chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:143/420)

Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 146

Łatgalia była częścią I Rzeczpospolitej i zwana była wtedy Inflantami polskimi.  Chleb ten robi się na zakwasie żytnim, dodając w trakcie zakwaszania zaparzonej mąki niewielką ilość drożdży. Oryginalny przepis podaje dodatek 1,5 drożdży prasowanych, Siergiej używał 3 g drożdży prasowanych, ja dodałem 1 g drożdży suchych (1/4 łyżeczki) rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody (ok.10 ml) Składniki (na jeden(...)wadze powyżej 1,5 kg): 1000 g - mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 5 g - sól 2 g - kminek mielony 1,5 g - drożdże prasowane 30 g - melasa 20 g - słód jasny żytni Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 9:00 Zakwas  15:00 Zaparka  18:00 Zakwaszona zaparka 21:00 Zakwaszona zaparka -mieszanie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 128

wyrobić w maszynie do chleba, lub ręcznie. Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml serwatki 3 łyżki zakwasu żytniego 1 łyżka majonezu 600 g mąki pszennej typ 650 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 i 4/3 łyżeczki soli Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie(...)papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania. Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania

Posadzone i zjedzone
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem 139

Mąka żytnia razowa, użyta do wypieku tego chleba w całości została poddana zakwaszeniu, przez co chleb jest o niezwykłym aromacie a za sprawą mąki chlebowej pszennej, o delikatnym miąższu. Paluchy chrupiące i pyszne. Wszystkie składniki do ciasta zgodne z autorskim przepisem. Dopisałam również drożdże, jeśli ktoś chciałby je dodać Ja je pominęłam, w związku z tym czas ostatecznej fermentacji(...)łyżki, użyłam całość, 545g mąki pszennej chlebowej, ja użyłam typ 650, 317g wody, 17g soli, 17g nasion kminku, 4g drożdży instant, ja pominęłam. Najpierw zaczyn łączymy z solanką / woda +sól /. Mieszamy do otrzymania gęstej papki. W tym momencie dodajemy drożdże, jeśli ktoś z Was tak zdecyduje. Wówczas ciasto urośnie szybciej, od 1-1,5 godziny. Następne dodajemy pozostałe składniki

Leśny Zakątek
Domowe Bagietki. 128

bagietki: Rozczyn: 25 g drożdży świeżych  szklanka wody łyżka cukru 4 łyżki wody Chleb: Cały rozczyn 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Rozczyn: do wysokiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godzinę.  Mąkę

Kuchnia Łukasza
Trzeci chleb 151

trzeci chleb w mojej piekarniczej karierze. Oczywiście bez drożdży. Jest, tzn. był wspaniały, zjedliśmy połowę jeszcze tego samego dnia. Fantazyjnie popękał, za co absolutnie się na niego nie obraziłam. Ani trochę się nie kruszył i smakował niesamowicie. Co więcej, na drugi dzień smakował bez najmniejszej praktycznie różnicy. Przepis dostałam od Asi Słodkiej Babeczki, a właściwie już mojej znajomej, bo spotkałyśmy(...)się niedawno i przegadałyśmy wiele godzin, a i tak czasu było zdecydowanie za mało! :)  Ale za to miałam okazję spróbować tego chleba u Asi w domu i byłam zachwycona jego smakiem. Teraz go upiekłam sama i mówię Wam - upieczcie ten chleb! Przepis polecam szczególnie osobom jak ja początkującym w zmaganiach z chlebem na zakwasie, ponieważ jest bardzo prosty

Kuchnia Prezydentowej
Czarny chleb we wrześniowej Piekarni Amber 157

uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga aby nie spalić). Ciasto 114 g mąki żytniej sitkowej 1400 182 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli 7 g drożdży prasowanych cały zakwas cała namaczanka z czerstwego chleba Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości (ja wyrabiałem ciasto ręcznie ok.5 minut). Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać

Przepisy na domowy ser i chleb
Puszysty chlebek zawijany z bazylią 108

ostatnio moja pasja, dziś aromatyczny chleb z bazylią…. Składniki; 4 dag świeżych drożdży  300 ml mleka łyżeczka cukru  50 dag mąki pszennej  łyżeczka soli  duży pęczek świeżej bazylii lub w zastępstwie opakowanie suszonej od www.skworcu.com.pl 2 łyżki oliwy  jajko łyżka mleka 2 łyżki otrębów pszennych Drożdże rozkrusz i rozmieszaj ze 100 ml ciepłego mleka(...)Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj,  cienko posmaruj pastą z bazylii i zwiń. Chleb ułóż na wysypanych mąką niedużych formach keksowych. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko rozmieszaj z łyżką mleka. Posmaruj wierzch chlebów, posyp otrębami. Piecz 40 minut w piekarniku

Apetyczna babeczka
Chleb na kwaśnym mleku z otrębami pszennymi. 147

cukru   1 łyżeczka soli 400 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag   40  g otrąb pszennych  słonecznik do posypania chleba  Wykonanie : Kwaśne mleko wymieszać z wodą i podgrzać, następnie dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Do miski przesiać mąkę dodać otręby, sól i wymieszać, następnie wlać wyrośnięty rozczyn

Sama słodycz i szczypta chili
chleb na drożdżach- szybki, codzienny, zwykły 140

chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.  Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.  Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy(...)tortownicach.  Uwaga:   Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę więcej wody, bo chleb może wyjść suchy.  Składniki: (na dwa chlebki) 1 kg mąki 25-30 g drożdży 3  łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3-3,5 szklanki wody dowolne dodatki Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pszenno żytni z otrębami 279

Chleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :)  Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki. Składniki: 180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 250 g mąki pszennej(...)Młyn Kopytowa 150 g aktywnego zakwasu żytniego 3 łyżki otrębów żytnich Młyn Kopytowa 10 g świeżych drożdży 230 g wody + 20 g do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1, 5 łyżeczki soli Przygotowanie:  Do misy miksera wkruszyć drożdże dodać cukier i 20 g letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Gdy drożdże zaczną pracować

Ala piecze i gotuje
bagietka 179

mniejsze bagietki: 1 szklanka ciepłej wody 2¼ łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki miękkiego masła 3 szklanki mąki pszennej nasiona sezamu  -  do posypania Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania przygotowanie metoda tradycyjna: Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć(...)potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż bagietki będą ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce. w maszynie do chleba Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części

Stare Gary
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 218

momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić zawczasu zaczynu drożdżowego, bo drożdże wkrusza się od razu do reszty składników. Przepis oryginalny z bloga Smaki Alzacji(...)kuchennej. Chleb wyszedł mi dość wilgotny - to pewnie zasługa mąki z tapioki . Fakturą bardziej przypomina pieczywo na zakwasie, niż na drożdżach. Miękki w środku, z twardą skórką - przewiduję, że będzie długo się przechowywał bez oznak starzenia.   Chleb nie wyrósł mi tak szaleńczo, jak w oryginalnym przepisie Smaki Alzacji , ale podejrzewam, że to z braku maki gryczanej

Grunt to przepis!
Chlebek PITA 144

szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około(...)dowolnie nadziewać. Uwaga: w wersji razowej połowę mąki pszennej zastępujemy mąką pszenną razową. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego " Moje chlebki

Gotuj Sam!