chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:55/356)

Chleb żytni na zakwasie 151

efekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą(...)godzin. Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy. Nie musimy dokładnie wyrabiać cista, mąka żytnia tego nie wymaga. Mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników. Tutaj jedna uwaga: w spisie składników napisałem "ulubione ziarna lub dodatki". Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny parzony, trzy dni świeży, z super chrupiącą skórką 243

jedynie posiadania termometru do precyzyjnego określenia temperatury wody. Wybitnie chrupiąca skórka na pewno wynagrodzi Wam te kilka chwil w kuchni. Chleb możecie wyrobić, zagnieść i wyrobić ręcznie, ale ostrzegam że będzie to brudna zabawa i zdecydowanie wygodniej mieszać ciasto w robocie. Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszamy ze sobą suche składniki. Podgrzewamy wodę(...)drożdżowych przez około 8-10 minut – musi być idealnie wyrobione, gładkie, elastyczne i całkowicie odejść od ścianek miski. Jeśli widzicie, że ciasto jest za mokre i po 4 minutach mieszania lepi się mocno do ścianek, wróbcie w nie jeszcze odrobinę mąki.   Wysoka temperatura wody sprawia, że gluten zawarty w mące podczas zagniatania ciasta rozwija się mocniej i szybciej, tworząc

Karo in the Kitchen
Chleb razowy ze śliwkami na zakwasie! 137

przepisów na chleb jest całe mnóstwo, ja w końcu postanowiłam zrobić, sama tak jak uważałam i chleb wyszedł mega pyszny! Szczerze polecam. składniki : na zaczyn: - 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek

SMYKWKUCHNI
Zupa Cebulowa z grzankami 192

plastry cebulę, smażymy do czasu zarumienienia się przyprawiając solą,czosnkiem, pieprzem i papryką. Wlewamy do Garnka z bulionem i mieszamy do zagotowania. Przyprawiamy maggi i kurkumą( szafranem), gałką muszkatałową, dolewamy także wina. Do piekarnika wrzucamy na 10 min chleb posypany serem tartym. Podajemy z grzankami. Życzę Smacznego

pichciszto
Zakwas żytni na chleb 169

a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB Składniki: - mąka żytnia razowa - woda mineralna, źródlana lub przegotowana - słoik Przygotowanie: 50 gram mąki mieszamy z 50 mililitrami wody (lub więcej, ale zachowując stosunek 1:1). Przykrywamy ściereczką lub gazą, ale nie zakręcamy słoika (wcześniej wymytego(...)mieszkaniu nie przekracza 22 stopni.  Pierwszy raz zakwas najlepiej użyć po tygodniu pracy. Musimy wtedy pozostawić około 100 gramów zakwasu do dalszej pracy, a resztę możemy wykorzystać do chleba. Owe 100 gramów zakwasu należy dokarmiać w ten sam sposób, jak przy jego produkcji od podstaw (50 gramów mąki i 50 mililitrów wody każdego dnia). Nietrudno zauważyć, że w podobnym

Życie zamknięte w smaku
Papryka faszerowana chlebem 162

Przepis na paprykę faszerowaną chlebem podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym. Nie miałam dokładnych proporcji ani wszystkich składników więc pokombinowałam i stworzyłam swoją wersję. Papryka wyszła bardzo

Monia miesza i gotuje
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 228

Dzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem. Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego

Mieszam w Garnku
Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie 208

mąki orkiszowej graham typ 1850 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik) 20 g soli 800 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) dodatkowo: ziarna do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godziny). Do dużej miski wsypać wszystkie składniki na chleby i wlać wodę. Dobrze

Passions hobbies life
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 187

wraz z bananem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej, dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika.  Ciasto piekłam ok. 40 minut(...)suchy.  Studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie- mniej zdrowo ;)). Smacznego, zdrowego! Zatrzymując się jeszcze na chwilę przy karobie (nie każdy zna, nie każdy wie). Jest to melasa z chleba świętojańskiego. Można ją kupić zapewne w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Alergikom może zastąpić czekoladę, chociaż nie każdemu będzie pasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina

Symfonia Smaków
Chleb. 204

przykryciem w ciepłe miejsce i już :) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się składników, ... i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C  Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :) Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy,  posypujemy makiem, wkładamy

chleba naszego
Chleb na owsiance 152

Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam o chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu. Składniki: * 500 g białej mąki pszennej * 4g drożdży instant Owsianka : * 150 g drobnych płatków owsianych * 450 g wrzącej wody(...)wysypania foremek Przygotowanie : Mąkę mieszamy z drożdżami. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko. Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie

Magiczne Życie Marty
Sałatka Cezar ze szpinakiem i rukolą 413

główki niewielkiej sałaty lodowej duża pierś z kurczaka oliwa czosnkowa  świeży lub suszony tymianek oliwa/olej do smażenia oliwa czosnkowa (przepis tu ) sól pieprz sok z cytryny 3 kromki chleba tostowego gałązka pomidorków cherry 100ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy  twardy żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (suszonym lub posiekanym(...)brązowo.  Szpinak, rukolę i drobno porwaną/posiekaną sałatę mieszamy. Pomidorki cherry kroimy na połówki.  Przygotowujemy dressing- jogurt mieszamy z musztardą, 2 łyżeczkami czosnkowej oliwy  i kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę, podsmażamy kilka minut na patelni polewając oliwą czosnkową.  Zieloną mieszankę rozdzielamy na 2 talerze

Moje Kuchenne Rewelacje
Żytni chleb na zakwasie 125

pierwszej udanej próbie było kilkadziesiąt kolejnych udanych prób i w ten sposób zrozumiałam zakwas a on zrozumiał mnie. Mieliśmy wtedy miłość. Zapomniałam na kilkadziesiąt długich miesięcy o zakwasie, o chlebie i doraźnie piekłam wypieki drożdżowe.  Mając tyle wolnego czasu uznałam za słuszne by przypomnieć sobie tę relację. Nastawiłam ponad tydzień temu, po północy, zakwas i troszczyłam się o niego(...)wierzchu  garść ziół prowansalskich  Zakwas żytni, sól, mąki, zioła i wodę dokładnie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wybrałam keksówkę o długości 20 cm i szerokości 12 cm. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Chleb może wyrastać tylko 3 godziny lub nawet 12 godzin w zależności od temperatury otoczenia, wilgotności

Mango Papaja
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 243

kanapek. Treściwego i smacznego. Takiego w sam raz na zimę ale nie za bardzo tuczącego i tłustego. Nie jestem wielką fanką kanapek jednak odkąd mogę je jeść z prawdziwym chlebem - i jedna kanapka jest dla mnie sytym posiłkiem to próbuję kombinować i pasta fasolowa jest dla mnie idealnym odkryciem. Pasta kanapkowa z fasoli jaś jest doskonałym uzupełnieniem diety w białko(...)miksujemy blenderem dodając po troszeczku zimnej wody aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy cebulkę (przyprawy wyjmujemy) i chwilę razem miksujemy. Dodajemy kminek, majeranek - mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Przekładamy do słoika i zajadamy się z dobrym chlebem Smacznego!!! Artykuł Pasta kanapkowa z fasoli jaś pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekana kalarepa w sosie serowym 166

śmietany 30 % 1/2 łyżeczki papryki wędzonej Ziemniaki dokładnie szoruję, nie obieram kroję na cienkie plastry 2-3 mm zrobiłam to maszynką do chleba. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję sól, bazylię, oregano, tymianek, i mieszam dokładnie żeby każdy plaster się zamarynował.. Kalarepę obieram i kroje w plasterki też. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i smaruję

wesoła kuchnia
Klopsiki w sosie z gorgonzoli 160

window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Przesmażamy

Delusional Trine
Klopsiki w sosie musztardowym 167

window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Następnie przekładamy na talerz. Do tej samej patelni dodajemy łyżeczkę masła

Delusional Trine
Kotleciki kofte. 188

jagnięce). Bardzo dobrze sprawdza się też drób (szczególnie indyk), a nie widzę żadnych przeciwwskazań by w naszych warunkach użyć jednak wieprzowiny - najlepiej mieszanej z wołowiną, dla ciekawszego smaku. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 duże kromki chleba 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka kuminu 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

zadanie-gotowanie
Tort kanapkowy rybny 195

łososia wędzonego 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony 5 oliwek czarnych kawałek papryczki chili kawałek żółtej papryki natka pietruszki Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę, sól, olej i zarabiam(...)średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut kolejne do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, wkładam chleb na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę na 160 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam

wesoła kuchnia
Stratta pizza 174

uzyskać charakterystyczny zapach. Składniki: - czerstwe pieczywo - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki - cebula - oregano Wykonanie: Są dwie metody wykonania straty. Starsza zakłada układanie kromek chleba warstwowo na przemian z farszem. Druga, ta nowsza i moim zdaniem ciekawsza, to mieszanie pokrojonego w kostkę pieczywa z farszem. Taką też zastosowałem :) Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy razem według starej polskiej receptury :) Dodajemy mąkę

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 151

wyszedł nieco cięższy, o bardziej treściwym miąższu niż poprzedni, ten chleb bardziej syci i wystarczy jedna kromka aby się najeść. Można go wyrobić w maszynie do chleba, lub ręcznie. Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml serwatki 3 łyżki zakwasu żytniego 1 łyżka majonezu 600 g mąki pszennej(...)Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania. Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować

Posadzone i zjedzone