chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:44/356)

Gulasz z indyka z warzywami 165

kukurydzę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego

kruche babeczki
ŚNIADANIOWE SERNICZKI Z PIECZONYCH POMIDORÓW NA SUCHARKACH 112

pomidorów. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy pomidorowo-serowo-jogurtowej i mieszamy. Koperek siekamy. Dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy.  Na dno formy keksowej układamy sucharki delikatesowe Extra Mamut . Chleb zalewamy masą sernikową i wkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo

Kuchnia w oparach
Pasta z jajek i pomidorów suszonych 141

miseczki. Następnie sięgamy po naszą śmietanę i majonez, które również trafiają do miseczki. Całość solimy i pieprzymy według uznania, po czym dokładnie mieszamy w celu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowe. Pastę nakładamy na chleb bądź bułki. Zajadamy ze smakiem. Koszt: 15 zł (porcja na kanapki dla 4 osób) Przygotowanie: 30 minut Pasta z jajek i pomidorów suszonych Pasta z jajek

Kuchennyviral.pl
Pasta z jajek i pomidorów suszonych 144

miseczki. Następnie sięgamy po naszą śmietanę i majonez, które również trafiają do miseczki. Całość solimy i pieprzymy według uznania, po czym dokładnie mieszamy w celu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowe. Pastę nakładamy na chleb bądź bułki. Zajadamy ze smakiem. Koszt: 15 zł (porcja na kanapki dla 4 osób) Przygotowanie: 30 minut Pasta z jajek i pomidorów suszonych Pasta z jajek

Kuchennyviral.pl
SALMOREJO - HISZPANSKI CHLODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM 105

miseczki. Krok 4. Do malaksera wkładamy kawałki szynki - rozdrabniamy, odkładamy do miseczki. Krok 5. W malakserze umieszczamy pomidory, rozgnieciony czosnek, sól, rozdrabniamy. Dodajemy rozdrobniony chleb i ocet - dokładnie miksujemy. Wrzucamy 250g rozmrożonego groszku,  energicznie mieszamy  wlewając powoli, stróżką, oliwę z oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku (ewentualnie). Chłodnik Salmorejo, przed podaniem obsypujemy posiekanymi jajkami, zielonym groszkiem oraz szynką parmeńską

Moja Książka Kucharska
Kiszenie buraków do barszczu czerwonego 185

Chrzan również obieramy i kroimy w słupki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Chleb pumpernikiel łamiemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego. (function

Smaki Ewy
Dietetyczna pasta jajeczna bez majonezu 159

Dzisiaj dietetyczna pasta jajeczna bez majonezu. Wiadomo, że same jajka pasty nam nie stworzą, bo są zbyt suche, więc trzeba całość czymś związać. Można do tego

Mieszam w Garnku
Ogórki małosolne 169

Ogórki małosolne to klasyk w każdym polskim domu. Pojawiają się już w maju i obłędnie pachną. Teraz, kiedy ogórki można kupić dosłownie wszędzie i są niedrogie

Mieszam w Garnku
Lekki deser z chia, melasą i musem z kiwi 185

Spróbujcie. Składniki: 1 banan 2 kiwi 1 łyżka nasion chia (u mnie ze sklepu eSłoneczko) 1 jogurt naturalny 180 g 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego Przygotowanie: Jogurt naturalny (najlepiej zimny, prosto z lodówki) mieszamy z łyżką nasion chia i melasą. Przekładamy do wysokiej szklanki, w której podamy deser. Do misy blendera z nożami wkładamy obranego banana i obrane kiwi

Słodkie okruszki
Placuszki chlebowe z pieczarkami 86

zalewamy mlekiem, tak żeby całkiem rozmókł. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Paprykę i wędlinę kroimy w paski. Z chleba odciskamy nadmiar mleka, następnie dodajemy resztę składników, przyprawy i mieszamy dokładnie. Placki układamy łyżką w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
PASTA SEROWO-JAJECZNA 165

Czosnek obieramy z łupiny, przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku i rozcieramy nożem na papkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.   5. Nasza pasta jest gotowa . Możemy ja podawać na chlebie bub w wersji przekąskowej - na krakersach. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pasztet z indyczych wątróbek w taniej wersji 169

obsmażamy z dwóch stron lekko ja soląc.  2. W maszynce do mielenia mielimy wystudzoną wątróbkę, skwarki oraz cebulę, ugotowane warzywa, a na koniec chleb. Do zmielonej masy dodajemy resztę tłuszczu z patelni, jaja, mieszamy dłonią na gładka masę dosypując przypraw. Ilość gałki, pieprzu czy ostrej papryki dozujemy wg. własnych upodobać, ale żeby pasztet nie był zbyt mdły warto podkręcić

Apetyczna babeczka
Sałatka śledziowa 162

można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie mieszamy. Przechowywać w lodówce. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub świeżym chlebem.   Podobne przepisy Inny tatar z łososia Sałatka z krewetek Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli Sałatka z tuńczyka .yuzo_related_post img{width:180px

Pociąg Do Kuchni
Zupa serowa z porem i grzankami + film 128

być z kostki ) szklanka mleka 4 łyżki masła łyżeczka oliwy z oliwek 3 kromki chleba gałka muszkatołowa pieprz przepis Umytego i osuszonego pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojonego pora dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostałe masło topimy w garnku wsypujemy(...)mąkę i mieszając, podsmażamy, wlewamy bulion oraz mleko, całość mieszamy i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy starty ser żółty i wszystko mieszamy, zupę doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia. Kromki chleba kroimy w kostkę przekładamy je do formy do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek, zapiekamy około 3 minuty w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Tosty z tapenade z oliwek, suszonych pomidorów,anchois i kaparów 133

kaparów około 5 suszonych pomidorów 1 plaster anchois  szczypta suszonego czosnku pieprz do smaku 2 plastry sera Gorgonzola lub innego pleśniowego parę kromek chleba tostowego pełnoziarnistego świeża bazylia lub natka pietruszki W blenderze mieszamy oliwki, kapary, suszone pomidory. Gotową pastę smarujemy tosty upieczone w tosterze. Na posmarowane tosty kładziemy po plasterku sera i zapiekamy chwilę w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 187

minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować.   Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA KUKURYDZIANA – 1,40 zł 247

BULION + KUKURYDZA (5 min): do garnka dolewamy bulion lub kostkę rosołową rozpuszczoną w jednej szklance ciepłej wody. Dorzucamy kukurydzę razem z płynem z puszki. Mieszamy i gotujemy 5 min. 3. GRZANKI (1 min): kromki chleba wrzucamy na suchą patelnię i w czasie ich lekkiego rumienienia zabieramy się za blendowanie. 4. BLENDOWANIE (3 min): zawartość garnka blendujemy mikserem na papkę

Nerds Kitchen
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 154

chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami O zaletach mąki orkiszowej, napisano  już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć. Biorę się więc do pieczenia chleba, tym razem urozmaicając jego smak, wybornym aromatem suszonych w letnim słońcu pomidorów. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody

Miód i pieprz
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 162

robiła na wyczucie. Z nowego ciasta na chleb ponownie zostawiała kawałek w dzieży przysypując mąką i ta czynność była powtarzana w nieskończoność. Czemu teraz trzymamy zakwas w lodówce? Piekąc chleb raz w tygodniu można przecież tak to robić. Nie przypominam sobie aby ciasto było odejmowane przed użyciem soli. Ten kawałek ciasta był zostawiany już po wyłożeniu ciasta do foremek, czyli(...)razowej, 50g wody. Trzeciego dnia rano, mija około 36 godzin. Mamy 385g ożywionego zakwasu. Możemy wziąć się za pieczenie chleba. Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi. Robimy zaczyn: 365g ożywionego zakwasu, 70g mąki żytniej razowej, 70g wody. Składniki mieszamy, przykrywamy i czekamy aż ciasto podrośnie, 2,5 -3 godzin. Składniki, ciasto właściwe: 505g zaczynu z ożywionego zakwasu, 100g płatków

Leśny Zakątek
Ekspresowy chleb z oliwkami 163

łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła bułka tarta i masło do wysmarowania formy lub papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło i posiekane oliwki. Zagniatam ciasto, które klei się do rąk. Przekładam do keksówki

Zasmakuj Kuchni
Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480 156

Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480. Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn. Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy  łyżką(...)super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy, przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika. -- -- Bułki pieczemy w 200 st. C przez ~20 minut  -- Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak  jest głuchy

chleba naszego
Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia 261

pszennej razowej 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 20 g oliwy 100 g mieszanki ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego Thermomix przepisy. Chleb z ziarnami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał . Zdejmujemy pokrywę, naczynie Thermomix przykrywamy ścierką i zostawiamy(...)Blaszkę lub garnek żeliwny smarujemy dokładnie oliwą i przekładamy ciasto. Ciasto jest dosyć klejące dlatego pomagamy sobie kopystką. Naczynie z ciastem przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. The post Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
chleb żytni razowy z serwatką 156

Chleb żytni razowy z serwatką Składniki 800 g mąki żytniej razowej( z pełnego przemiału) 200 g mąki żytniej 500 ml serwatki 200 ml wody 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 2 lyżki oleju do smarowania formy Dodatkowo forma do pieczenia pół pęczka naci pietruszki Sposób przygotowania Mieszamy 200 g mąki żytniej (zwykłej), drożdże i serwatkę(...)następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoja objętość). Do zaczynu dodajemy mąkę razową, sól oraz wodę i całość mieszamy drewnianą łyżka przez 4-5 minut (konsystencja ciasta ma być jak na chleb dość rzadka), a następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Formę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy jej dno nacią pietruszki, następnie do dwóch trzecich wysokości

Miód i pieprz
CHLEB Z DODATKIEM MAŚLANKI 119

pół szklanki wody i maślanki 1-2 łyżeczki soli ewentualnie 0,5 łyżeczki suszonych drożdży WYKONANIE : Parę godzin przed planowanym pieczeniem chleba wyciągamy zakwas z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Maślankę mieszamy z ciepłą wodą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże oraz zakwas. Mieszamy łyżką i wlewamy powoli mieszankę wody z mlekiem. Wyrabiamy ręką, może się okazać, że nie użyjemy(...)kostki lodu lub dajemy pojemnik z wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 180 stopni C i dopiekamy ok. 15 minut. Gdy zbliżamy się do końca pieczenia chleb możemy wyjąc z formy i piec na ruszcie, aż nasz bochenek po ostukaniu wyda pusty dźwięk. Po wyciągnięciu studzimy na kratce. Smacznego

Pani na deser
Brioszki sycylijskie col tuppo 115

chciało mi się piec chleba więc padło na brioszki, które też można z powodzeniem zjeść na śniadanie. Śniadania to ostatnio u nas mały problem. Mi po nocnych wstawaniach na karmienie Młodej, nie chce się wstawać rano, a pan mąż dobrze, żeby jednak przed wyjściem do pracy coś zjadł. Brioszki z mlekiem nie przerastały jego porannych możliwości Swoją drogą, to jeden(...)cukru.\r","Odstawiamy i czekamy a\u017c dro\u017cd\u017ce rusz\u0105.\r","Do miski wbijamy jajka i \u015bcieramy sk\u00f3rk\u0119 z pomara\u0144czy. Ca\u0142o\u015b\u0107 mieszamy.\r","Do jajek dodajemy dro\u017cd\u017ce i pozosta\u0142y cukier. Mieszamy.\r","Do masy dodajemy m\u0105k\u0119 i zarabiamy ciasto.\r","Kiedy ciasto da si\u0119 uformowa\u0107

Mieszam w Garnku
WIOSENNY TORT CHLEBOWY 134

SKŁADNIKI : 6 - 8 kromek chleba tostowego, razowego 1/2 brokuła ugotowanego na parze 2 łyżki śmietany 18 %  4 jajka ugotowane na twardo  200 g kremowego twarożku  2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 4 plastry pieczonego pasztetu sól, pieprz do smaku majonez  1 ogórek wężowaty liście sałaty, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, oliwki do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Obrane jajka przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ogórka konserwowego, mieszamy. Brokuł łączymy z twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę. Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 173

wody sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile a w tym czasie przygotowujemy sos.  Do garnka wlewamy passate(...)zagęszczamy dodając stopniowo kaszkę. Dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy na cieniutkie paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30min w 180C.  Podajemy z ziemniakami, kaszą lub po prostu z kromką chleba.... Smacznego! #zdrowaradośćżycia  #kupiec

Radość kipiąca uśmiechem.
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 231

piątego dnia zaczniemy przygotowywać nasz pierwszy chleb. A potem, jeśli wszystko się uda, twoja rodzina nie będzie chciała już jeść innego chleba:) Przygotowanie zakwasu krok  po kroku Dzień pierwszy, godz. 21:00 W dużym szklanym słoiku mieszamy drewnianą łyżką 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego. Słoik ustawiamy(...)mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 60 ml letniej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy słoik i odstawiamy na blat. Dzień piąty, godz. 9:00 Kolejnego dnia, czyli po około 12 godzinach, powinniśmy mieć pełny słoik gotowego zakwasu. Taka ilość pozwoli nam upiec dwa pyszne chleby. Będziemy do tego potrzebowali 350 g zakwasu*, dlatego należy odważyć taką właśnie ilość, a resztę dzielimy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania