chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:65/356)

Zupa krem z czarnej rzepy 151

biała część jednego pora 2 łyżki oleju rzepakowego 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki (ok. 250 g) 100 g śmietany kremówki 30% sól, biały pieprz do smaku Dodatkowo: kromka żytniego chleba 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli(...)małym ogniu to trwało ok. 45-50 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy (lub mieszamy). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Żytni chleb kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki

Marder&Marder Manufacture
BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN 628

Jeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie pieczywo ten chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu.  Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki.  Posiada jednak baaardzo dużo plusów:  jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo(...)prosto, a składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnego smaku. A smak?    Po pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny.  Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem. Składniki: 125 g ziaren słonecznika

Walijskie Pichcenie
Chleb orkiszowy z papryką 126

oleju 60 g płatków czerwonej papryki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży sezam do posypania chleba Zatem sprawa ma się tak: wlewamy wodę do dużej miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 200 g mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło. Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Powinno(...)przełożyłem do garnka rzymskiego, a drugą do zwykłej silikonowej foremki. UWAGA: garnek rzymski przed użyciem (włożeniem do niego ciasta chlebowego) musimy moczyć razem z przykrywką przez około 20 minut . Chleb zwilżamy nieco z wierzchu wodą i posypujemy sezamem. Chleb robiony w garnku rzymskim ma tę właściwość, że nie potrzebuje drugiego wyrastania. Wkładamy więc go od razu do zimnego piekarnika

Marder&Marder Manufacture
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 153

piekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka(...)zaczyn podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól.  Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam

I tu będę miała takie te
Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną 143

kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz (1-2 łyżki) przygotowanie(...)Podsmażaj na nim pokrojone pieczarki na małym ogniu po 5 minut z każdej strony (w trakcie smażenia nie mieszaj pieczarek). Pieczarki powinny być rozłożone na patelni jako jedna warstwa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju kokosowego. Bułkę lub chleb namocz w wodzie lub mleku roślinnym i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz. Ugotowaną wcześniej kaszę

Via Gusto
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 179

łyżki suszonego) 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej świeżego) szklanka suszonych grzybów 4-5 łyżek śmietany 18% sól Do podania: jajka na twardo ugotowane ziemniaki lub chleb Grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami zimnej wody i zaczynamy gotować. Kiedy woda(...)przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę żurku dodajemy do niego śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty zupy. Żurek podajemy z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego Artykuł Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pasztet domowy, klasyczny 143

wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy je do ok. 3/4 wysokości masą

Apetyczna babeczka
JAJECZNICA Z SZYNKĄ 166

rozkłóconych jajek, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzana patelnię z  niewielka ilością oleju wlewamy masę jajeczną, kiedy zacznie się ścinać mieszamy drewniana łopatką. I tak do momentu prawidłowego, pożądanego ścięcia całej jajecznicy. Podajemy oprószone posiekanym koperkiem z chlebem z masłem

Z Majeczką w kuchni
Zielona sałatka z groszku, kukurydzy i roszponki z kurczakem. 323

mocy 180 stopni około 20 minut.   Resztę składników mieszamy ze sobą. Dodajemy kurczaka. Ucieramy czosnek z odrobiną soli i mieszamy całość ze śmietaną i dwoma łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojonego w kostkę przestygniętego kurczaka. Z dwóch kromek chleba robimy grzanki na maśle, które dodajemy do sałatki

Lubczyk i Wanilia
Fasolka po bretońsku 206

wody rozmieszać czubatą łyżkę mąki i wlać do gotującej się fasolki. Poczekać aż się przegotuje. W tym czasie mieszać żeby się nie przypaliła:) Do fasolki po bretońsku, jak i do innych dań gulaszowatych podajemy suchy chleb. No i to wszystko w tej materii. Życzę smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google

Smakowy Raj
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 251

już się ugotowały nasz sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami lub po prostu z kawałkiem chleba. Wywar w którym się gotują zawiera bardzo bogaty smak. Jest to też dobry sposób, aby przemycić dzieciom trochę witamin.  Klopsy

Basia w kuchni
Bardzo zdrowa sałatka na niedzielne śniadanie 336

pierś z kurczaka. Dodajemy oliwki. Możemy posolić lekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy olejem lnianym wielkopolskim. To olej o znakomitym smaku i zapachu.   Jest to olej roślinny o najwyższej

Z Kuchni Do Kuchni
Herman - ciasto szczęścia 372

jeść. Podobno życzenie, które pomyślicie przy pierwszym kęsie na pewno się spełni. To teoria. A co w praktyce? Nie jest to chleb, raczej rodzaj bardzo słodkiego ciasta. Jest ono przepyszne. Nie lubi metalu, dlatego do jego przechowywania i mieszania używamy szklanej / plastikowej miski i drewnianej łyżki. Ciasto robimy przez siedem dni, od poniedziałku do niedzieli. A co najważniejsze - przygotowywanie

Kulinarne zapędy Kokosa
Po wizycie na targu 148

minut. Odsaczamy i osuszamy. Chleb tostowy nalezy dobrze podpiec lub ugrillowac. Foremke do zapiekania smarujemy maslem i na dnie ukladamy podpieczony chleb tostowy. Zalewamy go mlekiem. Na tostach ukladamy ugotowane szparagi na przemian z plastrami wedzonego boczku. Smietame mieszamy z parmezanem i doprawiamy pieprzem. Zalewamy tym szparagi. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na cieplo. Smacznego

Przysmaki Karolki
Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese 315

opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 szklanki startego sera Bursztyn 8 kromek chleba, u mnie tostowy masło do posmarowania chleba sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej olej na dużej i szerokiej patelni, włóż grzyby, dopraw szczyptą soli i smaż bez mieszania przez minutę, żeby miały szansę się zarumienić. Następnie wymieszaj, smaż przez kolejne 2 minuty, po czym dodaj cebulę wraz(...)koniec wmieszaj masło. Dopraw całość solą i pieprzem jeżeli to konieczne i zdejmij z ognia. Przełóż grzyby do średniej miski i wymieszaj ze startym serem. Wysmaruj masłem wszystkie kromki chleba, wyłóż grzyby z serem na na 4 kromki (na stronie bez masła) i przykryj je resztą kromek (masłem do góry). Rozgrzej dużą patelnię lub patelnię grillową, ułóż na niej tosty

karmelowy