Chlebek cynamonowy. Idealny na chłodne jesienne dni do ciepłej kawy, herbaty albo gorącej czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach. Idealny na pierwsze albo drugie śniadanie. Rwie
Chleby RolfaBliny to tradycyjne drożdżowe placuszki, znane z kuchni rosyjskiej. Ich charakterystyczną cechą, odróżniającą od wszystkich innych tego typu dań, jest zawartość mąki gryczanej, która nadaje przepyszny
Chleby RolfaUlubione bułeczki mojej żony. Sprawdzają się świetnie na lekkie słodkie śniadanie i pasują idealnie do kawy! Ostatnia faza ich wyrastania następuje w lodówce, co oznacza, że
Chleby RolfaRacuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Idealne na śniadanie albo lekki letni obiad. Przy smażeniu tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, tak żeby nie wsiąkał w ciasto. Nie
Chleby RolfaZaczyn na drożdżach 220 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 220 g letniej wody 0,7 g (1/4 łyżeczki) drożdży instant Zaczyn
Przepisy na domowy ser i chleblabanie Składniki - w kolejności dodawania do maszyny 185 ml labanu (odpowiednik polskiej maślanki lub kefiru) 40 ml wody 1 duża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna , ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube(...)wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin. Wyjąć i delektować się smakiem polskiego chleba upieczonego w Arabii Saudyjskiej, w hiszpańskiej maszynie do chleba, z saudyjskiej i kuwejckiej mąki, z dodatkiem egipskiego miodu, belgijskich drożdży i libańskiego karobu :) PS. Ponieważ wiele osób pytało jak tutaj mieszkamy, poniżej zamieszczam więc zdjęcia naszego compoundu (rodzaj chronionego osiedla dla ekspatów) a tych, którzy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika(...)łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli pieczemy chleb po raz pierwszy dwa dni wcześniej musimy przygotować zaczyn. W tym celu rozdrabniamy 2 kromki chleba na zakwasie i mieszamy z 3 łyżkami wody. Dobrze mieszamy, przekładamy do słoika, zakręcamy
Moja Mama GotujeCałkiem przypadkiem natrafiłam na norweski chleb lomper. Szukałam inspiracji jak wykorzystać resztki ziemniaków i znalazłam ją na blogu North Wild Kitched. Jest to prosty przepis na chleb typu podpłomyki, na który składają się ugotowane i zmielone ziemniaki – u mnie odwieczne resztki. Przepis jest uniwersalny, ponieważ można użyć dowolnie wybraną mąkę. Całkiem na luzie podeszłam do tego przepisu… Asch(...)zupy lub gulaszu, z powodzeniem może zastąpić chleb hot dog. Do przyrządzenia chleba potrzeba jedynie dwóch składników, ugotowanych ziemniaków i mąki. Ten chleb to takie podpłomyki, które można piec na suchej i mocno rozgrzanej patelni lub na kamieniu do pizzy. Chlebek puszy się jak naan czy pita , choć nie zawiera ani drożdży, proszku czy innego środka. Prawda, że prosty chleb
codojedzeniaPewien przystojny mężczyzna, zainspirował mnie do zrobienia chleba z oliwkami i tymiankiem. Do sprawy podeszłam bardzo poważnie, ale i tak efekt mnie bardzo miło zaskoczył. Pyszny, pełen nieregularnych dziur z cieniutką skórką, miękki i puszysty bochenek. Jeśli lubicie oliwki i tymianek- będziecie zachwyceni. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i głębie smaku. Przepis(...)drobnej soli morskiej oraz 1 szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku. Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać oliwki, tymianek i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitam serdecznie, tym razem propozycja na chlebek bez drożdży, na sodzie. Chlebek jest smaczny, troszkę inny niż tradycyjny chleb ale równie smaczny. Sodę czuć na początku ale gdy wystygnie soda jest niewyczuwalna (przynajmniej dla mnie|). Ale gdy nie mamy drożdży to zawsze można upiec taki chlebek. Do przygotowania chlebka będziemy potrzebowali: Użyłam foremki(...)około 8 g) 1 łyżeczka soku z cytryny + olej do posmarowania dłoni i jeżeli chcemy to czarnuszka lub inne nasiona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Chleb na sodzie Przygotowanie: Do miski wlewam maślankę o temperaturze pokojowej, dodaję sok z cytryny i mieszam. Następnie dodaję sodę i przez chwilę mieszam, tak żeby maślanka delikatnie się spieniła. Następnie
Uwaga Babcia Gotujeświeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 szczypty cukru garść ziaren słonecznika kilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba) 300 ml wody (pokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć) Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego(...)słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :) taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytni akcja zielnik
Bon Appetit Małgorzatysiemiona lnianego - musi zawsze mieć konsystencje gęstej śmietany -podczas wyrastania przykrywamy zawsze folią, chleb wtedy nie wysycha lepiej wyrasta A teraz zapraszam na przepis :) Składniki: 100 g maki ziemniaczanej 150 gram maki gryczanej 50 g maki amarantusowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia(...)sypkich składników dodać jajko mleko kokosowe, drożdże i olej, dokładnie wymieszać. Całość przelać do keksówki (moja o wymiarach 25x10, można użyć 20 cm) przykryć folią i odstawić na ok 30 minut. W między czasie zaparować piekarnik z temperaturą 200 C (mój piekarnik ma taką funkcje)* Włożyć chleb i piec 35 minut. Zaraz po wyjęciu delikatnie
Delicious Titbitsnasz ulubiony chleb. Szybki do przygotowania i długo trzyma świeżość. Pyszny nawet na trzeci dzień, choć u nas rzadko aż tak długo się utrzyma. Wieczorem przygotuje ciasto chlebowe a rano trochę nad nim popracuje i piekę. Świetnie się mrozi. Miękki z nieregularnymi dziurami. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i głębie smaku. Przepis(...)pokojowej 2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą, i wstawić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 1 łyżeczka soli POMADA DO CHLEBA: 75ml wody 1 łyżeczka mąki - czubata szczypta soli Zrobić rozczyn. W garnuszku podgrzać mleko do temperatury pokojowej. Po zdjęciu z ognia, wkruszyć do niego świeże drożdże i dodać po łyżeczce cukry i mąki jako pożywki. Dokładnie rozmieszać(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok 5-10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie . Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników
Grunt to przepis!dodałem jednak trochę więcej mąki, aby ciasto było zwarte. Kaszka nie była zbyt miękko ugotowana, i wyraźnie można było ją wyczuć w ustach jedząc chleb. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na jedną foremkę a 23 cm): 100 g Tang Zhong z mąki pszennej chlebowej i wody 210 g mąki pszennej chlebowej(...)mąki żytniej chlebowej 18 g świeżych drożdży 30 g oraz 1 łyżeczka oliwy 1 jajko 110 g mleka 30 g brązowego cukru 5 g soli 5 g słodu pszenicznego 100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany
Grahamka, weka i kajzerka