chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:21/356)

Rozgrzewający krem jarzynowy z kasztanami 151

gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Kiedy warzywa są już ugotowane , doprawiamy do smaku , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem. Wlewamy słodką śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą ze świeżym chlebem lub grzankami. Smacznego

Ostra na Słodko
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 464

solą i pieprzem. Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos  i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami i od razu podajemy żeby grzanki nie rozmiękły. Porada Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu trzeba

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny z garnka, z pomidorami 201

oliwkami czy też nasionami. Ja pomidory oczywiście wcześniej namoczyłam. jak robiłam ten chlebek, przypomniał mi się nieco podobny przepis od Joanny Brodzik, ale ten chlebek jest jednak zdecydowanie lepszy. Chleb jest robiony na drożdżach a tak naprawdę i fachowo na zaczynie z drożdży, zwanych poolish, czyli jakby długo leżakujący, ale bardzo gęsty rozczyn. Swoją drogą, taki poolish ma niesamowitą konsystencję(...)jako zawracaczy głowy. Lubię konkretne przepisy, biorę mąkę, dodaję to i tamto, mieszam, wyrabiam, czekam, piekę i cieszę się chlebkiem. Nie lubię i nie umiem czekać, dlatego takich dwudniowych chlebków jeszcze stosunkowo mało na blogu ale… będzie ich więcej. Muszę po prostu pamiętać, aby o chlebie zaczynać myśleć dzień wcześniej i tyle Przepis pochodzi z świetnej książki „Mąka

Mieszam w Garnku
Chleb na zakwasie z mielonym lnem 231

kiedy kupiłam zakwas (na allegro zresztą) dokarmiam go tą samą metodą - co ok 24 dosypuje do niego mąkę, wlewam wodę i mieszam - zakwas ma mieć mniej więcej wygdląd i konsystencję majonezu. Gdy wiem, że będę piekła chleb dokarmiam zakwas i czekam około 3 godzin (wszystko zależy od temperatury otoczenia) gdy zakwas pięknie bąbelkuje i jest "wzburzony" oznacza to, że jest(...)wody 1 łyżeczka soli Tym razem wzbogaciłam smak ciasta poprzez dodanie ok. 3 łyżek mielonego lnu Wszystko wrzucam do maszyny do pieczenia chleba i ustawiam na najlepszy na świecie program - 1,5 godziny mieszania i wyrastania. Po tym czasie przekładam ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np. kaszką manną). Chlebek musi sobie rosnąć przez około 6 godzin, im cieplej

Z butelką mleczka w tle
Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką 195

łyżki masła 1 łyżka sarepskiej musztardy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku 1 łodyga suszonego rozmarynu Sól i pieprz do smaku Kruszonka: 2 kromki chleba tostowego pszennego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich Jak wykonać ?  Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy. Paprykę, dynię obieramy(...)wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu. Przygotowujemy kruszonkę: Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki.  Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy

Wanilia i Kardamon
” Pipin” kanapka z jajecznicą i pieczarkami 151

szpinak sos tatarski pieprz do smaku 2 kawałki chleba żytniego lub innego 2 pieczarki Pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle . Z jajek robimy jajecznicę ,tylko nieco mniej mieszamy żeby była bardziej zwarta . Na kromkach chleba układamy szpinak jako separator , żeby nie nasiąkały . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie wykładamy zimną jajecznicę , pieczarki , sos tatarski , pieprz do smaku . Składamy przekrawamy i pałaszujemy Pyszna przekąska

Ogrodnik w podróży
TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY 454

ciepłej, przegotowanej wody 3 ząbki czosnku skórka  żytniego lub razowego chleba na zakwasie (ew.) PRZYGOTOWANIE: Obie mąki wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek i ewentualnie kawałek skórki z chleba żytniego bądź razowego (na zakwasie, jeżeli na drożdżach to nie ryzykowałabym - może spleśnieć). Słój przykrywamy lnianym materiałem lub gazą, przewiązujemy sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce

