chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:150/420)

DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 547

mnie bardzo zaskoczyło w tym chlebie... To to, że on najzwyczajniej w świecie sobie rósł... , tak jakby miał dodany zakwas lub drożdże. Polecam bardzo gorąco, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Niekiedy warto popróbować nowych smaków. Chleb co prawda nie "na już", potrzebujemy dwóch dni, by móc się nim delektować, ale warto poczekać... Ze swojej strony mogę zapewnić

Smaczne Zdrowe
Chleb na serwatce 157

poza tym jest łatwy i szybki. Chleb na serwatce 1 okrągły chlebek średnicy około 23 cm 350 g serwatki 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 400 g mąki pszennej typ 650 70 g mąki żytniej razowej 1,25 łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać obie(...)mąki i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Skończyć miksowanie, kiedy chleb zacznie się odrywać od brzegów miski. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie trwało to 45 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, uformować okrągły bochenek i przełożyć do wysypanego mąką koszyczka do wyrastania lub do durszlaka. Chleb powinien znowu rosnąć przez około

Posadzone i zjedzone
Drożdżówki z jabłkami 168

chleba – a że mam je zawsze w szufladzie, tym razem wypróbowałam je na bułeczkach – okazało się, że wyśmienicie się sprawdzają. Drożdżówki musiały ciut dłużej porosnąć, jednak w smaku były obłędne. Pamiętajcie tylko, aby nie używać jabłek, które puszczają dużo wody – najlepiej sprawdzą się właśnie renety czy antonówki. Drożdżówki z jabłkami: 3 i ½ szklanki mąki 1 opakowanie drożdży(...)często mieszając, aż jabłka zmiękną, a woda wyparuje (ok. 3-5 minut lub więcej przy soczystych jabłkach). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drobny cukier, suszone drożdże i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą płynne składniki: mleko, rozpuszczone masło, całe jajko i żółtko. Dolewamy do suchych składników i zagniatamy ciasto (możemy podsypywać

Poezja smaku
Rustykalny chleb bezglutenowy z oliwą truflową 151

się zatrzymać na chwilę mijając piekarnię lub miejską kawiarnię i zamykając oczy wciągnąć zapach świeżego chleba? Zapach, który sprawia, że czujemy się jak w domu, bezpieczni (i głodni :)) – nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekliśmy chleba! Dziś przepis na pyszny i szybki chleb bezglutenowy, rustykalny z oliwą truflową.     Składniki: Miksy, które znam i polecam to: Schär – Mix B – Bread(...)początku polecam pieczenie w keksówce. Do dzieła: Cukier oraz świeże drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż pojawią się bąbelki. Jeśli macie drożdże instant – pomińcie ten krok. Sypkie składniki mieszamy w dużej misce, wlewamy do nich wodę (z drożdżami) i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub łyżką, aż do uzyskania zwartej masy

Spektrum Smaku
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 153

chleb nie ma w sobie ani zakwasu, ani drożdży. Zrobicie go w godzinę, nie czekając na wyrastanie i bez zagniatania ciasta. Ma za to bogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna, krupczatka), albo(...)foremkę folią aluminiową. To, czy już się upiekł, sprawdzicie wbijając długą wykałaczkę(lub tak jak włoskie panie domu – makaron spaghetti) w sam środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy – chleb jest upieczony. Zostawcie go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a później ostudźcie na kratce.   Ten chleb jest najlepszy od razu gdy wystygnie, zaraz po upieczeniu. Jeśli zostaną

Karo in the Kitchen
Toskańskie bułeczki 120

czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki suszonych mielonych pomidorów Do wysokiego naczynia wsypujemy czubatą łyżkę mąki , drożdże , cukier i ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy oliwę , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy(...)masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do wysokiego naczynia wsypujemy czubatą łyżkę mąki , drożdże , cukier i ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy

Ogrodnik w podróży
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 506

bagietki natknęłam się tutaj , bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało

Smaczne Zdrowe
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 170

łyżki melasy ( użyłam z chleba świętojańskiego ) 2 łyżki czubate mąki typ1850 2 szklanki mąki żytniej typ 720 (dodałam jeszcze jedną ) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 plus do podsypania  2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki mielonego kuminu   SPOSÓB WYKONANIA : Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą(...)foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki. Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę. Gorące chlebki studzimy na kratce.   Chleb jest przepyszny !! i ta nuta tajemniczości co daje kumin polecam

Basia w kuchni
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 227

Link do filmu z przygotowania : Chleba wiejskiego na zaczynie poolish  Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Najpierw przygotuję zaczyn poolish Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę i mieszam aż powstanie jednolity gładki zaczyn Tak przygotowany(...)zaczynu dodaję wodę i mąkę i dokładnie mieszam aż się ładnie połączą Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut po 30 minutach Do ciasta dodaję drożdże i sól i wyrabiam ciasto w misce około 3 minut do połączenia się składników wyrobione ciasto powinno być dość gęste i klejące się Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z mąki krupczatki 231

miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę letniej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać mąkę z otrębami i solą. Dodać zaczyn z drożdży i 600 ml ciepłej wody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki(...)się z niego uformułować bochenka. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda. Źródło przepisu:  Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Chleb Mantovane wprost z włoskiej Lombardii 78

Mantua to miasto i gmina we Włoszech, w regionie Lombardia, w prowincji Mantua. Chleb Mantovane to rodzaj tradycyjnego chleba z mąki 00 i Manitoba, oliwy z oliwek, drożdży, soli i małej ilości wody. Ten przepis testowaliśmy w ramach lipcowej Piekarni Amber. Przepis pochodzi z bloga Strawberries and lemon Bułki są proste w wykonaniu, mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze(...)Końcowe formowanie u mnie przy użyciu maszynki do makaronu, można wałkować jeśli takowej nie posiadacie. Filmik u Sarah przybliży jak to zrobić. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. Włoski chleb. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z maślanką na zakwasie 195

namówię kogoś na wypiekanie chleba w domu. Wbrew pozorom piecze się je dość szybko i czy to na zakwasie czy na drożdżach można zaplanować wypiek tak że nie koliduje on z naszymi codziennymi zajęciami. Przepis na chleb na kefirze znalazłam na blogu Smakowity chleb i pozmieniałam go po swojemu a teraz powstał fajny nowy bochen, zapraszam. Chleb z maślanką

Moje Małe Czarowanie
Zakwas z mąki żytniej 99

Pamiętam, że kiedyś przygotowanie zakwasu do pieczenia chleba wydawało mi się wiedzą tajemną, którą zdobywa się dopiero po osiągnięciu wyższego stopnia wtajemniczenia piekarniczego. Nie spodziewałam się, że kiedykolwiek ten stopień osiągnę. Postanowiłam jednak wziąć byka za rogi i okazało się, że zrobienie zakwasu z mąki żytniej, który następnie posłuży nam do upieczenia pysznego domowego(...)pieczywa, jest zadziwiająco proste, choć wymaga trochę cierpliwości.  Zakwas powstaje przez połączenie dwóch składników - mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie nam piękny chleb lub bułki. Chociaż do przygotowania zakwasu możemy użyć w zasadzie każdej mąki, najłatwiej będzie przygotować go z mąki żytniej razowej dzięki zawartym w niej składnikom

Z notatnika dietetyka
Bułki pszenno razowe z marchewką 146

bułki z marchewką utartą. Niewiele warzyw pasuje do wypieku pieczywa, ale marchewka , cukinia czy buraczki są często przeze mnie stosowane. Czasami sięgam po ciecierzycę i piekę podpłomyki . Wypiekam chleb również z ziemniaczanymi resztkami. Zaletą pieczywa z dodatkiem warzyw jest to, że jest ono smaczne i długo utrzymuje wilgotność. Poza tym jest to sposób na więcej warzyw w diecie. Bułki(...)Składniki: 1 kg pszennej mąki + 2 łyżki do podsypania 200 g mąki razowej 800 ml zimnej wody 65 g świeżych drożdży 2 łyżki melasy 150 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj melasę i dokładnie wymieszaj. Do misy miksera wsyp obie mąki, wlej rozpuszczone drożdże i zarób ciasto. Kiedy

codojedzenia
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną 162

płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -4 g drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb na zakwasie 81

Zapraszam po sprawdzony przepis na domowy chleb na zakwasie żytnim. Jest to chleb pszenno-żytni, który upieczesz bez użycia drożdży, za to na swoim domowym zakwasie.  - tylko woda i mąka - super dokładny opis wykonania - bez użycia specjalistycznego sprzętu

AniaGotuje.pl
chleb babuni 1631

Pyszny i chrupiący chleb z dużą ilością ziaren. Składniki: 20g świeżych drożdży, 500ml ciepłej wody, 1 łyzeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 400g mąki pszennej, 100g mąki żytniej pełnoziarnistej, 1/2 szklanki otrąb żytnich, 4 łyżki nasion dyni, 3 łyżki pestek słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego. Drożdże łączymy z ciepłą wodą oraz cukrem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Zakątek
Serek kanapkowy z pomidorami 914

czasie będzie dosyć zwarty. Serek kanapkowy z pomidorami możesz przechowywać w lodówce przez około 3 dni. Zobacz też inne przepisy na śniadania Bułki bez drożdży Pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami Wiejski chleb bez wyrabiania Tosty z awokado i jajkiem Babeczki z serkiem wiejskim Zobacz też nowe przepisy Serek kanapkowy z pomidorami Ciasteczka kokosowe z czekoladą Pieczona brukselka Ciasto cytrynowe

