chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:55/420)

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka 110

chleb z kuskusem idealnie wpasowuje się w moje plany. Zdążyłam niemal w ostatniej chwili, bo chleb nadal jest ciepły, a w mieszkaniu pięknie pachnie 😋😊 Składniki : przepis z bloga  From- Snuggs – Kitchen 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty) 8 g świeżych drożdży 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej orkiszowej) 300 g mąki orkiszowej(...)soli (zmniejszyłam do 8 g) 300 ml zimnej wody (użyłam ok. 280 ml) Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź. Drożdże rozpuść w 300 ml (użyłam mniejszej ilości) zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy.  Przykryj ciasto i pozwól

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowy chleb owsiany 133

foremek otręby do posypania    Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę

Kulinarne przygody Gatity
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 166

przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) 4 łyżki mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej) Ciasto chlebowe(...)natrzeć oliwa i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość.  Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba.  Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę.  Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebki do święconki II 156

mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki cukru 150 g wody 1/2 łyżeczki drożdży szczypta kminku Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżeczka mleka ziarna do posypania. Sposób wykonania: Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut. Przed włożeniem

Na słodko lub wytrawnie
Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach 2001

piecz dłużej. Upieczony chleb natychmiast wyjmij z naczynia i ostudź na metalowej kratce. Nie przykrywaj. Chleb musi odparować. Będzie miał również chrupiącą skórkę. The post Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Z miłości do chleba! 217

miłości do chleba! O miłość trzeba zawsze walczyć! My walczymy od lat o chleb doskonały! Pierwszy raz piekliśmy chleb w styczniu 2009 roku! Prosty chleb na drożdżach, który wystarczyło wymieszać i upiec w foremce - radość i duma z jego upieczenia była zupełnie niewspółmierna do włożonej pracy - w końcu upiekliśmy chleb! Pyszny chleb! Wiele razy wracaliśmy do tego pierwszego przepisu

Plate of Joy
Chleb wieloziarnisty drwala 68

push({}); Drukuj Chleb wieloziarnisty drwala 5 z 1 głos Autor: Paweł Clad Danie: Chleb Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 1 godz.  30 min. Pieczenie 35 min. Kalorie 300 kcal Przedstawiamy sprawdzony domowy przepis na chleb wieloziarnisty drwala. Lekki i sycący chleb do wykonania w domu. Prosty przepis na chleb. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)można zabić drożdże i nie za zimnej aby wystartowały. Wymieszaj i poczekaj 5 minut. Mąkę pszenną, mąkę żytnią i mąkę żytnią razową wsyp do miski. Dodaj do miski łyżeczkę soli, łyżkę oleju roślinnego i zakwas. Dodaj też słonecznik, siemię lniane, pestki dyni. Dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące na środku miski i dolej rozczyn drożdży mieszając i wyrabiając ciasto

ProstePesto.pl
Chleb składany z ziemniakami i koprem 134

obiadu zostało trochę ziemniaków. Do tego ostatni w tym roku świeży koperek. Chleb ma przyjemnie miękki środek i chrupiącą skórkę. Bardzo ładnie pachnie. Świetnie pasują do niego różne sery i ogórki kiszone. Składniki : 200 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 150 g gorącej wody łyżeczka miodu 500 g mąki (użyłam typu 480) + mąka(...)wodą i miodem. Do płynu wkruszyć drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do namnożenia. Ziemniaki umieścić w misce. Dodać mąkę, sól i 2 łyżki posiekanego kopru. Gdy drożdże wyrosną, wlać je do ziemniaków i mąki. Ciasto wyrabiać ręcznie do połączenia składników. Nie trzeba długo wyrabiać. Do ciasta dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb wieloziarnisty II 74

wymieszaniu ciasta przekładamy je do formy i od razu wstawiamy do letniego piekarnika. Chleb rośnie tam około 20 minut, następnie podnosimy temperaturę i pieczemy kolejne kilkadziesiąt minut. Chleb nie potrzebuje dwukrotnego wyrastania, jak to zazwyczaj bywa przy pieczywie na drożdżach! Smakuje wyśmienicie i to ze wszystkimi dodatkami, jest miękki w środku z mnóstwem maleńkich dziurek i ma chrupiącą skórkę(...)Servings 1 Author Anna Ingredients 530 g mąki krupczatki 12 g drożdży świeżych lub 4 g suchych 10 g soli 1 łyżka miodu 500 ml letniej wody 6 łyżek siemienia lnianego 4 łyżki nasion słonecznika 1/2 szklanki otrąb żytnich 1 łyżeczka czarnuszki Instructions Do miski wlać wodę, miód, drożdże wymieszać następnie dodać nasiona (1 łyżeczkę czarnuszki), mąkę oraz pozostałe

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb dla leniwych… i nie tylko 162

drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach.   Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 2 szklanki płatków owsianych - 100g sezamu - 100g słonecznika - 2 łyżeczki soli - 4 szklanki ciepłej wody Rozczyn: - 50g suchych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 100ml gorącej wody - 70ml zimnej wody Z suchych drożdży robimy rozczyn. Łączymy 100ml gorącej wody i 70ml(...)zimnej. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i suche drożdże, dokładnie mieszamy – odstawiamy, przykryte w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aż rozczyn wyrośnie. Na suchej patelni lekko rumienimy płatki owsiane, sezam i słonecznik. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz gorące płatki owsiane – mieszamy z mąką. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i cieplą wodę – mieszamy robotem z hakami do połączenia składników

mojewypiekiinietylko
Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego 94

pyszny, tradycyjny chleb żytni. Przepisem dzielimy się z naszymi czytelnikami poniżej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 2 godz.  30 min. Pieczenie 1 godz.  5 min. Kalorie 260 kcal Przedstawiamy tradycyjny przepis na chleb żytni według(...)Dolewamy 350 ml wody (dwie i pół szklanki), mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 25 gram drożdży świeżych zalewamy 50 mililitrów letniej wody, dodajemy 2 łyżki cukru (albo miodu), mieszamy i również odstawiamy na 10 minut. Do mąki z wodą wlewamy zarobione drożdże. Dodajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy

ProstePesto.pl
Tureckie bajgle czyli simit 144

super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na ok 12 sztuk: 650 g mąki pszennej 250 g letniej wody 100 ml mleka 1 jajko 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek 30 g ((2 łyżki) cukru (użyłam 1 łyżeczkę ) 1 łyżeczka soli 12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych dodatkowo 1 szklanka sezamu, podprażonego(...)temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. W maszynie do chleba Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.  Smacznego

Stare Gary
Chleb z kminkiem i prażoną cebulką 140

wersja tego chlebka . Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy)   Czas pieczenia: ok. 1h   Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki(...)łyżka kminku 15 g suszonej prażonej cebulki 25 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant 0,75 łyżki soli 0,75 łyżki cukru 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Sezam oraz pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.  Do miski przesiać mąki, dodać wszystkie ziarna, przyprawy, drożdże, sól, cukier oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 178

czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant - 700 ml letniej wody - 3 łyżeczki soli Dodatkowo: - orkiszowe płatki pełnoziarniste - olej rzepakowy Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią(...)której wyrastał) i przygotowujemy garnek. Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę

mojewypiekiinietylko
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 204

czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant - 700 ml letniej wody - 3 łyżeczki soli Dodatkowo: - orkiszowe płatki pełnoziarniste - olej rzepakowy Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią(...)której wyrastał) i przygotowujemy garnek. Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę

mojewypiekiinietylko