chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:143/420)

Przepis na focaccie, czyli płaski włoski chleb 88

więc zastosowanie może być różne...  👉Jak zrobić focaccie wersje podstawową?   Link do filmu z przepisem Focaccia DOMOWA - Wersja PODSTAWOWA! - Przepis na PŁASKI CHLEB włoski - 289   Składniki: 350g mąki 25g drożdży 220ml letniej wody płaska łyżeczka soli 3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania gotowej focacci rozmaryn lub inne zioła Przygotowanie: Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb sodowy z serem 122

Nadchodzi weekend, więcej wolnego czasu, warto więc upiec swoje pieczywo. Dziś proponuję Wam chlebek na sodzie. Ma zupełnie inny smak, niż te pieczone na drożdżach czy zakwasie. Warto jednak spróbować takiego chleba. Wykonanie jest proste i nie zabiera dużo czasu a sam produkt jest dość syty co w efekcie daje nam ekonomię. Składniki podaję na jeden bochenek. Składniki: - 500g

Kuchnia Pełna Emocji
Tureckie bułki açma 99

tosterze. Już dodałam przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie bułki açma Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka (lub na pół z wodą

Obiad gotowy
Słodkie mleczne bułeczki 113

ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować bułeczki do odrywania. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Słodkie mleczne bułeczki Składniki: zaczyn tangzhong

Obiad gotowy
Podpłomyki 161

pospolitego ruszenia na sklepy w czasie ogłoszenia pandemii koronawirusa. I jako znana propagatorka domowego pieczywa 😉 przedstawiam Wam podpłomyki, które przygotowywano na długo zanim oswojono sobie drożdże i zaczęto wykorzystywać je do produkcji chleba. Podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka, przygotowywanego z mąki i wody, pieczonego na żarze, mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach, a także na blasze

Smakowity Blog Kulinarny
Obwarzanki 122

kuszące. Polecam je gorąco nie tylko w czasie odpustu. Już sam krótki skład zachęca do tego, by je upiec. - prawdziwe domowe obwarzanki - pieczone na świeżych drożdżach - bardzo proste do zrobienia - super zamiast chleba

AniaGotuje.pl
PIZZA Z CIASTA CHLEBOWEGO - BEZGLUTEN 197

mąki bezglutenowej (belviten Kucharz - mix na chleb) 250 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Łączymy ze sobą składniki, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się lekko lepić - dodajemy mąki, jeśli będzie zbyt twarde - wody. Ma być elastyczne. Formujemy kulkę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h. Po godzinie, kiedy nasze ciasto zwiększyło swoją objętość jeszcze

BezglutenowaIzabela
Bułki z jajkiem 179

Smaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży,  2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka..  kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane

chleba naszego
Bezglutenowe burrito 263

ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu i bez drożdży (klik po przepis) . Chyba się trochę rozpisałam w przepisie poniżej, ale nie zniechęcaj się, nie jest on skomplikowany, chciałam być po prostu jak najbardziej precyzyjna

Book of spells
Orkiszowa pizza z krewetkami po tajsku w mleczku kokosowym 228

kompozycji świetnie wpasował się szpinak razem z mozzarellą. Chyba nikogo nie muszę bardziej namawiać.. :) Składniki na 1 pizzę: Ciasto: 250g mąki orkiszowej do wypieku chleba + do podsypywania 1/2 opakowania (ok. 4g) drożdży instant 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 150ml letniej wody + woda do zagniatania  Dodatki: 1 mała puszka mleczka kokosowego 2 duże ząbki(...)liści limonki 10-15 krewetek  10 bryłek mrożonego szpinaku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki passaty pomidorowej Sól himalajska  Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka słodka Bazylia Przygotowanie: Zaczyn: drożdże łączymy z oliwą, cukrem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 min.  Mąkę mieszamy z 1 łyżeczką soli himalajskiej. Wlewamy stopniowo nasz zaczyn i mieszamy drewnianą

Czarnawisienka
Zakwas z włoskiej mąki Manitoba 180

więcej glutenu i potrzebuje więcej czasu na wyrobienie mocnego zakwasu ale potem idzie jak "burza". Polecam zatem zrobienie takiego zakwasu bo chleby z jego udziałem rosną jak na drożdżach po 1 - 2 godziny a nie jak inne zakwasowce 8 - 12 godzin. Zakwas z włoskie mąki Manitoba. Zakwas po dokarmieniu ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB WIELOZIARNISTY 141

wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych 6 łyżek siemienia lnianego złocistego 3 łyżki sezamu 3 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki pestek łuskanej dyni     Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski

potrawyregionalne
Bułki na zakwasie żytnim 162

bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy? BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba) - 450 gramów mąki pszennej - 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska łyżka soli - 1 żółtko Przygotowanie: Składniki

Życie zamknięte w smaku
Chleb CAPRESE 223

Chleb w wersji ekspresowej, bo bez użycia drożdży - mięciutki, wilgotny, po prostu smaczny. Takie ciasto w wersji wytrawnej :) Polecam nie tylko wielbicielom sałatki Caprese.   Składniki (na formę o śr. 20x10 cm): 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka mąki chlebowej (750) 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 100 g mozzarelli 3 łyżki posiekanej świeżej

Domowa Cookierenka Agi
Żytnie bajgle 178

siostry. Wyzwaniem był powrót do domu tramwajem, ale dałam radę ;) Składniki (na 8 mini bajgli, średnica około 5 cm): 1,5 szklanki mąki żytniej do wypieku chleba 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka roztopionego masła jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem opcjonalnie sezam/mak do posypania (niestety ja nie miałam żadnych ziarenek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jak wykonać zakwas żytni 188

godz. 8:00 Zakwas jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Przechowywanie zakwasu: W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego

