściwe 283 g mąki chlebowej 7 g soli 21 g cukru 2 g drożdży instant 1/2 szklanki tłustego mleka 1/2 (115g)szklanki miękkiego masła Przygotuj Pate fermentee : Połącz wodę, drożdże, mąkę i sól. Zamieszaj dokładnie aby się połączyły. Nie będzie gładkie.  Przykryj miskę folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu(...)włóż do lodówki na 8 do 12 godzin aż urośnie dwukrotnie. Ciasto właściwe Zaczyn rozdrobnij i włóż do misy miksera, lub do maszyny do chleba(użyjcie programu zagniatanie ) Dodaj mąkę chlebową, sól, cukier, drożdże i mleko.  Wymieszaj około 2 do 3 minut - ciasto będzie suche i postrzępione. Miksując (mieszając) dodawaj po kawałeczku miękkiego masła. Mieszaj (ugniataj) tak długo

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb razowy na maślance 213

zapach pieczonego chleba unoszący się po domu. Smacznego!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 500 ml maślanki naturalnej; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku; 3 łyżki ziaren sezamu. Sposób przygotowania: Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie 45 - 50 stopni). W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże. Do miski(...)minut do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia termoobieg można zamienić na samą grzałkę dolną, aby wierzch się zbytnio nie spiekł, a chleb upiekł równomiernie. Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać owinięty

Gospodyni Miejska