Chleb pszenno - żytni na maślance. Składniki: 500 ml maślanki 50 ml wody 550 g mąki pszennej białej plus do podsypania 250 g mąki żytniej do wypieku chleba Łyżka cukru Łyżka soli 25 g świeżych drożdży Przygotowanie: Maślankę podgrzewamy lekko z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy żeby(...)stopni piernik razem z naczyniem. Wyrośnięte przekładamy do ciepłego naczynia nacinamy w 3 -4 miejscach, przykrywamy i pieczemy przez 35 minut później zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut . Chleb jest gotowy jak uderzymy do od dołu i wyda pusty dźwięk
Lena Gotujezasługuje? Chleb to nie tylko zwykłe jedzenie, ale też symbol. Może być codzienny, zwyczajny, żytni, pszenny, z glutenem lub bez, na zakwasie, na drożdżach, z sodą. Z różnymi ziarnami czy dodatkami albo bez niczego. Chleb można kroić , odrywać albo się nim łamać. Chleb to nie tylko bochenki, to też placki, podpłomyki czy bułki. Chleba nikomu nie powinno zabraknąć
Smaczna Pyzanajlepszy. Składniki (na około 5 słoików): 3kg jeżyn 1,5kg cukru 1 duża cytryna Na chleb słonecznikowy (na formę o wymiarach 25x11x7cm): mieszanka BioChleb Słonecznikowy Polskie Młyny – do kupienia w sklepie internetowym https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep 300 ml letniej wody 15g świeżych drożdży łyżka ziaren słonecznika olej do nasmarowania formy odrobina mąki do podsypania – użyłam Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny(...)szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu dżem przechowujemy w ciemnych, chłodnym miejscu. Gdy dżem mamy gotowy, zabieramy się za chleb – mieszankę BioChleb Słonecznikowy przesypujemy do dużej miski. Do letniej wody wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy zaczyn do suchej mieszanki i mikserem dokładnie wyrabiamy ciasto, wstępnie na wolnych obrotach, a następnie na szybkich
Smaczna Stronatrzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam jeden etap ze względu na to, ze postanowiłam upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap wyrastania w koszyczku
Bernika - moj kulinarny pamietnikdodałam 2 pęczki zmielonej natki pietruszki z łodyżkami. Przemieliłam natkę przez maszynkę elektryczną, aby bardziej zabarwiła ciasto. Mogę go zaliczyć do chlebów pszennych z najwyższej półki! Użyłam samej mąki orkiszowej jasnej i ciemnej a wody 750g. Drożdże rozkruszyłam w palcach dodając do mąki. Po wyjęciu z lodówki ciasto u mnie odpoczywało 2godziny a ostatecznie po uformowaniu rosło(...)Składniki na dwa bochenki 840g mąki orkiszowej, 60g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową), 10g świeżych drożdży, 20g soli, ok 800g wody, 2 pęczki zmielonej natki pietruszki, Wykonanie Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek
Leśny ZakątekKolejny chleb na fermencie owocowym, tym razem z tartą marchewką pieczony w foremce. Ostatecznie wyrastał nie w lodówce, ale w piekarniku z włączona żarówką. Spróbowałam po raz kolejny aby się upewnić, że ten poprzedni nie był tylko jakimś kulinarnym przypadkiem. Okazało się, że z kolejnym nie miałam również żadnego problemu. Można tak piec w nieskończoność. Ja używam w swojej kuchni(...)naprawdę nie wiem jakie kultury bakterii znajdują się w takich fermentowanych owocach. Natomiast zakwas pszenny, moim zdaniem na fermencie jest idealny zamiast drożdży piekarskich do wypieków typowo pszennych takich jak chleby, bułki czy racuchy. Dodawałam go również do naleśników, które wyszły delikatne i puszyste.. Ferment z tego wpisu suszony owoc dzikiej róży, 5-6 sztuk, suszony
Leśny Zakątekziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn tj. do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, wsypujemy 4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut(...)zagniatamy. Teraz formujemy chlebki i układamy na blasze lub w formach, przykrywamy na minimum 1 godz. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C i smarujemy lub nie chleb rozbitym jajkiem. Posmarowane chleby nacinamy ostrym nożem lub żyletką, żeby nie pękały podczas pieczenia. Pieczemy w 200 st. C przez 50-60 minut zależy od piekarnika. Po włożeniu chleba spryskujemy
chleba naszegowiemy co jemy. Dodajemy tylko znane składniki, a w tym kupnym pieczywie, może być dosłownie wszystko... O ogromnej ilości cukru nie wspominając... U mnie chleby, bułki są zawsze bez dodatku cukru. Ani drożdże, ani tym bardziej zakwas cukru do wzrostu nie potrzebują, wystarcza im mąka (która też jest cukrem, ale nie prostym...) Składniki: - 800g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 150g(...)czasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy kilka razy do środka. Naczynie zbliżone kształtem do tego, w którym będziemy piekli chleb wykładamy ręcznikiem kuchennym, obsypujemy dno i boki mąką. Z ciasta formujemy kształt bochenka chleba i przekładamy do naczynia obsypanego mąką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h. Na ok. 40 minut przed pieczeniem umieszczamy
Smaczne ZdroweKoleżanka zapytała, czy chlebek pomidorowy na sodzie i proszku do pieczenia może upiec na drożdżach. Oczywiście. Idąc dalej tym tropem znalazłam przepis, który być może spełni oczekiwania tych, który nie lubią chleba na proszku do pieczenia. Nie jest to zwykły chlebek. Raczej imprezowy ;) Można go pokroić, ale znacznie lepiej jest rwać po kawałku. 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)rzepakowego 120 g miękkiego masła 50 g suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku garść liści świeżej bazylii (lub łyżka suszonej) 1 łyżeczka soli opcjonalnie ser żółty Mąkę mieszamy z drożdżami, jajkiem mlekiem, solą i olejem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W miseczce mieszamy masło, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane drobno pomidory suszone
Kucharzycawpłyną na końcowy efekt. Wychodzę jednak z założenia, że jeśli już używamy wagi kuchennej to chyba nie ma znaczenia dla nas czy zważymy 363g mąki czy 360g. Świąteczny chleb żytnio pszenny Potrzebujemy na zaczyn 363g mąki żytniej chlebowej / u mnie typ 720 /, 289g wody, 17g zakwasu / 2 łyżki /, dałam prosto z lodówki, bo był dokarmiany 2 dni wcześniej. Składniki(...)temperaturze, 21st. 14-16 godzin. Ciasto właściwe 669g zaczynu minus 2 łyżki, 235g mąki żytniej typ 720, 309g mąki chlebowej, użyłam pszennej typ 750, 391g wody, 17g soli, 3g drożdży instant. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy mechanicznie 3 minuty na pierwszej prędkości i 2 minuty na prędkości drugiej. Ja wyrobiłam łyżką drewnianą przez około 10 minut. Ciasto w trakcie
Leśny Zakątekktóry kupujemy w piekarni. Ja jestem oczarowana tą książką i zostawiam ją pod ręką aby do niej zaglądać częściej. Upiekłam chleb z połowy porcji. ż tego który jest w książce wychodzą trzy duże bochenki. Był to chleb razowy z orzechami laskowymi i suszonymi porzeczkami. Ja oczywiście z braku składników użyłam całkiem innych składników a mimo to wyszło przesmacznie(...)suszonej aroni Składniki na pate fermentee; 230 g mąki pszennej 150 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystkie składniki na pate fermentee mieszamy ze sobą dokładnie na około 16 godzin przed planowanym pieczeniem chleba. Przykrywamy i odstawiamy. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz fermentującego zaczynu, dyni i aronii. Mieszamy całość na najniższych obrotach do połączenia się
Radość kipiąca uśmiechem.ogóle zrezygnować z przypraw, też wyjdzie smacznie masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy oliwa - do posmarowania chleba przed pieczeniem W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby, płatki owsiane, drożdże, sól, cukier, przyprawy. Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać w wodzie, prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej(...)ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować oliwą - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 1 godziny w 1/3 wysokości piekarnika
Grunt to przepis!Finlandii jedynym słusznym chlebem jest chleb żytni. Chleb o intensywnej nucie melasy, oryginalnym zapachu. Składniki: 20 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 1/2 łyżki melasy 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 0,5 szkl. mąki żytniej 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać(...)melasę z miodem. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę, mąkę żytnią, goździki i imbir. Wymieszać. Dodać mąkę pszenną. Wymieszać 50 razy. Uformować bochenek chleba. Blasze wyłożyć papierem do pieczenia i położyć chleb. Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia chleb oprószyć mąką. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Chleb spryska wodą. Po 10 minutach zmniejszyć nagrzanie piekarnika
Kuchnia w oparachTen fantastyczny chlebek musiał znaleźć się również u mnie. Ciasto drożdżowe jest stałym punktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie chlebek to tylko Wasz wybór
MamaOskarkałyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki słoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie: Ciepłą wodę i mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić
Agusiowe smakołyki