Moja Książka Kucharska
Chleb razowy z suszoną śliwką wersja II 264

prosty i nie powinien sprawiać problemów z wykonaniem. Trzeba tylko pamiętać, że zakwas powinien być aktywny - dokarmiony min. 10 godzin przed pieczeniem. Dotyczy to każdego chleba na zakwasie i każdego rodzaju zakwasu. Wersja mieszana - zakwas + drożdże powstała w wyniku tego, że wyszło mi zbyt rzadkie ciasto i chleb nie wyrósł. Dlatego dodałam dodatkowe pół szklanki mąki i łyżeczkę drożdży

apetytnapieczenie
Kanapki z wołowiną 337

cienkie plasterki 2 garście rukoli 2 czubate stołowe łyżki chrzanu białego 3-4 łyżeczki wasabi musztarda np. rosyjska albo francuska kilka plastrów sera lazur WYKONANIE Dokładnie mieszamy chrzan biały z wasabi. Kromki chleba kroimy na pół. Połowę przekrojonych kromek smarujemy wasabi z białym chrzanem (kromki na górę kanapki), połowę musztardą (doły kanapek). Na kromkach posmarowanych musztardą układamy rukolę, awokado, plastry

OstryKęs
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 219

zdarza się, że chleb wysycha, bo kupiliśmy za dużo pieczywa. Nie wyrzucajcie go. Zróbcie tą zapiekankę. Jest prosta i genialnie pyszna. Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem, solą, mieloną gałką i pieprzem trzepaczką balonową. Czerstwą bułkę lub chleb, ze skórką, kroimy w kostkę o boku około 2-2,5cm. Wrzucamy ją do płynu, mieszamy i dajemy pieczywu przez przynajmniej(...)wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Do pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość dokładnie razem mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Posypujemy pozostałym tartym serem i rozkładamy pokrojone drobniej plasterki boczku.   Przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej (możecie z niego zrobić pokrywkę) i pieczemy

Karo in the Kitchen
Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie 166

mąki pszennej 650 2/3 szkl. ziaren + ziarna do posypania Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta mieszamy łyżką, do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i dość gęste. Przekładamy ciasto do keksówki 30x10 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Wyrównujemy wierzch i smarujemy górę chleba wodą. Posypujemy ziarnami, delikatnie je dociskając. Przykrywamy chleb ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do brzegów foremki

Mieszam w Garnku
CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 273

się przygotowuje, nie wymaga specjalnego traktowania. Żadnego wyrabiania, długiego mieszania, itp. Dodatkowo jest bez zbędnych dodatków, jak w tych sklepowych, a bezglutenowych, to już szczególnie... aż strach czytać ich skład... Skrobię z tapioki można zamienić na kukurydzianą lub ziemniaczaną, choć z doświadczenia dodam, że to nie będzie już to, choć chleb wyjdzie (nawet super), to jednak smak z tapioką jest(...)szkl.dyni, do tego słonecznik + siemię lniane) łącznie 170g - 650g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody filtrowanej lub źródlanej +ulubione ziarna do obsypania chleba W misce umieścić mąki, dodać skrobię, sól, suche drożdże, nasiona chia oraz szklankę mieszanych ziaren. Wszystko razem przemieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40

Smaczne Zdrowe
Pieczenie chleba 256

racji, że piekarz ze mnie taki, jak z koziej dupy reisetasche, proceder ten możliwie od siebie oddalałem. Dlatego, gdy przyjaciel zaproponował mi umieszczenie gościnnego wpisu z zakresu wypieku chleba, bardzo chętnie na to przystałem. Tym bardziej, że podejście facet ma typowo męskie: ma być szybko, sprawnie, skutecznie. I bez zbędnej rozpierduchy, żeby sprzątać za dużo nie trzeba było. Poniższy przepis(...)odmierzyć mąkę. W doborze mąki tkwi całe sedno pieczenia chleba, jego smak będzie zależał głównie od tego. Generalnie nie ma znaczenia z jakiej mąki zrobicie chleb, i tak powinien być jadalny. Ja zawsze mieszam 3 rodzaje rodzaje mąki – ciemną (razową, orkiszową), jasną pszenną i krupczatkę. Ta pierwsza nadaje wypiekowi charakter i smak, druga sprawia, że nie jest zbyt ciemny

manslogblog