chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:24/356)

Grzanki francuskie 144

prosty przepis: 2 jajka 2/3 szklanki mleka 8 kromek chleba tostowego (może nawet być lekko czerstwy) sól tłuszcz do smażenia Mleko, jajka i sól mieszamy razem w płytkim naczyniu. Zanurzamy w tej masie chleb tostowy z obu stron i smażymy na patelni na odrobinie oleju. Gotowe! My użyliśmy chleba tostowego , który sam zrobiłem i jedliśmy te grzanki z dżemem dyniowym

Marder&Marder Manufacture
Tosty francuskie 191

chleb pełnoziarnisty – 2 jajka – 100 ml mleka; – masło do smażenia + odrobina oleju; – dodatki – dżem truskawkowy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki mleko, 2 jajka. Kromki chleba tostowego maczamy w płynie jajecznym z każdej strony. W czasie kiedy chleb tostowy się moczy na patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy chleb tostowy po 2 minuty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorada pieczona z ziemniakami i pomidorami w hiszpańskim stylu 209

Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wykładamy ziemniaki, pomidory, pora, czosnek, kilka gałązek rozmarynu, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzch układamy ryby. Po całości polewamy sokiem z cytryny. Chleb mielimy w malakserze, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i powstałą papkę układamy na rybach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny. Podajemy z sałatą. Kategoria: Krycha i Zdzichu

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Zakwas na chleb - krok po kroku 156

piszę o pogodzie? Ponieważ w maju było dość chłodno, kaloryfery już nie grzały, a wiadomo, że zakwas lubi ciepło. I tak oto po kilku dniach mieszania, dokarmiania i czekania znów go mam! Pierwszy chleb na nim już upieczony, mimo moich obaw i braku drożdży wyrósł fenomenalnie. Wczoraj podczas Pikniku Smakosza chleb cieszył się powodzeniem i podbił niejedno podniebienie;) Wiele osób(...)blogu znajdą przepis na ten chleb. A jakże! chlebów na zakwasie mam już dość pokaźną kolekcję:) Jest w czym wybierać. Jeśli więc i Wy chcecie piec swój własny chleb na naturalnym zakwasie, ten post będzie dobrym początkiem. Do nastawienia zakwasu żytniego potrzebna jest jedynie mąką żytnia pełnoziarnista oraz woda. Przyda się też czysty wyparzony słoik litrowy, kawałek bawełnianej serwety oraz

Obiad gotowy
Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy. 183

Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na kilka minut, aby ogrzał się. Ogrzany zakwas przekładamy do dużej miski (w której będziemy na następny dzień przygotowywać chleb) i dodajemy mąkę oraz wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.     Składniki na ciasto chlebowe: 175 g gotowego zakwasu 500 g mąki(...)jako starter do następnego wypieku. Wstawiamy słoiczek do lodówki. Do odważonego zakwasu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Jednak niezbyt długo, ponieważ ciasto żytnie nie lubi długiego mieszania. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej gotowe ciasto. Foremkę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrastania na kilka godzin. Ciasto powinno urosnąć po same

Naturalna Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z brokułami i szpinakiem 115

mieszamy na gładką masę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Orzechy wrzucamy do blendera wraz z chlebem. Miksujemy, aż do momentu kiedy z chleba będą drobne okruszki. Dodajemy czosnek, sól i starty bardzo drobno żółty ser, mieszamy. Makaron mieszamy z brokułem, szpinakiem

Gotowanie moimi oczami
Ribollita 136

zajadają się tam fasolą. Wieść głosi, że danie to powstało w średniowieczu, kiedy to feudalni toskańscy chłopi wchodzili za pomocą różnych metod w posiadanie resztek chleba z pańskiego stołu, który następnie mieszali z innymi resztkami. Toskania słynie również z Florencji. Wokół tamtejszych historii urosło wiele legend. Jedna głosi, że gdyby nie słynni mecenasi sztuki Medyceusze, urzędujący tam Leonardo da Vinci(...)również ogromny wkład w gastronomię. Wydał ns świat Katarzynę, która miała wpływ na to jak wygląda teraz kuchnia francuska, ale o tym pisałem już tutaj. Składniki: - fasola - kapusta - czerstwy chleb Wykonanie: Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin. Kapustę szatkujemy. Gotujemy razem do miękkości w minimalnej ilości wody. Zagęszczamy czerstwym chlebem. To niby jest zupa, ale często jest konsystencji dania

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb graham na zakwasie 170

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej(...)opcjonalnie) 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody

Truskawkowa Fiesta
Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego 124

Rozmnażał się w zastraszającym tempie więc robiłam również sery, twarożki, koktajle, dzieliłam się nim ze znajomymi a nawet mroziłam na później.   Piekłam na nim chleby a oto jeden z nich.     Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego Zaczyn najlepiej wieczorem na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego(...)soli. 1.       Mieszamy mąki. 2.       Łączymy wodę z kefirem i dodajemy sól. 3.       Do zaczynu dodajemy najpierw połowę wody z kefirem i mieszamy aby rozluźnić zaczyn. 4.       Następnie stopniowo mąkę i resztę płynu. Po połączeniu składników dodajemy odsączone ziarna

Leśny Zakątek
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 201

niż octowego.  Pieczywo jest puszyste i lekkie.  Zakwas sztywny należy dłużej wyrabiać, aby odpowiednio nawilżyć mąkę. Dłużej fermentuje przez co zawiera więcej kwasu octowego niż mlekowego, i chleb będzie miał wyraźniejszy kwaskowaty smak.  Zakwas można zrobić zarówno na mące żytniej jak i na pszennej. Zakwas żytni (mój uniwersalny przepis) Dzień 1 - Połącz 60 ml wody(...)zamieszaj go aby uwolnić od nadmiaru gazu, połowę wylej. ( ja nie wylewam tylko przelewam do czystego słoika. Dodaję  60ml wody i 75 g mąki żytniej. Mieszam i odstawiam aby wykorzystać do chleba żytniego) .  Resztę przelej do czystej miski.  Dodaj 60 ml wody i 70 g mąki pszennej chlebowej i dwie łyżki mąki żytniej. Wymieszaj dokładnie, przykryj

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Serowy chlebek ze szczypiorkem 347

szerz do uzyskania kratki.  W szczelinach umieszczamy plastry sera, polecam być cierpliwym i dokładnym przy wkładaniu sera ;) Następnie do rozpuszczonego masła wrzucamy szczypiorek i całość mieszamy. Uzyskaną mieszankę łyżką umieszczamy w szczelinach chleba z serem. Tak gotowy chleb zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kolejny blog o gotowaniu
Chleb francuski 178

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Przepisy Tradycyjne, lekko zmodyfikowałam tylko sposób mieszania składników i zawijania ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj Składniki: 500 g mąki pszennej (np. T650), + mąka potrzebna przy formowaniu chleba na stolnicy 175 ml mleka, 3 jajka rozmiar M, 100 ml wody, 60 g masła 15 g świeżych drożdży piekarskich, 1 płaska łyżeczka soli, Przygotowanie(...)wykonania chleba będą potrzebne nam dwie miski: jedna duża i jedna mniejsza. Dodatkowo przyda się kubeczek do przygotowania rozczynu z drożdży. Odważamy przesianą mąkę do dużej miski i dodajemy sól. Następnie przygotowujemy rozczyn z drożdży i letniej wody, dodajemy do niego jedną łyżkę z odważonej mąki. Do mniejszej miski odważamy masło, które można rozpuścić w mikrofali – lub podgrzać

rozgotowana
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 126

jakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone, ale nie wiedziałam jaka dokładnie powinna być konsystencja ciasta.. Ale trzeci wypiek już był jak najbardziej udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta już w blaszce, więc też nie trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie. Do wypieku użyłam(...)mąki razowej żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba (chociaż ktoś już chciał się nim ze mną podzielić). Składniki: 3 szkl. mąki razowej żytniej 1 op. suszonych drożdży 2 i 1/3 szkl. letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 5 łyżek siemienia lnianego

Kolorowy Przepisownik
Krem z kalafiora 115

ziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) 2 łyżki masła sól pieprz Do podania: śmietana 18%, natka pietruszki, plasterki boczku oraz grzanki. Grzanki: 4 kromki chleba 4 plasterki sera 1 ząbek czosnku 1/5 łyżeczki majeranku 2-3 łyżki masła sól Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, a kalafiora na różyczki. Wszystkie warzywa(...)kiedy nasza zupa się gotuje możemy się zając dodatkami. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do masła wraz ze szczyptą soli i i połową łyżeczki majeranku. Wszystko mieszamy i smarujemy masłem nasze kromki chleba i na każdej z nich układamy plasterek sera. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10-15 minut, do momentu kiedy nasze grzanki się przyrumienią

PatiGotuje
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA CIASTA 175

mąki , tym chlebem była zauroczona. Choć z początku podchodziła do niego bardzo sceptycznie, gdy spróbowała to nie mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga... Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko tylko mieszamy i odstawiamy na minimum 12h. Można sobie przygotować ciasto np.rano przed pracą, zajmuje to minutkę. Odstawiamy, a gdy wracamy formujemy bochenek i po dwóch godzinach chlebek idzie(...)łyżeczki suchych) - 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić w wodzie . Do miski wsypać mąkę, ziarna , sól , dodać rozpuszczone drożdże . Całość zamieszać, do połączenia składników             ( mieszam w misce drewnianą łopatką) ok.30 sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe ( nie gorące) miejsce na minimum 12h. Może stać na blacie kuchennym

Smaczne Zdrowe