Kuchcik gotuje
Wiekanocne zajączki 199

mleka 125 ml oliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy

Smaki Edyty
CHLEB PEŁNOZIARNISTY, OWSIANO-ORKISZOWY NA DWÓCH ZAKWASACH 270

Jeśli tak podzielcie się z innymi w komentarzu. Będzie mi bardzo miło, a zarazem pomoże innym w podjęciu decyzji. Gorąco polecam i zachęcam do pieczenia chlebów na zakwasie* , który jest dużo zdrowszy niż drożdże. *Zakwas powstaje z mąki, wody oraz dużej ilości czasu . Zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego, które zwiększają przyswajalność mikroelementów z ziaren zbóż i mąki. Bakterie kwasu(...)związki rakotwórcze z pieczywa- azotany, azotyny oraz toksyny pleśniowe. Fermentacja mlekowa powoduje rozkład kwasu fitynowego (zawartego w ziarnach zbóż), uniemożliwiającego wchłanianie żelaza, cynku, wapnia i magnezu. Dlatego tylko z chleba na zakwasie mamy możliwość wykorzystania tych cennych pierwiastków. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Są naturalnie zakonserwowane i długo utrzymują świeżość. Tak więc zdecydowanie wybierajmy

Smaczne Zdrowe
Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia 169

Pyszny chleb w domu to podstawa, przynajmniej u mnie w domu. Wypiekam najróżniejsze bochny na zakwasie czy na drożdżach, smakują obłędnie. Zachęcam do zapoznania się z najróżniejszymi przepisami, są tutaj: chleby i bułeczki. Dziś chleb który znalazłam u Wisły, jest widowiskowy, zdrowy i bardzo smaczny. Zachęcam do zabawy, bo to jest zabawa, w upieczenie tego pysznego bochenka. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Żubrowy chleb na zakwasie 162

usunąć przygotowując kanapki z tego chleba. Chleb pachnie niesamowicie :) Przebijają się w nim wiórki marchewki i smak czarnuszki z poprzedniego marchewkowego chleba na zakwasie .   Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Szparagi aromatyzowane trawą żubrową Chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty chleb na zakwasie żytnim 161

dzięki za rady i przepisy!     Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 1 płaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży 150 g aktywnego zakwasu Czytaj dalej... Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytnim pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
CHLEB PSZENNY Z AUTOMATU 362

chleb o wadze 900g i średnio wypieczonej skórce 1 łyżeczka oliwy z oliwek 260 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 550 g mąki pszennej (typ 550) 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych Wykonanie:  Wszystkie składniki  wrzucamy do maszyny w podanej kolejności: najpierw składniki mokre, potem suche, na końcu drożdże. Maszynę(...)ustawiamy na podstawowy program mieszania i pieczenia chleba. Po upieczeniu wyjmujemy mieszadła i studzimy chleb na kratce kuchennej

Walijskie Pichcenie
Chleb wieloziarnisty 203

dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1/2 litra wody 1/2 szklanki otrąb pszennych 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka pestek dyni(...)pokruszone drożdże mieszamy. 2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. 5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda

Kuchnia domowa Ani
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane 318

zaczyn (tutaj przepis na zaczyn). W automacie do chleba Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe dodać do mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże instant. Uruchomić program do wyrabiania ciasta. Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Turek czy żulik? 140

stanowiskach z pieczywem spotkać można lekko słodki chleb turecki nawiązujący nazwą i składnikami do wypieków z Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Moje pierwsze wspomnienie związane z chlebkiem tureckim pochodzi z wczesnych lat 80-tych XX w., kiedy to w sklepie mięsnym gdzieś na łódzkiej Dąbrowie wypatrzyłam "żulik" - dość ciemny chleb o lekko błyszczącej skórce (to ona mnie(...)słodkimi powidłami. Składniki : 35 g masła 200 ml mleka czubata łyżka kawy zbożowej 500 g mąki pszennej typ 650 pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 7 g suszonych drożdży 4 łyżki melasy (karobowa lub winogronowa) 90 g rodzynek wrzątek Masło umieścić w rondelku. Dodać do niego kawę zbożową i wlać mleko. Całość podgrzać, by masło się stopiło. Mieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 225

końcu będziemy jeść go przez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość, że długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do przygotowania, to dodatkowo… jest na zakwasie. Ostatnio na rynku pojawiła się nowość(...)nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1 opakowanie drożdży suszonych instant Dr. Oetkera 1 opakowanie zakwasu chlebowego Dr. Oetkera 1 łyżka

Poezja smaku
Chleb bez soli toskański 109

CHLEB BEZ SOLI Z TOSKANII SKŁADNIKI 1 łyżeczka suszonych drożdży (około 4 gramów); 4 szklanki ciepłej wody (około 40 stopni Celsjusza); 9 szklanek mąki pszennej uniwersalnej typ 550; 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej; oliwa z oliwek; kaszka kukurydziana (polenta) lub mąka krupczatka; przepis na chleb bez soli toskański Artykuł Chleb bez soli toskański pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Chleb pelnoziarnisty z maszyny 168

false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 350 ml wody 25 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pełnoziarnistej ¾ kostki drożdży Wszystkie składniki wkładamy do maszyny do pieczenia chleba. Po ponad 3 h chleb jest gotowy

Humanistka w kuchni
Chleb oliwkowy 152

extra virgin + oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych  Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć(...)lekko je rozchylić. Bochenek przykryć i odstawić by wyrastał przez ok 45 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 200C. Posmarować bochenek oliwą i piec 35 minut. Po upieczeniu przełożyć chleb na metalową kratkę, żeby ostygł. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka