Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej(...)opcjonalnie) 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody
Truskawkowa FiestaRozmnażał się w zastraszającym tempie więc robiłam również sery, twarożki, koktajle, dzieliłam się nim ze znajomymi a nawet mroziłam na później. Piekłam na nim chleby a oto jeden z nich. Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego Zaczyn najlepiej wieczorem na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego(...)soli. 1. Mieszamy mąki. 2. Łączymy wodę z kefirem i dodajemy sól. 3. Do zaczynu dodajemy najpierw połowę wody z kefirem i mieszamy aby rozluźnić zaczyn. 4. Następnie stopniowo mąkę i resztę płynu. Po połączeniu składników dodajemy odsączone ziarna
Leśny Zakątekniż octowego. Pieczywo jest puszyste i lekkie. Zakwas sztywny należy dłużej wyrabiać, aby odpowiednio nawilżyć mąkę. Dłużej fermentuje przez co zawiera więcej kwasu octowego niż mlekowego, i chleb będzie miał wyraźniejszy kwaskowaty smak. Zakwas można zrobić zarówno na mące żytniej jak i na pszennej. Zakwas żytni (mój uniwersalny przepis) Dzień 1 - Połącz 60 ml wody(...)zamieszaj go aby uwolnić od nadmiaru gazu, połowę wylej. ( ja nie wylewam tylko przelewam do czystego słoika. Dodaję 60ml wody i 75 g mąki żytniej. Mieszam i odstawiam aby wykorzystać do chleba żytniego) . Resztę przelej do czystej miski. Dodaj 60 ml wody i 70 g mąki pszennej chlebowej i dwie łyżki mąki żytniej. Wymieszaj dokładnie, przykryj
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszerz do uzyskania kratki. W szczelinach umieszczamy plastry sera, polecam być cierpliwym i dokładnym przy wkładaniu sera ;) Następnie do rozpuszczonego masła wrzucamy szczypiorek i całość mieszamy. Uzyskaną mieszankę łyżką umieszczamy w szczelinach chleba z serem. Tak gotowy chleb zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kolejny blog o gotowaniuPrzepis na ten chleb znalazłam na blogu Przepisy Tradycyjne, lekko zmodyfikowałam tylko sposób mieszania składników i zawijania ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj Składniki: 500 g mąki pszennej (np. T650), + mąka potrzebna przy formowaniu chleba na stolnicy 175 ml mleka, 3 jajka rozmiar M, 100 ml wody, 60 g masła 15 g świeżych drożdży piekarskich, 1 płaska łyżeczka soli, Przygotowanie(...)wykonania chleba będą potrzebne nam dwie miski: jedna duża i jedna mniejsza. Dodatkowo przyda się kubeczek do przygotowania rozczynu z drożdży. Odważamy przesianą mąkę do dużej miski i dodajemy sól. Następnie przygotowujemy rozczyn z drożdży i letniej wody, dodajemy do niego jedną łyżkę z odważonej mąki. Do mniejszej miski odważamy masło, które można rozpuścić w mikrofali – lub podgrzać
rozgotowanajakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone, ale nie wiedziałam jaka dokładnie powinna być konsystencja ciasta.. Ale trzeci wypiek już był jak najbardziej udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta już w blaszce, więc też nie trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie. Do wypieku użyłam(...)mąki razowej żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba (chociaż ktoś już chciał się nim ze mną podzielić). Składniki: 3 szkl. mąki razowej żytniej 1 op. suszonych drożdży 2 i 1/3 szkl. letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 5 łyżek siemienia lnianego
Kolorowy Przepisownikziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) 2 łyżki masła sól pieprz Do podania: śmietana 18%, natka pietruszki, plasterki boczku oraz grzanki. Grzanki: 4 kromki chleba 4 plasterki sera 1 ząbek czosnku 1/5 łyżeczki majeranku 2-3 łyżki masła sól Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, a kalafiora na różyczki. Wszystkie warzywa(...)kiedy nasza zupa się gotuje możemy się zając dodatkami. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do masła wraz ze szczyptą soli i i połową łyżeczki majeranku. Wszystko mieszamy i smarujemy masłem nasze kromki chleba i na każdej z nich układamy plasterek sera. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10-15 minut, do momentu kiedy nasze grzanki się przyrumienią
PatiGotujemąki , tym chlebem była zauroczona. Choć z początku podchodziła do niego bardzo sceptycznie, gdy spróbowała to nie mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga... Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko tylko mieszamy i odstawiamy na minimum 12h. Można sobie przygotować ciasto np.rano przed pracą, zajmuje to minutkę. Odstawiamy, a gdy wracamy formujemy bochenek i po dwóch godzinach chlebek idzie(...)łyżeczki suchych) - 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić w wodzie . Do miski wsypać mąkę, ziarna , sól , dodać rozpuszczone drożdże . Całość zamieszać, do połączenia składników ( mieszam w misce drewnianą łopatką) ok.30 sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe ( nie gorące) miejsce na minimum 12h. Może stać na blacie kuchennym
Smaczne Zdrowewięcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe
Bon Appetit Małgorzatysię mocno zdziwcie, że ten nie mam nic wspólnego z tym co napisałam wcześniej. Jest mięciutki ma super skórkę i co najważniejsze następnego dnia jest smaczny. Chleb bez glutenu: - nie wymaga wyrabiania - krótko mieszamy -zawsze dajemy lekko ciepły płyn -polecam łącznie drożdży i proszku do pieczenia lub sody - warto dodać do niego jajko lu odwar z siemiona lnianego - musi
Delicious Titbitskromki chleba tostowego pełnoziarnistego Jajko 4 łyżki mleka Sól i pieprz 1 łyżeczka masła Słoik/Wałek Przygotowanie: Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam to słoikiem; skórki odkładamy gdzieś na bok, też się przydadzą). Nakładamy serek i zwijamy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze
Czarnawisienkazakwasu żytniego - 800ml wody (daję źródlaną) Zakwas wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na 1h przed zarabianiem chleba. Do misy miksera odważamy mąki, dodajemy sól, zakwas i stopniowo dolewamy wodę. Ja mieszam na początku drewnianą łopatką (mąka strasznie pyli), gdy dodam już całą wodę, wówczas dopiero uruchamiam mikser. Całość dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka żytnia tak jak i orkiszowa(...)świeżości użytego zakwasu (czym świeższy tym ciasto szybciej wyrasta i odwrotnie na starszym wyrasta dłużej, ale nie zdarzyło się by nie wyrósł wcale). Chleby na samym żytnim zakwasie wyrastają dużo szybciej niż na zakwasie mieszanym (żytnim i orkiszowym, jak robię zazwyczaj). Wyrośnięte chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy 60 minut na termoobiegu. Z silikonowych
Smaczne Zdroweprocent, wzbogaca smak pszennego czy żytniego chleba na zakwasie. Mąka gryczana , otrzymywana jest z nasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa, pochodzi z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście(...)gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią dodaje się również często do pszennej, by poprawić smak chleba na zakwasie. Mąka sojowa
NaKońcuJęzykakeksówki i odstawiamy na około 40-60 minut, żeby wyrosło. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół), przygotowujemy smarowidło (do miseczki dajemy żółtko i mieszamy go z cukrem) smarujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem lub makiem. 7. Wstawiamy do piekarnika i przez 20 minut chleb pieczemy na funkcji (góra - dół), potem zmieniamy tylko na "dół" i pieczemy kolejne
kruche babeczkiRobiłam juz chleb orkiszowy na zawkasie a teraz wersja drożdżowa dla tych co nie maja zakwasu. Do chlebka dorzuciłam otręby oraz ziarna słonecznika a dla smaku
Monia miesza i gotujemiędzyczasie jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę koperku. Gdy mięso z łososia już się zetnie, wtedy wylewamy jajka z miseczki na patelnię, mieszamy. Do tej jajecznicy polecam kawałek chleba ze słonecznikiem. Jest to sposób na smaczne śniadanie, po którym każdy powinien czuć się lekko
Jak u mamyminut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy patelnia lekko ostygnie pieczarki solimy i doprawiamy pieprzem, a następnie wbijamy jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy. Taką przygotowane warzywa nakładamy na chleb i wkładam do piekarnika na 10 minut. Gotowe
Dieta bez mlekabył co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar: 2 l. wody 2 marchewki pietruszka 2 łodygi selera osmalona
Dzieje kuchennej Wiewióryciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek. Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką). Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujesyrop daktylowy lub klonowy. (proporcje: na 1 łyżkę masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej, w zależności od upodobań). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowym kremem smarujemy naleśniki, chleb lub, po prostu, zjadamy bez dodatków. Mniam
Jeść, by żyć w zdrowiudość dużo. Jak warzywa są już miękkie, zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy z grzankami (ja kroję chleb, który już jest troszkę twardawy lub podsmażam słonecznik, wszystko na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu). Smacznego
kruche babeczkisłodką pisałam tu . Smażymy ok. 3-4 minuty. Do miski wrzucamy umytą i wysuszoną roszponkę. Dorzucamy makaron i kiełki lucerny. Pomidorki kroimy w kosteczkę i również mieszamy. Sałatkę możemy jeść również z chlebem, gdyż sama w sobie ma ok. 80-100 kcal (tłuszcz z oliwy z oliwek
CzarnawisienkaBlueberry Corner by "jagodzianka" Za chleb wzięłam się na poważnie. Prawie codzienne go piekę. Za każdym razem mieszam różne mąki w różnych proporcjach. Jak … Przeczytaj cały artykuł Post Łatwy chleb z zakwasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerZdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto : masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło. Ciasto podzielić na dwie części Masa serowa : ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzemywamy woda. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia, np. miski, Doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz dodajemy troszkę oleju. Dokładnie mieszamy. Sałatkę ta jemy z dodatkiem chleba. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachpaluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas. W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne
KUCHARNIAlitr wody ,,,,, chleb z ziarnami Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy 1 litrem dość ciepłej wody i ponownie mieszamy. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wykładamy
w mojej kuchnichleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym piecu. Dla takich wspomnień warto się starać. A smaku domowego chleba nie da się z niczym porównać... Zakwas pszenny Potrzebne nam będą: mąka pszenna woda gliniany garnek lub duży słoik dzień I 100g mąki mieszamy w naczyniu ze 100g wody(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 12h mieszamy. dzień II-V do zaczynu dodajemy garść mąki i około 1/3 szklanki wody, dokładnie mieszamy. Po 12h ponownie mieszamy. dzień VI możemy już upiec nasz własny chleb! Pamiętajmy o pozostawieniu części zakwasu, będzie nam potrzebny do kolejnych wypieków. Pozostały zakwas możemy umieścić w lodówce i dokarmiać co 2-3dni. Jeżeli planujemy piec
Zapiski Młodej Żonymusztarda – 2 łyżki - sok z cytryny – 1 łyżeczka - szczypiorek – 1 pęczek - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PANADE: Chleb drobniutko kruszymy, s zczypiorek siekamy. Mieszamy to z masłem , musztardą , sokiem i przyprawami. Z masy formujemy wałek, d zielimy na 4 równe części. Formujemy prostokąty o wielkości kawałków ryb. Zawijamy w folię i wkładamy
Ostra na Słodko