chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:66/420)

CHLEB NOCNY 194

Dzięki długiej fermentacji i sposobowi pieczenia, chleb ma duże pory w środku, a skórka przyjemnie trzeszczy przy naciśnięciu. Polecam zwłaszcza jesienią, gdy za oknem plucha, a w domu cudowna woń świeżego pieczywa. SKŁADNIKI   400 g mąki pszennej, np. chlebowej 300 ml chłodnej wody 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych drożdży instant 2 płaskie łyżeczki drobnej soli himalajskiej(...)cukru WYKONANIE W dniu poprzedzającym pieczenie, do dużej miski przesiewamy mąkę i dosypujemy sól. Do drugiej miseczki kruszymy drożdże świeże i rozcieramy je z 1 łyżką cukru (suszone drożdże razem z cukrem dodajemy od razu do miski z mąką). Stopniowo dolewamy wodę i przelewamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników (bez widocznych grudek mąki). Przykrywamy

cool and minty
1477. Chleb drwala 149

piekłam chleba...i dlatego dziś upiekłam aż dwa....jeden z nich to chleb drwala  ..z gotowej mieszanki od Pana  Adama ..Takie mieszanki to super sprawa...wystarczy tylko woda i zawartość torebek...Ta gotowa mieszanka zawiera trzy torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika(...)widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory.. Chlebek wyszedł pyszny.... mieszanka do wypieku  chleba drwala woda Sposób przygotowania w piekarniku: Zawartość średniej torebki wsypać do naczynia i zalać ciepłą wodą [310g/30 o C] na 2 godziny.  Po 2 godzinach dodać zawartość małej oraz dużej

Moje domowe kucharzenie
Chleb gryczany 166

wodę do wypiekacza [300 /26  o C] Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy. Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka  [mąki : gryczana, pszenna t 750, żytnia  t 720, naturalny zakwas  żytni

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 61

dowiesz się tutaj . Jak już pisałam, mój przepis na chleb pszenny ewoluował przez lata. W pierwotnym przepisie nie było dodanego masła. Jednak z jego dodatkiem, nawet niewielką ilością ten chleb jest smaczniejszy i nie wysycha na drugi dzień tak jak chleb bez masła. Skąd ta chrupiąca skórka? Nie każdy chleb pszenny może się pochwalić chrupiącą skórką . A przecież smaczna, popękana(...)mleko do ok 40*C. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszaj przez chwilę. Odstaw w ciepłe miejsce i obserwuj prace drożdży. Jeśli drożdże pracują to po ok. 10 minutach można je dodać do mąki. Ciasto Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj mleko i zaktywowane drożdże. Jeśli używasz robota kuchennego użyj końcówki hakowej i miksuj

SmartBake.pl
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 126

dowiesz się tutaj . Jak już pisałam, mój przepis na chleb pszenny ewoluował przez lata. W pierwotnym przepisie nie było dodanego masła. Jednak z jego dodatkiem, nawet niewielką ilością ten chleb jest smaczniejszy i nie wysycha na drugi dzień tak jak chleb bez masła. Skąd ta chrupiąca skórka? Nie każdy chleb pszenny może się pochwalić chrupiącą skórką . A przecież smaczna, popękana(...)mleko do ok 40*C. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszaj przez chwilę. Odstaw w ciepłe miejsce i obserwuj prace drożdży. Jeśli drożdże pracują to po ok. 10 minutach można je dodać do mąki. Ciasto Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj mleko i zaktywowane drożdże. Jeśli używasz robota kuchennego użyj końcówki hakowej i miksuj

SmartBake.pl
Chleb pszenny tostowy – przepis 100

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pszenny tostowy – przepis Przepis na tradycyjny, delikatny i maślany chleb pszenny tostowy, który będzie idealny właśnie na tosty, czy chociażby do kanapek z domowymi dżemami lub prawdziwym miodem. Taki chleb jest uwielbiany zwłaszcza przez dzieci co gwarantuje, że błyskawicznie będzie znikał z talerzy. Z poniższego przepisu wyjdą dwa bochenki tego pysznego chlebka. Chleb pszenny tostowy Składniki(...)obiegu, blacha włożona na najniższej półce. Po upieczeniu bochenki wyciągamy z piekarnika oraz z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. chleb tostowy – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Strucla makowa – przepis Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl Kapuśniaczki drożdżowe Artykuł Chleb pszenny tostowy – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Chleb pomidorowy 117

Czerwony chleb ze świeżymi pomidorami. Bardzo rzadko spotykany. Zaskakuje kolorem i intensywnym smakiem. Przepis na niego dostałem od mojej przyjaciółki, która wysłała mi zdjęcie ze starej

