chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:54/356)

Francuskie tosty z otrębami podane z jagodowym twarożkiem i bananami - mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 154

przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych. Dlatego warto rozpocząć dzień od dobrego śniadania." Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/2 szklanki zimnego mleka 2 łyżeczki otrąb orkiszowych 1 łyżeczka cukru wanilinowego 4-5 łyżeczek masła 250 g chudego twarogu 4 łyżki jagód (opcjonalnie borówek(...)tostów francuskich z otrębami: Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wlewamy 1/2 szklanki mleka. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki otrębów orkiszowych, mieszamy. Do drugiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego, roztrzepujemy widelcem. Kromki z chleba tostowego maczamy z obu stron najpierw w mleku z otrębami, a następnie w jajku. Nie moczymy chleba zbyt długo, aby nam się

Słodkie okruszki
Nasz chleb powszedni 180

wodą. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszcza. Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki, zalewamy ponad litrem ciepłej wody, sól. Dodajemy rozczyn. Mieszamy . Dodajemy jeszcze z pół torebki mąki /wg uznania/. Im ciasto rzadsze tym więcej dziur w chlebie. Wyrabiamy ciasto.Przekładamy do foremek, wygładzamy mokrymi rekami. Czekamy az wyrośnie do brzegów. Po tym czasie wkładamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy

Anioły w kuchni
Chleb litewski 166

Chleb absolutnie mi się nie udał, nie wyrósł :( Myślę, że powodem był mało aktywny zakwas... Chciałam jednak odpowiedzieć na zaproszenie Amber do Listopadowej Piekarni i przystąpiłam z innymi blogerkami do pieczenia. Pomimo, że wypiek niezbyt udany, to sesja była :) Jest dowód, że zapał był, ale wykonanie nie najlepszej jakości. Składniki na zaczyn : 50 g zakwasu 130 g mąki żytniej(...)oprócz soli. Mieszać tylko do połączenia składników, konsystencja składników powinna być dość luźna. Przy mieszaniu robotem nie powinna tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełniać prostokątne foremki, do połowy ich wysokości. Wyrównać powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, trwa to nawet około 4 godzin. Po wyrośnięciu należy

Proste Potrawy
Kurczak curry w wolnowarze 169

łyżeczka przyprawy Garam masala + więcej do posypania 1 łyżeczka curry w proszku 100- 125 g szpinaku  1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji  ryż jaśminowy, chleb naan  ostry sos lub jogurt grecki, do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją Wymieszać składniki sosu:  mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę curry(...)ustawieniu high  4 godziny lub  na niskim poziomie - low - 6 godzin Po tym czasie wolnowar odkryć, wrzucić szpinak i mieszać delikatnie aż szpinak  zwiędnie. Dodać kolendrę,  doprawić solą i pieprzem.* Podawać z ryżem, z chlebem naan ( lub innym pieczywem) i np z jogurtem greckim. Smacznego! * Wygodniej jest, moim zdaniem, przenieść kurczaka z sosem do dużej patelni

Stare Gary
Przepis na domowy chleb żytni 160

inne) Przygotowanie:      Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około 1,5 szkl wody letniej. Mieszamy wszystko łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy zakwas na całą noc aby sobie rósł. Zobacz na Youtube: Chleb żytni cz 1 - Przygotowanie zaczątku do chleba. Następnego dnia:      Do słoiczka odłożyć 7 łyżek zakwasu i wstawić

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Grzanki z pieczarkami 133

cebulę. Dodajemy pół łyżeczki ostrej papryki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną wrzucamy cebulę do pieczarek i wszystko razem jeszcze chwilę mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy oleju i tworzymy taką „mazię”, którą smarujemy każdy kawałek chleba. Na tak przygotowane kromki nakładamy porcję pieczarek, kawałek sera. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 5 minut

dom-agi.pl
Zakwas żytni 140

czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich w poszukiwaniu informacji na temat przygotowania zakwasu. W końcu zrobiłam zakwas, znalazłam przepis na nieskomplikowany chleb i piekę i piekę i piekę :) Zapraszam do lektury :) Najlepiej zakwas przygotować z mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), ale ja miałam mąkę żytnią typ 720 i z takiej przygotowałam zakwas(...)zakwas bardzo szybko rośnie, możemy do zamieszać. Trzeci dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Po ok 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do upieczenia chleba. Na co zwrócić uwagę: używamy zawsze wyparzonego naczynia co jakiś czas należy wymienić słoik, aby przypadkiem nie pojawiła się pleśń. Zakwas wystarczy

Kuchnia domowa Ani
Kwas chlebowy 112

użyłem po prostu dużego garnka). Czekamy aż chlebowa zalewa całkowicie ostygnie i dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny. W tym czasie płyn powinien zacząć fermentować. Przecedzamy go przez sitko. Ja dodatkowo sitko wyłożyłem gazą, żeby maksymalnie odfiltrować chleb, z którego już zrobiła się niezła breja (to właśnie tutaj Madzia powiedziała, że ona tego na pewno

Marder&Marder Manufacture
Smażone tostowe ruloniki 199

kładziemy na desce i wałkujemy na cienki „placek”. Na toście rozkładamy plaster sera (ser warto przekroić, by nie wystawał poza brzegi chleba). Zwijamy całość w rulonik. Dociskamy, by trzymał formę. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy solą, mieloną słodką papryką oraz niewielką ilością ziół prowansalskich. W przygotowanym jajku zanurzamy roladki tostowe. Następnie smażymy je na złoto

Smaki Na Talerzu
Nocny chleb pełnoziarnisty 145

mleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do zaczynu 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli płatki owsiane do obsypania chleba 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, zostawiamy na 10 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. 2. W misce mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami (poza płatkami owsianymi). Wyrabiamy na gładkie

Szefowa kuchni
Chlebek owsiany 159

robi się bardzo szybko.Po raz pierwszy upiekłam ten chleb dwa lata temu i tak został z nami do dziś. Zapominałam już jak smakuje chleb ze sklepu. Chlebek w wersji podstawowej jest na mące pszennej ,ale ja mieszam mąki i kombinuje a chlebek za każdym razem jest pyszny. Składniki: 750 ml.ciepłej wody 250 ml ciepłego mleka 8 łyżek płatków owsianych

Agusiowe smakołyki
Strogonow 130

dodajemy do niego pozostałe przyprawy wg uznania. Również w tym momencie dodajemy musztardę oraz pieczarki. Zagotowujemy. Z gulaszu odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy w nim śmietanę. Następnie dolewamy ją do rondla. Podawać z ulubionym dodatkiem: chlebem, kaszą czy ryżem

Ania i Marcin gotują
Chleb domowy pszenno żytni 127

Chleb z tych, które robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto

Kocham Czekoladę
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK 88

słoika wsyp mąkę, przekrojony ząbki czosnku i wodę. Dokładnie wymieszaj.  Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz skórkę z chleba.  Słoik przykryj  gazą lub ściereczką bawełnianą i odstaw na kilka dni. Zakwas mieszaj codziennie drewnianą łyżką. Powinien być gotowy do 4 dni.  Smacznego

Kukuleczki
sushi po arabsku z serem owczym 174

Wszystkie smaki można mieszać i dowolnie komponować - najlepszym przykładem niech będzie to arabskie "sushi". Typowy arabski chleb pita wraz z nadzieniem, pokrojony i ułożony na talerzu niczym japoński prawdziwy odpowiednik - tym zaskoczycie swoich gości, gwarantujemy. Składniki : 2 większe chlebki pita 1 nieduży ogórek szklarniowy 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 50g zielonych oliwek z zalewy 100g sera owczego typu greckiego

zobacz ich smak