chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:34/356)

Kanapki z kurczakiem i jajkiem na ciepło 188

przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy kurczaka i smażymy do miękkości. Wbijamy jajka i mieszamy, aż się zetną. Zdejmujemy z patelni. Na kromce chleba układamy plaster żółtego sera oraz sałatę. Następnie rozkładamy kurczaka z jajkiem oraz drugi plaster sera. Dociskamy drugą kromką. Smażymy na suchej patelni dociskając z każdej

VioletoweKucharzenie
Domowy chleb z dodatkiem otrąb 208

Zapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam piec w domu chleb bo wiem, że taki domowy jest dużo zdrowszy od kupnego a dodatkowo ten zapach podczas pieczenia... Bezcenne Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb BIO z samopszy(...)BioBabalscy 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: obie mąki, otręby, drożdże oraz sól i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Gdy chleb jest wyrobiony odstawiamy do pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki i ponownie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Hardcorowy chleb razowy 201

Hardcorowy bo... Moja siostra lubi się odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, ograniczam mąkę białą żytnią, staram się by wszystko odbywało się przy maksymalnej ilości mąki razowej i ziaren wszelkiej maści. Podstawowy przepis to: 200 g zakwasu 320 g wody(...)mąki 1,5 łyżeczki soli ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp) Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta

Z butelką mleczka w tle
żytni razowiec, czarny chleb 188

czarny chleb Ten rodzaj chleba darzę wyjątkowym sentymentem. Nie do końca nawet jestem wstanie opisać czy wpływ na to ma jego wyjątkowy zapach przesycony mielonym kminkiem , czy tez zawdzięcza to swej ciężkiej, zwartej strukturze razowca. Jedno jest pewne, wypiek taki znika w tempie wręcz błyskawicznym. sposób wypieku dwóch(...)dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, zmielony kminek,  miód, kakao, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Krokiety tostowe z kapustą i grzybami 135

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Krokiety na szybko, bez smażenia naleśników. Składniki 1 chleb tostowy 500 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie(...)miękkości z dodatkiem listka laurowego, odcedzamy i studzimy. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu. Mieszamy z kapustą, do smaku sola i pieprzem. Z chleba tostowego odkrawamy skórki, kromki rozwałkowujemy. Na każdą kromkę wykładamy farsz, zawijamy krokiety, obtaczamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, następnie w bułce tartej. Smażymy

R'n'G Kitchen
razowy chleb ze słodem jęczmiennym 176

chleb słodowy O zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy, kto choć raz, spróbował wypieku z nim zrobionego. Nie tylko poprawia on zwartość bochenka, ale też nadaje wypiekowi, wspaniały zapach i smak. Ponadto pełne słodowe ziarno, jest bogate w cenny błonnik i inne, ważne dla naszego organizmu składniki.  Warto więc przy okazji domowych wypieków, czerpać z nieprzetworzonych(...)czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, słód jęczmienny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 174

chleba suszonych i podwędzanych śliwek sprawia, że sporych rozmiarów bochen, zniknął w żołądkach domowników, zanim zdążyłem napisać ten post do końca.  Na moje pytanie gdzie się podział chleb usłyszałem jedynie.  Nie na o czym gadać jutro upieczesz drugi. No to juro upiekę. sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek(...)czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, podzielone na pół suszone śliwki, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać

Miód i pieprz
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 153

mieszam, w różnych proporcjach, jak leci; prawie zawsze tak robię, kiedy piekę chleb) Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio, w rzeczywistości ładnie się kroił i nie kruszył. Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. składniki: 400 g mąki (moja mieszana, opisałam

6niebo
Limpa, skandynawski chleb na melasie czyli Niedzielne Sniadanie odc.78 158

taki jak lubię najbardziej. Wilgotny, mięciutki, pachnący.  Mi smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień 2: 600 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy bochenki ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Jajko mieszamy z kawą i smarujemy nim bochenki. Do piekarnika wstawiamy metalowa miseczkę z wodą. Wstawiamy chleby do pieca. Po 5 minutach ponownie smarujemy mieszanką jajka i kawy. Dopiekamy dalsze 25-30 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy chleb z czarnuszką 114

drożdży suszonych 1 łyżka czarnuszki + do posypania 2 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz orkiszową, sól, drożdże, czarnuszkę i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CHLEB NA JOGURCIE Z ZIARNAMI 163

pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Gdy chlebek wyrósł nagrzewamy piekarnik na 200 st.C ustawienie góra dół.  POMADA: Wodę mieszamy z mąką i zagotowujemy, zrobi się gęsta. Chleb nacinamy w kilku miejscach a następnie dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 40 minut. Chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu daje głuchy

Pani na deser
Domowy zakwas na barszcz czerwony 124

kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do naczynia razem ze zgniecionym nożem czosnkiem (nie obranym, razem z łupinkami). Wrzucamy także pozostałe przyprawy, kromkę chleba na zakwasie i zalewamy gorąca wodą. Całość mieszamy, przykrywamy tak, aby był dostęp powietrza i odstawiamy na kilka (około 7) dni. U mnie zakwas stał na blacie kuchennym. Po upływie tego czasu barszcz powinien

Lamarida.pl
Drożdżowy chleb owsiany 142

posypania    Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb owsiany z łuską gryczaną 119

owsianych do posypania Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko

Kulinarne przygody Gatity
Zupa chlebowa z Pałuk 151

czerstwego chleba (u mnie żytni) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 4 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę. Chleb rozdrabniamy i zalewamy 750 ml wrzątku i mieszamy na jednolitą masę. Do masy wlewamy bulion mięsno-warzywny. Jajka roztrzepujemy w 500 ml zimnej wody ,dolewamy do całości razem z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Babeczki z chleba razowego 176

chleb  w kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek na babeczki włożyć papilotki i napełnić je masą chlebową. Piec: 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania