chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:78/356)

CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 178

który jest bardzo gorący (wygrzewa się wcześniej przez 30 minut w temp.240*C). Wrażenia smakowe i zapachowe są niezapomniane. Przy pieczeniu roznosi się niesamowity aromat. Ten chlebek jak na chleby drożdżowe zachowuje wyjątkowo długo świeżość i co istotne na drugi dzień ma nadal chrupiąca skórkę... pychota ;-) Piekłam w garnku owalnym, o wym.30x25cm. Składniki: - 600g mąki orkiszowej typ750 (lub pszennej, choć(...)dokładnie rozmieszać. Następnie do miski dodajemy mąki, wsypujemy sól, wlewamy resztę wody i mieszamy wszystko łyżką, tylko do połączenia składników. Miskę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce na conajmniej 12h, max na 18h. Może stać na blacie kuchennym, ja swoje chleby odstawiam zawsze do kotłowni, tam mają cieplutko. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką

Smaczne Zdrowe
CHLEB KMINKOWY NA SODZIE 145

Wypiekany z różnych gatunków mąki oraz wody,,z dodatkiem drożdży.Dziś podam przepis na chleb zrobiony bez ich użycia ,na sodzie.Prosty i szybki ,w parę sekund zarobiony bochen pachnącego chleba.   450g.maki pszennej 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej kminek 1 płaska łyżeczka soli ok.350ml.mleka(...)np.zioła.Wlewamy powoli mleko  ok.300ml,mieszamy szybko i sprawdzamy czy tyle wystarczy, jak jest za suche i nie można połączyć ,dolać więcej ale po troszku bo te 350ml.może być za dużo-wlać tyle aby się połączyło,zarabiamy szybko ręką i formować od razu okrągły bochen chlebka-nie wyrabiać.Chleb posmarować oliwą i do pieca

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb Pełnoziarnisty z Płatkami Owsianymi – Smaczny i Prosty w Przygotowaniu 279

łyżeczki soli (około 12 g) 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut tak aby rozczyn stał się puszysty(...)owsiane. Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 4 minuty tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i cały czas mieszam ciasto w misce. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami 136

bochen chleba niezbędny będzie nam nóż. W dzisiejszym wpisie będzie więc też parę słów o małym nożu, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i doskonale sobie poradził z moim chlebem. Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami Czas przegotowania: 12 godzin Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 720 500 g mąki żytniej 1020 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego(...)więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i wygładzamy je mokrymi rękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 godzin do wyrośnięcia. Chleb możemy też upiec w 2 foremkach keksówkach. Po tym czasie zdejmujmy folię

Kulinarne przygody Gatity
Pszenno żytni pieczony w misce metalowej 129

gramy Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy razem i przekładamy do formy w której będzie pieczony chleb.Ja ten piekłem w zwykłej metalowej misce którą wyłożyłem papierem do pieczenia.Posypujemy sezamem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze,aż ciasto podwoi objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 50 min.Wyjmujemy i gotowe jeżeli chleb będzie jeszcze miękki od spodu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 270

stały się istotne, zaistniały w grafiku dnia. Są moim małym rytuałem, gdy siedząc w kuchni i oglądając budzący się do życia park za oknem, delektuję się kanapką z domowego chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka(...)obrany czosnek i kapary, które uprzednio  dokładnie odsączam z zalewy (najlepiej na papierowym ręczniczku). Mieszam majonez z żółtkiem, białkiem, szałwią, cebulą, czosnkiem i kaparami, doprawiam solą i białym pieprzem oraz mieloną kolendrą. Podaję ze świeżym pieczywem. U mnie to drożdżowy chleb z dynią, przepis na blogu pojawi się wkrótce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jesienny chleb na zakwasie z melasą 127

domowa, nie sprawia mi tyle satysfakcji, zadowolenia i dumy. Domowi piekarze, na pewno znają to uczucie. Jesienny chleb na zakwasie z melasą Etap I 15g zakwasu, prosto z lodówki, jeśli był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej razowej, 200g letniej wody. Mieszamy składniki w misce i pozostawiamy przykryte w temp. pokojowej na 12-14 godzin. Etap II Zaczyn z etapu(...)200g wody, 1-2 łyżki syropu z buraków cukrowych, miodu lub sklepowej melasy, 15g soli. Melasę i sól najlepiej połączyć z wodą, zanim dodamy do zaczynu mąkę. Mieszamy do połączenia i pozostawiamy do przefermentowania maksymalnie 4 godziny. U mnie fermentował 2,5 godziny i zaczyn pięknie urósł. Ciasto właściwe: 750g zaczynu, łącznie I i II faza, 400g mąki pszennej zwykłej

