chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:31/356)

razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 116

jako czynność zupełnie naturalną.  Tym razem jednak, kręcili się niecierpliwie przy piekarniku, wciągając nosem niezwykle przyjemny zapach, rozchodzący się po kuchni. Musiałem  pospieszyć się z zrobieniem zdjęć chleba.  Bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie a po minach domowników widziałem, że los drugiego jest też przesadzony.     sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej(...)dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, melasę, kminek, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych

Miód i pieprz
Chleb śródziemnomorski 179

chlebek pełen ziaren, pełen zapachu ziół i wakacji na Południu ... jest niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis. Składniki(...)ziarna miały luz ( ma być to taka paćka, ale dość rzadka, żeby można było bardzo swobodnie mieszać łyżką; kiedy weźmie się tę mieszankę na łyżkę to się do niej nie klei tylko luźno spływa. Tu idealne proporcje nie są takie istotne, ten chleb nie jest wybredny, naprawdę można robić “na oko”  Teraz dodać oliwę i sól, znowu wymieszać

Proste Potrawy
zaparzany litewski razowy chleb żytni 228

wsypujemy szklankę mąki żytniej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. W drugim naczyniu  szklankę mąki żytniej razowej, zalewamy szklaną wrzącej wody, mieszany, przykrywamy nakrywką, stawiamy w te samo miejsce w którym odstawiliśmy zaczyn i zostawiamy(...)dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę,  mąkę żytnią razową, powidła, kminek, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto

Miód i pieprz
Masełko, krem jabłkowy bez cukru 111

Dzisiaj coś nietypowego. Super smaczne smarowidło masełko jablkowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako krem do ciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników

Mieszam w Garnku
Świąteczne tosty cynamonowe 116

oleju kokosowego ( do smażenia )  czekolada nutella  Wykonanie  Do miski rozbijamy jajka , dodajemy mleko bądź śmietanę , cukier puder , cynamon , wszystko razem bardzo dobrze mieszamy , kiedy masę jajeczną mamy wymieszaną , zanurzamy nasze kromki chleba tostowego pojedynczo , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju kokosowego smażymy na chrupko , po obu stronach , i tak postępujemy z kolejnymi kromkami chleba aż do usmażenia

Mój Smak
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 185

duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz do podania: świeży chleb schłodzone białe wytrawne wino Przygotowanie: Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do zimnej wody. Cebulę kroję w piórka, przekładam do miseczki, zalewam białym octem winnym, mieszam i odstawiam na 10 minut. Następnie odcedzam i odciskam nadmiar(...)siekam.  Przygotowuję czosnkowy winegret: do słoiczka wlewam 2/3 oliwy i 1/3 soku z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem. W misce mieszam wszystkie składniki sałatki z sosem. Podaję ze świeżym chlebem, który maczam w resztkach czosnkowego winegretu. Świetne z białym winem. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 149

tyle wody, by ciasto miało taką konsystencję, którą mogę wyrabiać z niewielkim wysiłkiem łyżką. Gdy pojawią się pęcherze powietrza w masie, dodaję żurawinę. Całość mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny

Weekendy w domu i ogrodzie
chleb orkiszowy 198

chleb orkiszowy O zaletach mąki orkiszowej, eksperci w dziedzinie żywienia, napisali  już tyle, że mnie pozostaje tylko skromnie milczeć, wziąć się do roboty i upiec bochenek pysznego chleba sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki pszennej orkiszowej 1 szklanki mąki pszennej razowej(...)czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella 173

Kupiłam orzechy laskowe, bo wszakże mamy na nie sezon. A jak orzechy laskowe to co… to kremik, ale zdrowy i domowy. W smaku baaaardzo przypomina

