mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI : 15 dag zakwasu żytniego 1 kg mąki żytniej
Pani na desersmakowały o niebo lepiej niż te ze sklepu. Więc namawiam każdego aby własne chleby wypiekał bo warto dla zdrowia swojego i swoich bliskich. Upiec chleb to nie czarna magia ale przyjemność patrzenia jak drożdże zrobią za nas całą robotę. Zabieramy się za wypiek mojego chleba który nie potrzebuje dużo pracy ale sporo czasu, jednak wtedy my nie ingerujemy
Moje Małe Czarowaniearomatu świeżo zebranego. Przepisów z czosnkiem niedźwiedzim ciąg dalszy. Chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na formę 26 x 12 cm: - 15 liści czosnku niedźwiedziego - 3 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550 (na zdjęciu jest tortowa , ale zmieniłam zamiar) - 1 i 1/3 szklanki letniej wody - 30 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła Foremkę(...)wykładamy papierem do opieczenia. Masło rozpuszczamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy letnią wodę – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, przestudzone masło i posiekany czosnek niedźwiedzi. Ręcznie zagniatamy ciasto, ok. 8 – 10 minut (będzie się trochę kleiło do rąk, ale nie dosypujcie mąki). Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte
mojewypiekiinietylkodenerwowało. Jednak w instrukcji jest wszystko wyraźnie wytłumaczone. Po pierwsze bardzo zależało mi na dobrym wypieczeniu chleba, w moim poprzednim piekarniku uzyskanie chrupiącej skórki było praktycznie niemożliwe, nie była taka jak chciałam. Chleb wychodził gumowy, skórka blada. W tym modelu pieczenie chleba to przyjemność. Chrupiący o miękkim środku, nie przesuszony pomimo pieczenia w wysokiej temperaturze. Zależało mi też(...)drożdży 1 opakowanie suszonego zakwasu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki oliwy ½ szklanki mieszanych ziaren do wypieku chleba; dynia, słonecznik, sezam Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, ziarna, kminek i zakwas, dodajemy cukier i sól . Wlewamy oliwę i ciepłą wodę , całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta
Wanilia i Kardamonnich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie
Kuchnia MagdaLenynich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie
Kuchnia MagdaLenyraczej odpowiedniego planowania. Ciasto nie wymaga zagniatania, nie trzeba się męczyć z wyrabianiem itd. Wystarczy połączyć mąkę z drożdżami, solą i wodą – kilka ruchów łyżką wystarczy. Całą robotę zrobią za ciebie drożdże. Ale potrzebują czasu. Ciasto na domowy chleb bez zagniatania musi rosnąć co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej 12. Długo? Przepis na domowy chleb bez zagniatania(...)musisz tego robić. Jeśli nie masz czasu, po prostu przełóż ciasto na papier, oprósz mąką i przykryj ręcznikiem. Do pieczenia chleba możesz użyć garnka żeliwnego, jeśli masz, albo stalowego z pokrywką, odpornego na wysokie temperatury. Domowy chleb bez zagniatania jest naprawdę pyszny. Robimy go co drugi dzień z mąki chlebowej i żytniej (na zdjęciach). Zawsze smakuje doskonale. Przepis pochodzi
Niedzielny kucharzInternecie ma bardzo dobre i rzeczywiście jest to profesjonalne urządzenie typu "wszystko w jednym". Z powodzeniem zastępuje inne sprzęty kuchenne m.in. garnki, patelnie, blender, tradycyjny robot kuchenny, maszynę do chleba, parowar. Dla mnie jest to więc nie tylko oszczędność czasu i zminimalizowanie nakładu pracy, ale też dużo więcej miejsca na kuchennym blacie. Ogromną zaletą jest bardzo cicha praca i stabilność(...)pozostawić ciasto do wyrastania w misie urządzenia. W podobny sposób przygotujesz inne ciasta, zarówno na słodkie, jak i wytrawne wypieki, m.in. ciasto na pierogi, makaron, pączki lub chleb na zakwasie albo na drożdżach. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie To najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne czy placki ziemniaczane powstają dosłownie
Cztery FajeryPotica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i
Przepisy na domowy ser i chlebPrzepis Iginio Massariego z książki "Non solo zucchero, vol. 2" Składniki na 6 bułek po 70 g ciasta: 214 g mąka pszenna typ 00
Przepisy na domowy ser i chlebPizzerinki/bułeczki pizzowe, robione z ciasta na cebularze. Z pizzą nie ma to zbyt wiele wspólnego (jajka, cukier, mleko, 8% drożdży), ale są całkiem dobre, ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebvegemite. Posiada ona bardzo intensywny zapach i charakterystyczny smak. Jest to typowo australijska potrawa używana tylko w kuchni australijskiej i nigdzie więcej. Jest to pasta zrobiona z drożdży. Można nią również smarować chleb. Ważne jest aby tost był bardzo cienko posmarowany pastą, bo tylko wtedy smakuje. Pastę taką jedzą tubylcy, lecz innym nacjom taki rodzaj pasty raczej nie smakuje. Innym
ProstePesto.plmoże to po prostu sezona na nie jest wyjątkowo długi? Tak czy inaczej ostatnio upiekłam chlebek cukiniowo- serowy, do którego dodałam trochę szparagów. Jest to bardzo prosty chleb, który nie wymaga użycia drożdży, ani zakwasu. Zamiast nich używamy proszku do pieczenia i sody. Inaczej mówiąc, to takie wytrawne ciasto ze szparagami. Do jego przygotowania nie potrzeba też żadnych specjalnych sprzętów
Pełny talerzBardzo smaczne, leciutkie i puszyste bułki. Z chrupiącą skórką i delikatnym miękiszem.W smaku trochę podobne, jak dobre kajzerki. Robione wg włoskiego przepisu na rosette soffiate
Przepisy na domowy ser i chlebKulicz jest słowiańskim ciastem wielkanocnym, którego korzenie sięgają Rusi Kijowskiej. Jest spożywany w takich krajach jak Rosja, Białoruś, Ukraina, Rumunia, Gruzja, Mołdawia, Macedonia Północna i Serbia
Przepisy na domowy ser i chlebBardzo lekkie i puszyste bułki o mocno maślanym aromacie. Idealne do burgerów lub jako bułki śniadaniowe. Przepis z You Tube, The Best Burger Buns Of All
Przepisy na domowy ser i chlebdomowników. :) Pełnoziarnista chałka Składniki: 300 g Mąki Pełnoziarnistej 3 Zboża do wypieku chleba Lubella 15 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego 120 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła jajko szczypta soli jajko do posmarowania chałki Do podania: masło gładki twarożek miód płynny Wykonanie: Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut
Mienta blogJeden z pomysłów na wykorzystanie kilkudniowych reszek odrzucanego zakwasu (zbieranych w lodówce do słoiczka). Z takich resztek starego, nieaktywnego zakwasu można z powodzeniem zrobić krakersy, naleśniki
Przepisy na domowy ser i chlebSmaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym. Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy
Przepisy na domowy ser i chlebMam na blogu kilka przepisów na bagietki, ale z tych, które do tej pory piekłem, te są wg mnie najlepsze, najsmaczniejsze, takie najbardziej bagietkowe. Delikatne i
Przepisy na domowy ser i chlebalbo właśnie wróciłam z zakupów i orientuję się, że kupiłam wszystko, nawet kasztany, ale nie ma chleba :( W spiżarni zwykle są drożdże, mąka, cukier, sól, trochę ziaren
Na moim stolePaluszki grissini to przystawka podawana we Włoszech przed posiłkiem. Świetnie pasują do wędlin czy sera, można je także serwować do różnych sosów, dipów i zup. Pochodzą
Przepisy na domowy ser i chlebprawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego. I tak dalej, i tak dalej. Abstrahując od sprzeczania się na temat kryterium uzualnego, polecam poczytać
Kryzysowa Książka KucharskaPogaca to proste do zrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca
Przepisy na domowy ser i chlebdziś polecam. Bochen pełen ziaren i bardzo smaczny. Idealny na kanapki do szkoły czy pracy, ja uwielbiam. Pieczcie razem ze mną i cieszmy się zdrowym pieczywem. Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProste do zrobienia bułki pszenne do hamburgerów i nie tylko. Bez polepszaczy i konserwantów. Przygotowanie, łącznie z upieczeniem zajmie nam ok. 3 godziny. Ilość składników na
Przepisy na domowy ser i chlebCzasem im prościej tym smaczniej. Pyszne, puszyste i chrupiące kajzerki są jednym z najłatwiejszych do zrobienia w domu wypieków. Polecam! Składniki na 10 sztuk: 500
Przepisy na domowy ser i chleb