chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:32/356)

Delikatny serek ziołowy do smarowania 134

Dzisiaj zapraszam Was na serek. Taki serek ziołowy z dodatkiem zieleniny i szalotki. Do tego, ma idealną konsystencję, jest gładziutki i aż woła „Zjedź mnie

Mieszam w Garnku
Panzanella 168

miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post Panzanella pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Grzybowa pasta 152

3 kg ugotowanych grzybów mieszanych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 200 g koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta chili 3 szkl oleju Grzyby mielimy na

Gotowanie jest łatwe
Panzanella 233

miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post Panzanella pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką 218

Nie wiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie

Mieszam w Garnku
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 863

Nie będę pewnie oryginalna, ale od dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten

Mieszam w Garnku
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 165

marchew – 1 szt – seler – 1 szt – oliwa z oliwek – 50 ml – masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną(...)plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut. Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia. Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb. Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie. Kładziemy polędwiczkę. Posypujemy drobniutko startym parmezanem

Ostra na Słodko
Zakwas na żurek 159

ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego  łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie przygotowanie Mąkę zalewamy wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy

Stare Gary
Bezglutenowy i wegański chleb z kaszy jaglanej i gryczanej 205

tego przepisu wychodzi doskonały chleb gryczany to dlaczego nie przygotować go też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji… Nie zwlekając zapakowałam obie kasze do słoików, otuliłam ściereczką aby nie traciły ciepła i rozpoczęłam niecierpliwe oczekiwanie. Co kilka godzin pieczołowicie mieszałam i dodawałam kolejne składniki. Oczywiście(...)zapewnić powodzenie wypieku: Kasze należy namaczać w niemetalowym naczyniu, najlepiej w szklanej misce lub słoiku a mieszać drewnianą lub silikonową łyżką. Jeśli forma do pieczenia jest metalowa to należy ją wyłożyć dobrej jakości papierem do pieczenia. Zarówno kasze jak i późniejsza masa na chleb muszą stać w temperaturze pokojowej, starannie owinięta oddychającą tkaniną, w miejscu nie narażonym na wstrząsy

Book of spells
SAŁATKA Z GRZANKAMI 266

smaku 2-3 kromki chleba  olej WYKONANIE : Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, mięso też kroimy. Układamy w salaterce. Mieszamy majonez z jogurtem, musztardą i doprawiamy do smaku. polewamy sałatkę. Rozgrzewamy olej, chleb kroimy w małą kostkę i smażymy z wszystkich stron, przesypujemy na talerz do wystygnięcia. Grzanki posypujemy bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

Pani na deser
ZUPA POROWA Z GRZANKAMI 139

rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pora, a następnie ziemniaki i marchew, podsmażamy, podlewamy bulionem, gdy składniki już zmiękną, dodajemy serek pokrojony w kostkę i pietruszkę, mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła (możemy doprawić ulubionymi przyprawami). Zupę posypujemy grzankami oraz żółtym serem

słodki bratek
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 5 przepisów na zdrowe śniadania 187

pełne łyżki granoli owocowej bez cukru 3 łyżeczki masła orzechowego   Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Jabłka myjemy, odcinamy im szczyty. Wydrążamy gniazda nasienne i ¼ miąższu. Skyr mieszamy z miodem i pastą waniliową. Do każdego wydrążonego jabłka wkładamy po łyżeczce masła orzechowego i po 1/3 gotowego skyru waniliowego. Uzupełniamy granolą i posypujmy nią jabłka. Wstawiamy jabłka do rozgrzanego piekarnika(...)Sardynki (kupuję takie bez skóry i bez ości) rozgniatamy widelcem na gładką pastę. Dodajemy do nich serek twarogowy, musztardę i posiekany szczypior. Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Pastę podajemy na ciemnym chlebie, obłożoną plasterkami ugotowanego na twardo jajka skropionego ostrym majonezem chili i posypujemy pociętą cieniutko sałatą rzymską

Karo in the Kitchen
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 171

żytniego - 22g soli himalajskiej lub morskiej - 600ml wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - mak do posypania (u mnie niebieski i biały) - oliwa lub olej do posmarowania chleba W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy długo. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (używam silikonowych, których nie trzeba zawsze smarować, smaruję je delikatnie olejem(...)piekarnika nagrzanego do 230*C, następnie temperaturę zmniejszamy do 220*C i pieczemy 30 minut na termoobiegu, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy jeszcze 30 minut. Chleb wyjmujemy z formy (z silikonowych od razu po upieczeniu, z metalowych po ok.10 minutach i po dokładnym okrojeniu boków). i pozostawiamy na drewnianej desce do odparowania. Ja przekładam

Smaczne Zdrowe
razowiec na zakwasie z żurawiną 153

chleb z żurawiną Dodane do chleba owoce żurawiny, nie tylko wzbogacają jego smak, ale sprawiają również, że zyskuje on bogactwo cennych elementów, zwartych w tym niepozornym owocu sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Gazpacho 114

łyżeczki syropu klonowego lub miodu - pieprz Syrop klonowy czy też agawy dobrej jakości znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Warzywa kroimy w kostkę, chleb rwiemy na kawałki, wszystko umieszczamy w plastikowym naczyniu, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na min. 2 godziny, a najlepiej przygotować mieszankę wieczorem i zostawić do dnia następnego. 2. Gdy warzywa i chleb są już miękkie miksujemy

Apetyczna babeczka
Prosty chleb razowy ze słonecznikiem 179

wody  1 i 1/2 łyżeczki soli 80 g ziaren słonecznika trochę ziaren słonecznika do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i klejące. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika (słonecznik docisnąć do ciasta

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania