chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:45/356)

Wiejski chleb żytni "Staropoleski" 203

przekazywanej z pokolenia na pokolenie, od co najmniej 200 lat pierwotnej tradycji pieczenia chleba żytniego. Babcia Stepanida robi go od najmłodszych lat. Receptura pochodzi z białoruskiego Polesia, regionu brzeskiego. Chleb babci Stepanidy wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Białorusi, jego przygotowanie składa się z trzech etapów: kwas - rozczyn - ciasto.   Korzystałem  z receptury odtworzonej przez Sergieja i opublikowanej(...)chleb jeszcze przez 25-35 minut. Po upieczeni można gorący chleb posmarować kisielkiem ze skrobi ziemniaczanej. Studzić kilka godzin, aż zupełnie wystygnie. Smacznego chleba :) Trochę zdjęć: Kwas Kwas, gotowy po 2 dniach fermentacji (48 godzin) Mieszanie rozczynu Rozczyn  po 9 godzinach. Jeszcze trochę musi się zakwasić, aż opadnie i wyhamuje/ustanie aktywność drożdży. Rozczyn gotowy do mieszania ciasta

Przepisy na domowy ser i chleb
Pomidorowy chlodnik z chrupiacym boczkiem i grzankami 105

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i wkładamy do blendera. Dodajemy do nich serek i dokładnie blendujemy. Chłodnik solimy i pieprzymy, mieszamy i wkładamy do lodówki. Boczek smażymy na suchej patelni, aż do zrumienienia. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szczyptę chili, wrzucamy chleb i smażymy na małym ogniu, aż grzanki będą chrupiące. Chłodnik

Kulinarne przygody Gatity
Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę 1019

serka topionego  łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6  jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki majonezu sól,pieprz dodatkowo: duży słoik majonezu,jeden chleb tostowy,i wędlina ,jajko,i warzywa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: pierwsza warstwa: pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na łyżce oleju,doprawić solą i pieprzem,jak przestygnie(...)musztardą ,majonezem i śmietanką  trzecia warstwa: jajka gotujemy na twardo,ścieramy na tarce o grubych oczkach,razem z rzodkiewkami,,szczypiorek kroimy drobniutko,mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem, układamy na półmisku kromki chleba tostowego-ja robiłam tak: na to pierwszą warstwę -pieczarkową na to znowu chlebek i druga warstwa -szynkowa na to znowu chlebek i trzecia warstwa

Swojskie jedzonko
Zapiekanka Kajuńska 221

cayenne, tymianek, bazylia Przygotowanie: Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości, dodajemy pomidora i dusimy chwilę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, przyprawami i kilkoma kroplami tabasco. Dno posmarowanej tłuszczem brytfanki wykładamy porwanym na kawałki chlebem. Na to kładziemy kiełbasę usmażoną z warzywami, wyrównujemy warstwę i posypujemy mocno serem. Całość zalewamy mieszaniną jajek, mleka i przypraw. Pieczemy około

Gotuj z Rumcajsem
Śledzie po szwedzku 279

kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Dużą keksówkę wykładamy w całości folią aluminiową. Na dnie układamy masę z chleba, starannie ugniatając, aby tworzyła solidną podstawę. Na wierzch wykładamy masę serowo – śledziową, wyrównując. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Terrinę podajemy pokrojoną

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Chleb pszenny trzy ziarna 171

drożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli   Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn

Apetyczna babeczka
Guacamole - pasta z awokado 167

smaków. Jednym ze sztandarowych meksykańskich dodatków jest guacamole, czyli pasta z awokado, soli i limonki, podawana najczęściej z nachos. Świetna nie tylko do kukurydzianych chipsów, ale również ze zwykłym chlebem lub pumperniklem, jest również skarbnicą prozdrowotnych składników. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom "złego" cholesterolu, dostarcza nam potasu, magnezu, wapnia i witamin: A, z gruby B, PP, K. Potrzebne(...)rozcieramy na pastę ( lub używamy blendera). Dodajemy odrobinę soli, pieprzu, szczyptę chili (pieprzu cayenne), sok i skórkę otartą z całej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i w miarę potrzeb ponownie doprawiamy. Podajemy z nachosami lub ulubionych chlebem

W poszukiwaniu inspiracji
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 215

Pokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania:   http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Przepis na Pastę do Chleba z Twarogu i Ogórka 526

jogurtu zależy jak wilgotny mamy ser) i dokładnie mieszam. Do twarogu dodaję pozostałe składniki pasty: ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, doprawiam solą i całość dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą. Pasta do chleba z twarogu i ogórka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
razowiec na zsiadłym mleku 152

chleb żytni razowy na zsiadłym mleku Bochenek upieczony z razowej mąki żytniej, oraz z zsiadłego mleka, nie wyrośnie imponująco ale jego niepowtarzalny smak, z nawiązką zrekompensuje estetyczne braki. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka zsiadłego mleka 3 szklanki mąki żytniej razowej(...)zakwas na kolejny chleb) d odajemy razową mąkę żytnią, zsiadłe mleko, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest z " cięższego" rodzaju mąki ( żytniej w dodatku razowej), ciasto chlebowe musi być dość luźne aby miało dość "sił" by się podnieść.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki

Miód i pieprz
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 287

wodą. Drukuj Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2-1 szkl. zakwasu żytniego 300 ml wody 300g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej (u mnie z płaskurki) szczypta soli ziarenka do posypania ( u mnie czarnuszka i płatki owsiane) Sposób przygotowania Do miski wlewamy zakwas, dodajemy wodę i 300 g mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)dodajemy 200 g mąki i sól. Mieszamy, wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Posypujemy ziarenkami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 3h ( u mnie, latem 2) Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min, skręcamy temperaturą do 190 i pieczemy dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny pochodzi

Mieszam w Garnku
Zupa-krem z zielonego groszku i sałaty 159

właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 50 dag zielonego groszku (może być mrożony) 5 liści sałaty 2-3 ziemniaki 6 kromek chleba 10 dag startego żółtego sera sól pieprz słodka mielona papryka 6 łyżek oleju 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku lub czosnek granulowany po 1 łyżce słodkiej śmietanki do każdej porcji Wykonanie(...)Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki.   Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany chleb. Najpierw z jednej strony, potem przekręcam na drugą stronę i posypuję wierzch tartym żółtym serem. Gotowe tosty podaję

Bea(u)ty kitchen
Domowy chleb 163

kupujemy pieczywa, zajadając się własnoręcznie robionym chlebem. To jest nie do przecenienia, spróbujcie sami i zobaczcie. Po drugie: robi wrażenie. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych, własnoręcznie robiony chleb jest dobrym pomysłem. Budzi ciekawość, pysznie smakuje i zapada w pamięć. A pomyślcie tylko, jak miła dla współmałżonka może być pobudka zapachem świeżego pieczywa. Po trzecie: jest stosunkowo szybki. Zdecydowanie najwięcej(...)czasie możemy spokojnie zająć się czymś innym. Po czwarte: jest prosty. Nie ma tu żadnej filozofii: mieszamy ze sobą składniki, wrzucamy je do pieca i tyle. A jaki efekt! Po piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza

Proste-przepisy.pl
Kiełbaski zapiekane w chlebie tostowym 217

Polecałam już  jajka zapiekane w chlebie tostowym  a dzisiaj coś w podobie. Tym razem w koszyczkach z chleba tostowego zapiekłam pod masą jajeczną małe

Monia miesza i gotuje
Jajka zapiekane w pomidorach 127

Były już jajka zapiekane w awokado , chlebie tostowym  oraz  kokilkach  Tym razem zapiekłam je w pomidorkach. Wyszło pyszne i kolorowe śniadanko. składniki: 2

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania