oliwek 20 g sezamu 50 g siemienia lnianego 320 ml ciepłej wody Dodatkowo: łyżka mleka i jedno żółtko (do posmarowania chleba) otręby owsiane, masło (do przygotowania blachy) Łączymy wszystkie składniki oprócz ziaren. Dobrze mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepkie. Dodajemy ziarna. W międzyc zasie musimy przygotować sobie blachę (u mnie o rozmiarach: dlugość(...)godzinę, aby urosło (pamiętajcie: im cieplej tym lepiej). Po godzinie możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wierzch chelba smarujemy rozmąconym żółktkiem z mlekiem. Pieczemy 45 min. Po wyjęciu chleba najlepiej jest chleb wystudzić i kroić dopiero kiedy będzie już zimny. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiczosnku , sól , pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku, oraz serek topiony do posmarowania chleba. Szpinak dusimy z masłem i szczyptą cukru. Najlepiej na średnim ogniu, w odkrytym garnku, żeby odparować nadmiar wody. Szpinak musimy mieszać podczas duszenia, gdyż lubi pryskać wyskakując z garnka ;) Miękki doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennaNa blogu już jest kilka przepisów na różne chłodniki ale nie było jeszcze pomidorowego. Pyszny i orzeźwiający, zagęszczony chlebem, pachnący czosnkiem z lekką nutą chili. Na
Monia miesza i gotujeTen wpis powstał zupełnie przypadkiem i zupełnie nie był planowany No bo jak można planować zwykłą kulinarną wpadkę. W robocie kuchennym ubijała się kremówka, na bitą
Mieszam w GarnkuUprzedzałam lojalnie, że czeka Was trochę krótszych czasowo przepisów Ten niewątpliwie do nich należy. Samo zrobienie pasty to chwila, moment, jednak trzeba wcześniej przygotować do niej
Mieszam w GarnkuDzisiaj przepis na ajwar, czyli pastę z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest to specjał kuchni serbskiej, bardzo popularny na Bałkanach. U nas jeszcze nie tak popularny
Mieszam w Garnkuużyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie. Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów. Mimo wszystko chleb się udał, a jego kolor mnie oczarował. Chleb jest bardzo wilgotny i sprężysty. Edit okazało się, że w ramach przepisu podanego w akcji był błąd. Żałuję, że nie zajrzałam do Dany po właściwe proporcje. Mąki w oryginalnym(...)niemalże lejące). Ciasto w misce przykryć i odstawić na 3 godziny. Podczas wyrastania co godzinę składać ciasto (ja moje po prostu mieszałam mieszadłem, ponieważ nie nadawało się do składania). Po 3 godzinach z chleba uformować bochenek (ja moje ciasto po prostu przelałam do formy 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami). Ciasto w formie przykryć
Sto kolorów kuchnibulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Gotujemy 5 minut. Blendujemy. Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy. Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem (tym razem Pumpernikiel). Smacznego
Kitchens Alphabetjajeczna z szynką, cebulką i szczypiorkiem, podana na chlebie to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Taka pasta podana jako tartinka na okrągłym pumperniklu lub na małych krążkach wyciętych z chleba będzie doskonałą przystawką na przyjęciu. Polecam też inne przepisy na pastę: – Jajka z awokado – Pasta z awokado i sałaty – pasta z jajek z rzodkiewką – pasta rybna(...)bardzo drobno posiekanej natka lub szczypiorek, drobno posiekane – ok. 1 łyżki sól i pieprz do smaku Jak przygotować pastę z jajek i szynki? Mieszamy wszystkie składniki w misce, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na chlebie lub na grzankach. Dekorujemy zieleniną. Smacznego! The post Pasta z jajek i szynki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież wymaga dojrzewania aczkolwiek tylko jednodniowego. Mimo wszystko są to nieskomplikowane kroki. Wystarczy jedynie dodawać składniki dzień po dniu, mieszać i ponownie odstawiać w ciepłe miejsce. Lubię przyrządzać zakwas latem. Jest wtedy ciepło i zakwas pięknie “łapie kwas”. Chleb żytni na zakwasie potrzebuje również długiego czasu na wyrośnięcie, więc pieczenie na zakwasie latem to prawdziwa przyjemność i gwarancja
codojedzeniaśrodku, lekko kwaśny, IDEALNY!!! Polecam! S kładniki na chleb pszenno-żytni na zakwasie: 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550 300 g zakwasu z mąki żytniej 2 łyżeczki soli 200 g ciepłej wody GLANC: 4 łyżki wody 2 szczypty mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Mąkę mieszamy z solą, wodą i aktywnym zakwasem. Następnie wyrabiamy gęste(...)kopertę, a następnie formujemy kulę, przekładamy do kosza do wyrastania chleba (u mnie durszlak wyłożony ściereczką, porządnie oprószoną mąką) zlepieniem do góry, znowu zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 5-6 godzin. Pod koniec czasu wyrastania przygotowujemy glanc. Wodę mieszamy z mąką, solą i zagotowujemy, mamy otrzymać dość rzadki kisiel (w razie
Rozpustne gotowanienajważniejsza. Składniki na bochenek chleba Receptura, która jakiś czas temu urodziła się w mojej głowie i utrwalałam ją w ciągu kilku tygodni wielokrotnie. Zawsze kiedy wypiekę ten chleb to znika w mgnieniu oka, zanim jeszcze zdąży wystygnąć. Uroki zawsze pełnej chatki głodnych ludzi. Nie skłamię jeżeli stwierdzę, że moi przyjaciele celowo przychodzą do mnie głodni. W tym chlebku(...)szklanki wody ciepłej opakowanie suchych drożdży, które z lenistwa zastępuję świeżymi 1 szklankę dodatków typu pestki, płatki, siemię Składniki mieszam, odstawiam do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość co zazwyczaj trwa około godzinę. Chleb przekładam do formy, którą albo wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Jestem zwolenniczką opcji drugiej, gdyż chlebek dzięki temu
Mango PapajaSkładniki: Zakwas: 800 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000) 2 ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 2 średnie marchwie Łyżka suszonego(...)łyżki mąki 2 łyżki śmietany Ugotowane na twardo jaja. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania zakwasu na żur. W dużym glinianym naczyniu mieszamy mąkę i ciepłą wodę. Dodajemy całe ząbki czosnku, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i chleb (chleb jest tu potrzebny, aby zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej
Kuchnia Łukaszakosteczkę 1 łyżka curry 2 jaja pieprz sól Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy. Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski(...)miseczki z chlebem. Połowę skórek cytryny drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem. Do chleba dodajemy 2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ½ pęczka natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy. 4 pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy pstrągi na papierowym ręczniku, następnie filetujemy
Brzuszki Łakomczuszkikilku miejscach. Odstawiamy na 6 godzin (lub dłużej) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na jedną godzinę. Upieczony chleb pozostawiamy w formie najlepiej przez kilka godzin lub całą noc. Sposób przygotowania tradycyjny: Składniki suche mieszamy ze sobą. Olej kokosowy roztapiamy na patelni. Dodajemy syrop z agawy oraz wodę. Przelewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy łyżką, do momentu
Kuchnia w czekoladzieogniu z każdej strony. Batata i ziemniaki fioletowe dokładnie szoruję i kroję na cienkie plastry 1-2 mm na maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier do pieczenia, wykładam pojedynczo plastry batata i wstawiam
wesoła kuchniaZaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Do zaczynu dodajemy 700g mąki pszennej i 1/4 opakowania drożdży świeżych wymieszanych z letnią wodą. Mieszamy z częścią mąki i odstawiamy na 15 minut aby rozczyn ruszył. Dodajemy pozostałe składniki takie jak: płaską łyżkę soli, czarnuszkę według uznania
SMYKWKUCHNI