okolicepalnika.pl
Chleb czystoziarnisty - zmieniający życie 131

chlebek to samo zdrowie, mieszanka pysznych nasion oraz płatków owsianych, dlatego często nazywany jest też chlebem zmieniającym życie. Bez mąki, nabiału, cukru czy drożdży idealnie sprawdzi się dla osób na wszelkich dietach, czy zwyczajnie dbających o to by jeść zdrowo.  Pysznie smakuje z masełkiem, czy wszelkimi pastami do smarowania.  Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć lista składników jest

Cynamonowe szczęście
Chlebki Naan 221

Idealne kiedy są jeszcze troche ciepłe. Rwane rękoma i maczane w carry lub zwykłym maśle czosnkowym maja w sobie coś magicznego. A może sekret tkwi w

Mohiella
Bułki poznańskie, dwudniowe. 119

przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia." Składniki: Podmłoda: 2 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłej wody 200 g. mąki pszennej Ciasto właściwe: 400 g. mąki pszennej 200 ml. ciepłej wody 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie : Wieczorem przygotować podmłodę. Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać. Przykryć

Agusiowe smakołyki
TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY 445

żytniego lub razowego chleba na zakwasie (ew.) PRZYGOTOWANIE: Obie mąki wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek i ewentualnie kawałek skórki z chleba żytniego bądź razowego (na zakwasie, jeżeli na drożdżach to nie ryzykowałabym - może spleśnieć). Słój przykrywamy lnianym materiałem lub gazą, przewiązujemy sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być

Moja Książka Kucharska
Pizza w 6 min. / 250 st. C 942

domowa pizza, to nic wielkiego tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ciasto klasyczne drożdżowe, takie jak na chleb: 1 kg mąki typ 650, 50 g drożdży, łyżka cukru,  łyżka soli, dwie szklanki bardzo ciepłej wody. Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy  cukier i 4 łyżki mąki, przykrywamy i czekamy 10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy

chleba naszego
Chleb pszenny z garnka 175

Wykonanie tego chlebka jest niezwykle proste. Chleb wyszedł super. Polecam bardzo. Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny razowiec z orzechami włoskimi i pestkami dyni 186

Kolejny mój pomysł na pyszny chleb, polecam gorąco. Pestki dyni chrupią pod zębem a do tego mają mnóstwo witamin. Orzechy również dostarczą Wam wszystkiego co najlepsze

Moje Małe Czarowanie
Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą 235

Październikowa Piekarnia, [ klik ] znowu razem pieczemy. Chyba ostatnio nie miałam czasu na wspólne wypiekanie w Piekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim 165

Wiecie o tym już dobrze ze chlebów u mnie cała masa tzn. przepisów na chleby i proszę wybierać i przebierać a wszystkie zebrane są tutaj [ klik

Moje Małe Czarowanie
Chleb szwajcarski ze słonecznikiem 167

Chleb pyszny, pulchny ale zwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec, nie

Moje Małe Czarowanie
Chleb na owsiance 152

Po przerwie wakacyjnej znowu zaczynamy spotykać się z blogerami i blogerkami przy wspólnym pieczeniu tego czy owego [ klik ] Ty razem pieczemy chleb na owsiance z bloga

Moje Małe Czarowanie
Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem 198

Szybki chleb, niewiele przy nim pracy a efekt? no cóż można powiedzieć? jest pyszny. Namawiam Was do wypieku własnego chleba już tyle lat i nikt się

Moje Małe Czarowanie
Ziemniaczane drożdżówki kokosowe 160

chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 100 ml mleka 250 ml mleczka kokosowego 50 g stopionego masła 2 żółtka 30 g wiórków kokosowych 50 g cukru 0/5 łyżeczki soli dodatkowo: łyżka roztopionego masła łyżeczka grubego cukru do posypania Pokruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru

Mienta blog
Pizza na razowym spodzie 129

pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody  30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella light sos: koncentrat pomidorowy oregano bazylia sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki pszenne 144

Pyszne, delikatne i mięciutkie bułeczki :) Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki

Domowa cukiernia Ewy
Bagietki z serem 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bagietki Miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Robi się je bardzo szybko, wystarczy dzień wcześniej przygotować

Marta Gotuje
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 147

razowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż, mąka robi różnicę :) Składniki: 150g zakwasu żytniego 500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej) 8g drożdży łyżeczka soli 300 g wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać (używam robota z hakiem) i zostawić w misce przykrytej ściereczką na 2h. Następnie przełożyć do keksówki

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania