chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:120/420)

CHLEB Z DODATKIEM MAŚLANKI 109

wody i maślanki 1-2 łyżeczki soli ewentualnie 0,5 łyżeczki suszonych drożdży WYKONANIE : Parę godzin przed planowanym pieczeniem chleba wyciągamy zakwas z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Maślankę mieszamy z ciepłą wodą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże oraz zakwas. Mieszamy łyżką i wlewamy powoli mieszankę wody z mlekiem. Wyrabiamy ręką, może się okazać, że nie użyjemy całego(...)kostki lodu lub dajemy pojemnik z wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 180 stopni C i dopiekamy ok. 15 minut. Gdy zbliżamy się do końca pieczenia chleb możemy wyjąc z formy i piec na ruszcie, aż nasz bochenek po ostukaniu wyda pusty dźwięk. Po wyciągnięciu studzimy na kratce. Smacznego

Pani na deser
Domowy chleb pszenny z sezamem, słonecznikiem, siemieniem lnianym, czarnuszką i kminkiem. 211

domu tj. poznańską typ 500) 350 ml wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru garść przyprawy do pieczenia chleba  (mieszanka  sezamu, słonecznika, siemię lnianego , czarnuszki i kminku) Do miski wkładamy drożdże , zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy.  Dodajemy mąkę, sól, cukier, przyprawy, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny(...)wyrastania, Gdy blaszka będzie prawie pełna, wstawiamy do delikatnie ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i  studzimy na kratce (musi pooddychać od spodu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 156

przypieczona skórka chlebowa i cudny miękki miąższ  - to jest to! Wpis dołączam do styczniowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 177

piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam  opcję podpiekania od góry. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 56

chrupiącą skórką, smaczny i łatwy – taki właśnie jest chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wykorzystałam zakwas suchy. Spróbujcie, bo chleb jest naprawdę łatwy Składniki: 5 dag drożdży 3 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut. Pozostałe składniki: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej(...)umieszczam w misce, dodaję suchy zakwas, olej, sól, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie dosyć luźne i łatwo będzie można je mieszać łyżką). Dodatkowo: 3 szklanki mąki pszennej 550   Do wyrobionego wstępnie ciasta dodaję partiami dodatkowe 3 szklanki mąki i wyrabiam chleb. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę

Słodki sentyment
Chleb z ziarnami na zakwasie 253

koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu:   Przyślij przepis . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
najprostsza focaccia z oliwkami 173

wody 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1/2 łyżeczki soli na wierzch chleba 2 garście oliwek 1/2 łyżeczki grubej soli ewentualnie szczypta czarnuszki suszona bazylia, lub tymianek, lub oregano, lub rozmaryn sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi

Miód i pieprz
Chleb toskański 117

maksymalnej temperatury i po wstawieniu chleba zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około godziny… ostatnie 10 minut najlepiej odwrócić chleb, żeby podpiec spód. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „   Źródło: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200451574312101&set=a.10200451574072095.1073741833.1238989345&type=3&theater Niniejszy post powstał specjalnie z okazji Światowego Dnia Chleba, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam tutaj

UgotujmyTo.pl
domowe bułki pszenne ze słonecznikiem... 106

Składniki: drożdże świeże 4 dag, woda ciepła 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 50-60 dag, słonecznik

W Mojej Kuchni Lubię
smaczny, łatwy domowy graham... 146

Składniki: drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 275 ml, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki, mąka pszenna typ

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb orkiszowy na zakwasie 210

następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu:   Zapach domowego pieczywa . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
pszenno-żytnio-kukurydziane bułki drożdżowe podłużne... 200

Składniki: drożdże świeże 5 dag, woda letnia 200 ml, mleko ciepłe 300 ml, cukier 1 łyżka, sól morska 2 łyżeczki, mąka tortowa 50 dag, mąka

W Mojej Kuchni Lubię
chrupiące bułki pszenne z mąką kukurydzianą... 171

Składniki: drożdże świeże 25 gram, woda letnia 150 ml, mleko ciepłe 150 ml, olej rzepakowy 50 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1,5 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Czy opłaca się piec własny chleb? 102

wczoraj przygotowałam dla Was wpis właśnie o tym czy piec chleb w domu czy nie? Oczywiście odpowiedź nie jest taka prosta, bo każdy chleb ma trochę inny skład, zależy też czy pieczemy go z drożdżami czy na zakwasie, jednak spróbuję mniej więcej podsumować koszty upieczenia w domu bochenka chleba. Chleb w sklepie kosztuje ok. 3,50zł - 8zł za kilogram(...)jeśli mówimy o zwykłym chlebie pszenno-żytnim bez dodatków (typu ziarna, bakalie).  Najpierw przeanalizujmy skład i obliczmy szacunkowy koszt składników (wzięłam pod uwagę średnią cenę produktów): 40g drożdży - 0,50zł łyżeczka cukru - 0,05zł 300g mleka -  0,80zł 300g mąki pszennej - 0,70zł 200g mąki żytniej - 0,60zł 25g oliwy z oliwek - 0,80zł łyżeczka soli - 0,05zł

Mania Wypiekania
Zakwas na barszcz 123

kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem

Pyry na Gaz