chleb z makiem Składniki: (na 1 duży bochenek) 550 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 ml letniej wody 2 łyżki miodu 24 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 30 g masła 35 g maku dodatkowo: 2 łyżki mleka 10 g maku Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać(...)wzdłuż na 6 pasków. Każdy z pasków skręcić, następnie skręcić wszystkie razem. Uformować wieniec, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb posmarować mlekiem, posypać pozostałym makiem. Piec w 200 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Tydzień wakacji minął błyskawicznie. Jak zawsze zresztą - wszystko, co dobre, szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatni raz w tym roku dostaliśmy zaproszenie do wspólnego pieczenia chleba. Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-grudzien-zaproszenie/ ) zaproponowała nam do pieczenia chleb z suszonymi owocami na drożdżach, który to przepis pochodzi z książki Artisan Breads. Jej autorem jest Jan Hedh, znany szwedzki cukiernik i piekarz. A receptura tego chleba powstała w piekarni Olofa Viktorsa, która wraz z cukiernią mieści się(...)sicie i pokroić na ćwiartki. Starter 1 i 1/2 cups (340 ml )mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki drożdży instant 1/3 cup( 75 ml) plus 1 1/2 łyżki wody(do drożdży)/ u mnie więcej 3/4 łyżeczki soli Przesypać mąkę do misy robota, drożdże rozpuść w wodzie i zalej nimi mąkę. Ciasto zagniataj 10 minut na niskich obrotach. Umieść ciasto
UgotujmyTo.plPodczas zakwaszania mąki wytwarzają się tzw. dzikie drożdże, dzięki którym chleb (czy inny wyrób z użyciem zakwasu) rośnie. Dlaczego chleb wyrasta tak długo? Pierwszy chleb na zakwasie może wyrastać nawet 5 godzin. Zakwas jest jeszcze młody i nie ma w nim dużej ilości wcześniej wspomnianych dzikich drożdży. Przy każdym pieczeniu chleba odkładaj ok. 65g zakwasu do wyparzonego słoiczka, zakręć(...)dokładnie i przechowuj taki zakwas w lodówce. Z każdym kolejnym przygotowywaniem zakwasu będzie w nim więcej dzikich drożdży, a co za tym idzie, chleb będzie rósł szybciej. Jeśli nie pieczesz chleba często (chociaż po zrobieniu tego pierwszego już nie zechce Ci się sklepowego chleba! :)) wyjmij słoiczek z odłożonym zakwasem po tygodniu z lodówki, tak aby nabrał temp. pokojowej i wstaw
chili & sugarChleb z orzechami włoskimi nazywany też jest chlebem Burgundzki , jest to pszenny chlebek z dodatkiem aromatycznych orzechów. Pieczywo tego typu najlepiej smakuje z różnego rodzaju serami . Orzechy włoskie nadają tak niesamowitego smaku i aromatu, że trudno oprzeć się kolejnej kanapeczce. Powiem szczerze, że ja uwielbiam zjeść jeszcze ciepłą kromeczkę z masłem . Chleb przygotowany jest z pełnoziarnistej mąki pszennej i drożdży(...)Spróbujcie koniecznie chleb, jest pyszny! Print Chleb z orzechami włoskimi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword orzechy Prep Time 2 hours Cook Time 35 minutes Total Time 2 hours 35 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 2 szklanki ciepłej wody 40 - 45 st C 14 g suszonych drożdży
SprawdzonaKuchnia.plrodzaju pieczywo i szczerze mówiąc to nie umiałabym bez niego żyć. Składniki : m ą ka żytnia 1 kg, słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki do posypania chleba , drożdże suche 2 łyżeczki, sol 1 łyżka, woda ciepła 750 ml, olej 4 łyżki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misce. Następnie(...)słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Następnie wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczony chleb obkrawamy nożem i delikatnie wyciągamy z blaszki. Odstawiamy do ostygnięcia. Chleb żytni, który zrobiony jest z 100% m ą ki żytniej, może być nieco kleisty, jeżeli chcemy
kulinarne odsłony patiChleb z 2015r. pieczony u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami. Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Autorka przepisu piekła ten chleb w miesiącu marcu. Nie możemy przypadkowo przygotowywać ciasta właściwego w 13 lub 24 godzinie fermentacji, bo akurat tak nam pasuje. To idealny przykład, aby zerknąć(...)się i nawet nie zauważymy jak do pieczenia chleba bierzemy zakwas, który już kilka godzin wcześniej zdążył „zjeść” porcję mąki i wody i przeszedł w stan spoczynku. Jeśli dokarmiony zakwas chowamy do lodówki, nie ma to dużego znaczenia. Gorzej jest jak wieczorem robimy zaczyn do chleba i w dniu następnym pieczemy chleb. Z reguły piszę, że zaczyn pozostawiamy
Leśny Zakątekprzepis na chleb jest przeznaczony na sytuacje kryzysowe, kiedy w piekarniach braknie chleba, drożdży w sklepie ani śladu a na zakwas nie macie czasu albo ochoty. Przepis jest niezwykle prosty, kilka ruchów łyżką, pół godziny w piekarniku i chlebek gotowy. Czas przyrządzenia: 15 min Czas pieczenia: 30 min Składniki: (na keksówkę ok. 20 cm) 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki(...)klejącego się ciasta (w razie potrzeby dolej więcej maślanki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Moje uwagi i spostrzeżenia: Ten chleb nie smakuje mi w wersji słonej, następnym razem zrezygnuję z soli, a dodam odrobinę cukru. Taki chlebek na słodko można z powodzeniem podawać z miodem lub konfiturą. [Głosów
Słodki BlogDomowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie kruszy się. Dzięki dużej ilości maślanki długo utrzymuje świeżość i nawet po 2 dniach dobrze smakuje. Z podanej porcji wychodzi duży, rodzinny bochen, na kilka dni. Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu(...)piekłam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 szklanki mąki żytniej (typ 720) 100 ml wody 2 szklanki maślanki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Wykonanie: Rozkruszone drożdże mieszamy w misce z ciepłą wodą o temp. około 30 stopni, cukrem oraz 2 łyżkami mąki żytniej. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Kuchnia MagdaLenyDomowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie kruszy się. Dzięki dużej ilości maślanki długo utrzymuje świeżość i nawet po 2 dniach dobrze smakuje. Z podanej porcji wychodzi duży, rodzinny bochen, na kilka dni. Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu(...)piekłam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 szklanki mąki żytniej (typ 720) 100 ml wody 2 szklanki maślanki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Wykonanie: Rozkruszone drożdże mieszamy w misce z ciepłą wodą o temp. około 30 stopni, cukrem oraz 2 łyżkami mąki żytniej. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Kuchnia MagdaLenymleka 2 łyżki masła 7 g suchych drożdży 2 łyżki masła (ok. 50 g ) 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki melasy 4 łyżeczki kawy zbożowej ( typu Inka ) 100 g rodzynek Wykonanie; Suche drożdże wymieszać z mąką. Mleko podgrzać, dodać do niego masło i melasę. Ostudzić, musi być letnie. Do mieszaniny mąki i drożdży wlać letnie mleko z dodatkami, sól, kawę(...)sztuk. Podrośnięte chlebki/bułki posmarować na wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Chleb piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 . Bułki około 20 minut. Wersja dla tych którzy mają maszynę do chleba; Wszystkie składniki umieścić według kolejności, płynne, sypkie na końcu drożdże. Nastawić program na wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego ok. 1:35 minut. Po tym czasie delikatnie
SprawdzonaKuchnia.plproblemem poradzić. Mamy do wyboru 4 rozwiązania. 1. Do zaczynu latem używamy zawsze zimnej wody. 2. Zaczyn do chleba, który mamy zamiar piec w dniu następnym, wstawiamy do lodówki na noc. 3. Zmniejszamy ilość zakwasu do zaczynu. 4. Zaczyn stawiamy(...)Użyłam kaszy gryczanej niepalonej, zamiast miodu dodałam melasę. Do ciasta właściwego dodałam mąkę orkiszową jasną, zmniejszyłam ilość wody o 50g, chociaż taka ilość nie ma większego znaczenia. Nie dodawałam drożdży, chleb urósł w niespełna 2 godziny. Ciasto właściwe po wyrobieniu, zanim włożyłam do foremki, odpoczywało około 30 minut. Foremkę i wierzch ciasta wyłożyłam liśćmi pokrzywy, ale to już bardziej zabieg
Leśny Zakąteksoli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody; 7 g suchych drożdży. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, ziarna sezamu, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie(...)Dobrze upieczone chlebki wydają głuchy dźwięk, gdy postuka się w ich spód. Chlebki wystudzić na kratce. SMACZNEJ ŚWIĘCONKI! Uwag i do przepisu: Z podanych składników wychodzi 5 małych bochenków chleba. Drożdże instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć
Gospodyni Miejskawody; 1 łyżeczka białego cukru; 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika do oprószenia po wierzchu chleba. Dodatkowo: 2 formy keksowe o wymiarach 34 x 12 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miski, wlać letnie mleko i wodę, wsypać cukier i wymieszać, aż do całkowitego(...)drożdży. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, płatki owsiane, płatki jęczmienne, pokruszone płatki kukurydziane, otręby pszenne i sól. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę
Gospodyni Miejskatutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych 1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam(...)czasie włożyć chleb do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 50 min. Dobrze wypieczony chleb z brązową skórką wyjąć z piekarnika i gorący posmarować odłożoną łyżką masła [ zapomniałam] . Wystudzić. W maszynie do pieczenia chleba: Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie
Moje domowe kucharzenieZamęczam Was tymi chlebami na dzikich drożdżach ale na razie to już ostatni. Chciałam tylko pokazać że praktycznie z każdego owocu czy warzywa(...)można takie drożdże wyhodować a chleb będzie przepyszny. Poeksperymentuję także z pieczeniem ciasta drożdżowego słodkiego ale to już po urlopie. Tymczasem zapraszam na wyśmienity chleb na wodzie wiśniowej z suszonymi wiśniami. Chleb ma wyrazisty, głęboki smak a suszone owoce nadają mu charakteru, idealny z miodem, dżemem albo z wędliną. Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieKolejny prosty chleb na drożdżach. 1 kg mąki 400 ml wody 250 ml mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego
Polska Zupa