chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:29/420)

Prosty chleb szklankowy 206

mojprzepisna.pl | Prosty chleb szklankowy Prosty chlebek na śniadanko, zdrowy, z mąki z pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody(...)nagrzać do 180 st. piec przez 45-50 min. Chleb ostukany od dołu ma wydawać głuchy odgłos. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy, całkowicie ostudzić. Kroić na cienkie kromki nożem z piłką. Smacznego! Prosty chleb szklankowy Prosty chleb szklankowy Prosty chleb szklankowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej

moj przepis na
Pyszny chleb foremkowy. 209

Domowy chleb foremkowy z makiem. Chleb z mąki typ 650 z gotowanymi ziemniakami, jest pulchny, świeży i z chrupiącą skórką :)  Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru,  łyżkę soli, szklankę ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania.... Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki

chleba naszego
Chleb z nasionami na drożdżach 152

bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego co akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki(...)wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Natnij bochenki wzdłuż. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 225ºC na termoobiegu lub wedle piekarnika. Piecz chleb przez 40 minut. Ostudź na metalowej kratce.   The post Chleb z nasionami na drożdżach appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 211

Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi... Na maślance, z mąki pszennej. Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich. Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje. Polecam!   Składniki: 1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu; 1 szklanka maślanki naturalnej; 3 szklanki mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1/2 szklanki otrębów pszennych(...)można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale  nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach 126

najbardziej przypomina chleb tostowy. kolejnym plusem tego chleba, jest brak konieczności wyrabiania. Kanapki z tego chleba doskonale smakują z dżemem, wędliną czy serami, w wersji zwykłej jak i z tostera. W zależności od grubości mąki jakiej użyjecie i od miodu lub melasy, zależeć będzie kolor miąższu chleba. Melasa da nam ciemniejszy kolor. Kolejny plus, to że chleba nie trzeba wyrabiać(...)Wystarczy wymieszać składniki. Jeśli chcecie, aby chleb nabrał wyjątkowego wyglądu i smaku, posmarujcie wierzch masłem, kiedy chleb będzie jeszcze gorący. Skórka zacznie się pięknie błyszczeć. Możecie dodać do środka dodatkowo płatki, czarnuszkę czy kminek, ale wtedy raczej mało tostowy to chleb będzie. Do chleba użyłam mąki pszennej chlebowej, ale również z popularną 650, chleb spokojnie wyjdzie, będzie jedynie nieco bledszy

Mieszam w Garnku
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 127

chleb z książki: „Chleb” - Jeffreya Hamelmana, która ukazała się w języku polskim na naszym rynku w listopadzie 2013r. Oryginalny przepis na ten chleb jest z dodatkiem drożdży. Oprócz zakwasu można dodać 5g drożdży instant. Ja drożdże pominęłam. Musiałam jednak przedłużyć wstępną fermentację ciasta właściwego z 1,5 godziny jak sugeruje autor przepisu do 2 godzin. Ostateczne wyrastanie ciasta również(...)trwało dłużej, bo nie jedną ale ponad dwie godziny. Czyli nie dodając drożdży czekałam na chleb ponad 1,5 godziny dłużej. Drożdże możecie dodać w czasie przygotowywania ciasta właściwego, albo je pominąć tak jak ja. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Zaczyn 30g zakwasu, 140g mąki żytniej typ 720, 170g wody. Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed ciastem

Leśny Zakątek
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 129

Chleb z rabarbarem i rozmarynem Składniki: (na 1 bochenek) 150 g rabarbaru 3 gałązki rozmarynu 25 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 100 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej dodatkowo: 3 łyżki wody Mąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb polski, na zakwasie 128

chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki , ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny. 200  g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu  1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie(...)godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu  naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
1483. Prosty chleb 208

Przepis podpatrzony tutaj . 50 dkg mąki [ pszennej lub zmieszanej z żytnią] 14 g drożdży suchych Wypiekacz   2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów owsianych Kupiec   400 ml  ciepłej wody  tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Drożdże wsypać do ciepłej wody i wymieszać .Odstawić na kilka minut na bok.Pozostałe sypkie składniki(...)ciast odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Chleb dołączam do wrześniowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach

