chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:59/356)

Chleb gryczany bez mąki 172

Prosty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z samym masłem, polecam do szczególnie osobą będącym na diecie z niskim indeksem glikemicznym lub diecie bezglutenowej. Składniki: 0,5 kilograma kaszy gryczanej niepalonej  3 szklanki wody 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren(...)kaszę, odstawiamy ponownie na 24 godziny. Nadmiar wody zlewamy, kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy 139

wiem czemu, ale za granicą tego typu ciasta nazywają „bread” czyli chleb. Chleb cukiniowy…że niby kanapkę na tym zrobić? Nieeee… Nie pasuje U mnie na blogu zatem przepis będzie pod nazwą ciasto. Pamiętacie zeszłoroczny hit, czyli ciasteczka z cukinią ? Ciastka do tej pory wspominają w pracy mojego męża. To ciasto też będzie hitem Jest ciężkie(...)posiekanych orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania Cukinie myjemy, ścieramy na tarce i kładziemy na sitko, aby trochę odciekła. Suche składniki (mąka, przyprawy, cukier, soda i proszek) mieszamy razem. Mokre składniki (jajka, rozpuszczony olej kokosowy) mieszamy razem w osobnym naczyniu. Cukinię odciskamy na sicie i dodajemy do jajek. Mieszamy mokre i suche składniki. Dodajemy bakalie. Pieczemy w większej

Mieszam w Garnku
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 191

samo, jak w chwili zamrażania. Rozmrażając najlepiej po prostu położyć do na desce kuchennej i pozwolić spokojnie, przez kilka godzin, odtajać. Robimy tak cały czas. Jemy dość dużo chleba i gdybyśmy musieli piec co dziennie lub co drugi dzień to pewnie nic innego byśmy nie robili. A tak pieczemy przeważnie w weekend kilka bochenków i mamy na cały tydzień. Składniki(...)godzinę do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i w tym czasie robimy pomadę, czyli w malutkim rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Teraz możecie sami zadecydować czy chcecie nacinać chleb czy nie. My nie nacinaliśmy i chleb nam w kilku miejscach popękał. Ale wiedzieliśmy, że tak będzie, lubimy te niekontrolowane pęknięcia

Marder&Marder Manufacture
Szprotkowa pasta jajeczna na grzance 159

jajek dodaję szprotki , pokrojonego ogórka, cebulkę , majonez , musztardę , kapary , doprawiam wszystko według uznania i bardzo dokładnie mieszam  tak aby nasze składniki dobrze się połączyły , i odstawiam na 30 minut do lodówki . Jak nasza pasta się chłodzi , zabieram się za tosty , można użyć chleba tostowego , bądź bułki , to już według uznania . Nasze tosty opiekam w tosterze , ale także można popiec

Mój Smak
Zakwas buraczany 216

nastawiamy.  Polecam ;)  Składniki: 2 kg buraków  woda przegotowana, letnia  kromka razowego chleba 4 ząbki czosnku 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Wykonanie:  Buraki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na plasterki i mieszamy z burakami oraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie całość przekładamy do dużego, czystego naczynia (np. słoik

Krakowskie smaki Ani
Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 181

tłuczkiem na pure . W wysokim naczyniu umieszczamy drożdże , łyżkę cukru ( resztę wsypiemy do ciasta ) 200 ml ciepłego mleka, dwie łyżki mąki . Wszystko mieszamy , nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub do miski ) wsypujemy mąkę ( resztę ;)) dodajemy pozostałe składniki z listy ciasto , a także, nasz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pure z ziemniaków

Ogrodnik w podróży
Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" 238

mnie suszone) liść laurowy ok. 200 g pieczarek łyżka oleju do smażenia sól pieprz czarny 2 małe kromki czerstwego chleba 2 łyżki oleju do smażenia Do garnka wrzucić obrane i pokrojone (poza porem i suszonym chili) na wygodne do mieszania kawałki. Wszystko zalać wodą i wrzucić liść laurowy. Warzywa zagotować, a potem gotować do miękkości na palniku o małej mocy(...)przełożyć do garnka z warzywami. Część zostawić do dekoracji. Zupę zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć. Na patelni po smażeniu pieczarek obsmażyć z różnych stron chleb pokrojony w kostkę. Z zupy wyjąć pietruszkę, jedną marchewkę (można użyć do zrobienia sałatki jarzynowej), liść laurowy i pora. Resztę zmiksować na jednolitą masę. Do kremu wrzucić z powrotem liść

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza jajeczna na chlebie tostowym 247

tostowego, jajek, dużej ilości boczku oraz sera żółtego i warzyw. Mojemu mężowi bardzo smakuje taki rodzaj pizzy, może i Wy ją polubicie 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: jajka 6 szt, chleb tostowy 6 kromek, papryka czerwona pół szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, ser żółty cheddar starty 1 szklanka, boczek wędzony 250 g, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób(...)Jajka roztrzepujemy widelcem. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek razem ze startym serem oraz kukurydzą. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy kromki chleba tostowego bez skórki. Następnie na chleb wylewamy masę jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy. Pizzę pieczemy w 180 stopniach przez

kulinarne odsłony pati
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 170

naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami owsianymi . A z czym Wy najbardziej lubicie zajadać tatar? Smacznego! Artykuł Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) pochodzi

Lamarida.pl
Zakwas na żurek 111

ząbki czosnku * kromka żytniego suchego chleba * ciepła przegotowana woda Do słoika wsypujemy mąkę (1/3 wielkości słoika). Dodajemy obrany czosnek oraz lekko pokruszony chleb. Całość zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, tak aby słoik był pełny, ale się nie przelewał. Mieszamy łyżką po czym szczelnie zakręcamy.  Nasz zakwas należy sprawdzić po 2 dniach. Jeśli powstała pleśń nie przestraszcie się, jest to naturalny

Klasyka Gotowania
Syrniki z patelni 1517

dzieciństwie zajadaliśmy je z kwaśną śmietaną. Podczas dzisiejszego śniadania miałam zjeść coś twarogowego, nie bardzo jednak wiedziałam na co mam ochotę - chleb z białym serem i miodem albo może leniwe. Wszak miałam się lenić:) W trakcie mieszania twarogu z jajkiem zmieniłam jednak plan - i tak wyszły syrniki. Do tego prażone jabłuszka z cynamonem i domowy jogurt...  Składniki (na 8szt

Obiad gotowy
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 152

chrupkość. 5. Wlać rozkłócone jajka, mieszać, aż się zetną i osiągną właściwą konsystencję, która zależy od waszych upodobań. Uwaga: można nie mieszać i usmażyć w formie omletu. 6. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z kromką chleba na zakwasie. Smacznego. Przepis dodaję do akcji

W mojej kuchni
Rumsztyk z siekanej wołowiny 248

plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami.   The post Rumsztyk z siekanej wołowiny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 189

mąki żytniej typ 720 -forma długość 25 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -10 g czarnuszki Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 112

blenderze na masę.  Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp. do 150 st i zapiekamy kolejne

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania