chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:52/356)

Szybkie batoniki bez pieczenia 163

przygotowania: Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, musli, połamany ryż preparowany i posiekaną żurawinę.  Masło rozpuszczamy razem z melasą z chleba świętojańskiego. Do suchej mieszanki dolewamy rozpuszczoną masę i pokrojoną drobno czekoladę. Mieszamy, a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny

Słodkie Przyjemności
Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej 151

pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy , następnie masło i rozetrzeć je palcami tak by mieszanka przypominała bułkę tartą. Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej  Do tak przygotowanej mieszanki dodać powoli maślankę, a następnie wszystko wymieszać. Najlepiej do mieszania użyć płaski, szeroki nóż i mieszać ruchami imitującymi krojenie, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką

Aromatyczne Podróże
Pszenny chleb nocny 151

łyżeczki suszonych drożdży instant 350 ml letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy

dom-agi.pl
Prosta pasta z ryby wędzonej 115

Powiem szczerze, że ostatnio dość już miałam sera i wędlin, a może wpływ na to ma mój odmienny stan, ale naszło mnie na rybkę. A jak

Mieszam w Garnku
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem i rozmarynem 188

wymaga długiego wyrabiania – składniki wystarczy bardzo dobrze ze sobą wymieszać. Warto za to elegancko uformować i naciąć przed pieczeniem bochenki – żeby chleb cieszył nas nie tylko smakiem, ale i pięknym wyglądem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)drożdżami instant, pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekany rozmaryn i przesmażony na oliwie czosnek – z pozostałą na patelni oliwą. Wlewamy do miski ciepłe mleko z wodą i cukrem, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać – nie może być śladu suchej mąki w misce. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże

Karo in the Kitchen
Prosta pasta z ryby wędzonej 101

Powiem szczerze, że ostatnio dość już miałam sera i wędlin, a może wpływ na to ma mój odmienny stan, ale naszło mnie na rybkę. A jak

Mieszam w Garnku
Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem 152

niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie. 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duży burak lub 2 małe marchewka cebula 3 ząbki czosnku 1 cm plaster selera 10 cm pora 2-3 ziemniaki puszka fasoli(...)minut. Doprawiamy wędzoną papryką, octem jabłkowym, szczyptą cukru oraz chwilkę przesmażonym na oleju koncentratem pomidorowym. Dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki. Mieszamy i gotujemy chwilkę. Podajemy z jogurtem, natką,  koperkiem  i grzankami z żytniego chleba na zakwasie

AZgotuj!
Tofu z warzywami 105

przerwę, czekamy aż podrośnie i będzie zainteresowany układaniem, a nie żuciem puzzli Wracając do przepisu, tofu z warzywami lubią wszyscy, także członkowie naszej dalszej rodziny. Można je serwować z chlebem albo z makaronem. Polecam wypróbować Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 duża marchewka 1/4 małej główki kapusty 1 mały brokuł cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie(...)marchewkę i kapustę i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodajemy brokuły, tofu, sos sojowy, całość delikatnie mieszamy, by nie połamać plasterków tofu i smażymy aż brokuł zmięknie. Podajemy z chlebem albo ugotowanym makaronem ryżowym. Wspaniale nadaje się na lunch do pracy lub obiad. Smacznego! Tofu z warzywami Artykuł Tofu z warzywami pochodzi

Lamarida.pl
Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem 192

wody rozpuszczamy mąkę (najlepiej wodę wlać do niewielkiego słoja, wsypać mąkę, zakręcić i potrząsnąć). Gotową zawiesinę wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i maggi. Czerstwy chleb kroimy w niewielką kostkę, a następnie pieczemy na patelni z margaryną, co pewien czas mieszając. Ugotowane i obrane jajka, przekrawamy na połówki

Smakowy Raj
Zakwas żytni - starter 123

żeby się ogrzał, dodajemy (2 łyżki mąki żytniej + 2 łyżki wody) mieszamy i znów odstawiać do lodówki, proces ten należy powtarzać ok 2 razy na tydzień. Jeśli jednak pieczemy często dokarmianie jest zbędne, proces ten zachodzi samoistnie w czasie tworzenia zakwasu właściwego na chleb. Dopóki zakwas pachnie przyjemnie, ale dość "kwaśno", wszystko jest w porządku, zakwas nie może: się

Słodki Kompromis
#1 – Pomorze i Kaszuby 158

znana jest okrasa, inaczej óbóna czyli zmielone wraz z tłuszczem surowe gęsie mięso, obficie przyprawione ziołami oraz przyprawami i przechowywane w glinianych garnkach. Stosowano ją do smarowania swojskiego, domowego chleba. Mówiąc o tym rejonie nie można pominąć tematu ryb , które Kaszubi potrafią przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zwłaszcza znane są wszelkiego rodzaju zupy przygotowywane z użyciem zarówno ryb słodko(...)sól Przygotowanie : Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na patelni. Do miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na patelnię. Podsmażony z jednej strony placek obracamy i smażymy z drugiej. Podajemy z chlebem oraz kiszonym ogórkiem. Pomorskie pasty śledziowe Pasta czerwona: 4 filety śledziowe, jajko ugotowane na twardo, 100g masła, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Życie ze smakiem
Zakwas na żur 130

wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy 1/2 l letniej wody, mieszamy i przelewamy do wyparzonego słoika. Do słoika dorzucamy przyprawy, obrany i pokrojony w małe kawałeczki czosnek oraz skórkę z chleba. Słoik obwiązujemy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach żur jest gotowy do spożycia. Można

Zainspirowana w kuchni
,, Lasagne z chleba tostowego’’ 128

śmietany 18 Sól, bazylia oliwki czarne lub zielone pomidor szczypiorek 1 cebula łyża oleju Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 260*C. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i bazylią. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy warstwę chleba na to wylewamy troszkę sosu śmietanowego. Układamy szynkę i żółty ser. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i wykładamy wszystko aż powstaną

Podróż w kulinaria
Chleb orkiszowy na zakwasie z automatu 152

bardzo, tragedii nie ma. Trochę tylko. I kilka praktycznych porad na koniec: - jak już w maszynie skończy się etap mieszania ciasta i zacznie etap wyrastania to zagłębiamy łapkę w ciasto i wyjmujemy z maszyny śmigiełko, tak żeby potem w upieczonym chlebie była tylko malutka dziurka. - jak nie mamy soli himalajskiej to oczywiście możemy użyć zwykłej, ale już nie 2 łyżeczki

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 213

chleby znajdziecie tutaj:  chleb wieloziarnisty na zakwasie ,  razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy ,  chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu ,  wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie . Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego lub gotowy zaczyn, odłożony z poprzedniego pieczenia do lodówki 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej(...)mikserem na najniższych obrotach przez 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Na koniec dodajemy siemię i mieszamy. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem

Kulinarne przygody Gatity