Moje domowe kucharzenie
CHLEBEK NA SODZIE 174

zwykle w niedzielę brakło chleba i co gorsze drożdży w lodówce. Jakiś czas temu mignął mi przepis na chleb sodowy znany również irlandzkim. Poszukałam w sieci i zaraz zrobiłam. Ku mojemu zdziwieniu pięknie wyrósł i  wyszedł przepyszny. Delikatny, lekko wilgotny. Można go zjeść z wędliną jak i dżemem. Następnego dnia równie smaczny. Polecam zrobić, naprawdę warto :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ(...)Przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z blaszki i studzimy najlepiej na kratce. Smacznego :) Polecam również prosty przepis na chleb na drożdżach, bez wyrastania, mieszany łyżką  KLIK

Pani na deser
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 140

śniadanie. Albo niedzielne - wedle odgórnych zaleceń. Chleb z miodem i rodzynkami Składniki: (na 1 duży bochenek) 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka soli 1 jajko 50 g masła 150 g rodzynek dodatkowo: 3 łyżki mleka Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką miodu, dodać(...)pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 st. C. przez 50 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli dacie nieco mniej miodu i pominiecie rodzynki, chleb będzie zupełnie neutralny w smaku. I z pewnością równie pyszny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 183

porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki. Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo. Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszką Składniki: (na 1 spory bochenek) 400 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 30 g świeżych drożdży 200 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 50 ml oliwy igiełki(...)gałązki rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki dodatkowo: 1 łyżka wody Mąki wymieszać, przesiać do dużej miski. Drożdże pokruszyć do małej miseczki, wymieszać z cukrem i 2 łyżkami wody. Dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut. Po tym czasie do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 192

nawet nie powinno leżeć, a nawet jeśli już znajdzie się jakiś uczciwy bochenek, to jego cena przyprawia o palpitację serca. Mam co prawda maszynę do wypieku chleba, jednak wypieki na klasycznych drożdżach mogę spożywać nie częściej niż raz w tygodniu, a taki chleb jest smaczny najwyżej dwa dni. W moim wyobrażeniu o wypiekach na zakwasie tworzyło się jakieś dziwne(...)się przepysznym chlebem. Ten, który widzicie na zdjęciu to był mój pierwszy chleb, od tego czasu (czyli od około miesiąca) co sobotę piekę takie dwa bochny dla moich Miśków i dla rodziców, bo już innego chleba nie chcą). Nic nie trzeba wyrabiać, tylko się miesza. Aha, sam zakwas to nic innego jak „dziko” wyhodowane drożdże, a chleb

greenscarf
Chleb ... 116

Dobry domowy chleb zawsze można sobie upiec. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, pół kostki drożdży 50g, 2 szklanki ciepłej wody ~500 ml,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 5 łyżek oleju, jajko, trochę maku lub sezamu do posypania. Na początku robimy zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i kilku łyżek mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy(...)jednolitą masę. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30-90 minut do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie, to zagniatamy je krótko jeszcze raz. Dzielimy na dwie części i formujemy chleby lub wkładamy do foremek 25 x 11 Wyrobione i uformowane chleby kładziemy na blachę i pod przykryciem odstawiamy na 30 min. Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy lub nie nasionami

chleba naszego
Bardzo szybki chleb owsiany 60

Naszła mnie myśl na zrobienie takiego naprawdę szybkiego chleba, takiego ekspresowego. Bo czasami naprawdę nie ma w domu chleba, a i nie ma też nawet 3 godzin żeby samemu upiec. Dlatego taki przepis na ekspresowy chleb może być na wagę złota. Ale żeby to mogło się udać, to musiałem drożdże zastąpić proszkiem do pieczenia. Wiem, chleb na proszku(...)trochę nie bardzo. Bez drożdży (a najlepiej zakwasu) to nie chleb. Wiem, wiem. Ale jak chce się mieć ekspresowy przepis, to czasami trzeba iść na małe ustępstwa. Musiałem zatem coś zrobić żeby to jednak bardziej był chleb, a nie ciasto. Pomyślałem więc o dodatku płatków owsianych, które nadadzą temu wypiekowi charakteru. I to był naprawdę dobry pomysł. Mimo

Marder&Marder Manufacture