Mieszam w Garnku
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 158

się zdarza coraz częściej poratowała mnie swoim przepisem. Chleb jest zarąbisty! Zarówno świeży jak i na drugi dzień. Na trzeci nie wiem, bo zjedliśmy go szybko, bo taki był pyszny. Wilgotny, syty. wyrazisty w smaku i oczywiście bardzo zdrowy. Zwykle zaczyn robię na mące, cukrze, drożdżach i wodzie, a tu Asia miesza sobie(...)wodę, ziarna miód, drożdże i wodę. No co, ja nie spróbuję? Spróbowałam i no powiem Wam, że fajnie wyszło. W dodatku ten chleb jest dla takich leniuchów jak ja, no i zapracowanych, nie trzeba go wyrabiać tylko mieszać łyżką. Nie rośnie zbyt długo. W ogóle jest mało wymagający. Tam sobie zamieniłam jeden składnik, ale to nie przeszkodziło aby wyszedł przepyszny

Blondynka Gotuje
Twarożek po wiedeńsku – z czosnkiem 217

własnymi bułkami lub chlebem. Ja uwielbiam do twarogu pić kakao. Drukuj Twarożek po wiedeńsku - z czosnkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 gr sera białego ( dałam półtłusty) mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki szczypta soli i pieprzu kiełki do przybrania Wykonanie Ser biały rozdrabniamy widelcem. Solimy, pieprzymy, wyciskamy czosnek. Mieszamy z jogurtem. Posypujemy posiekaną natką

Mieszam w Garnku
Ser a’la koryciński z czarnuszką 170

To już nie pierwszy raz, kiedy robiłam ten ser. Jest pyszny i za każdym razem w zależności od użytych dodatków, możecie otrzymać ser o innym smaku

Mieszam w Garnku
razowy chleb z borówką czerwoną 209

owocowania naszych rodzimych żurawin błotnych, korzystajmy z rodzimych darów natury. Przecież bez problemu, możemy  kupić świeże owoce,  na każdym targu. Dodanie garści  jagód do bochenka razowego chleba, sprawi że ten, wprost zachwyci nas swoim smakiem. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek(...)czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Chleb Rosyjski - żytni mocnorazowy 214

23x13 cm): 900 g zaczynu 600 g mąki żytniej razowej 300 g letniej wody 15 g soli morskiej 15 g zmielonego słodu karmelowego Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mieszaj kilka minut, aż do dokładnego połączenia się składników. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest bardzo lepkie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je mniej więcej do połowy wysokości(...)czasie ciasto ładnie wyrosło do górnego randu foremek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 °C. W celu zaparowania piekarnika włóż do niego żaroodporny pojemnik z zimną wodą. Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz około 1 godzinę (jeśli pieczesz w mniejszych foremkach, piecz 45-50 minut). Po pierwszych 15 minutach wyjmij pojemnik żaroodporny z wodą. Ostatnie 5-10 minut piecz

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 206

zakwasy, sól oraz ziarna, wlewam wodę i mieszam do połączenia składników. Nie wyrabiam długo, nie ma takiej potrzeby. Ostatnio nie uruchamiam nawet miksera, mieszam składniki długą łyżką. Masę (jest dość rzadka w porównaniu np. z chlebami żytnimi) rozdzielam do dwóch przygotowanych wcześniej form (delikatnie przesmarowanych olejem, formy metalowe musimy dodatkowo obsypać także otrębami lub mąką). Ubijam dokładnie miejsce przy miejscu

Smaczne Zdrowe
Delikatny serek ziołowy do smarowania 134

Dzisiaj zapraszam Was na serek. Taki serek ziołowy z dodatkiem zieleniny i szalotki. Do tego, ma idealną konsystencję, jest gładziutki i aż woła „Zjedź mnie

Mieszam w Garnku
Panzanella 168

miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post Panzanella pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Grzybowa pasta 152

3 kg ugotowanych grzybów mieszanych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 200 g koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta chili 3 szkl oleju Grzyby mielimy na

Gotowanie jest łatwe
Panzanella 233

miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post Panzanella pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką 218

Nie wiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie

Mieszam w Garnku
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 863

Nie będę pewnie oryginalna, ale od dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania