chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:75/356)

jajecznica z kurkami 122

kolor. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Podsmażamy przez ok. 5-10 min., doprawiamy solą oraz pieprzem. Wbijamy jajka, mieszamy delikatnie, gdy zaczną się ścinać dodajemy mleko i smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec opcjonalnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym chlebem z masłem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym 284

minut. Ugotowanego kalafiora przeżuć do naczynia przeznaczonego do zapiekania wymieszaj z kminem, sezamem, serem oraz chlebem pokrojonym w kostkę ok 1 cm x 1 cm, lekko dopraw.  sos serowy: w rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta zasmażka. Następnie stopniowo dodaj mleko, cały czas mieszając dopraw solą i pieprzem odra dodaj gałkę

Niezły Młynek
Sałatka zimowa: roszponka, biała kapusta, marchewka, ser kozi i grzanki chlebowe. 165

marchewka, ser kozi pokrojony w kosteczkę, pietruszka i grzanki chlebowe. Przygotowanie: Grzanki chlebowe przygotowujemy podmażając na maśle kromeczki starego chleba. Na tarce ścieramy białą kapustę i marchewkę. Drobno szatkujemy cebulkę. Tniemy natkę pietruszki. Myjemy roszponkę. Kroimy w kosteczki ser kozi. Mieszamy razem wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego  You Tube moje pierwsze niezdarne filmy

MODA NA BIO
Zupa serowa z serkami topionymi 223

Pyszna zupka o fajnym posmaku, który nadają serki topione. Zupka najlepiej smakuje z grzankami, ja często po prostu dodaję do niej kawałki czerstwego chleba. składniki: 1

Monia miesza i gotuje
Sałatka z wędzonym kurczakiem 140

oliwek Kromki kroimy w kostkę. Na rozgrzana patelnie wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy patelnie przeciętym ząbkiem czosnku. Wrzucamy chleb i rumienimy. Do umytej sałaty dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, pomidorki i czosnkowe grzanki. Polewamy łyżeczka oliwy i lekko mieszamy, ewent. pieprzymy do smaku

Atlas Smaków
Rolada z mięsa wołowego nadziana musem z wątróbki, kaparami i suszonymi morelami podana z ziołowym sosem beszamelowym oraz piwem 215

około 3-5 minut aż sos stanie się gęsty i gładki. Znów ściągamy z ognia, dodajemy posiekane zioła i mieszamy. Upieczoną roladę pozostawiamy w foremce przez 10 minut, wyjmujemy i kroimy na plastry. podajemy z sosem ziołowym, świeżym i chrupiącym chlebem oraz piwem Brown Ale. Smacznego

Symfonia smakowa
Kalafior zasmażany z bułką tartą. 128

się nam nie rozgotował ! Gdy już nam się ugotuje,odcedzamy wodę,dodajemy olej,pieprz,sól oraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko razem i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i podajemy gorący. Możemy go jeść np. z chlebem lub możemy go podawać jako surówkę do obiadu. Bardzo szybko się go przygotowuje a wyśmienicie smakuje i jest bardzo zdrowy

Przepisy i porady kulinarne
Zakwas na żurek 250

liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 248

lniane i czarnuszka. Można użyć dowolnych, ulubionych. Zakwas wyjmujemy z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed zarabianiem chleba. W misie miksera umieszczamy mąkę orkiszową, żytnią i gryczaną, dodajemy otręby, płatki, ziarna amarantusa, kaszę gryczaną, sól i zakwasy. Dolewamy ok.700ml wody i mieszamy dokładnie (nie trzeba długo wyrabiać, tylko do połączenia składników). Następnie dodajemy ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego(...)pozostałą wodę i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto (jest leko płynne) przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek (silikonowe delikatnie smarujemy olejem, metalowe smarujemy olejem i wysypujemy dokładnie otrębami lub mąką) i dokładnie ubijamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wygładzamy łyżką i obsypujemy ziarnami, u mnie płatkami gryczanymi, dynią i siemieniem lnianym (można posypać dowolnymi, ulubionymi ziarnami). Skrapiamy obficie wodą (pędzlem

Smaczne Zdrowe
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 168

temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie

Marder&Marder Manufacture
Domowy zakwas na chleb - to proste 222

rosnąć jak szalone. I oto właśne chodzi, aktywny zakwas to gwarancja udanego wypieku. Swoje chleby piekę na zakwase III-stopniowym co w praktyce oznacza trzykrotnie odświeżanym. Przekładam do miseczki zakwas wyjęty wcześnej z lodówki (ocieplony), dodaję czubatą łyżkę mąki  trochę wody i dokładnie mieszam. Przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce. Powtarzam procedurę jeszcze dwukrotnie. Dodaję kolejną(...)wody. Drugą porcję mąki i wody dodaję o godz. 23. Trzecią porcję mąki i wody dodaję rano 7-8 godz. O godz. 11 zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.                                                    POWODZENIA! NA ZDROWIE! źródła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas - jak zrobić? 164

wody, łycha w dłoń, mieszamy, zakręcamy, odstawiamy. Zakwas powinien już mocno bąblować, a charakterystyczny smrodek powinien dawać nam znać, że to już niedługo :) A po 12 godzinach mieszamy. Znów mija godzin 12 i nastaje dzień czwarty. Dzień 4: Teraz to już chyba nie będzie zaskoczeniem, jak napiszę, że znowu robimy to samo, prawda? :) No więc własnie robimy. Zakwas pewnie trochę(...)tyle sposobów na przechowywanie. Więc przedstawię ten, którego ja używam :) Jeśli masz w planach codziennie piec chleby na zakwasie to po prostu ustaw sobie zakwas gdzieś w kuchni i co 24 godziny dodawaj do niego 100 g mąki i 100 ml wody. I mieszaj. A jeśli jednak tylko co jakiś czas chcesz używać zakwasu to trzymaj go zakręconego w lodówce

Marder&Marder Manufacture
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 198

odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła. 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. cały zaczyn zaparzone otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy 1 łyżka soli(...)soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu

Stare Gary
Chleb Gryczany z Siemieniem Lnianym na Drożdżach 180

użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb gryczany  https://www.youtube.com/watch?v=kqxUIEIkSKw Przygotowanie : Zaczynam od namoczenia mąki gryczanej z siemieniem lnianym i sezamem Do miseczki wsypuję mąkę gryczaną , siemię lniane i sezam zalewam całą letnią wodą , mieszam i odstawiam na czas przygotowania rozczynu. W drugiej misce przygotuję rozczyn Do miski rozkruszam drożdże(...)przygotowanie ciasta Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki namoczoną mąkę gryczaną z sezamem i siemieniem , pozostałe mleko , sól , mąkę pszenną razową , pozostałą mąkę pszenną I wszystko razem dokładnie mieszam za pomocą łyżki Ciasta nie wykładam na blat bo jest bardzo luźne i można je dokładnie ''wyrobić'' ( wymieszać) w misce Tak wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Jaglany chleb - bezglutenowy. 199

temp, pokojowej) 2 łyżeczki soli morskiej  Skworcu płatki jaglane do posypania do chleba można dodać swoje ulubione zioła Przygotowanie; W misce należy wymieszać  wszystkie gatunki mąki oraz sól. Do szklanki wlewamy ciepłą  wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie "pracować". Do mąki dodaje kefir i mikserem zagniatam ciasto(...)przykryć drugą taką samą odwróconą blaszką. Ciasto wtedy się nie wysuszy a podczas pieczenia nie opadnie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy około 30-40 min, Chleb  będzie jasny, nie zarumieni się.  Smacznego!  Ps. polecam do chleba dorzucić ulubione zioła czy czosnek, bez dodatków chleb jest nieco mdły

Radość kipiąca uśmiechem.