Chleby Rolfa
Ciabatta 150

Ciabatta to chleb (niektórzy twierdzą, że bułka) zrobiony z mąki pszennej i drożdży, pochodzący z Włoch. Kształt bochenka jest prostokątny i płaski (w języku włoskim słowo to oznacza "kapeć").  Przepis, jest moim tłumaczeniem przepisu na ciabattę ze strony browneyedbaker.com Zaczyn: 1 szklanka mąki pszennej ⅛ łyżeczki drożdży instant  ½ szklanki wody o temperaturze pokojowej Mąkę, drożdże i wodę dokładnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Czeski wiejski chleb na zakwasie 181

Prosty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony  Moje Wypieki składniki 150 g zakwasu żytniego 300 g letniej wody 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową) 100 g mąki żytniej jasnej (chlebowej) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (pominęłam) przygotowanie Wszystkie(...)jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami. Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej

Stare Gary
Ciabatta 159

zastrzeżenia. Ale nie wielkie, naprawdę. Bo w smaku wyszły jak ciabatty po prostu, takie jak miały wyjść. Ale jakoś tak ogromniasto nam wyrosły, jak małe bochenki chleba. Rosły jak - nomen omen - na drożdżach, hehe :) Mogłyby być zdecydowanie mniejsze. A druga rzecz: ciabatty się charakteryzują takimi fajnymi dużymi dziurami. Nasze ciabatty co prawda dziury miały, ale nie duże(...)pieczywa, które w Lidlu sprzedają pod nazwą "chleb typu włoskiego" Przepis do tej odsłony Wypiekania na Śniadanie podpatrzony został u Tatter , a ja jak zawsze musiałem wnieść do niego swoje autorskie poprawki ;) Biga: 175 g mąki pszennej tortowej typ 450 175 g mąki pszennej typ 650 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 225 g mąki pszennej tortowej

Marder&Marder Manufacture
Kilka wskazówek dotyczących drożdży 117

wszystkie przepisy wymagają przygotowania zaczynu.  Kolejną kwestią jest ilość drożdży w stosunku do mąki. Do ciasta na zaczynie drożdżowym w domowych wypiekach wykorzystuje się zazwyczaj proporcje 1:20, czyli na 50g świeżych drożdży bierzemy 1kg mąki. Nie polecam dodawania większej ilości drożdży. Widzieliście zapewne przepisy typu „upiecz domowy chleb w 5 minut albo pączki gotowe w kwadrans”. Owszem(...)potrzebnej ilości mąki. Gdy jednak takiej informacji nie ma, stosuję przelicznik 1:2,5, czyli 10g suchych drożdży to jak 25g świeżych, czyli na 10 g suchych drożdży dodajemy 500g mąki. No to do dzieła;) Ja właśnie nastawiłam rozczyn na pszenny chleb baton , do jego przygotowania użyłam 5g świeżych drożdży na 500g mąki. Już rośnie;) Udanych wypieków

Obiad gotowy
Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu 163

potem zrobić zakwas i zarobić chleb, polecam taką metodę bo jest prosta. Chleb rośnie sobie swoim tempem i pieczemy go gdy uznamy że jest gotowy. Miłego wypiekania. Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb anyżowy pszennożytni 152

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc jak dla mnie początkującej odrobina wystarczy zupełnie. Lubię wypiekać pieczywo z anyżem, a zdarzyło się, że dodałam anyż do potrawy(...)która niedawno przyrządzałam. Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny, ale jego smak jest jedynie delikatnie anyżowy. Chleb anyżowy to idealne pieczywo do serów i tostów. Chleb anyżowy pszennożytni Składniki: 2 bochenki 800 g pszennej mąki, u mnie wysokoproteinowa 150 g mąki razowej żytniej + 3 łyżki do oprószenia chleba 300 g zakwasu, u mnie zakwas pszenny 10 g drożdży

codojedzenia
Chleb razowy 110

drożdży instant lub 0,5 g drożdży świeżych Składniki na ciasto właściwe 250 g mąki pszennej razowej 230 g wody o temperaturze około 38 st C 11 g soli morskiej 2 g drożdży instant lub 4 g drożdży świeżych Instructions Wieczorem przygotować zaczyn Do dużej miski wyspać mąkę, drożdże i wlać wodę, całość wymieszać ręką lub łyżką do połączenia(...)odkryć pokrywkę i przełożyć chleb, chwycić za ściereczkę i szybkim ale delikatnym ruchem przełożyć chleb do garnka, teraz łączenie powinno znaleść się na górze, przykryć garnek pokrywką i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie odkrywamy i dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut do zbrązowienia bochenka. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach 124

około 150 g ziaren (u mnie było 50 g słonecznika, 50 g siemienia lnianego i 50 g pestek dyni). forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm Przygotowanie: W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką. Miskę z ciastem zakryj szczelnie folią spożywczą(...)godziny (do godziny). Nie trzeba przykrywać ciasta. Rozgrzej piekarnik do 190-200 C i piecz chleb pszez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.       OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Artykuł Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf