papryki, sporo tymianku rozcieramy w dłoniach. Dodajemy jeszcze świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Mieszamy całość i dodajemy soczewicę wcześniej przepłukaną pod bieżącą wodą. Dusimy jeszcze ok. 10 min i wyłączamy. Paprykarz jest gotowy :) Podajemy z chlebem. Smacznego i pozdrawiamy
vegetanieboczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba. ***** First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep
Projekty ze smakiemPolecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec, bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody(...)oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy. Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy
chleba naszegorozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki(...)octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszamy, żeby również się roztopił. Wlewamy mleko, i mieszamy całość. Zestawiamy z ognia. Studzimy. Dodajemy przyprawy oraz – opcjonalnie – suszone owoce. Rozbijamy jajka, lekko ubijamy i dodajemy do mleka, mieszając, aż składniki połączą się. Krok 2 Pieczywo kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do masy mleczno-jajecznej. Dociskamy, żeby chleb namoczył się w płynie i zaczął nim nasiąkać. Niech
Niedzielny kucharzciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba ) 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę ksylitolu, ew. cukru 0,5l letniej wody Do miski wsypać mąkę, wymieszać. Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać. Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca!) i mieszać ciasto. Dodać olej. Czasem nie wykorzystuję całej wody
IzaGotujeProponuję dziś przepis na przepyszną pastę na chleb z wędzonej makreli . To jest pasta na bogato; z jajkami, twarogiem, ogórkami kiszonymi, cebulką i majonezem . Taką pastę robiła moja mama, dawno temu, w PRLu, a przepis dostała oczywiście w kolejce , bo wtedy kolejka była rodzajem " social media " - centrum informacyjne, na szczęście dziś już nie trzeba wystawać w kolejkach, żeby dowiedzieć(...)miski. Mieszamy. 7. Dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy. 8. Na końcu solimy, sypiemy pieprzem, sporo i mieszamy. Pasta jest od razu gotowa do spożycia. Nie trzeba jej wstępnie schładzać w lodówce. Później oczywiście przechowujemy ją w lodówce. Fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem z masłem. Polecam. Smacznego :-) Zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemsumie…. dlaczego nie? To przecież nic trudnego:) Polecam na leniwe weekendowe śniadanie:) Z pewnością dzień zaczęty w ten sposób będzie miły i przyjemny:);) 4 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki szynki dojrzewającej lub boczku garść rukoli 1 łyżeczka octu winnego Sos holenderski: 2 żółtka 50 g masła ok. 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Masło przekładamy(...)kremową konsystencję. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet, możemy troszkę posolić. Gdy woda zacznie bulgotać, mieszamy łyżką, tworząc wir. W jego środek wbijamy jajko, a temperaturę palnika nieco zmniejszamy. Po około 3 minutach wyjmujemy jajko za pomocą cedzakowej łyżki. Podobnie przygotowujemy resztę jajek. Kromki chleba tostowego podgrzewamy w tosterze lub na patelni grillowej. Układamy na nich rukolę oraz plasterek szynki
Smaki Na Talerzuprosty przepis na bardzo chrupiący i smaczny chleb. Składniki: - 210g mąki gryczanej - 170g mąki ryżowej - 120g mąki kukurydzianej - 2 łyżki siemienia lnianego - pół szklanki łuskanego słonecznika - 8g drożdży instant - płaska łyżka soli - łyżka cukru - 550 ml ciepłej wody ( nie gorącej) Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając do momentu uzyskania
Pan i Pani Smith w kuchnichleb z mąki pszennej z dodatkiem pestek dyni. Chleb pozostaje długo świeży. Polecam Składniki: 3 szkl mąki pszennej 10 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1/2 szkl pestek dyni+ do posypania 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, pestki dyni, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy ciepłą wodę oraz olej. Wyrabiamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarnegodz, ciasto nie może opaść. Ciasto właściwe : 500 g zaczynu 300 g mąki kukurydzianej z wodą (wcześniej 100 g mąki kukurydzianej zalewamy 200 g gorącej wody i mieszamy, pozostawiamy przykryte na kilka godzin ) 125 wody 440 g mąki białej pszennej typ 650 sól Ciasto zarabiamy i zagniatamy przez 3-5 min. Najlepiej nakładać ciasto ciągnąc go od spodu miski(...)blat, rozklepujemy i składamy 4 razy. Podsypywać mąką kukurydzianą. Za trzecim razem formujemy bochenek i wykładamy do koszyczka wyłożonego cienkim materiałem z bawełny i wysypanym mąką lub kaszką kukurydzianą. Chleb rośnie około 3 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.230-240 stop.C przez 40 - 50 min. Po 15 min. zmniejszamy do 210 - 220 stopni C. Przepis od Danusi
Proste Potrawyfiltrowanej +płatki orkiszowe i ziarna do obsypania chlebów W misie miksera umieścić mąki, dodać sól, płatki, otręby, zakwas orkiszowy (lub żytni, lub jeden i drugi), wlać ok.800ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna (słonecznik, sezam, amarantus i siemię lniane) i resztę wody i dokładnie wymieszać. Nie trzeba wyrabiać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form
Smaczne Zdrowemąkę pszenną, waszą ulubioną. Nie radzę piec z połowy składników, pierwszy bochenek z reguły znika w dziwnych okolicznościach polecam bardzo. przepis oryginalny u Agnieszki (click) Chleb na owsiance Składniki na 2 keksówki( 10x20 cm): 500 g białej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant, lub 15 g świeżych Owsianka: 150 g drobnych płatków owsianych(...)mąką. W garnuszku płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło, miód i sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko. Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba. Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez
Mia Cucina Sofietawilgotne w środku, lekko klejące. Więc teściowa była zachwycona. Ja w sumie też, bo chleb pyszny wyszedł. Zaczyn: 200 g mąki żytniej typ 720 200 g wody 80 g aktywnego zakwasu żytniego Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 300 g mąki(...)pszennej typ 550 300 ml wody cały zaczyn 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g zielonych oliwek Wszystkie składniki (oprócz oliwek) łączymy ze sobą w dużej misce i mieszamy łyżką. Nie musimy jakoś dokładnie ciasta wyrabiać. Wystarczy do połączenia się składników, czyli jakieś 3-5 minut. Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć. Całość
Marder&Marder Manufactureoraz naczynie, w którym będzie pieczony chleb. Składniki: szklanka mąki pszennej typ 480 + do podsypania, 3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000, łyżeczka soli, łyżka siemienia lnianego + łyżeczka do posypania, łyżka ziaren lnu złocistego + łyżeczka do posypania, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody, łyżka oleju Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką(...)sól, siemię oraz len. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 30 minut. Posypujemy z góry ziarnami. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut
Lena Gotuje