chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:38/356)

mieszany razowy chleb z czarnuszką 140

twierdzili oni, że ziarna czarnuszki leczą wszystko za wyjątkiem samej śmierci. A jako że nie znasz dnia ni godziny biorę się  do wypieku, tym razem urozmaicając  smak chleba, oprócz wspomnianych już ziaren, głębokim i słodkim smakiem melasy. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, ziarna czarnuszki, melasę,oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
PASTA TWAROGOWA Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM 131

łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz, szczypta papryki zielonej 1 łyżka jogurtu naturalnego *********************************** Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę.Twaróg mieszamy z resztą składników ,ucieramy dokładnie na puszystą masę,przyprawiamy.Podajemy z chlebem!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem 172

letniej wody  100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  Wykonanie:   Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin(...)czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy gotowe ciasto (powinno ono sięgać połowy wysokości blaszki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Krakowskie smaki Ani
Domowy ser żółty z czarnuszką 182

Dzisiaj zapraszamy na ser żółty z czarnuszką. Oczywiście, zamiast czarnuszki możecie użyć kminku, suszonych pomidorów, kozieradki czy dowolnej innej przyprawy. Czy kiedyś zastanawialiście się, dlaczego ser

Mieszam w Garnku
ziołowy chleb z oliwą na zakwasie 121

chleb ziołowy Aromatyczne zioła sprawiają, że zapach tego chleba unosi się w całym domu. Zaś dodatek oliwy powoduje, że chlebowe ciasto, jest jeszcze bardziej elastyczne a skórka chrupiąca. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, suszoną bazylię, oregano, koperek, czosnek niedźwiedzi, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób

Miód i pieprz
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 213

czytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania

Karo in the Kitchen
pachnący ziołowy chleb na kefirze 165

chleb z ziołami i kefirem Delikatny łagodny smak i aromat ziół a wszystko to otulone chrupiącą skórką. Czy można oczekiwać czegoś więcej, od bochenka chleba. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka kefiru(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi, oregano,szklankę kefiru, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki.  Tak wyrobione ciasto

Miód i pieprz
Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami. 137

farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek  2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku   Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia   Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno(...)smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach 136

Nie jestem może zbyt dużą miłośniczką chlebów na drożdżach, ale czasem z jakiś względów a to nie mam wystarczającej ilości zakwasu, a to zapomnę zakwas wyjąć

Mieszam w Garnku
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 133

Hummus po raz pierwszy kupiłam dobrych parę lat temu na targu regionalnym. Świeżutki, robiony na oczach klienta. Ta pasta z ciecierzycy jest świetnym smarowidłem do chleba

Mieszam w Garnku
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 140

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami była totalnym eksperymentem. Założyłam, że pan mąż, wielki, ale to naprawdę wielki miłośnik pasty jajecznej, jak zobaczy pastę z suszonymi pomidorami

Mieszam w Garnku
Domowy chleb pszenny ze szpinakiem 147

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek z dodatkiem szpinaku. Taki chleb będzie świetną odmianą dla codziennych posiłków. Dodatek szpinaku mrożonego od Hortex wzbogacił smak pieczywa. Polecam Składniki: 3 szkl mąki pszennej+1/2 szkl 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 2 łyżki oleju czosnkowego 1 szkl ciepłej wody 100 g mrożonego szpinaku Hortex oraz: żółtko czarnuszka(...)keksówka 10x26 cm Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy mrożony szpinak na durszlak i zostawiamy do rozmrożenia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie wlewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części. Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Francuska zupa cebulowa 307

tartego sera ementaler sól, pieprz 4 kromki chleba liść laurowy Sposób przygotowania: Wcześniej przygotuj bulion, najlepiej wołowy. Będziemy potrzebowali 1,5 l bulionu. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy do tego masło. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojone cebule. Smażymy na dużym ogniu. Cebula musi uzyskać brązowy kolor, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, nadal cały czas mieszając. Wszystko(...)wcześniej przygotowany bulion. Wrzucamy liść laurowy. Od momentu zagotowania zupy gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Opiekamy kromki chleba w tosterze lub w piekarniku. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na górę zupy dodajemy usmażony wcześniej chleb i posypujemy startym serem. Zupę zapiekamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
chleb z suszonymi pomidorami i czarnuszką 115

zapakować je w słoiki na zimę. A już kręcę się koło nich i korci mnie, aby trochę uszczknąć z zimowych zapasów. Tak też i się stało czego rezultatem jest chleb, przepysznie pachnący aromatem pomidorów, splecionym z zapachem czarnuszki. sposób wypieku zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, drobno posiekane pomidory, sól, oliwę, oraz połowę nasion czarnuszki, całość mieszamy  łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób

Miód i pieprz
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 174

skórką lub 2-3 suche skórki razowca Przygotowanie zakwasu Mąkę sypiemy do słoika lub kamiennego garnka i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz kromkę lub skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy po 3-4 dniach Składniki żurku wędzona noga wieprzowa (w sklepach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania