chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:72/356)

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie 115

Liska cieszy się w blogowym świecie nie małym szacunkiem to przepis spróbowałem. I dobrze zrobiłem, chleb wyszedł doskonały. Mięsisty i z chrupiącą skórką. Na 2 bochenki: Zaczyn: 100 g zakwasu 200 g mąki orkiszowej typ 1850 100 ml wody Mieszamy składniki łyżką aż się połączą i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony(...)minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie znowu krótko wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek. Ponownie przykrywamy i znowu zostawiamy na 1,5 godziny. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. I pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy ostrożnie i studzimy na kratce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
JAK WYKORZYSTAĆ SUCHE SKÓRKI Z CHLEBA? Pieczone chrupki ze skórki chleba 152

sosie czosnkowym... Yummy 😃 Jeżeli zostanie Ci suchy chleb - nie wyrzucaj go, wykorzystaj!   Składniki :  Suche skórki z chleba  1/3 szkl./kubka mleka  Ulubione zioła, przyprawy i sól (u mnie oregano, tymianek, papryka słodka, majeranek)  Przygotowanie :  Mleko mieszamy z przyprawami i zalewamy skórki. Mieszamy i odstawiamy na 5 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy

Czarnawisienka
Kotlety mielone z zielonym groszkiem 196

wersji pulpetów: - woda - śmietana - mąka 1.  Groszek przesypujemy na płaski talerz pół godziny wcześniej żeby złapał temperaturę pokojową. 2. Chleb moczymy w mleku, następnie lekko odciskamy i rozgniatamy w dłoniach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy dłonią, jeśli masa jest za luźna dodajemy kilka łyżek bułki tartej. 3. Na koniec dodajemy groszek i delikatnie mieszamy. Formujemy

Apetyczna babeczka
JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA 166

soli i kilka kropel soku z cytryny - wszystko dokładnie ucieramy na gładką masę. Dokładamy pokrojone drobno paluszki krabowe oraz paprykę, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Krok 4. Farszem napełniamy połówki jajek, dekorujemy młodymi listkami warzyw. Podajemy z majonezem oraz chlebem z masłem. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Przepis #35 Lekka dietetyczna sałatka warzywna 155

gotujemy. Ogórki, pomidory oraz wystudzone jajka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie warzywa oraz jajka wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jogurt. Przyprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Znakomicie smakuje w towarzystwie tostów z dobrego chleba tostowego. Świetnie sprawdzi się także podawana z pieczonym mięsem lub wcześniej wspomnianymi grillowanymi przysmakami. Smacznego

Health-Fit-Life
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 120

kopiaste łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie)   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania   Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne

Smak mojej kuchni
Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą 1395

wodę . Z chleba tostowego odkrawamy skórki i wałkujemy na cienki płat. Mozzarelle kroimy w paski. Na chleb nakładamy farsz pieczarkowy i jeden pasek sera. Zwijamy w rulon.  Do roztrzepanego jajka dodajemy paprykę w proszku i mieszamy. Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej

kulinarne odsłony pati
Zakwas Z Mąki Żytniej 163

sprawdzać na bieżąco. Wszystko jak w dniu poprzednim. Piąty Dzień - Rano 2 łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody letniej, mieszamy i odstawiamy na 5-6 godz. Następnie wstawiamy go do lodówki na 2-3 dni. Kiedy chcemy upiec chleb z naszego młodego zakwasu , wyjmujemy go rano z lodówki, dokarmiamy 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami maki żytniej, odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Sałatka z kurczakiem gyros w sosie miodowym 175

małe kawałki i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy szybko do zrumienienia. Odstawiamy do schłodzenia. Kromki chleba kroimy na małe kwadraty i rumienimy na patelni. Z podanych powyżej składników sporządzamy sos. Sałatę, kurczaka i grzanki mieszamy

Qchnia po prostu
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 182

smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy . Na każdym plastrze , układamy łyżkę farszu , delikatnie rozprowadzamy po mięsie

Ogrodnik w podróży
Jak zrobić grzanki 151

możecie użyć każdego innego chleba na grzanki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z chleba odcinamy skórki i kroimy chleb w równą kostkę, wrzucamy na blaszkę, następnie polewamy go kilkoma łyżkami oliwy, doprawiamy solą i ziołami, całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 10 minut, czasami krócej. W połowie czasu pieczenia, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantna zupa dyniowo cebulowa 158

Wstawiamy podobnie na gaz, dodajemy jogurt i zagotowujemy (by nie ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do jogurtu, mieszam, a dopiero potem wlewam do garnka z pozostała zupą). Podajemy posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami (kromka chleba pełnoziarnistego posiekana w kostkę i podsmażona na suchej patelni) lub prażonym słonecznikiem. Smacznego

Cynamonowe szczęście
U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba 127

wciskamy w nie goździki. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cebule z goździkami i powoli doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozdrobniony chleb i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie wyjmujemy cebule, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mocno mieszamy trzepaczką i od razu podajemy na stół. Wiemy, że ten sos wydaje się dziwny, ale jest naprawdę smaczny. Przekonacie się

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żurek 212

recepturkę i odłożyć w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Po tym czasie wyjąć chleb, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i rozlać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce. Do mieszania używamy drewnianej łyżki

Ala piecze i gotuje
Wątróbka Wołowa z jabłkiem na ostro 107

jednej strony na wysokim ogniu 1 minutę, po czym mieszamy i smażymy kolejną minutę, dodajemy podduszoną cebulę z jabłkiem, mieszamy i wyłączamy ogień. SMACZNEGO!! Warto jeść wątróbki:)) Podajemy z ziemniakami, ryżem, różnymi rodzajami kasz, a także i z chlebem. Masło klarowane nie podnosi poziomu cholesterolu i dlatego je tutaj użyłam, ale można również smażyć na smalcu. Pozdrawiam  z Mojej

Pasje Jolki