chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:30/356)

Chleb bezglutenowy 244

Zdecydowanie jestem fanką domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty

UgotujmyTo.pl
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 185

razem zachowywali się zgoła inaczej, już od początku wypieku, kręcili się niecierpliwie po kuchni, wciągając w nozdrza rozchodzący się w wokół zapach. Tak więc musiałem pospiesznie zrobić zdjęcia, wypieczonego chleba, bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie.  A oglądając miny domowników wiedziałem, że i los drugiego jest przesądzony. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6-8 łyżek(...)dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, melasę,kminek, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych

Miód i pieprz
Schab parzony 10 min 271

Zapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy

Mieszam w Garnku
Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 278

zmielonej kaszy gryczanej. Najlepiej zacząć przygotowywanie zakwasu wieczorem. Dzień 5 wczesnym popołudniem będzie dniem przygotowywania ciasta właściwego i pieczenia chleba. Dzień pierwszy • 50g mąki gryczanej, • 50g tartego kwaśnego jabłka ze skórką na dużych oczkach tarki, • 50g ciepłej wody. Składniki mieszamy w słoiku litrowym lub innym szklanym naczyniu. Przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze(...)600g siemienia złocistego z wodą, • 130g startego kwaśnego jabłka, • 16g soli, • 400g zakwasu gryczanego, pozostałe 50g pozostawiamy do następnego dokarmiania na następny chleb xx). Mąkę gryczaną łączymy z namoczonym siemieniem złocistym, tartym jabłkiem i solą. Składniki mieszamy łyżką do połączenia. Następnie dodajemy zakwas i rozprowadzamy go dokładnie w cieście, ciasto przykrywamy i pozostawiamy na czas przygotowania 2 foremek. Ja wyłożyłam

Leśny Zakątek
Chlebek watykański zwany ciastem szczęścia 162

należy przestrzegać zasad: - nie lubi metalu, -należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką -przechowywać w temperaturze pokojowej -pojemnik przykryć lnianą ściereczką Sposób wykonania: Poniedziałek: Chleb (zaczyn) wlać do miski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką – NIE MIESZAĆ Wtorek: Wlać 250 ml mleka – NIE MIESZAĆ Środa: Wsypać 250 g mąki – NIE MIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór. Piątek

Na słodko lub wytrawnie
długo świeży chleb z ziemniakiem 182

czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy połowę mąki żytniej, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać jej dokładnej ilości(...)ałość mieszamy, tak aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach ( staramy się aby jak najmniej świeżo dodanej mąki wgnieść do środka ciasta).  Po otrzymaniu lekko zwartej konsystencji  (  dającej się formować), wyrabiamy ciasto, na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy do wysypanej mąką

Miód i pieprz
Czy z tej mąki będzie chleb? 178

nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników, * jęczmienna – trochę zapomniana, a charakteryzująca się mniejszą zawartością glutenu niż mąka pszenna. Dobrze jest ją mieszać z innymi mąkami. Znakomicie smakuje w postaci klusek, ciasteczek, naleśników i chleba, ma delikatny orzechowy smak, * żytnia – znana głównie jako chlebowa czy do przygotowania zakwasu, jednak można ją również stosować do wypieków cukierniczych, * owsiana – charakteryzuje się

Pyry na Gaz
Knorr - Francuska Zupa Cebulowa - Po mojemu !!! 204

Knorr 1 kieliszek whisky - na opakowaniu zupy jest podane aby dodać białe wino, ale ja nie mam w domu to użyłam co było pod ręką 4 kromki chleba 1 ząbek czosnku 1/2 kostki bulionowej wołowej 8 plasterków sera żółtego kiełki brokuła do ozdoby 1/2 kostki masła Przygotowanie: 1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej(...)cebula nam się skarmelizowala. Do gotującej się zupy dodajemy kieliszek whisky. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut po czym dodajemy  usmażoną cebulę. Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. 4 kromki chleba smarujemy 1 ząbkiem czosnku i kładziemy na każdą kromkę plasterek sera żółtego. Wkładamy na chwilkę do rozgrzanego uprzednio piekarnika 200 stopni opcja góra i dół

ClauditteMissCooking
KANAPKA NA CIEPŁO Z TUŃCZYKIEM, KAPARAMI I SEREM 168

kromek 140 g tuńczyka z puszki w zalewie własnej lub w oleju 1 łyżka kaparów 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli  4-5 kromek chleba 4-5 plastrów sera cheddar/ementaler/gouda 8-10 cienkich plasterków pomidora  DIP MAJONEZOWO-CZOSNKOWY 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz roztartm w palcach oregano. Do miseczki z dipem wrzucamy dokładnie odsączonego tuńczyka oraz kapary i posiekaną cebulę. Delikatnie mieszamy, aż składniki połaczą się z dipem. Kromki chleba (całe lub przekrojone na pół) układamy na papierze do pieczenia. Każdą smarujemy przygotowaną pastą. Na wierzchu kładziemy plasterek sera i po dwa plastry pomidora. Posypujemy

cool and minty
Prosta i szybka zupa z serków topionych. 125

serków topionych -3 szklanki wody -szczypiorek -sól -pieprz -1/3 łyżeczki kurkumy -1/3 łyżeczki ziół prowansalskich -1-2 łyżki śmietany -skibka chleba Sposób przygotowania: Zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi. Następnie dodajemy pokruszone serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany szczypiorek i na końcu śmietanę. Skibkę chleba kroimy w małą kostkę. Rozkładamy na blaszce

Magia jedzenia.
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 138

jako czynność zupełnie naturalną.  Tym razem jednak, kręcili się niecierpliwie przy piekarniku, wciągając nosem niezwykle przyjemny zapach, rozchodzący się po kuchni. Musiałem  pospieszyć się z zrobieniem zdjęć chleba.  Bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie a po minach domowników widziałem, że los drugiego jest też przesadzony.     sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej(...)dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, melasę, kminek, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych

Miód i pieprz
Chleb śródziemnomorski 196

chlebek pełen ziaren, pełen zapachu ziół i wakacji na Południu ... jest niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis. Składniki(...)ziarna miały luz ( ma być to taka paćka, ale dość rzadka, żeby można było bardzo swobodnie mieszać łyżką; kiedy weźmie się tę mieszankę na łyżkę to się do niej nie klei tylko luźno spływa. Tu idealne proporcje nie są takie istotne, ten chleb nie jest wybredny, naprawdę można robić “na oko”  Teraz dodać oliwę i sól, znowu wymieszać

Proste Potrawy
zaparzany litewski razowy chleb żytni 250

wsypujemy szklankę mąki żytniej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. W drugim naczyniu  szklankę mąki żytniej razowej, zalewamy szklaną wrzącej wody, mieszany, przykrywamy nakrywką, stawiamy w te samo miejsce w którym odstawiliśmy zaczyn i zostawiamy(...)dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę,  mąkę żytnią razową, powidła, kminek, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto

Miód i pieprz
Masełko, krem jabłkowy bez cukru 136

Dzisiaj coś nietypowego. Super smaczne smarowidło masełko jablkowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako krem do ciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników

Mieszam w Garnku
Świąteczne tosty cynamonowe 136

oleju kokosowego ( do smażenia )  czekolada nutella  Wykonanie  Do miski rozbijamy jajka , dodajemy mleko bądź śmietanę , cukier puder , cynamon , wszystko razem bardzo dobrze mieszamy , kiedy masę jajeczną mamy wymieszaną , zanurzamy nasze kromki chleba tostowego pojedynczo , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju kokosowego smażymy na chrupko , po obu stronach , i tak postępujemy z kolejnymi kromkami chleba aż do usmażenia

Mój Smak