chleb z gryką Zapach palonej gryki w bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy. A dodatkowa, słodka nuta, melasy stanowi pełne dopełnienie, tego smaku. Smaku tak wyjątkowego, że zanim skończyłem pisać poniższy tekst, po bochenku pozostało już tylko miłe wspomnienie. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki
Miód i pieprzpszennej chlebowej 400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego 34 g prażonego sezamu Przygotowanie chleba: Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości. Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat roboczy, z grubsza uformuj z niego kulę(...)piekarnik do 240 °C, pamiętając o wstawieniu do niego żaroodpornego pojemnika z wodą - aby zaparowąć piekarnik. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij z niego pojemnik z wodą, wstaw foremki z chlebem, i zmniejsz temperaturę do 230°C. Piecz chleb 40 minut, ostatnie 5 z nich na dolnej grzałce (spody chlebów ładnie się przypieką). Po upieczeniu się chleba wyjmij do z foremek
Grahamka, weka i kajzerkaŚledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość
Mieszam w Garnkutwierdzili oni, że ziarna czarnuszki leczą wszystko za wyjątkiem samej śmierci. A jako że nie znasz dnia ni godziny biorę się do wypieku, tym razem urozmaicając smak chleba, oprócz wspomnianych już ziaren, głębokim i słodkim smakiem melasy. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, ziarna czarnuszki, melasę,oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki
Miód i pieprzłyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz, szczypta papryki zielonej 1 łyżka jogurtu naturalnego *********************************** Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę.Twaróg mieszamy z resztą składników ,ucieramy dokładnie na puszystą masę,przyprawiamy.Podajemy z chlebem!.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiletniej wody 100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin(...)czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy gotowe ciasto (powinno ono sięgać połowy wysokości blaszki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Krakowskie smaki AniDzisiaj zapraszamy na ser żółty z czarnuszką. Oczywiście, zamiast czarnuszki możecie użyć kminku, suszonych pomidorów, kozieradki czy dowolnej innej przyprawy. Czy kiedyś zastanawialiście się, dlaczego ser
Mieszam w Garnkuchleb ziołowy Aromatyczne zioła sprawiają, że zapach tego chleba unosi się w całym domu. Zaś dodatek oliwy powoduje, że chlebowe ciasto, jest jeszcze bardziej elastyczne a skórka chrupiąca. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, suszoną bazylię, oregano, koperek, czosnek niedźwiedzi, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób
Miód i pieprzczytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania
Karo in the Kitchenchleb z ziołami i kefirem Delikatny łagodny smak i aromat ziół a wszystko to otulone chrupiącą skórką. Czy można oczekiwać czegoś więcej, od bochenka chleba. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka kefiru(...)wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi, oregano,szklankę kefiru, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki. Tak wyrobione ciasto
Miód i pieprzfarsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno(...)smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano
Radość kipiąca uśmiechem.Nie jestem może zbyt dużą miłośniczką chlebów na drożdżach, ale czasem z jakiś względów a to nie mam wystarczającej ilości zakwasu, a to zapomnę zakwas wyjąć
Mieszam w GarnkuHummus po raz pierwszy kupiłam dobrych parę lat temu na targu regionalnym. Świeżutki, robiony na oczach klienta. Ta pasta z ciecierzycy jest świetnym smarowidłem do chleba
Mieszam w GarnkuPasta jajeczna z suszonymi pomidorami była totalnym eksperymentem. Założyłam, że pan mąż, wielki, ale to naprawdę wielki miłośnik pasty jajecznej, jak zobaczy pastę z suszonymi pomidorami
Mieszam w GarnkuZapraszam na smaczny, domowy chlebek z dodatkiem szpinaku. Taki chleb będzie świetną odmianą dla codziennych posiłków. Dodatek szpinaku mrożonego od Hortex wzbogacił smak pieczywa. Polecam Składniki: 3 szkl mąki pszennej+1/2 szkl 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 2 łyżki oleju czosnkowego 1 szkl ciepłej wody 100 g mrożonego szpinaku Hortex oraz: żółtko czarnuszka(...)keksówka 10x26 cm Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy mrożony szpinak na durszlak i zostawiamy do rozmrożenia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie wlewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części. Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak
słodkie i nie tylko historie kulinarne