Leśny Zakątek
ŁATWY CHLEB PSZENNY 162

podzielić się tym mega prostym przepisem na wspaniały chleb. SKŁADNIKI NA 2 CHLEBY: 66 dag mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży lub 14 g suchych 1 łyżeczka cukru ok. 400 ml ciepłej wody opcjonalnie 0,5 łyżeczki kminku białko do posmarowania WYKONANIE: Drożdże mieszamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier(...)wodę, mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie miękkie, gładkie i sprężyste.  Dwie Blaszki o wymiarach 20/10 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można również dno wyłożyć papierem do pieczenia) Ciasto dzielimy na pół, formujemy chlebki i wkładamy do blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż chlebki nam wyrosną. Piekarnik nagrzewamy na 220 st. C ustawienie góra dół. Chleby smarujemy

Pani na deser
Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem 172

Chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Składniki: 350 gram mąki żytniej typ. 720 1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu 1/4 szklanki ziaren sezamu 1/4 szklanki otrąb owsianych(...)sezamu , otręby i płatki owsiane, dodajemy zakwas, miód i sól. Wlewamy letnią wodę, wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Dietetyczny chleb bez mąki 175

zbytnio nie wysechł. A jak wyschnie to można z niego przygotować grzanki do kremowych zup warzywnych, wystarczy go pokroić w kostkę i podsmażyć na patelnibez tłuszczu. Jak przygotować zdrowy chleb bez mąki, bez jajek, bez sera? Przepis jest banalnie prosty, wymyśliłam go sama, wystarczy do jego zrobienia miska, łyżka i wybrane składniki. Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek, który kroimy(...)suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy łyżką, wlewamy kefir i jeśli jest potrzeba to wodę, mieszamy dokładnie łyżką aż powstanie kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, ugniatamy lekko łyżką. Posypujemy powierzchnię pieczywa płatkami górskimi i słonecznikiem. Pieczemy ok 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce. Do chleba przygotowałam pastę z soczewicy, marchewki, sałaty i pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb orkiszowo konopny 123

ciasteczek a nawet zagęszczacz do sosów, którym nadaje lekko orzechowy posmak. Jak zrobić chleb orkiszowo konopny Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 3-4 łyżki wody, czubatą łyżkę mąki orkiszowej i odstawiam na około 10-15 minut. Oba rodzaje mąki wsypuję do jednego naczynia, mieszam z solą i ewentualnie ze słodem jęczmiennym. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję do nich wymieszane mąki(...)konsystencję podobną do gęstej, ale nadal płynnej śmietany. Wyrobione ciasto przekładam, a raczej przelewam, do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy, napełniając ją mniej więcej do połowy wysokości. Formę z chlebem odstawiam do wyrośnięcia na około 20-30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Chleb rośnie błyskawicznie, więc warto od razu włączyć piekarnik aby się nagrzał

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na suchych drożdżach 163

upiec taki chleb, używając suchych drożdży ?  -- -- Skład: 1 kg mąki, 2 op. po 8 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli,  Mąkę przesiewamy, dosypujemy:  drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę. Mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką, potem zagniatamy ciasto ręcznie. Jak jest za suche dolewamy kilka łyżek wody lub tłuszczu, jeżeli za mokre(...)łyżki oliwy i jakoś poszło. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę. -- Jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 2 części, z których upieczemy dwa chleby. Chleby po uformowaniu przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Przed włożeniem nacinamy. Pieczemy w 200 st.C / 50-60 minut.  Powiem

chleba naszego
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 218

posypania (u mnie niebieski i biały) - oliwa z oliwek lub olej do posmarowania chleba Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dokładnie wymieszać (gdy ich nie dodajemy tę czynność pomijamy). W misie miksera umieszczamy mąki, sól, zakwas, dodajemy rozmieszane drożdże (gdy dodajemy) oraz resztę wody i mieszamy całość do połączenia składników. Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam(...)dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb z makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4

Smaczne Zdrowe
Prosty chleb pszenny 127

wymagana jest jedynie cierpliwość i zastosowanie się do kilku zasad.  - Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna.  - Mąkę zawsze mieszamy z solą, nie dodajemy soli bezpośrednio do drożdży - Nie da się stworzyć idealnego bochenka(...)bardzo dokładnie spryskać go wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika  - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo

Słodki Kompromis
Razowy piernik żytni 183

pierwszy piekłam piernik żytni, a do tego żytni razowy. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Wiem, jaka duża różnica jest np. w pieczeniu chleba z użyciem mąki pszennej a żytniej. Tutaj, kompletnie nie wiedziałam co otrzymam. Przyznam, że wynik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Do pieczenia używamy mąki razowej żytniej, czyli jest to zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki pszennej(...)porządnym pierniku być muszą i dodałam polewę oraz przełożenie, z tych samych względów Ogólnie, piekąc ten piernik nie doczytałam momentu dodawania masła i musiałam wyciągać piernik z blaszki, mieszać wszystko raz jeszcze i piernik powędrował znów do blaszki Jak na takie podróże, to wyszedł rewelacyjny. Drukuj Razowy piernik żytni window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki żytniej razowej

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania